Jens Nylander har under ett års tid kartlagt alla inköp hos kommuner, regioner och kommunala bolag för tidsperioden 2022 – 2023. Du kan via hans tjänst granska vad alla leverantörer fakturerat 228 svenska kommuner och nio regioner, samt några enstaka kommunala bolag, inklusive kändisars bolag eller vad dina konkurrenter fått betalt. Tjänsten avslöjar också F-skattefusk och hur företag som fått sin F-skatt indragen på grund av oklarheter eller regelrätta brott fortsatt att fakturera kommuner och regioner.
Jens (tidigare bland annat MP3-spelarna Jens of Sweden, JAYS och Automile) tjänst är fantastisk och bygger förstås på offentlighetsprincipen. Resultaten är också publicerad med en Creative Commons-licens CC BY-NC-SA-EU, vilket betyder att man fritt får använda datat, sprida, kopera eller bearbeta men inte sälja datat och att man måste ange Jens som upphovsman samt sprida det med samma licens.
Det visar sig också att ett antal företag som fått sin F-skattsedel indragen fortsätter att fakturera kommuner trots att de ertappats med olika former av skattefusk, deklarationsbrister, bokföringsbrott mm. Kommunerna kontrollerar alltså inte att påståenden om F-skattsedel är korrekta. Något för Skatteverket att titta på. Hint till kommuner: Texten “Innehar F-skattsedel” är inte en kryptografiskt signerad bekräftelse på att det är så.
Tjänsten går antagligen också att använda för att få upp spår kring svensk korruption, t ex genom att titta på närståendes bolag och vad de fakturerar till olika kommuner där man har anhöriga i styret. Journalister kan höra av sig direkt till Jens och få ut data på kommersiell grund till hjälp för gräv.
Tyvärr saknas de flesta kommunala bolag än så länge, och dessa försöker väl ducka offentlighetsprincipen och inte heller öppna upp sina data, och navet hos svenska kommuner och regioner, organisationen SKR duckar helt offentlighetsprincipen och försöker därmed stå över granskning.
Själv har jag alltid varit noga med att endast fakturera Författarförbundets minimirekommendationer när jag tagit föreläsningsuppdrag mot det offentliga, just för att inte kunna anklagas för överpriser. Fram till årsskiftet var det 7 500:- SEK ex moms, eller 9 375:- SEK inklusive moms, plus eventuell resa och övernattning. Lokalt i Västsverige brukar jag ofta skippa resekostnaden. Från årsskiftet har minimirekommendationen höjts till 8 500:- SEK ex moms, vilket nog är första höjningen sedan typ 2017 då även tidigare möjligheten 16 500:- SEK för “större evenemang” togs bort. Jag tar helt andra summor mot det privata näringslivet, där man antingen accepterar priset, inte accepterar det eller förhandlar. Nedsidan med att bara ta minimirekommendationen är att jag nu börjat tacka nej till biblioteksföreläsningar och andra föreläsningar i offentlig regi, då pengarna för att vara borta ofta två dagar inte är värt tiden. Då är det bättre att de delarna av bibliotekens budgetar går till andra författare än mig. Därav är min föreläsningskalender för 2024 i princip tom för första gången.
Glädjande nog ser jag att många författarkollegor också följer minimirekommendationen, dvs 9 375:- SEK plus eventuella resekostnader, eller 7 500:- SEK när det gäller momsbefriade skolor, men det går också att se hur vissa namnkunniga kändisars bolag tar betydligt högre belopp från det offentliga. Vilka de är får ni titta på själva och med lite Google-Fu kan man ofta hitta vad det var för något kändisen fick betalt för. Alternativt begära ut själva fakturan från kommunen.
Du hittar Jens tjänst här. Välj typ av leverantör eller välj bland alla leverantörer i menyn och börja sök. Även fritext på företagsnamn eller organisationsnummer fungerar. Vill du filtrera på en bransch använder du SNI-koder. För att få ut en kopia på pappersfakturan får du sedan begära ut den från respektive kommun, region eller kommunalt bolag. Underlaget är 27 miljoner fakturor.
Du kan också läsa mer på Jens blogg.
Man kan hoppas att Jens utvidgar tjänsten till att även omfatta svenska statliga myndigheter, samt statliga bolag, och inte bara kommuner och regioner.
50 kommentarer
Vilken hjälte! Guldmedalj till Jens!
Ja verkligen!
HJÄLTE
Och bra av Lars att lyfta även detta arbete av Jens 🙂
Harva runt där lite för nån vecka sen. Konstaterar att SOMALISKA FRED & SKILJEDOMS FÖRENINGEN fakturerade Malmö kommun 354 000 kr i juni. Blev det fred?
Surfade in lite snabbt på deras hemsida, verkar vara en vettig förening om verksamheten överensstämmer med verkligheten.
https://www.sv.se/avdelningar/sv-malmo/Aktuellt/ny-samarbetspartner—somaliska-freds–och-skiljedomsforeningen/
Ja, ser fullt rimligt ut att kommunen stöttar civilsamhällets arbete i det fallet utifrån beskrivningen.
Civilsamhället ska tålas att granskas.
Men det finns många föreningar som gör ett enormt jobb (som det verkar denna gör) 🙂
Finns många kvinnor och män. Svenska och invandrade, Som lägger ner sin själ för att det ska bli ett trevligt område, stad land att leva i.
Självklart ska civilsamhället granskas.
Mygel i privata näringslivet, t.ex. skattefusk, lär vara 10 ggr större. Vore intressant att sätta AI på att detektera ekonomisk brottslighet generellt. I USA nyligen fick skattemyndigheten för första gången på decennier rejält ökade resurser och investeringen betalade sig med råge.
Oaktat föreningens trovärdighet och verksamhet:
Det är ju uppenbarligen brist på pengar i många kommuner, och särskilt i Malmö. Ska en kommun verkligen dela ut över 350 000 SEK till en förening som ska verka för fred i ett avlägset land?
Malmö kommun och den där föreningen må tala för sig själva, men det förefaller inte helt orimligt att det kan finnas lokala fördelar med att låta olika intressen mötas under ordnade former och hoppas att eventuella spänningar i den egna befolkningen då minskar lite i intensitet.
Vad kostade EN ENDA kravall senast, t ex? Förekom på Järva, inte längesen.
Alternativkostnaden kanske skulle vara att anställa två fältassistenter på heltid. Eller fritidspedagoger. Eller dylikt
Från Sjunkbombens Vuxenskolan-länk ovan. Första stycket:
“… syftet med föreningen är att skapa integration i Sverige och verka för fred i Somalia.”
Många som inte kan läsa uppenbarligen…
Förtydligande:
1) Segregationen är till största delen självvald. Föreningens ambitioner är förmodligen verkningslösa.
2) Det ingår inte i en kommuns kärnverksamhet att verka för fred i andra och avlägsna länder. Sådant kan skötas på statlig nivå.
Lysande jobb.
Tyvärr är det en allt större del av den “korruptionskänsliga” delen av skatte-ekonomin som hamnar i kommunala bolag. Och där är ju insynen rätt begränsad. Den enda risken med Jens jobb är väl att kommungubbarna blir rädda och gömmer ännu mer bakom bolag-sekretess 🙁
Lite vänsterpropaganda på temat:
https://timbro.se/smedjan/kommunala-bolag-okar-risken-for-korruption/
All heder till bloggarn för att fakturera enligt minimirekomendationerna. En sann medborgare.
Tack, det var snällt.
Medhåll!
(Dessutom sjunker risken för dåliga vibbar. Värt pengar det med.)
Väldigt bra initiativ. Nästa steg är att utöka med alla upphandlade projekt som överskrider budget mångdubbelt utan konsekvenser samt ansvarig tjänsteman, dennes privata bolag ink. anhöriga och om tillgångar och leverne motsvarar vad en offentlig skral lön kan finansiera.
Här kommer jag OOSÖÖKT att tänka på _projekteringen_ av linbanan över Göta Älv, som lär ha gått på ~100MSEK – för ett genomkorkat, jubelidiotiskt prestigeförslag som från början var ogenomförbart.
Ponera, bara som ett exempel, att en gondol går sönder 50 m över älven med människor i. Hur når man den?
Pengar = konfetti. Var det ens något av 400-årsfirandet som inföll i tid?
allt som rör sig kring älvar och diken (Naturliga eller grävda) i Göteborg verkar främst vara till för att konsulter ska sko sig.
Främst rör sig väl allt i området som inte ligger på urberg? 🙂
Nu håller jag med om att projektet var lite stolligt, men en gondol går inte “sönder” under färd. Dom dras av kablar som vilken linbana som helst. Hur plockar du ner folk som är fast i gondoler på stormiga klippsidor i tiotals minusgrader i exvis alperna där denna lösning är standard?
Jag hade gärna sett en linbana, men jag tror inte den hade varit varken effektiv, trygg (pga passagerare) eller speciellt ofta i drift under höst/vinter/vår.
Dyrt blev det iaf för ingenting.
Nej, det fanns gott om potentiella problem med linbaneprojektet. Mitt exempel var just bara ETT exempel. Du nämner några andra. För egen del skulle jag aldrig i livet åka med.
Orimligt dyr fantasiprodukt. Terapi för Chalmers-alumni kanske?
Vad som hade varit intressant är att se hur stor del av kommuners och regioners utgifter som går till det som kan klassas som deras kärnverksamheter.
Då är det enkelt att slå hål på argument som att en skattesänkning på X skulle göra att det saknas pengar inom t ex vården eller skolan.
Man kan också ställa kommuner och regioner mot varandra och jämföra slöseri mot skattesats och dylikt.
De uppgifterna finns så klart redan. Många kommuner redovisar på hemsidan eller i årsredovisningen hur stor del som går till respektive verksamhet.
Finns även en tjänst som heter kolada.se där man kan jämföra kostnader och nyckeltal i kommuner och regioner.
Bra tips. Att uppgifterna finns är ju självklart, men man vill ju få en enkel presentation av det hela. Tack!
Det brukar framgå i kommunens budget respektive årsredovisnign hur mycket som går till skola och omsorg etc.
Vi vet ju att det socialistiska fästet Göteborg valt att dölja mycket av sin korruption genom de kommunala bolagen
Det är bara när det blir så flagrant illa skött som “Älvstranden” som man inte längre kan sopa det under mattan.
Hela den stan genomsyras ju av rörelsen och korruption. Den enda vettiga politikern från den staden är socialdemokraten som tvingades bort för att hon talade sanning och återgick till att köra sopbil.
(Att man kastar ut den enda hederliga politikern i partiet får ses som bevis för att man är ett träsk till organisation)
Offentlighetsprincipen borde verkligen användas mer av journalister för att gräva i kommunernas smutsiga byk.
Noterbart är att även kommuner ledda av SVMP som hatar “det privata” gärna döljer så mycket som man bara kan i AB för att slippa granskas.
BRA jobbat JENS.
Gillade ICA grävet (Där man såg att den lokala ica-handlaren här som grät ut i media över att han inte tagit ut lön delade ut 3 miljoner till sig själv åren innan)
Ja, alltså all respekt för henne och att hon satte sig bakom sopbilsratten igen. En riktig arbetare, bevisligen, och inte en politruk.
Haha, politruck!
Så här ser väl organisationen ut?
OU=Göteborgs kommun
CN=Muteborg
Underbart att det finns “nördar” som Jens som gör det allmänna en björntjänst. Skickade omgående länken till Stockholms kommun och Stockholms regionens revisorer samt respektive finansborgar-regionråd i all välmening. Stockholm har ett i synnerhet ett fett stort försenat svart hål i Slussenprojektet.
Man kanske skulle lägga till Kiruna på sändlistan? Var väl något om ett badhus, vill jag minnas.
Kiruna är nog rätta platsen för en riktigt djup bassäng … fast det kan gå åt fasligt mycket vatten förstås.
Håller med, förutom att “björntjänst” betyder att man vill göra något bra, fast resultatet blir dåligt.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rntj%C3%A4nst
“En björntjänst är en välmenad tjänst som får förödande, eller i varje fall negativa, följder för mottagaren. Uttrycket kommer från den franska fabeln om björnen och trädgårdsmästaren (L’ours et l’amateur des jardins) av La Fontaine [1], där en tam björn slår ihjäl en fluga på sin sovande väns ansikte med en sten. Följden blir också att slaget oavsiktligt dödar den gode vännen. På franska är talesättet “Le Pavé de l’Ours”, “Björnsten”.”
Tack (på riktigt, oironiskt) . Jag har länge klurat på vad uttrycket kommer ifrån men aldrig orkat slå upp det.
I retur får du det engelska uttrycket för pärlemor (mother of pearl). Nu läser du det svenska lite annorlunda, eller visst?
Nog kan det bli en björntjänst alltid då politrukerna nu blir så nervösa att dom börjar bränna rullorna eller gömma det i diverse kreativa bolagslösningar.
@Mindrevetande,
Annorlunda på vilket sätt? Det engelska och det svenska uttrycket är ju varandras motsvarigheter.
Ja, helt säkert finns det rikligt med förbättringspotential på de flesta håll.
Var det inte renoveringen av Östermalmshallen som gick på 1,5 miljarder? En tegelbyggnad som ingen egentligen behöver.
Som oftast är det väl dåliga politiska beslut som kostar. Folk kommer bli lite upprörda ett tag och sen kommer allt blåsa över som vanligt. Idag kommer ingen ihåg Östermalmshallen och det är bara tre år sedan.
Östermalmshallen är ju en gammal fin byggnad och väl värd att bevara. Sen låter ju 1,5 miljarder kronor som galet mycket pengar för en renovering däremot…
Ägs den av Stockholms kommun? Varför i så fall?
Hoppas verkligen att detta verktyg kan användas för att granska fusket i konsultbranschen, så särskilt byggkonsultbranschen.
Jag är ledsen över att behöva regna lite på den allmänna gnällparaden, men det offentliga i allmänhet och i Gbg i synnerhet är inte helt ointresserat av att hitta liknande lösningar:
https://vgrfokus.se/2024/01/vgr-blir-mer-transparent-info-fran-fakturor-blir-oppna-data/
Efter att ha fått 100+ avslag sedan examen i Maj, med diverse ursäkter om att “just nu” så kan de bara anställa folk med minst 5 års erfarenhet så måste jag fråga. Har Jens Nylander masterexamen och minst 5 års arbetsliverfarenhet?
Ingen aning om masterexamen men 5 års arbetslivserfarenhet har han absolut! Bittert med så mycket avslag dock! Kanske sänka ribban för att få in en fot någonstans och sen visa framfötterna rejält för att få något mer kvalificerat? (och ledsen för sannolikt onödig rådgivning) 😉
Han har jobbat med styrelsearbete. Han har aldrig skrivit kod, speciellt inte arbetat med AI eller data mining.
Var exakt ska jag “få in en fot”? It-företagen kräver ju 3 års erfarenhet och mängder av certifieringar till och med för 1st line supportjobb (ifall de ens har sådant kvar inhouse)
När kraven ökar och man inte får in en fot så betyder det ju att branschen är nedåtgående. Mitt tips är att specialisera dig på något som ligger i framkant (typ AI) eller flytta till där jobben finns. Där jag jobbar (Saab i Linköping) tas det fortfarande in nyutexaminerade.
Jag har redan teknisk utbildning. Jag har sökt jobb över hela Sverige och fått samma svar.
I övrigt så presenterar jag https://adderatech.techsverige.se/ här stod det ingenting om att “bristen” bara handlar om brist på seniora civilingenjörer i programvaruteknik.
Det är snarare dags för svenska it-företag att snygga upp sin kommunikation ett antal snäpp.
Jens Nylander har nog varit egen företagare i större delen av sitt liv.