Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Veckan ser ut att avslutas positivt i de asiatiska tidszonerna, men kronan faller och de långa räntorna stiger i USA. I Sverige bestå de skyhöga elpriserna men på ett anekdotiskt och personligt plan slog solkraften rekord för 2024 igår med 11 kWh producerade. Det spekuleras i att Kina eller Microsoft kommer köpa förlustbolaget Spotify.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXS30 gick +0.53% medan OMXSPI gick +0.50%. Den svenska kronan faller dock till 11:40 SEK för EUR och 10:48 SEK för USD. guldpriset dras med och ligger på 682:- SEK per gram. Det är kanske bara en tidsfråga tills vi har dollarn över 11:- SEK igen.
Till saken hör att räntorna stiger i USA, vilket förstås gör dollarn mer attraktiv än svalpvalutan SEK från en av världens Europas mindre officiella språkgrupper och ett land med uppblåst självbild. 10-åringen går nu på 4.14% i USA, medan 2-åringen hittas på 4.34% och är mer stabil.
De amerikanska börserna steg och S&P-500 gick +0.88% medan Nasdaq 100 gick +1.47%, så techbolagen drar utvecklingen. Bäst inom FAANGST gick Spotify med +3.09% då en analytiker gått ut med att man räknar med att Microsoft eller kinesiska Tencent (har de kollektivavtal tro?) köper upp det eviga förlustbolaget. Apple har ju sin Apple Music, men vad har Microsoft? Släng på lite floskler om AI i kombination med Spotifyförvärvet så blir det några miljarder till på aktiekursen för Microsoft.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt under morgonen, även om Hang Seng backar med -0.81%. Övriga stiger med ASX 200 på +1.02% i skrivande stund, KOSPI +1.34%, Nikkei 225 +1.40% och Straits Times +0.53%.
De skyhöga elpriserna består och norra rikshalvans SE1 och SE2 snittar på 78 öre per kWh oskattat, onätat och omomsat med högsta pris på 123 öre och lägsta på 54 öre i natt. För SE3 och SE4 och 90% av Sveriges befolkning snittar priserna på 92 öre, toppar på 130 öre och hade de lägsta priserna på 71 öre i natt. Snittpriset nu under dagtid blir 91 öre i norra Sverige och 106 öre i södra Sverige.
För egen del är det förstås utmärkt väder med soligt och solkraften slog nytt rekord för 2024 igår med 11 kWh producerade och 3 kWh sålda. Mellan 11 och 13 köptes rent av ingen el in alls, trots att det är mitt i vintern.
Det är förstås en väntad utveckling i och med att solen står allt högre upp på himlen, och atmosfären därmed tar mindre av energi, samt att solen når upp över träden tidigare och tidigare. Vi har dock inte direkt sol mot panelerna förrän framåt 10-tiden då träden skymmer så här års, men det kommer bli en rejäl effekt när morgonsolen väl ligger högt nog. Produktionen på sommarhalvåret kommer ligga på uppåt 100 kWh om dagen, så vi får just nu ut ca 10% av detta. Utan träden hade det enligt Home Assistans prognoser varit betydligt mer.
Men det kan snabbt tas bort av snö. Dock brukar våren vårvintern visa upp fint väder här, men det kommer alltid dåliga dagar.
Ska jag gissa så ligger vi bra dagar på 50 kWh per dag i mars, 80 kWh i april och sedan 100 kWh om dagen till och med juli, varefter det blir 80 kWh per dag i augusti, och 60 kWh i september. Dåliga dagar maj – juli kanske ligger på 30-40 kWh. Det intressanta blir att se när vi kommer sluta betala el helt dagtid och när vi slutar att nettoköpa el helt under sommarhalvåret. Dagar med 100 kWh produktion åp sommaren kommer inte ens elbilsladdning innebära nettoköp på dygnet, även om vi säljer dyr el på dagen och köper billig på natten för laddningen. Sommartid drar väl gården unt 20 kWh per dag utan elbilen. Men vi får se, detta är grova skattningar med den nya fulla utbyggnaden till 17 855 kWp.
Vill du ta in offerter på solkraft, kontakta Hemsol så kan du få en eller flera offerter från leverantörer till villan, jordbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen (annonslänk).
32 kommentarer
Grannen har sadeltak och har investerat solceller i slänten – men mot en skog och solen når inte upp alls mot hans celler under vintern, vet inte riktigt hur han tänkte där. Men han är ju revisor och dom är ju lite eljest.
Slava Ukraina – heja http://www.ukrainamedtech.se som tuffar på med nya projekt.
Vintern ger ändå rätt lite. Jag har monterat fullt medveten om att december – januari är kasst. December är värst, då vädret är så dåligt. Även november.
För offert på vanligt tak i Stockholmsområdet, är det Hemsol som gäller eller har du andra förslag, sitter och velar själv om man ska slå till eller ej (man vill ju självklart slå grannen på fingrarna i solfarmsligan..)? Villaförbrukningen ligger runt 22000 kwh och har redan en laddhybrid men funderar på om man ska våga gå över på elbil nu när leasingavtalet löper ut i vår.
Oj vad många anläggningar jag sett där man tänkt att den kommer de inte räkna hem.
Men man måste komma ihåg att själva solcellsanläggningen är som ett smycke som permanent höjer värdet på huset och som visar för alla som ser den att här bor det en miljöhjälte, alldeles oavsett om de producerar nåt eller ej.
Bäst igår gick en anläggning vi installerat knappa 20mil norr om bloggaren.
12kwp gav 34kwh.
Det var riktigt najs, 12 kWp med 34 kWh. Då har ni inte träd som skuggar.
Tyvärr inte min utan en vi installerat åt en kund. Markmontage på en åker i två väderstreck med optimal lutning.
Var tvungen att dubbelkolla ägarens utsago och han hade saltat lite och avrundat uppåt, lite dryga 33kwh var det enligt vad jag kunde se i installatörsappen men ändå.
Bra location.
Kul med elproduktion trots att det är rätt mörkt så här års.
Har du (finns det) något bra sätt att ta bort snö från solcellerna utan att riskera att skada dem?
Morsan har ~ 10000 kWp installerat, men tyvärr rätt mycket snö.
Inte värt vare sig risken för liv och hälsa eller tiden att rensa solcellerna.
Tror du menar 10000Wp eller 10kWp, annars är jag grundligen imponerad av din morsa.
Och nej det var inte ett skämt i en viss anda.
Snön smälter bort när den smälter bort och det är så lite energi du förlorar så det är inte värt det.
Bloggaren säger sig ju nu ha installerat 17855 kWp så det finns vissa entusiaster.
Själv avvaktar jag dock med solceller.
Japp, det var givetvis 10 kWp. Tack för påpekandet!
Jag har funderat på att köpa ett 10m långt teleskopskaft för att primärt kunna få bort fågelbon tidigt ur ett träd. Till det kan man enkelt fästa en vanlig fönsterskrapa för att rensa snön. Nu har jag mina paneler på ett garagetak och inte en lada förvisso.
Pool-håven i aluminium har ett väldigt långt teleskopskaft. Jag använder den även till mycket annat än att rensa löv eller borsta botten i poolen.
Får du upp morsan på taket får du ut arvet tidigare….:)
Mina paneler i rakt västerläge… Just nu ingenting för det ligger 15-20 cm snö på taket. Blir nog bra om ett par dagar då det ska bli varmare och sol. Då rasar snön fort av!
Våra paneler skrapade ihop 5,5 kWh enligt graferna, inga 11 kWh men är positivt överraskad av produktionen såhär mitt i vintern. Hade de inte varit uppe på taket så hade jag klappat på dem för jobb väl utfört
Notera att de som installerar batterier som använts till annat än att lagra egenproducerad el inte är berättigade till grön skattereduktion.
Skattveejet har gjort ett förtydligande.
Tusentals personer riskerar få restkrav från sina installatörer som i sin tur får återbetalningskrav från Skattverket.
Detta kommer döda den privata marknaden för nätstödstjänster och höja elpriset(framför allrt elnätskostnaden) eftersom en del av kostnaden för nätstöd har subventioneras indirekt via grön skattereduktion till batterirr som sedan finns tillgängliga för aggregatorer.
… Någon skrev tidigare om en (mycket) snabb återbetalningstid (40% (?)) / år efter installation av nätstödsbatterier vilket gjorde att man kunde tjäna en slant på en sådan installation. Var dessa siffror baserade på att man skulle fått grönt elstöd ?
Ja
Slut sprida dynga.
1.
Den privata marknaden för nätstödtjänster utgör endat ett fåtal procent (2-3% kanske) av den totala marknaden för den aktuella stödtjänsten (FCR-D). Över 95% av FCR-D kapaciteten står vattenkraften för.
Så påverkan på elpriset/elnätspriset blir noll och intet.
2.
Skatteverket har lagt in en mening på en informationssida som de inte har stöd för i lagen eller dess förarbeten.
Nytt ställningstagande från skatteverket kommer slutet av januari och det är det intressanta då det har betydligt större juridisk tyngd och kommer förmodligen ha lagrumsgenomgång precis som de flesta av skv’s ställningstaganden.
FFR? Checkwatt har ca halva marknaden.
Sist jag kollade var det inte mycekt batterier inblandade i FCR-D pga vattenkraften har lägre kostnader.
Ja, det är ett preliminärt uttalande. Men varför skulle de dra en annan slutsats tvärtom ?
Lagen kan iofs ändras, men det är fortfarande en subvention av nätstödstjänster isåfall vilket inte kan ha varit avsikten.
Du får gärna peka på var i förarbetet(promemorian) det är definierat. Jag hittar inte din tolkning i den.
FFR är inte relevant för privatpersoner och har därmed inget med grönt avdrag att göra.
Så irrelevant argument.
Alla privatpersoner som kör stödtjänster kör FCR-D.
Det är tvärtom. Skatteverkets restriktiva skrivning ”endast egenanvändning” har inget stöd i lagen. Lagen säger ”ökad egenanvändning”.
Minus 25 grader och en halv meter snö på solcellerna, det lär nog dröja innan det blir någon ström därifrån. Får förlita mig på cellulosabaserad exoterm reaktion.
En dum fråga till ni som har batteripackar, hur länge klarar packen huset om man utgår ifrån att värmen stöds med brasved. Inte helt lätt att svara på beroende på husets storlek med mera.
Men något slags ungefär.
Bara att räkna på hur mycket huset drar. Har du vedpanna och bara skall driva en 25 Watt cirkulationspump för radiatorerna lär det räcka några veckor. Men räkna med att husjållselen drar 500 Watt så blir det 12kWh om dygnet. Ett batteripack lär räcka ett dygn.
.
Men det är uppvärmningen som är den stora delen.
Lite som Villavolvovovve skrev 10:01. Leta upp en elräkning från i sensomras så har du månadsförbrukningen sannolikt utan någon större mängd aktiv uppvärmning. Säg som räkneexempel att den siffran är 500 kWh/månad så har du ett snitt på 16-17 kWh/dygn eller 700 W genomsnittlig effekt. I så fall klarar du dig runt 1,5 timme per 1 kWh användbar batterikapacitet.
Sen behöver du också ta hänsyn till toppeffekt eftersom det är det som är dimensionerande för växelriktaren. Obsevera att vissa elnätsföretag redovisar toppförbrukning t.ex. per timme och kallar det toppeffekt men det är inte samma sak! Trots enheterna så är inte kWh/h = kW.
Elen har varit förskräckligt dyr under de senaste månaderna. Både nät och förbrukning. Men jag har inte eldat särskilt mycket.
Samma sak går ju att anföra om USA. Ett land med en ekonomi som hela tiden går med underskott, en industri som bara kan konkurrera med hjälp av skyddstullar och diverse bidrag. En försvarsindustri som hela tiden måste använda politiska påtryckningsmedel eftersom den inte kan konkurrera på egna meriter.
Att kronan rasar är ju inte konstigt
När tyckonomer på SBAB “räknar” med 5 räntesänkningar i år och ECB räknar att inte sänka innan årsskiftet är det uppenbart att svenska kronan inte kommer vara en åtråvärd placering och därmed får vi ett kronras.
Microsoft/Spotify kan mycket väl hända. Vill minnas att när MS la ner Groove så petade man över dom användarna till Spotify så det finns säkert relationer där och alla affärer ska till syvende och sist göras mellan människor.