Riksbanken höjde som väntat styrräntan reporäntan till 3.00% idag. Mer intressant är att man justerar sin ränteprognos och ponduspostulerar att man höjer ytterligare en gång till 3.25% i vår och att räntan sedan ligger kvar där hela 2024 och 2025 och åtminstone hela första kvartalet. Inlfationen förväntas också bli högre under 2023 än under 2022, med 8.6% istället för 8.4% förra året. Räkna med minst tre år av relativ misär.
Reporäntan höjdes alltså till 3.0% och ovanpå det kommer Riksbanken med start i april börja dumpa statsobligationer på marknaden, vilket väntas sänka priset på dessa och alltså driva upp markndsräntorna och med det statens kostnader för att ta nya lån.
Prognoserna och ponduspostuleringen över ekonomin och sitt eget agerande framöver justerades rejält.
Man väntar sig nu höja till 3.25% senare i vår och räntan ska sedan ligga kvar där 2024 och 2025 samt första kvartalet 2026. Längre än så sträcker sig inte prognosen och vi kan för stunden tolka 3.25% som en ny normalränta1..
KPI-inflationen väntas öka 8.6% i år, mot 8.4% förra året, men faller sedan till 3.6% 2024 och 2.4% år 2025. Detta är prisökningarna för kollektivet hushåll, medan Riksbanken och media själva vill prata om KPIF som låtsas om att hushållen inte har några lån på sina bostäder, inte leasar några bilar, inte har några studielån eller konsumtionslån och att man kan strunta i stigande räntekostnader.
Arbetslösheten ska öka till 8.4% nästa år och ligga kvar på den nivån 2025 ut, medan svensk BNP backar med -1.1€ i år och sedan ökar marginellt med 0.9% nästa år. Först år 2025 är svensk ekonomi tillbaka på 2022 års nivåer efter 1.9% i tillväxt. Någon stark högkonjunktur blir det inte ens 2026, där BNP-tillväxten väntas bli 2025.
Räkna således med minst ytterligare tre år av tuffa ekonomiska tider, dvs 2023, 2024 och 2025 – eventuellt även 2026 – och att dagens räntor består samt att inflationen blir värre i år och att arbetslösheten stiger. Just du kära läsare har förstås byggt en buffert och uthållig ekonomi under de goda åren och klarar förstås minst 3-4 år av tuffa tider med normalräntor.
Muntert från Riksbanken alltså.
Hur mäklarkårens och alla experters uttalanden om att bostadspriserna nu ska vända upp går ihop med Riksbankens prognos lämnas som en övning åt marknaden. Om det är någon tröst måste någon ha fel, och Riksbankens trackrecord i att gissa sitt eget agerande än mindre svensk ekonomi är inte lysande.
Hoppet är det sista som överger människan. Efter att plånboken har gjort det.
Exakt hur arbetstagarna ska gå med på fackens “vi får inte kräva reallöneökningar” och reallönesäkningar ytterligare ett år lämnas som en övning. Släng på fortsatt krig i Ukraina och risken att Kreml får den säkerhetspolitiska termen tuppjuck (igen)och sprider konflikten – Zelensky ska överlämnat dokument till Moldavien som Ukrainas underrättelsetjänst kommit över med ryska planer på att destabilisera även Moldavien.
1. Riksbanken skriver 3.3% i sin prognos till år 2026, men de avrundar till tiondelars procent i sin prognos, så 3.25% blir 3.3% där.
127 kommentarer
Muntert. Känns hoppfullt.
Tom peng pung. Sitter varken med leasingbilar eller kör långa avstånd. Huslån på rimliga (?) summor och mindre än 50% belåning. Tycker ändå det känns fattigt och trist. Maten dyr. Ingen fjällresa inplanerad heller. Kidsen har fogat sig för det nya läget.
Tur att energipriserna råkar vara bra just idag också precis när det råkar blåsa lite.
Detta till trots att vi inte ska ha väderbaserat elpris samt att stängning av kärnkraften inte påverkat priset.
Skönt. Mycket skönt.
_Grön _Omställning _Levererar!
Fjällresor är överskattat. Åka till norra Sverige för att få äran att åka på konstsnö!
Jag har testat att stänga av elvärmen i min dåligt isolerade stuga under hela vintern och enbart elda med värmeloggs och ved. Resultatet blev en katastrof! Temperaturen var bara drygt 12 grader på morgnarna. Med de perfekt rektangulära och lättstaplade loggsen gick det lite bättre, särskilt om jag vaknade mitt i natten och kunde fylla på kaminen med upp till fyra loggs. Inomhus-temperaturen var runt 17 C på kvällarna. Men varför gnälla då, tänker ni?
Under vintern har det varit runt -5 C utomhus för det mesta. Det funkar inte att bo utan el i min stuga, om vädret är mycket kallare! Någon gång under den billiga elens tid var det ibland -28 C härute. Det går alltså åt h-e utan el med min lilla braskamin, men något bättre med ett rejält förråd med värmeloggs. Med tanke på både det höga elpriset samt vad ryssen kan hitta på för fanskap, vill jag vara förberedd, så det ska bli ännu fler loggs tilll nästa vinter.
Pelletskamin kanske kan vara något? Tilläggsisolera vinden? Byta några fönster? Försöker komma på idéer. En sak jag tänkte på: man skulle kunna såga till cellplast-skivor och sätta i fönstret, åtminstone när det är mörkt ute och kallt ute.
Elda på dagen och luft/luft-värmepump på natten?
Att hålla c:a 15 grader (eller vad man nu tycker är lagom) åtminstone borde ju kunna ge rätt mycket nytta med inte alltför mycket elförbrukning. Åtminstone vid -5. Vid -28 blir det nog dyrt oavsett vad man gör.
Jag är en extremt riskavert person:
Riskaversion är ett begrepp inom nationalekonomi och psykologi som betecknar motvilja att ta risker. En riskavert person kännetecknas av att vara tveksam till risk, den föredrar en låg risk framför en hög och sägs då vara riskavert. Riskaverta individer är inte villiga att ta på sig risker utan kompensation i form av positivt väntevärde.
Nyttofunktionen för en person med riskaversion är konkav, vilket innebär att han eller hon värderar ytterligare tillskott till sin nytta lägre ju högre nyttan redan är. Det betyder således att nyttofunktionens andraderivata är negativ.
Motsatsen till riskaversion kallas för spelglädje och däremellan finns riskneutralitet.
Högt på N och lågt på O på big five borde korrelera med att vara extremt riskavert.
Någon M8 får det vara på negativiteten. Vi får hoppas det tar skruv igen snabbare än så.
Nedåt.
Är det något som säger att vi någonsin kommer ner till “låg” ränta igen? kan inte denna nivå bli det nya normala?
Ja. Det finns många spekulationer att den låga inflationen tidigare till stor del berott på demografiförändringar och dessa kommer fortsätta i samma riktning.
Huruvida man kommer försöka ge sig på den eventuella framtida låga inflationen (2026 eller när det nu blir) med att sänka räntorna är ju en annan fråga, det hade ju ingen märkbar effekt sist i Sverige eller något annat land.
Samma typ av demografiförändringar (färre barn) kommer dock att få en helt annan påverkan på ekonomin än tidigare.
Vuxna producerar medan barn och gamla konsumerar. När födelsetalen först sjönk innebar färre barn att fler kunde arbeta utan att man måste lägga så mycket resurser på att ta hand om barnen. Fler producenter och färre konsumenter pressar priserna. En generation senare innebär det dock färre vuxna som kan producera, medan antalet tärande åldringar ökar. Så vi får oförändrad eller ökad efterfrågan kombinerat med minskad tillgång, vilket kommer att leda till inflation.
NOFAITH
Bra fråga. Men vad är egentligen låg ränta? Är född 59 och minns 70,80 och 90 tal.
Lite off the record, häromdagen såldes det en lägenhet i föreningen där jag bor. 10% ned från toppen icke justerat för inflation. Inte omöjligt att det stoppar där nominellt, sedan tar flera år av inflation resten av den justerade nedgången.
Ja det är det jag menar. Läser man i media eller lyssnar på folk så verkar det som att den normala uppfattningen är att ränta kommer att gå ner till närmre nollan igen. Själv för dåligt insatt men vet själv att 0ränta endast varit normal de senaste åren och att det alltid vart högre “normala” nivåer dessförinnan. Där slängde jag in frågan då det finns många kunniga i ämnet på detta forum. Jag själv är inte så säker på att räntan vänder ner igen, tror snarast att vi får vänja oss med en ny “normal” nivå men då är jag ju inte någon form av ekonom så jag killgissar självklart.
3% är historiskt sett låg ränta. Även om man inte räknar 70 och 80-tal. 2008 låg den på över 5 innan finanskrisen slog till.
Det är den mänskliga hjärnan som försöker hitta mönster och att det finns något slags normalläge när det egentligen är ett kaossystem. Det har inte heller funnits något slags stationärt jämviktsläge utan räntan har alltid varit på väg upp eller ner. Nu är det krig och vad som helst kan hända detta år, det mesta är dåligt.
Jag TROR att inflationen kräver rätt mycket tid att få bort. Så fort inflationsförväntningar har bitit sig krävs det en jättechock eller något slags omstart för att pressa ner sifforna (en del “religiösa” monetarister tror inte på inflationsförväntning. Men i verkligheten verkar det spela stor roll).
Betyder det att räntorna måste vara höga? Ingen aning. Just nu har vi hög inflation men ändå en extrem negativ realränta. Det tyder väl på att vi har närmat oss gränsen för vilken ränta RB tror att vi tål. Men jag TROR samtidigt att det kommer att förlänga tiden med >4% boräntor eftersom inflationen kommer att gå ner ganska långsamt.
Och realräntorna? Återigen – Ingen aning. Men de extrema minusränorna (realt) vi har nu förlänger ju livet på zombiebolag och andra ekonomiska avarter som gratispengar ger upphov till. Ränteökningarna förväntas städa bort sånt. men när inflationen överstiger räntan så här mycket är det alldeles för mycket nonsens som är lönsamt. Om obalanserna fortsätter att byggas upp så skjuter vi i värsta fall bara upp något slags krasch.
Det är väl zombiesarna som inte klara sig nu. De kan inte enkelt låna mer. Konkurs nästa.
2023 kommer bjuda på cykelsemester runt Vättern om det ska fortsätta så här..
Jag är skeptisk till att det kommer gå, visst vi läsare av den här bloggen klarar väl oss helt okej (baserat på dina empiriska googleundersökningar) – men hur låginkomsttagare ska gå runt fattar jag inte, tycker SVT har dagliga intervjuer med familjer som ligger precis på gränsen.
Efter ICA BASIC finns det inte mycket till alternativ.
De har intervjuerna med de på gränsen. De som redan passerat gränsen vill inte vara med i teve.
Vi hade ju Jonathan Swifts lösning på problemet uppe i tråden för några dagar sen…
Efter ICA Basic kommer Eldorado, och sen Matsmart och sen de där små skumma butikerna på diverse bakgator där man inte hittar bäst-föredatum på varorna. Kanske dumpster diving, kanske Matmissionen om det finns där man bor. Och sen går man hungrig. Jag har varit fattig. Ska aldrig mer bli fattig. Men för de stackars jäklar som inte har något val blir de kommande 3-10 åren ett elände.
Det går att leva på väldigt lite. Inte skoj men det går.
Potatis och löksoppa samt hembakt bröd.
Eller spaghetti. Ca 1,60 kr per portion.
Mjölet har blivit allt dyrare, så inte ens hembakt bröd är så billigt längre. Men hos grannarna på marginalen finns det fortfarande spartips. Nästan inga av grannarna vet vad linser är..
Visst. Men det blir väldigt mycket bröd på 2 kg mjöl som kostar under 20 kr.
Som sagt. Det går men maten blir inte den roligaste.
Sen måste man hitta en dag när man har råd att köra ugnen i en timme…
Ett annat alternativ är att börja tjäna mer pengar.
Det finns många fattiga hushåll i Sverige. De reser inte utomlands. De har inte bil. De går inte på restaurang. Men det är inte de som uttalar sig i media eller här på bloggen. Särskilt det stora antalet pensionärshushåll. Folk som jobbat i stat, kommun och landsting. Och alla nysvenska hushåll. Det här antalet svaga hushåll är förfärande stort.
Därav min friskrivning baserat på Larsas googleform, men det är ju det som är min fråga. Jag kan skita i att köpa en ny Passat nästa år, det är fine Toyotan rullar lätt tio år till. Men lever man på gränsen så har man ju inte mycket till alternativ, man kan inte sluta äta.
Så hur tusan har man tänkt sig att svaga hushåll ska palla ett år till med galen inflation?
Men de har sin röst. Räkna med framtid för V och SD beroende på vems fel väljaren anser problemen beror på. Dessa partier kommer föra en politik som driver inflationen kraftigt uppåt så framtiden är mörk.
Jag tror precis tvärtom, att MP, V och SD kommer backa kraftigt i nästa val.
Folk kommer vilja ha seriösa politiker med seriös politik. Inte en massa abstrakt värdegrunds-prat om miljö, orättvisor, islamism etc.
S kommer bli nästa vals stora vinnare om Magdalena är kvar. Syns redan nu i opinionen.
I Helsingfors fanns gratis soppkök på min tid där och senare utdelning av gratis matkassar två ggr per vecka till tretusen hjälpbehövande. En bekant välgörenhetsorganisation (nu i fjärde generationen) organiserar den väldigt uppskattade verksamheten.
“2023 kommer bjuda på cykelsemester runt Vättern om det ska fortsätta så här..”
Låter trevligt tycker jag! Testa!
Ja cykelsemester och bo i tält. Det blir att cykla längs Göta Kanal. Och ha regnstället till hands. Och lyxa till det med en glass vid slussen i Söderköping.
Flarran
Det finns många ruggigt billiga 70 talsbåtar för den som gillar segling . Typ, Vega, Fingal Shipman 28. För den som vill jobba lite själv. Riv ut inombordare om det behövs o häng på en bra begagnad utombordare. De uppräknade var dugliga medelklass båtar på 70 talet. Kom att tänka på det när jag läste Söderköping. En fin stad som jag passerade många gånger med farsans IF båt.Från Vättern till Skärgården.
Jag är tillräckligt på spektrat för att inte förstå om du raljerar eller inte, men jag tycker genuint att det låter fantastiskt. Men jag brukar campa (vid sjö/i skogen) med barnen helt utan ekonomiska skäl så jag är kanske lite konstig.
Mygg brukar höra ihop med campingen. Jag ska ha bara näsan ovanför vattenytan i sommar. Simma och springa runt längs poolbotten. Sätta upp min DIY “pool dome” som inte hann bli helt klar ifjol, pga värmen som slog till i början av juli. “Pool dome” är som ett växthus ovanpå poolen. Den ska göra vattnet varmare med solens hjälp (förutom solfångarpanelerna och poolvärmepumpen). Den ska också hålla insekterna och skräpet borta. Min “pool dome” har 12 stolpar av PVC-rör och växthusplast ovanpå.
Inte ens när vi tältat i skogarna i Dalarna har myggen varit något särskilt problem. De dyker upp just vid solnedgång men försvinner igen när det blivit mörkt. Och inne i tältet är de ju inte.
Har ni vägarna förbi Borensberg på er sommarsemester runt Göta Kanal är ni alltid välkommna, kaffe finnes 😉
Bra att de säljer ut obligationer, men sitter inte RB med en massa bostadsobligationer också?
Har alltid levt under mina tillgångar med god marginal, mest för jag inte gillar att vara orolig i onödan. Trygghet är viktigt för mig. Har samlat på mig en hel del sparade medel under dessa billiga tider. Funderar starkt på att använda dem till att betala av på de bostadslån jag har, även fast jag är lågt belånad.
Känns som en säker investering. Men visst, att få högre avkastning på börsen kan vara möjligt. Men den känns väldigt instabil fortfarande.
Hur resonerar ni?
Bli skuldfri först. Spara sen ihop en buffert på sparkonto till en regnig dag. Spara sen i aktier ovanpå det.
Tvärt om. Buffert, aktier, skuldfri är rät ordning. Bättre att ha buffert och lite skulder än skuldfri utan buffert.
IDAG är det RÄNTA på skulderna. Varför skall man göda långivarna?
Det ska man väl inte i onödan.
Men när tvättmaskinen går sönder för barnfamiljen under vinterkräksjukeperioden så kan inte skuldfriheten köpa dem en ny men det kan buffertsparandet.
Och om du väljer mellan att låna till en tvättmaskin i dag, spara och och betala om ett år, eller spara pengar och köpa en maskin om ett år så är kalkylen rätt märklig idag:
Låna till Maskinen i år = dagens pris + 1 års ränta (5%?)
Spara till maskinen om ett år = dagens pris + 1 års inflation -sparränta (10-2%?)
OM man kan låna till en snäll bankränta så är det förmodligen en liten vinst att köpa i år och betala nästa år jämfört med att spar till maskinen. Dessutom slipper man tvätta för hand i ett år. Slösa vinner som vanligt, även om Spara sover lite bättre (arbetslöshet osv).
Det gäller naturligtvis inte om man köper maskinen på ocker-avbetalning. Där kan den effektiva räntan överstiga inflationen flera gånger om.
Enig, buffert absolut först. Större sådan om man bor i villa såklart. Sen sparande på börsen såtillvida man inte sitter med kassa lån. Bolån är ett bra lån som man nödvändigtvis inte behöver amortera på, dock ett sparande bättre än pengarna under madrassen. Men rätt ineffektivt sparande. Men känslan är säkert god.
(1) betala av dyra lån och krediter (2) Buffert på tre månadslöner, (3) aktier/börshandelade instrument som är minst en årslön (4) Extra amortering på bolån.
Beror på livssituation. Ensamstående eller par utan barn i hyresrätt ja.
Barnfamilj i villa, buffert först.
Kreditkort är inte så dumt så länge man betalar dem inom förfallotiden. Med 1% cashback så fås en avkastning på 1,01^12 eller drygt 12% per år på genomsnittlig använd kredit per månad.
Bra svar på frågan och jag har inget mer att tillägga.
Ja min tanke är att ha kvar en bra buffert för oförutsedda utgifter, sedan ha ett mindre mängd pengar för aktiehandel och använda den största delen av kapitalet till att betala av en stor del av bostadslån
Har man skött sin ekonomi så hör man till den gruppen som populististerna sneglar på när det ska fiskas röster. Alltså de skötsamma kommer anklagas och beskattas helt enkelt.
Problemet är att vi börjar bli väldigt många som skött vår ekonomi men går back varje månad i alla fall…
Jag resonerar som såhär i nuvarande klimat:
1. Buffert
2. Lån
3. Börsen
1. Buffert kan behövas för att klara eventuella inkomstbortfall. Du kan aldrig vara helt säker på att de pengar du betalar ner på ditt lån kommer gå att “låna upp” igen när det behövs.
2. Lån är läskiga eftersom priset på lånet (räntan) kan variera mycket och det är inget du själv kan kontrollera. Så se till att ha låg belåning och buffert innan du lägger några pengar på börsen.
3. Den typ av inflation vi har idag beror i huvudsak på produktivitetsbortfall och inte på monetär styrning. Med andra ord så är hela ekonomin på dekis. Detta kommer drabba företagen, så börsen kommer vara ett dåligt skydd mot inflation. Om det varit tvärtom, dvs att inflationen var monetär (pengatryckande) så hade börsen varit attraktiv. Men så har det ju varit nu i typ 10 år och nu är det på väg åt andra hållet.
Jag har nog nämnt det förr…
Men jag förstår inte vilka nominella löneökningar som Konjunkturinstitutet har i kikaren med tanke på att reallönerna ska tillbaka till 2021 års himmelska nivåer ”redan” till 2026 https://www.publikt.se/nyhet/reallonerna-bedoms-inte-aterhamta-sig-forran-2026-24739
Det går inte ihop med prognostiserad inflation om vi inte ska leka 70-tal.
Jag röstar på lajva 70-tal. Folköl på ICA och löneökningar som äter upp våra lån. Men det är nog bara du och jag som hade gillat det 😀
Haha, count me in! Så kan jag sitta här om 20 år i kommentarsfältet och muttra om ungdomen och 10% boränta när snitthuset går på 20 mille och räntan är 1-2% igen 😏
“Mitt första bolån var på 8.8% och vi hade 21 års amorteringstakt på hela lånet” – jag, i min knarrigaste gubbröst.
True story.
strax över 12.. Har nog nämt det tidigare och det fick även effekten att blancolånet som ersatte en del av bostadslån när huset såldes med förlust fick lägre ränta.. appropå alla som varnar om dyra blanco lån 🙂
Köparen tog över lånen med pant så räntan var väl en del av priset antar jag..
Då minns du även Spara och Slösa.
Kanske till och klistermärkena med valör som posttjänstemannen (könsneutralt ord på den tiden) klistrade in i postsparbank.
http://kjell.smult.com/image_Pbanken/Pb60_602S.jpg
Motbok
Från början var högsta insatt summa 1000 kr som gav ränta. Högre belopp ingen ränta.”
http://kjell.smult.com/image_Pbanken/pb61d_1925motb.jpg
Gammal person minns äver tre skilling porto
Fyrdubblades gubbens räntekostnad (till 35,2%) på kort tid?
21 års amorteringstakt på helt andra priser..
Antje, Spara och Slösa minns man så klart.. Och den finns fortfarande i lyckoslanten tror jag.
Inga klistermärken men en riktig bankbok som man var tvungen att ha med sig för insättning och uttag oklart när den i verkligheten byttes mot ett konto och bara var redovisning av saldot. Själva boken fanns kvar rätt länge den startades typ när jag föddes av mina föräldrar och någon gång antagligen 80tal så blev man av med boken banken skrev i och fick anteckna själv.. Och på den tiden innan man ens kunde få saldo med teleautomat så var det bra att hålla ordning på sitt saldo.
Det enda man kan trösta sig med är att Riksbankens ränteprognos historiskt sett alltid varit fel – men det kanske är annorlunda denna gång?
Finns en känd bloggade som skrivit om detta. 🙂
https://cornucopia.se/2016/05/riksbanken-tror-alltid-pa-hogre-rantor/
Globalismen är död, länge leve lokaliserad ekonomi, några 2% förutom en kort bounce relativt senaste årets hysteri når vi inte under lång tid.
Beror väl på om felet är underskattat eller överskattat.
Hade varit intressant med en uppdaterad bild över de senaste årens ränteprognoser.
Jag, i egenskap av kär läsare, har naturligtvis sparat tillräckligt för att klara mig som helt arbetslös utan någon inkomst i 5 år. Kanske bara blir 3-4 pga inflationen, men ändå. Självklart investerat på ett ansvarsfullt sätt i flera valutor, både som kontanter, korta räntor, aktier, guld, solcellsparker, och peer-2-peer lending. Poppar popcornen och lutar mig tillbaka.
Inflationsjusterat kommer ju alltså bopriserna ha sjunkit, vadå, 40%+ i sthlms innerstad om något år? För den som har pengar är det väl bara att slå till då, och vänta på att löneökningarna kommer ifatt inflationen vilket får bopriserna att stiga igen i takt med att räntan börjar dala neråt
fan vet jag kanske tom får rätt för en gångs skull.. Jag har tyckt att 50% ner sett rimligt ut när man tittar på det
Tror inte ett ögonblick på inflationsprognosen. Vi ser redan att underliggande indikatorer pekar åt rätt håll. Finanspolitiken kommer bidra med skattesänkningar som träffar rätt bra (drivmedel bla). Kronan är svag som fasen och behöver stagas upp för att vi inte ska bli utfattiga på riktigt – det tror jag är det verkliga skälet till hur de ritar upp räntebanan.
“Underliggande indikatorer” betyder “när man struntar i allt som folk inte kan sluta köpa som el, bränsle, mat och bostad”.
Har hr Bloggaren sett fru Finansministers utspel i eftermiddag om en ny tillfällig skatt på elproducenter? Gäller den vindkraftsbolag etc eller även villaägare med solceller? Spännande!
Ja, det kommer ju inte höja elpriset.
Elbolagen var snabba med att uttala sig att de går uruselt. Ingen gör vinst med rekordpriserna, måste vara att vinden, vattnet och atomkärnorna som stigit i inköpspris från de högre makterna.
https://www.di.se/nyheter/absurda-forluster-i-elkaoset-men-vattenfall-ar-inte-varst-drabbat/
https://www.di.se/nyheter/absurda-forluster-i-elkaoset-men-vattenfall-ar-inte-varst-drabbat/
Det är som med livsmedelsbranschen och byggbranschen. INGEN tjänar några pengar.
Många råvaror är ner på årsbasis. Olja gas och el är ner liksom många livsmedelsråvaror. Inflationen toppade i juni i USA och I oktober i EU.
Konsumnetpriserna toppade I Oktober i Tyskland.
Så tror på rejäl nedgång även här under första halvåret.
https://tradingeconomics.com/commodities
Så tror på rejäl nedgång här också.
Nej, underliggande indikatorer betyder världsmarknadspriset på Rå-olja, Vete, Ris mm i Dollar på världsmarknaden. Den inflation vi ser hos oss är importerad och eldas på av den sjunkande kronan. Sverige har ingen ‘egen’ inflation.
Tror jag också. Det handlar om kronan, inget annat. För konsumtionen trycks ner ändå av stigande mat- och energipriser. Hmmm.
Medhåll. Kronan är det som spelar störst roll. Får vi tillbaka den på vettiga nivåer, typ 9,50 mot EUR så blir läget helt annorlunda inflationsmässigt.
Frågan är om RB vågar och kan? Då skulle de behöva hålla uppe räntan och obligationsköpen även om KPI störtdyker.
Bara att hoppas – annars är vi snart en lågkostnadsland på alla sätt.
Orkportföljen har redan tagit in Europris (billigare än Axfood, äger ÖoB vilket väl är en lite sämre konkurrent till Willys). Man borde väl plocka in en bank med hög bolånemarginal också, om det går illa kommer ju staten och löser ut mig. All in!
M h t att det inte är 259 kommentarer på denna rapport så får nog ni 13 skribenter gotta er åt er fantastiska ekonomiska sits. Kanske dags att starta en aktieklubb ihop och puffa cigarrer?
Det vi med säkerhet kan fastställa är att deras ränte prognos kommer vara helt fel, de lyckas aldrig så varför ska de lyckas nu? Inflationen på råvaror är borta, att vi har kass kronkurs är ju som det är, vi får skylla oss själva som inte har euro, RB kan inte föra självständig ekonomisk politik utan måste följa Fed och Ecb, kriget,corona eller felparkerad båt påverkar inte inflationen längre, nu är det våra kronkurs som är kass och det beror ju på att vi har dålig handelsbalans, bättre att importera än att ha egen produktion inom landet
Jag gillar ju att puffa cigarr, men helst inte ihop med folk. Så pass på den.
Ja riksbankens prognoser har ju bevisligen visat sig mycket pålitliga.
Hade det varit så hemskt om riksbanken hade höjt räntan till 2% några år tidigare? Vi skulle ju ändå sluta här. Vad var dom så rädda för? Nu hann ju lånen bli ännu högre.
DJ
“Hade det varit så hemskt om riksbanken hade höjt räntan till 2% några år tidigare?”
Det är lätt att vara efterklok, men ändå dagens intelligentaste tanke. Fullständigt katastrofalt att i åratal ha mycket
låga eller negativa realräntor.
Vi har fortfarande extremt negativa realräntor.
Riksbanken ansåg inte det fanns någon inflation eftersom en iphone enligt dem fortfarande kostar 5000kr.
Innan cigarrerna och Chateau de Chassilier tas fram kan Ni som kan, luta Er tillbaka och se sketchen “Four Yorkshiremen” från Monty Pythons storhetstid…
Tro ifall herr Wilderäng har lagt in “Inlfationen” i sin rättstavning av misstag, ser att det återkommer ofta.
Mvh
Blir spännande och se vad skatten för isk blir 2024 när räntan höjs
Snart finns det ingen störta vinning om de inte säker skatten
Jag tror på 0,5 även i april
Matpriser stiger men vi får se
Tufft för många men alla som lånat leasat mm har gjort ett val
Valet många gjort är att bilda familj. Barnbidraget höjs med 0% 2023 som ett extra långfinger åt alla som pysslar med denna typ av lyxkonsumtion.
Du låter som en trevlig typ Erik. Vissa behöver inte ha direkt överbelånat sig för att hamna väldigt illa däran, vad nu livet senare gav dem för “val”.
hamnar man väldigt illa däran med de låga räntor vi har nu har man överbelånat sig. Banker har väl räknat med att man ska klara 7% i ränta. Tycker nog att det är rejält naivt att räkna med att en långsiktig sak som ett bostadslån ska ha räntor under genomsnittet för resten av min lånetid om det handlar om 50år.. De som hamnar illa däran utan att överbelånat sig är dom som drabbas av “annat” långtids sjukskrivning, arbetslösethet osv..
Det blev precis ännu billigare att köpa lägenhet och ännu mer lönsamt att cash den! Tack Riksbanken!
Man frågade sig om riksbankchefen är en hök eller duva. Personligen skulle jag säga albatross.
Svaret på frågan “varför påverkar svensk ränta europeiska energipriser” var:
“vi hade fel att energipriserna påverkade inflationen”
Nää, ni hade inte fel ni har tänkt totalt helt fel i årtionden. Om energipriserna går upp då går kostnaderna upp för basen i all näring nämligen jordbruket som då måste höja priserna vilket höjer priserna för alla. Energipriserna ÄR inflationen.
Du menar att ekonomer och deras modeller är helt frikopplade från verkligheten?
Who knew 🙂
Nä så långt skulle jag inte gå att dra alla ekonomer över en kam.
Riksbanken däremot som gått löjligt långt i att definiera inflation på ett sätt så att det inte finns inflation och när det väl blir permanenta kostnadshöjningar (som reduktionsplikten) så drar man bort det och hävdar “temporära” eller “kvalitetsjusterar” eller “substituerar”.
Sen har många ekonomer en för dålig kunskap om samhällets fundamenta men detsamma gäller naturvetare.
Helt enkelt riksbanken borde tas ifrån rätten att definiera vad inflation är. Som det är nu är Svensk inflation och Norsk inflation inte jämförbara då Norge (enligt en artikel jag läste för några månader sen) INTE kvalitetsjusterar.
Summa sumarum: Låt inte en riksbankschef styra sitt område som en enväldig härskare i 17 år. Begränsa tiden till max 8 och ta ifrån riksbanken rätten att definiera hur inflation ska beräknas.
Grön inflation..
+1 samt att apan Ola var både roligare och snyggare än Ingves.
När jag flyttade hemifrån och köpte min första lägenhet 07/08 hade jag ränta på 6,35% och en månadslön på 16500:- i byggsvängen och sen kom kraschen 2009 och jag var arbetslös i ett år då byggbranschen dog. Bostadspriserna kändes mer rimliga på den tiden – såg min gamla lägenhet på hemnet i början av 2022, då var den mer än 4 gånger så dyr som när jag sålde den, avgiften var 5-600:- högre men min månadslön bara dubbelt så hög. Men räntan var jättelåg… jippie! Nu har vi 20% belåning på en gård med lite betesmark och 200ha skog och jag har lämnat byggbranschen så känner mig rätt trygg.
Här är en spaning. När priset på pengar nu stiger och inflationen drar iväg och sätter press nedåt på konsumtionen kommer vi att få se hur mycket värde CSR och annat verkligen tillför. Min gissning är att företag under kommande år kommer att tala allt mindre om miljö och hur arbetskraften i låglöneländerna behandlas, och allt mer om vilken nytta deras produkter har för konsumenten. Man kommer, så att säga, att gå ner ett snäpp eller två på behovspyramiden.
Nog en rimlig spaning!
På tal om pyramider, I Affärsvärlden läste jag att havsbaserad vindkraft är lika smart som att bygga pyramider, varje kultur gör sina kollektiva dumheter.
Havsbaserad vindkraft är väl inte så dåligt? Det utesluter ju inte andra kraftslag. Det blir ganska låga elpriser med vindkraft – när det blåser 😊
Finns ingen ekonomi alls i havsbaserad vindkraft. Med massiva byggsubventioner kan man få dem på plats, därefter kommer de vara med och förstöra elmarknaden för övriga aktörer så länge rotorbladen inte vittrat bort.
Vindkraft ger mycket el när elpriserna är låga (=usel lönsamhet) och ingen el när priserna är höga.
Leasingfällan är ändock tämligen tidsbegränsad. Personligen har jag 10 månader kvar och sedan får jag överväga om det blir en ny leasingbil eller ett begagnat kontantköp.
Ja den är väl i regel 12/24/36 månader. Själv så leasar jag en billig elbil för 3 papp i månaden. Nu när elbilsbubblan spruckit vad gäller andrahandsvärdet så känns det rätt skönt att leasa och slippa transaktionskostnaden.
11 månader kvar här. Landar lagom tills våra bundna bolån kommer börja behöva läggas om. Och med tanke på att jag kör ca 2500 mil/år och nya leasingkontrakt på de miltalen är skyhöga nuförtiden lär det få bli en bättre begagnad istället.
Bilbranchen lär gå rätt tungt kommande åren vad gäller nybilsförsäljningen när privatleasingmarknaden rasar och företagen också drar åt svångremmen, medan begpriserna kommer nog hålla sig hyfsat stabila. Man ser att de nu lockar med 12-månkontrakt för samma pris som 24/36, sånt var helt otänkbart för 2 år sedan, knappt att det fanns 12-mån leasing.
ISK skatten stiger nu också va? 0.88% nämndes häromdagen.
Är det läget att sälja av och flytta till vanlig depå? Var hamnar brytpunkten? Kanske 15 år kanske om man tänker sig hög avkastning och anvä deras 22% schablonbeskattning?
Vad tror ni?
Det är fullt i lunchrummet och kö till alla micros – nog verkar de höga räntorna drabbat de egna plånböckern. Mindre konsumtion ger nu nedskärningar på alla fronter.
Men tror Riksbanken får tänka om snart. Historiskt har de alltid legat fel i sina beslut. Kommer ni inte ihåg vad Ingves gjorde 2008, 2009.
USAs inflation är på väg ned, våran och EU toppar nu, vi är ett halvår efter. Inflationen dyker under året,
Lugnt gott folk , det ska bara bli lite värre innan det blir bättre.
En ingenjörsfundering, rätta mig där jag har fel:
Om det antas vara hög inflation nu men inte om något år, och kronan redan är rekordsvag, varför i hela friden höjer man inte räntan med 0,75% till deras maxprognos direkt? Den enda rimliga anledningen jag kan se måste vara att man faktiskt inte tror att man kommer att behöva höja räntan mer, och därför inte vill ta i för mycket. Men då finns heller ingen anledning att presentera en högre räntebana annat än om man vill försöka lura Svensson.
Ja tigerman genom att ligga efter med räntehöjningarna får vi en svag valuta som spär på inflationen ytterligare.
En sån höjning skulle indikera panik hos RB vilket skulle skrämma finansmarknaden och skapa kaos. Det vore inte bra för RB att göra en sådan sak utan att först tydligt berättat för marknaden vad som är på väg.
Det är därför kommunikationen idag kring fortsatta höjningar blev mer diskuterad än själva höjningen på 0,5 som var helt väntad.
Titta på börsen när alla kacklar runt så som idag. Börsen reagerade hyggligt positivt eftersom det INTE kom något konstigt från RB utan ungefär det finansmarknaden hoppades på.
Pizza kostar +120 kr i Stockholm utan att vara deluxe. 1993 var man upprörd över att pizza kostade motsv. i Kiruna (typ 65 kr i storstan).
105 i göteborg tror jag.. är ingen stor pizza konsument men det verkade en std pizza ligga på på något random pizzahak
Nedlagda fullt fungerande kärnkraftverk, självskadebeteende och fröken Julie syndrom och till det en krona i fritt fall.
Självklart får vi stora problem.
“svensk BNP backar med -1.1€ i år”. Låter rätt schysst i mina öron…
Men seriöst, jag får nu rätt i mina tidigare uttalanden om att 20-talet är ett förlorat decennium som kommer att präglas av stagflation.
Förra 20-talet präglades också av ekonomiska problem efter ett stort krig i Europa, sedan kom en tysk ledare och satte fart på ekonomin igen genom upprustning och massiva investeringar i infrastruktur, allting finansierat med kredit och rån av tillgångar från vissa folkgrupper. Hoppas vi slipper en upprepning även om jag får dåliga vibbar av det jag ser just nu.
Folk måste studera konceptet nollbasbudgetering och lära sig förstå vad som är viktigt i livet. Kan du acceptera att bli skjuten ibland eller få din entré bortsprängd för att få bo i en varm lägenhet eller accepterar du hellre att vakna till 14 grader i en dyrare och tryggare bostad?
Mycket av det vi tagit för självklart får vi ge upp och acceptera en typ av osäkerhet i tillvaron man brukar förknippa med länder utanför Europa.
De närmsta åren kommer för de flesta att präglas av att ta sig till jobbet med kollektivtrafik och på vägen hem försöka hitta mat med kort datum.
Igår var jag på ICA Maxi, plockade bara upp saker på superrea eller kort datum typ liten burk handskalade räkor med kort datum för 10 kronor (64,95 kr rabatt). Framför mig i kassan stod en medelålders vit man med trendriktigt skägg som uppenbarligen klarar 20% styrränta för han betalade 1500 kr för en kasse till största delen fylld med skräpmat, chips och dyra ostar samt givetvis helt kött.
Själv hittade jag innan besöket på ICA Maxi en lammstek från Nya Zeeland med kort datum som kostade 100 kr för 1.8 kilo. Detta var inne på Lidl som nu har börjat med låsta boxar i kyldisken för det dyrare köttet.
Det är såhär de flesta måste börja leva. Nästa projekt är att byta min rätt ekonomiska familjebuss mot en Toyota Aygo och hyra släp till frugans V40 de rätt få gånger vi måste frakta något skrymmande.
Steg för steg, pryl för pryl tar vi oss mot nollbasen.
Tänkvärt. Känns som vi skapat ett samhälle där vi drunknar i prylar samtidigt som grundläggande mänskliga behov förbises. Nog inte orimligt att tänka sig att nånstans här finns nyckeln till att så många verkar må rätt dåligt.
A+
Villa volvo vovve.
Hur blir det varmare i lägenheten av rädsla och bortsprängda trapphus?
Kronan stärktes väl inte pga den förväntade räntehöjningen. Det var signaler om kommande höjning som stärkte kronan ? Vem farao är ansvarig för att kronan inte är kopplad till euron ?
Du och en majoritet av andra väljare 🙂 Men vi har inget undantag sp vi behöver egentligen bara uppfylla kraven för att byta, men EU verkar ha bestämt sig för att inte driva att man uppfyller den delen av medlems avtalen och Sverige verkar ha bestämt sig att det måste hållas folkomröstningom om något som redan ingick när vi gick med.. Nu när UK lämnat är det väl bara Danmark som har undantag för Euro och de har peggat den ändå..
👍😊