Nedan följer en text från en läsare som sålt sin villa i en storstads villaförort. Priset var ner 20% sedan toppen, köpare hade gamla lånelöften som inte gällde med de nya räntorna med mera. Detta är förstås en enskild anekdot och kvalitetsjusterat hos Valueguard kan förstås nedgången bli lägre än 20%.
Jag har precis sålt mitt hus och tänkte det kunde vara “kul” att ge en färsk rapport från hur jag upplever att bostadsmarknaden ser ut just nu (självklart anekdotiskt, jag har ju bara min försäljning att gå på).
Kort bakgrund: Vi bygger nytt hus som ska vara klart i höst. Projektet har pågått i ca 1½ år från första ritningarna till nu. Tog in en värdering av vår nuvarande villa våren 2021 på 4.4 miljoner (yttre storstadsförort, normalt ett populärt område där husen säljs fort), som då fick utgöra en (som vi tyckte) defensiv bas för våra kalkyler. Vi köpte huset 2015 för 3.7 miljoner. I februari i år, 2022, hade vi kunnat sälja huset för 4.8 miljoner till Movesta, alltså inte bara en värdering utan ett skarpt bud från ett företag som köper och säljer hus som affärsidé. Dock inte med så långa tillträdestider så vi valde ändå att avvakta till efter sommaren.
Huset gick ut till försäljning på Hemnet med utropspris 4.5 och med visning i mitten av augusti. 12 sällskap på första visningarna. Ingen vågar klämma ur sig ett bud, utom ett sällskap som vill lägga 4. Eftersom det känns tvärdött bestämmer vi till slut att gå med på det, men de backar ur med några timmar kvar till kontraktskrivning pga att de blev osams(?). Nya visningar, ett visst intresse finns men ingen som riktigt lägger korten på borden, förutom diverse skambud (< 3.5). Ett par sällskap är intresserade men visar sig ha gammalt lånelöfte, och får inte nytt lånelöfte på samma summa igen. Totalt 26 sällskap har till slut tittat på huset, under åtta visningar. Ett tag ser det ut som vi får ta ett bud på 3.6, vilket alltså hade varit mindre än vi köpte för 2015, men i elfte timmen kom en till spekulant och det blev en liten budgivning, så huset såldes till slut för 3.8. Alltså fortfarande en förlust mot 2015 efter mäklararvode och avdrag för diverse renoveringar.
Eftersom så många tittat på huset får man nog ändå säga att marknaden satt sitt pris. Huset är inte värt mer än 3.8 just nu. Det betyder alltså att det rasat mer än 20% sedan februari då vi kunnat sälja för 4.8. Så min tolkning är, såklart bara baserat på min egna upplevelse och just det här området, att bostadsmarknaden rasat mer än vad som syns i siffrorna och vad som sagts i media. Det måste vara många sådana här försäljningar som inte blir av, då säljarna drar tillbaka objektet eller att objekten blir kvar på marknaden då de inte kan ta en förlust.
Nu hade vi ändå mycket goda marginaler i vår kalkyl (annars hade jag aldrig suttit kvar med huset, då hade vi sålt innan vi byggde), så vi klarar oss bra, vi får väl bara vänta lite med det där garaget och solpanelerna vi hade velat ha, men jag tänker att det måste vara många, väldigt många, som bygger hus nu som inte kommer att få ihop det. Hur många kan idag ta en förlust/fördyring på 600 kkr? Jag vet inte, men tänker att det legat i tiden att använda de pengarna till att bygga pool / dyrare kök etc om man haft det utrymmet. Att maxa huset snarare än att behålla en god marginal.
Och hur många husbyggen som bara är på offertstadiet kommer inte bli av nu, då folk plötsligt inte har råd längre? Hur går det för husbyggarföretagen då? Vi får se…
70 kommentarer
Mmmm, och nu väntar två snabba 75 punkters höjningar av räntan.
Blev erbjuden 6.25 miljoner i November förra året. Köpte för 4.25 för 4 år sedan. Hade ute Bjurfors för en månad sedan på värdering (de bjöd på gratis matkasse och var tjatiga) där de kunde lägga ut huset för 5.45 och “hoppas det blir budgivning”.
Med tanke på dagens artikel här så får man nog vara nöjd om man ens hade fått det. Nu har vi dock köpt för att bo och trivs så vi kommer inte sälja oavsett men nog har det blivit ett ras från toppen.
I samma situation, men sålde innan och har en entreprenad med fast pris. Priset nu ned ca 20% ifrån toppen (Stockholmsförort). Jag hade tur och köpte billigt under tidig covid och sålde dyrt på topp, men så blev ju tomten jag köpte lite dyrare också. Tjänade ändå 100k/månaden på att bo under den tiden. Huset hann jag köpa precis innan alla prishöjningar och nu hade det kostat ca 20% mer med sämre standard. Min tanke var att köpa/sälja i samma marknad och det visade sig vara rätt tänkt. Lite tur också förstås för det kunde ju fortsatt uppåt (även om det verkade osannolikt) och då hade det varit en bättre affär att avvakta med att sälja bostad. Däremot kostar det mig 25 tusen i månaden att hyra ett radhus i Stockholmsområdet under 12 månader.
För att fortsätta på anekdotspåret: Vi är sedan en tid ”på marknaden” och har kollat på åtskilliga hus. Min upplevelse är tvärtom mot gästartikeln. Alla hus vi tittar på slutar med budgivning och minst 30% upp från utgångspris. Vi har just hoppat av budgivning som startade på just under 2M och i skrivande stund, efter en visning, är huset nu uppe på >3M.
Hemnet besöks varje dag och jag ser ingen avmattning alls.
Nu är de hus vi kollar på lantliga och relativt billiga. De objekten går som smör i solsken. Det jag tycker mig se är att så fort husen kliver upp >3.5M så blir de kvar längre på Hemnet än tidigare.
Ovanstående är södra SE4 😉
Jag byggde 2007, åren efter som jag mixtrade med räntor och annat började följa den här bloggen kommer inte ihåg exakt vilket år men kanske 2009. Sålde huset våren 2020, mitt då skräcken runt corona plågade börsen. Jag gjorde ändå en bra affär och jag brukar trösta mig med att det var en ungbarnfamilj som köpte det. Och idag när jag ser perma bear riva runt så tänker jag på dem mer och mer. Jag hoppas att de gjorde en god affär och kan känna sig trygga. Jag har mitt på det torra och hoppas att de inte utnyttjat marginalerna som de fick till en massa trams.
Skribenten klagar inte, men det är fascinerande att man nästan ser det som en förlust att hen “bara” får tillbaks alla pengar på ett hus de slitit på i 7 år (med nästan ingen inflation). Vi (jag ) har verkligen programmerat om skallen på ett märkligt sätt.
GNAELLSPIKENs 12 månader visar ju tydligt vad alternativkostnaden är.
Volvos rörliga ränta är uppe på 7% (eller ja, det var 7% för 2 månader sedan), från det att de sålde på min far ett lån på 2-3% ränta på den nya bilen. Han var högst irriterad då han blev erbjuden 2% ränta och sedan får faktura med inbetalning på 7%. Han betalade då av hela lånet, men många har nog inte den möjligheten och har belånat sig upp till öronen
Mina föräldrar köpte sitt hus för 375 tusen på 80talet skulle tippa på att det är värderat till ca 3 miljoner idag.
Skojar om att jag kan tänka mig köpa det för 200 tusen nu med tanke på att det är rätt så gammalt nu. Men värdet på hus är tydligen inte riktigt samma sak som med allt annat och helt klart intressant att vi räknar med att det ska gå upp i värde hela tiden.
Alternativet om du inte vill köpa deras hus för 3M är att du bygger ett eget hus och det kostar idag ca 3M samt extra kostnad för mark.
Sen finns det massor med alternativ men där har du en underliggande värdering.
Anekdoten i artikeln är intressant, stort tack för den!
Location Location Location. Det är ju inte som en bil där du har hela Sverige som marknad. Går ju inte att flytta huset från en småort tilll Stockholm. Eller som en kompis till mig i ett litet samhälle i Småland fick till svar från banken när hen vill bygga nytt: Nej, huset är ju mindre värt än du ska betala husleverantören den dagen huset är färdigt. AVSLAG.
Ja. En stor del av priset är ju fastigheten/tomten. Men själva husets skick har spelat märkligt lite roll under vissa perioder. De har nästan värderats som om allt skall rivas ut och göras om oavsett skick…
Kan bidra med en lokal anekdot på temat gör om, gör nytt.
I ett kustsamhälle låg ett gediget hus, två våningar med sjövy, veranda och “badrocksavstånd” till vattnet, gångavstånd till “centrum”. Såldes, renoverades grundligt (byttes tak, panel, allt möjligt som inte syns). Såldes igen. Revs! Byggdes ett något större med samma stil på samma grund.
(Off-topic: Bloggarn, jag gillar dina mood-foton på twittret nyss!)
😀
https://nitter.net/Cornubot/status/1570022033110491136#m
Nu var detta exemplet i en villaförort i en av våra storstäder, vilken tog jag bort för att inte röja.
Skulle va intressant att veta vilket uppvärmningssystem huset samt ålder på huset. De hus med direktverkande el å dålig isolering lär ju ha tappat betydligt mer än välisolerade hus med t ex bergvärme.
Villa i storstadsförort för 4 miljoner? Vilken storstad då?
I populär villaförort till medelstor stad här så går de på 6-8…
Nu skrev jag inte ut var för att inte folk ska gå in och titta på avslutade objekt och vem läsaren respektive köparen är osv.
Det var mest ett uttryck av förvåning men jag och hussäljaren kanske har olika uppfattning om vad som är en storstad.
Om man kollar slutpris på 3,8 miljoner är det rätt många städer/förorter där det är den prisnivån. Kanske inte just i de största tre städerna bara.
Gå in på booli. Sätt intervall på “sålt” 3,5-4 miljoner. Och minsta storlek 100 kvm. Och så försäljningsdatum efter 1/6
Så kommer du se att det går att hitta vettiga priser även nära storstäder.
Sen för att haka på min egna kommentar, det går ju att köpa ett hus för 100K i ett litet samhälle vilket är en tredjedel av en normal bil, många av oss här på bloggen kan ju köpa det kontant på dagen. Men det är ju också en fälla för du har ju inga möjligheter att låna till takrenoveringen och för att inte tala om köksrenoveringkraven som kommer omedelbart av din bättre hälft.
Vars då?
Ett åretruntbonat hus skulle jag säga börjar på 350.000. I en ful håla utan rekreationsvärden och utan arbetstillfällen.
Är det vacker natur blir det direkt dubbelt. Och finns det jobb så är det snabbt en miljon som är lägsta priset.
Ja men ett instagramkök kostar väl 200+, svårt att få banken på banan om huset endast värt 350.
Och det har inget som helst med arbetstillfällen att göra, i de små orterna skriker de after arbetskraft mer än i storstäderna. Har blivit någon konstig självuppfyllande nedåtgående spiral, inga priser inga som kan jobba utanför storstäderna.
Här har huspriserna mer än fördubblats på de 5 år vi bott här. Helt absurda priser under våren och sommaren så en viss avkylning är väl välkommen.
Till sist så tror jag det billigaste boendet är att köpa för att bo på lång sikt och för att du vill bo just där du väljer att köpa ett boende. Va ingen rövhatt, ge kärlek till den käraste.
(råd från bloggen som jag håller till fullo med om)
Statliga Booli brukar varje månad skicka ut en värdering av vårt hus. När det var ”goda” tider brukar det vara direkt synligt i mailen att värdet på vårt hus ökat med tex 150,000 kr.
När priserna började sjunka så började de istället sammanställa prisökningen på 6 månaders basis. Allt för att håll bilden av att vi får betalt för att bo.
Senaste värderingen visade ett tapp på 2 msek mot toppen. Givetvis stod det inte tydligt i utskicket utan det stod bara värderingen.
Min villa är upp 100.000 mot för två månader sen i värderingsmailet. (Ner 11% från toppen)
Trot inte alls på det. Varken uppgång eller att nedgången är så liten för tillfället. Jag räknar kallt med att om man säljer nu så är det 20% ner.
Det här speglar det jag ser av marknaden i Roslagen med.
Det är 20% ner. På bra objekt. Renoveringsobjekt elöer objekt nära större vägar är knappt säljbara nu.
Anekdotiskt. har en vän som köpte en villa i Täbban veckan innan räntehöjningen.
De säljer en lägenhet inne på kungsholmen. I samband med att de köpte villan hade de fått flera mäklarvärderingar (inför försäljning. Dvs säljsnack till stor del) på runt 8,3-8,5 för lägenheten.
Perfekt tänkte de. Då kan man köpa ett slitet pensionärshus i Täbban, renovera och få en bra värdehöjning och komma ner i belåningsgrad.
De fick ETT bud i sommar på lägenheten på 6,5. Valde att tacka nej. Nu har de tillträtt huset, inser att de enda renoveringar som blir av är de som de kan göra med sina egna händer. Lägenheten är osåld (de har en förstående lokal liten bank där de kommer från som tillät ett brygglån) och de har väl haft närmare 10 visningar. Fortfarande ett enda bud.
Jag tror inte folk förstår hur stendöd marknaden är just nu.
De där speciella och fina objekten kanske går att sälja. Men de som har minsta lilla nackdel går till vrakpriser eller inte alls.
Som Bloggardjäkeln sa. Var verkligen noga med att uppvakta och ta hand om din partner du bor med. Laga mat, ha inga dryga polistiska diskussioner städa undan och underlätta hennes liv. Var lite spännande.
För skilsmässa och sälja nu kommer inte bara vara en personlig katastrof utan även en ekonomisk. Ni får vara glada om ni sitter i varsin lägenhet i fisksätra och att ungarna får gå den kommunala skolan där 😉
Hur ser det ut med sommarstugor? Att det går att resa igen efter corona + att det kostar fyrdubbelt att värma skiten borde ju inte vara jättepositivt för utvecklingen.
Skulle ju varit ett separat inlägg så klart, ber om ursäkt.
Sönderfrusna stugor till salu i vår, med nybakade bullar och saft vid visningen.
Haha 😂 Roligt men samtidigt… inte roligt 😳
Den där “nästlade svara funktionen” är inte alltid så logiskt 🙂
Dristar mig att ponduspostulera.
De sommarstugor som rusat i pris är de med åretruntstandard. De är inte gjorda för att kallställa.
Med tanke på att många som har dessa objekt redan har en villa så är det ju rätt stora ksotnadsökningar.
En åretruntbonad bostad är inte så lätt att kallställa utan skador. Försäkringsbolagen kräver i princip 15 grader inomhus för att täcka frysskador. (Dvs huset ska inte börja få vattenskador bara för ett avbrott på ett dygn)
Ponduspostulering lär dock vara att utbudet minskar rejält när man itne får vad grannen fick. Sen när man inte har råd värma upp den så kallställer man och om nått år eller två kommer utbudschocken.
Fastigheter känns ju generellt mer trögrörliga. Men ner ska priserna. Antagligen riktigt rejält.
Problemet är väl att priserna förlorade kontakten med verkligheten för länge sen. En svensk medianinkomst är ca 350 tusen kr. Så även 6,5 miljoner är 19 årsinkomster för “medelsvensson”.
Det är rätt absurt att man tycker att det är lite för en lägenhet.
Verkligen, precis så. Påtagligt många resonerar ”jamen det är vad det kostar” och verkar inte reflektera mer över hur orimligt mycket pengar det är mätt i arbete.
Jag tippar att det kommer lätta något till våren när vi fått en regering på plats och folk har sett hur det går med elpriser och räntor. Troligen har Riksbanken höjt färdigt till jul.
@Villavolvovovve:
Varför skulle räntehöjningarna upphöra vid jul, vi har fortfarande en väldigt lågt värderad valuta vilket är inflationsdrivande i sig. Dessutom går det inte att se någon ände på kinesernas ständiga covid-nedstängningar och de flaskhalsar i global produktion som det medför.
Det kanske är slut på de 20 åren med billiga kinesiska varor som gett oss så låg inflation. Kanske är en normal bostadsränta 5% istället för 2%?
(När jag köpte mitt första hus 1997 var det realistiskt att kalkylera med 10% ränta som ett “worst case”-scenario)
Därför att ekonomin enligt min mening inte tål högre ränta. Höjer RB mer så stannar ekonomin och det vill man ännu mindre än att inflationen biter sig fast.
Hjälper inte räntehöjningarna till jul, dvs förväntat 0.75 + 0.75 så hjälper inga räntehöjningar utan då får regeringen och RB bara sitta och titta på. Till slut avstannar inflationen ändå eftersom ingen har råd att köpa och varan plockas bort ur sortimentet.
Jag är gammal nog att minnas 90-talskrisen. 1995 blev min cykel stulen och jag skulle köpa en ersättningscykel. Till slut hittade jag en japansk cykel jag ville ha för 4.995 kr. Det var 1994 års modell och jag frågade handlaren näör han fick in 1995 års modell. Svaret blev att det får han inte för tack vara kronkollapsen hade 1995 års modell gått upp till 7.995 kronor vilket var osäljbart så hand slutade ta in märket. Det blev att jag tog -94an och har kvar den än idag.
Bostaden är det sista folk säljer och häjer man räntan mer kollapsar all konsumtion. Så var det 2009 när Anders Borg fick ryta till och Ingves backade på räntehöjningarna eftersom ekonomin höll på att kollapsa. Kanske höjer man räntan och inför högre ränteavdrag för bostäder för att undvika kollaps.
Inflationen som till stor del beror på energipriser kommer inte påverkas av räntehöjningar.
Räntehöjningar skapar en lågkonjunktur och kyler av ekonomin.
Höjd ränta= minskad konsumtion= vissa fabriker minskar produktion= elbristen minskar (kräver även att Euro-räntan går upp).
Höjd ränta= starkare krona= billigare import (även olja)
Höjd ränta= starkare krona= dyrare export= neddragningar i industrin=minskad elkonsumtion
Eftersom en höjd ränta innebär en avkylning av ekonomin så kan du räkna med att den Moderat- eller SD-are som innehar finansministerposten kommer att skrika högt.
Om du tillhör alternativ religion så kan du göra den enklare för dig:
Räntehöjning = amorterade lån = minskad penningmängd = lägre inflation
Det finns även de som bygger nu som åker på rätt saftiga prisökningar.
En fd kollega fick möjlighet att hoppa av ett kontrakt av en nyckelfärdig bostad pga 20% ökning av byggkostnaden.
Där hade de tur att det fanns klausuler i avtalet och att det var ett företag som köpt tomt och var byggherre för att sälja en färdig fastighet med villa.
Tråkigare om man bygger på egen tomt och råkar ut för det…. går ju inte backa på samma sätt.
Dock. Virkespriserna är ju ner 20-40%. Fast de lär ju entreprenörerna glatt ta rakt ner i fickan.
Något jag följer med intresse år utvecklingen på stugor i Sälen. Effekttariff och höga elpriser. Afterski bastun kan bli dyr för stugägaren om hen inte har fastprisavtal.
Effekttariffen kan ju bli mumsig när Stockholmarna kommer och ska ladda Teslorna samtidigt som de bastar.
Hoppar räntan upp samtidigt och man ligger 75/75% belåning på båda objekten, då är ”Fallet” inte så långt borta. Speciellt inte om förhållandet börjar knaka när man inte längre får betalt för att bo och kan tillbringa flera veckor utomlands och köpa allt det fina.
Också tagit mig frihet att bevaka lite objekt Täby och sett bla ett radhus ( som behöver lite kärlek) 144 kvm hörn tomt hade sålt innan visning på utgångsbud lätt för ett par månader sedan
Nedsatt med 20% nu till 4,5 miljoner, men först sänktes det 10% sedan 15% och nu 20% och då tänkte jag nu kommer det säljas
Trots det ingen köper, det är en stark indikation
Oftast är de som är äldre obelånade har har marginal att sänka, men de som ska köpa har ingen marginal att både låna till köp och sedan cash att renovera för,
Och detta såldes inte nu lägg på + två höjningar på 0,75% av riksbanken
Tycker det stark indikerar vart det är på g, och för varje % ned låser det fast många högt skuldsatta de som budat mest intensivast,
Är det bara jag som funderar på att passa på att sälja lägenheten och köpa en större?
Näe, men prisskillnaden är betydligt mindre samma tid nästa år. Ingen brådska.
Varför det? Antar du bara samma nedgång i procent eller är det något uppenbart jag missar?
Rejält högre ränta samma tid nästa år.
Företag som tvingas stänga i vinter. Folk varslas.
Jo. där gissar vi ganska lika. Jag undrade mest vad du baserade den minskade prisskillnaden på.
Det uppenbara är ju att:
Den billiga och den dyra minskar lika mycket i procent= den dyra minskar mer i kr=prisskillnaden minskar
Eller om du tänkte någon ytterligare effekt (folk måste flytta till mindre eller liknande eller ?jag har ingen aning?). Det är alltid kul om någon har tänkt på något man själv har missat.
Man kan spekulera att husägare, som nu inte längre drabbas av den så kallade “flyttskatten” som istället blir ett flyttavdrag, föredrar att bo i en relativt sett energisnål lägenhet och större lägenheter håller sig bättre i pris?
Snubblade över ett renoveringsobjekt på femte raden i en sydsvensk gräddhylla. Vi var enda budgivare och fick det för vad vi fortfarande tycker är ett mycket fördelaktigt pris. Skrev in förbehåll i kontraktet om att vi skulle sälja vårt radhus först. Tidigare har de gått snabbt som blixten och i maj såldes ett för någon hundring mindre än vad vi köpt huset för. Så mycket skulle inte vi få men nu med bara tre veckor kvar på förbehållet har vi inte fått sålt och har möjligen en seriös spekulant som själv ska sälja. Sänkt priset rejält och det vi säljer är väldigt energieffektivt. Trist då vi tror detta är sista bostaden och nu har vi börjat vantrivas i vårt trygga praktiska boende.
Snubblade över ett renoveringsobjekt på femte raden i en sydsvensk gräddhylla. Vi var enda budgivare och fick det för vad vi fortfarande tycker är ett mycket fördelaktigt pris. Skrev in förbehåll i kontraktet om att vi skulle sälja vårt radhus först. Tidigare har de gått snabbt som blixten och i maj såldes ett för någon hundring mindre än vad vi köpt huset för. Så mycket skulle inte vi få men nu med bara tre veckor kvar på förbehållet har vi inte fått sålt och har möjligen en seriös spekulant som själv ska sälja. Sänkt priset rejält och det vi säljer är väldigt energieffektivt. Trist då vi tror detta är sista bostaden och nu har vi börjat vantrivas i vårt trygga praktiska boende.
Grannen sålde sitt hus 15% över ett väldigt högt utgångspris!
Det varierar rejält! 🙂
Antar marknaden kommer divideras i två delar. Istället för ”location location location” så kommer mantrat snarare lyda ”energieffektivitet energieffektivitet energieffektivitet”. Jag och min man har byggt vårt hus för att bo i. Planerat för att det ska gå att bo där med rullator när den dagen kommer om man så säger-så vi ska absolut inte sälja. Men vi betalade extra för vårt hus, valde en lite dyrare husleverantör även om det var ”kataloghus” och inte ”arkitektritat”. Vi valde att betala mer för att få ett energieffektivare hus, och la till solpaneler. Solpaneler när vi beställde det pratade man om på ett sätt som att ”det har en låååååång återbetalningstid, om det ens kommer återbetala sig”. Vi valde detta långt innan man pratade inflation och högre elpriser. Vår energiklass är B på huset, 66 kWh/kvm. Trots att våra beslut då mest grundade sig i att göra vad vi kan för miljön, så är vi extremt nöjda i dessa tider och känner också att det gynnar oss ekonomiskt vilket snarare var motsatsen när vi byggde (hade varit billigare att köpa gammalt hus). Om vi en dag trots allt skulle behöva sälja är vi inte ett dugg oroliga att vi inte skulle få ut det vi betalat. Skulle någon köpa vårt hus så är det ju lättare att räkna på ekonomiskt vad gäller räntan (som är det sårbara eftersom huset kostat mer), än vad det är med ett volatilt elpris om det hade varit ett energislukande hus. Det kostar knappt något i drift. Eller tänker jag helt fel?
Jag tycker du tänker rätt. vårt hus, som är 45 år gammalt drar likvärdigt i energi.
Vi köpte det för läget, planlösningen och dess konstruktion map hållbarhet och energiprestanda.
Sedan kan man tillägga att lite isolering, bättre fönster och solceller gör mycket för energiförbrukningen.
Vi får nog räkna med högre sommarpriser på el i framtiden eftersom vindkraften helt klart inte levererar. Och kärnkraften som blir allt äldre står allt längre sommartid. Det gör inte solcellskalkylen sämre om man säger så, och inte heller batterikalkylen.
Vi tackade ja till en offert i våras om att lägga till ett batteri samt ödrift i huset. Dock långa leveranstider så inget sånt i sikte än på ett tag verkar det som. Då beställde vi det för vi ville kunna vara självförsörjande på el utifall Putin försökte sig på något. Nu kanske man inte behöver oroa sig i samma grad för det, men det lutar åt att fullfölja det även om vi hade kunnat avbryta pga leveranstiderna. Vi har bundit vårt elavtal men får spotpriser på det vi producerar. Band gjorde vi redan i januari efter att ha följt Wilderängs rapportering kring vad Putin sysslade med. Kände på mig att det barkade åt helvete. Rekommenderade andra runtomkring mig att göra samma sak men de tyckte jag överdrev. Tom kvinnan på vårt elbolag tyckte vi skulle avvakta, fick känslan att hon tyckte synd om mig och trodde hon lurade mig att binda priset på 62 öre (ex moms) på 3 år ”när det blir billigare framåt vår/sommar att göra det istället”… Men jag stod på mig. Och då köper vi ändå bara 4000 kWh på ett år-men det blir ju ändå lite. Vårt läge är lite beroende på hur man uppskattar saker och ting med sitt boende. Vi bor mitt ute på landet så det är ju en bit att färdas till saker och ting. Däremot är tomten stor och vi har gott om plats att odla och är nu självförsörjande på grönsaker. Sparar också en slant även om inköp av extra kyl och frys kostade.
Ja, hade folk prioriterat lite extra isolering och bättre fönster istället för spabad så hade många kunnat komma långt och få ner sin elförbrukning. Istället gastar de om att pappa staten ska ordna upp allt. Inget eget ansvar. Visserligen kunde ingen ana att priserna skulle skjuta såhär i höjden, men efter att för skojs skull ha tittat på topprenoverade villor på hemnet så blir jag mörkrädd när jag tittar på energideklarationer. De byter ut precis allt i huset-men behåller direktverkande elen som värmekälla. Ibland känns livet som sagan om de tre små grisarna, där den ”tråkiga” ändå får ta ansvar över de som bara vill leka och inte behöva tänka eller ta ansvar.
Får man fråga vad ett nybyggt hus kostade er? och hur många kvm är det på?
Problemet är att energibesparande åtgärder är mycket dyra om de inte är integrerade i huset från början.
Fasadisolering 10 cm extra med puts , kostar kanske 500 000 och sparar på sin höjd 5-10000 kWh värme per år.
Ja det varierar. Här i Onsala strax utanför Kungsbacka sålde en granne för en månad sedan ett hus från 70-talet med direkt el + LLVP. Begärt 5.3 och det såldes rätt snabbt för 4.990. En viss nedgång men inget alarmerande. Dock händer ju sqker snabbt just nu så visst kan det bli en större nedgång men jag ser lokalt inga tecken på genomklappning.
Det kostade 5 500 000 kr inkl allt, även ett 36 kvm garage/förråd (totalentreprenad, mark, markarbeten, anslutningar för vatten avlopp, fiber osv. Vedeldad badtunna och frösådd gräsmatta och robotgräsklippare ingick även i den summan). Det är inte större än 117 kvm, vi valde det näst minsta hus de hade (minsta var ungefär 114 kvm om jag minns rätt)-men tänkte vi behöver verkligen inte mer. Onödigt att värma större hus än man behöver.
Vi har lagt mer pengar efter det på att försöka anlägga trädgård, men vi slutade räkna innan trädgårdsarbetet påbörjades. Vi har som mål att byta ut mycket av gräsmattan mot blomsterrabatter för bin och fjärilars skull. Vi kan tyvärr inte ha någon äng eftersom vi är omgiven av mycket åkermark och har gott om sork. Iom att vi odlar mycket grönsaker vill vi hålla de borta, och en robotgräsklippare funkar bra för det ändamålet (sorkar gillar högt gräs och gillar inte områden där robotgräsklippare rör sig). Anlägga flertalet rabatter mitt i gräsklipparens klippområde var vår plan, men det kostar satan så mycket så nu får det vänta i dessa tider. Vi har iaf några rabatter i nuläget. Så ett hus med komplett trädgård kommer kosta bra mycket mer än de 5 500k när det är färdigt…
vi har samma situation, gränsar till åker och har en del problem med sork, fasaner och rådjur.
Nu har vi tur och flera grannar har katt så det tog hand om sorkproblemet. Fasanerna jagar jag bort och rådjuren tar hundägarna hand om.
Rabatter med träflis mot ogräs är mycket trevligare än gräsmatta och även om man har robotklippare så…
När det gäller odling kan jag rekommendera nät. Platonmatta som grävskydd mot sork också. Gräv ner en platonmatta en bit i marken vertikalt och möt med nät ovan jord. Fungerar för mindre odlingar. Eller vitlök…
Vad är ‘ödrift’ för en novis?
Många tror (inkl jag själv tills jag fick reda på hur det fungerar) att solpaneler fungerar även om det blir strömavbrott. Men i själva verket behöver växelriktaren ström från elnätet om solcellerna ska fungera. Så om det är strömavbrott i området så fungerar inte dina solceller även om det är strålande solsken. Då måste man installera ödrift för att det ska funka, behövs oftast annan växelriktare också. Dvs-ditt el-system ska fungera som en egen liten ö oberoende av nätet, samtidigt som den är kopplad till nätet så du har el även på vintern eller när det inte är soligt. Med hjälp av batteri har du el även på natten vid strömavbrott.
Du måste även ha en sk reservkraftomkopplare som isolerar ditt hus från yttre nät ifall du kör på ö-drift så du inte spänningssätter hela elprisområdet… Installerad och klar kostar den ganska mycket (5-10 000)
Sedan behöver man godkända jorduttag osv. Det krävs en del mek med ödrift om man inte har separat generator utanför husets elsyste.
det betyder att anläggningen kan fungera för sig själv. utan fungerande inkommande nät. Dvs, drar gudrun 2 in och du blir strömlös en vecka (eller snarare dina grannar blir), kan du använda dina paneler och batterier och fortfarande ha en fungerande elanläggning. det gäller såklart att batterierna är stora nog för att täcka alla timmar utan sol.
Något man kan tänka på vad gäller om man skulle skaffa ödrift: det går inte programmera batteriet att använda det att ladda billig el på billiga timmar för att användas på dyra timmar om man samtidigt vill ha det till möjlig ödrift om det blir strömavbrott. Det är två olika funktioner som inte går att köra samtidigt. Man får välja procentsatser, tex 40% för ödrift och resten för övrig funktion. Projektören som ska installera hos oss har berättat att vi kommer få välja hur stor del av batteriet vi vill vika till att vara redo för ödrift, och resten kommer användas på vintern för att ladda billig el de billiga timmarna (när vi inte har fast avtal längre) för att användas de dyra timmarna. På vintern får vi ju ingen solenergi, så batteriet kommer inte laddas den vägen. Då kommer batteriet användas för att pressa ner vårt elpris. Men vi kommer ju fortfarande vilja ha en del av batteriet öronmärkt för ödrift. Eftersom ett helt hus (i vårt fall dessutom energisnålt) drar mycket mer el än vad batteriet klarar leverera under en dag, så måste man välja vilka funktioner i huset man vill ska fungera när det blir strömavbrott. Man kan inte välja alla. De kommer koppla utvald grupp i elcentralen till batteriet. Vi har valt kylar och frysar. Sen kommer vi likt alla andra få tända stearinljus och laga mat på grill och trangiakök. Vi har braskamin vi kan elda på för att få upp värmen då och då. Det är tyvärr en ”myskamin” så den tål inte att eldas dygnet runt i. Men vi kommer åtminstone ha mat från kyl och frys, och vi kan förvara den medicin jag behöver ha i kylen. Lite så fungerar batteri och ödrift. Att ha batterier som täcker hela husets behov är galaxer ifrån ekonomiskt försvarbart.
En till anekdot från populär villaförort till medelstor stad. Parhus med utgångspris 6250tkr är med budgivning uppe i 7050tkr.
Anekdotiskt söder om söder är det mycket objekt till salu nu, sommaren har iofs varit extremt lugn, så lite ketchupeffekt är nog inblandat. Min bedömning är att det kan vara så mycket som 50% fler objekt än vad som är normalnivå (enligt min uppskattning)
Slutpriserna så här långt är dock stabila, ner 10-20% från toppen (ngt mer för de minsta bostäderna, ngt mindre för de större), men i stort håller prisnivån från i våras. (Men samtidigt så domineras de områden jag tittar på av lägenheter i prisklassen 1,5-4 miljoner)
Återstår att se vart det tar vägen, mht hyresnivåerna (om man inte har mycket lång kötid), har jag fortfarande svårt att se ett ras komma, även med högre räntor, men samtidigt handlar det ju om hur mycket man får låna av bankerna.
Men en annan sak som slår mig nu när mörkret börjar komma på kvällarna igen, är hur många lägenheter som är upplysta vs mörklagda. I villaområden jag rör mig i så ser man åtminstone TV flimmer om inte lamporna är tända i stort sett i varje hus, i kontrast till lägenhetsområden där 50% eller tom mer kan vara helt mörklagda. Vilket får mig att undra hur många som sitter med lägenheter i spekulationssyfte.
Ägarna är ute i sina fritidsbostäder och gör åkarbrasor.
Vad tror vi om räntorna på ett par års sikt? Jag konstaterade att om vi slutar amortera och bara betalar räntor nästa gång lånet sätts om så är allt upp till 4.5% fortfarande mindre än ränta plus amortering just nu. Men, kan räntan bli ännu mycket högre, till exempel 9%?