…från köpladornas hyllor!
Nedanstående är ett gästinlägg signerat en av många läsare i Roslagen, som verkar vara dit flera läsare från Stockholm som vill realisera att likt bloggaren bo på landet drar sig. Eller alltid funnits.
Året startade med ett grangallrings-pass. Fem hyggligt stora granar (äldsta räknades till 55 år och stegades till 28 meter) som fattat posto norr om mangårdsbyggnaden och dessutom lite för nära vedboden för att det skulle kännas OK. Fram med nödvändiga attiraljer och jag vill här speciellt prata om vårt dragblock/vinsch från Nordforest, inköpt för några år sedan då vi var mitt under röjningen efter stormen Alfrida.
Under Alfridaröjningen och efter att ha haft sönder det tredje ”dragblocket” som inhandlats från köpladorna söder om Norrtälje (ingen nämnd och ingen glömd) var det dags att tänka om! De inköpta hade 2000 kg och 4000 kg nämnt i sin produktinformation men alla tre brast på samma sätt – den genomgående axeln i vinschhjulet drog sönder den tunna plåten. Efter att ha sett proffsen röjt upp i skogen fastnade vi för det DRAGBLOCK (kallas också vinsch) de använde och frågade var man hittar sådana. En välsorterad jakt- och skogsbruksbutik nämndes och vi besökte företagets web samma dag. Lite tveksamhet om 800 kg räckte, men efter en ny konsultation med proffsen klickade hem en 800 kg vinsch med 20 m wire. Kostnad i paritet med de tre sönderdragna dragblocken.
”Dragblock” med specifikation 4000 kg till vänster samt DRAGBLOCK med specifikation 800 kg till höger. ”Dragblocket” till vänster väger 5,5 kg och det till höger 15 kg (exkl. wire). |
Det finns många skillnader mellan de två dragblocken, den främsta tycker vi är den genomgående wiren. Köpladans ”dragblock” har en aktionslängd på 3 meter medan ett riktigt har en genomgående wire. Man kan alltså ha hur lång wire som helst! Vi har aldrig haft behov av längre än den medföljande 20 m med 8,3 mm diameter, men upp till 40 m finns att köpa – bra för lunning längre sträckor. Mekanismen för att säkra blocket vid ett sling är den genomgående låsbara sprinten som lämnar bra med utrymme för wiren att komma ut ur mekanismen.
Ett DRAGBLOCK |
Det cirka 1 m långa handtaget sätts på dragblockets vänstra spak. Den bronsfärgade sprinten på spaken är en annan finess – en brytpinne! Tar man i för mycket så går brytpinnen av innan man skadar själva dragblocket. Har inte testat denna funktion, men det känns som en bra säkerhetsdetalj innan själva dragblocket brister mitt under en fällning. Den högra spaken kan användas för att mata wiren åt motsatt håll.
Uppspänt och klart för fällning. Wiren ger ett distinkt drag och efter att rikt- och fälljack lagts kan det behövas några tag innan granen lägger sig. |
Tar du ned ett par träd om året och inte har ett DRAGBLOCK skall omedelbart ”levla upp”! Allt blir säkrare med riktiga grejer och dessutom mycket roligare. Det finns dock ett användningsområde där DRAGBLOCKET inte är lika bra som ”dragblocket” från köpladan – att göra vertikala lyft. Vi har behållit det minst trasiga för just denna användning.
Ta det lugnt i skogen och tänk efter före!
/En läsare från Roslagen
Bloggkommentar: Läsarens fina bilder har beskurits av bloggen då bloggen inte trivs med vertikala foton, vilket tyvärr gör att en del av upplevelsen går förlorad. Överlag när ni tar foton för att skicka till bloggen, tag fotona horisontellt.
Tillägg: En bloggläsare tipsar om att dragblocket ovan verkar finnas för 92 EUR inklusive 20 m 8.3 mm vajer att köpa från Tyskland. Leverans tillkommer.
0 kommentar
If you buy quality you only cry once…
Kvalitet betalar sig, dock kan man även hitta kvalitet hos köpladorna, däremot är dessa små obskyra verktygen som yrkesmännen använder ett bra riktmedel, jag bokstavligen ramlade över en handsmidd yxa "kubben"-fantastisk balans, underbar att klyva med-inte billigast men riktigt bra.
Det bästa fyndet jag gjort var Försvarsmaktens Utr Signmek, på gamla FFV överskott för 200 SeK år 2000, innehållandes verktyg mm för lätt 2500 SeK.
Men som blogginlägget menar, kvalitet betalar sig, dock finns bra pryttlar även på köpladorna.
Jag har dragblocket från köplada till vänster i bilden ovan och jag tycker inte om att jobba med det, förvisso är det helt fortfarande men det är lite för bångstyrigt att jobba med tycker jag så det ligger numera mest som nödredskap bak i bilen vintertid. Jag använder mest ett kvalitativt spakblock med kätting till lite allt möjligt, lyft, spänn sträck mm. men det har bara 1m5 meter kätting så den måste ha rätt bra förspänning innan man sträcker den. Utöver det så har jag satt en vinsch bak på pallgafflarna på traktorn, men den går inte alltid att använda. Kanske borde investera i nåt rejälare… Tar dock som mest två-tre träd per år.
Själv kör jag med kättingblock. Jag har aldrig lyckats dra sönder något ännu.
Jag köpte en pall med kättingtaljor och spärrblock, från 0,5-6 ton, välskötta säkra godkända proffsgrejer, från Götaverken. Sådana där vajerblock på bilderna är rena skräpet.
Det är lite lurigt med dragblock vid trädfällning.
Är trädet ruttet inuti så kan de lägga sig åt endera sidan.
Då är det inte kul om wire och dragblock flyger runt okontrollerat.
Det så kallade "säkra hörnet" och försöka fälla åt det håll trädet lutar är nog allt det bästa vid trädfällning.
Jag själv har flera hundra timmars erfarenhet av trädfällning.
Men är jag tveksam anlitar jag yrkesfolk till riktigt svåra träd.
Ibland behöver man klättra upp och ta ner större grenar för att ha riktig kontroll på var trädet ska falla.
Då är det bra om en utbildad aborist gör jobbet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller mig själv till proffsen förutom för de absolut mest enkla och lite mindre trädfällningarna. Man ska veta sina begränsningar 🙂
Helt offtopic men inflationstakten brukar ju nämnas ibland, Bahnhof höjer typ 14% men det är nog första höjningen sen jag skaffade internet via dom. Och det är några år sedan nu
"Tar du ned ett par träd om året och inte har ett DRAGBLOCK skall omedelbart ”levla upp”! Allt blir säkrare med riktiga grejer och dessutom mycket roligare"
Alla är vi olika, anser definitivt att frifällning är det roligaste.
"Bra verktyg är halva arbetet. Dåliga gör en vansinnig." Ett talesätt jag hårt någonstans någon gång.
Använder både dragblock och kättingblock. Vanlig talja ligger bara i boden. Talja saknar en säker bra funktion för att kunna backa då draget är spänt och riskerar reversera. Måste dock säga att dragblocket är överlägset vid fällning och lunning. Kätting för vertikala projekt och drag för horisontella dito helt enkelt.
Brukar klättra så långt upp i trädet som jag anser vara nödvändigt, knyter fast ett rep som jag firar ner efter. En tillgänglig familjemedlem får dra i repet på fallsäkert avstånd. Om mer kraft behövs får winschen på 4-hjulingen dra, klarar 3 ton men hjulingen väger bara 350 kg so det blir den som begränsar kraften. Har gått bra för det mesta…
Hur har det gått de andra gångerna?
Om ingen hör ett träd falla … 😉
Smärre missöden bara men det är då man lär sig, ingen skadad men bara smärre materiella händelser som vi inte pratar mer om. Luftledningarna till och förbi huset har tagits bort denna vecka så nu öppnas nya möjligheter att fälla ett par stora björkar som jag inte vågat mig på av försiktighetsskäl. Ska bli kul!
Har ett sånt där fast modellen större. Håller med det där det man ska ha, helt överlägset den billigare modellen när man ska fälla träd mm.
Intressant inlägg!
Som yrkesman använder jag kättingblock, 0,25t till 3t. Sällan grövre.
Hursom haver.
Wire är rätt stumt. Man kan förvisso dra upp moment om man kröker stammen. Vore det inte lite smidigare att spänna upp ett dubbelt el. trippelt rep ca för 25kn?
Då får man med ett bra drag i rätt riktning när det väl börjat röra sig lite.
brukar ha rep mellan wire och träd några meter.
Tirfortaljorna var en bra uppfinning, undrar om den inte var engelsk, engelsmännen kan ju inte bara ha uppfunnit elände, den är lite långsam men snabbare än kättingtaljan då man kan hand-dra wiren i taljan, kättingtaljan som ju egentligen är omöjlig att rigga då det tar halva dan att få ut kättingen.
Knicktaljorna är ju snabbast o lättast att bära men man ska ha dom gamla gjutna amerikanska.
Bäst är elspel med frikoppling på 4-hjuling eller då tar man fart med 945:an in i rishögen och hänger spelet på dragkroken och sliter ur högtalarkablarna man hade i sin ungdoms lycko-bil med 2*400W vid 10% noise , använder dom som matning från bilbatteriet, ett kastblock så man inte måste fälla över bilen varje gång, den kan bli rispig i lacken och lägre takhöjd av tjurkvisten, sen kan man använda små-knicktalorna för att stabilisera fällriktningen om det är trångt mellan vindskivorna och eländet är en risgran med kvist bara åt fel håll, därför är det bra med höga stubbar att fästa i, dom kan man kapa ner sen så inte grannen ser dom o blir flin-frågvis eller göra dom så höga att man gör en sitt på dom.
På dom äkta Tirfor fanns hög-låg-växel, man vred exenter-axeln på stången så att den delen av stången vart några cm längre ,slaglängden ökade och då också klämkilarnas rörelse vart längre.