Jag erkänner. Jag har ett omfattande lökmissbruk, vårlökar för att vara specifikt. Det började redan när jag köpte min första villa 1997 och har sedan eskalerat. Idag fick jag en leverans på typ 1 500 lökar.
Jomensåatteh |
I min första villa så började det med att jag köpte en sådan där konsumentpåse med typ tio krokusar samt en påse med fem påskliljor.
Det blev rätt glest.
Så året därpå köpte jag lika många till.
Det blev också rätt gles, men det var väl vad budgeten tillät i övre tjugoårsåldern.
Sedan eskalerade det på gården, där det förvisso finns tusentals påskliljor och pingstliljor från förr, men inte några krokusar eller tulpaner. Kanske för att dessa tidigare blivit utrotade av rådjuren, till skillnad från påsk- och pingstliljorna som rådjuren inte rör vid.
Eller älgen för den delen.
Medan tomten på villan var 1200 m2, varav 500 m2 naturtomt, så är det cirka 5 000 m2 som kan kallas tomt på gården. Således blev det ett långsiktigt projekt att befolka gården med vårlök.
Jag började köpa hundra lökar om året, som grandios plan om att till slut ha tillräckligt, men det räckte aldrig riktigt ändå. Vi har varken rådjur eller älg som vågar sig nära huset numera, så sedan 4-5 år tillbaka har vi till och med rosenbuskar som fått vara helt orörda, så det går bra med tulpaner.
Uråldriga påskliljor på en av terasserna på branten över gårdscentrum, blandat med lite vitsippor och även vintergröna (tror jag de blå blommorna är). |
Så förra året köpte jag 500 lökar från Bulbs.se. För krokusar räcker kanske 100 lökar till en kvadratmeter. Det ser kanske lite glest ut första året, men när de sedan börjar dela sig och föröka sig kan det bli bra. Påskliljor och tulpaner kanske 20 per m2.
Förra årets krokus i mars. Blev lite för glest ändå. Får se hur de sprider sig till nästa vår. |
Pingstliljor struntar jag i numera – när de ska börja blomma är redan robotgräsklipparen igång, men krokus och påskliljor inner blomma klart innan mördarmaskinen kommer. Samma sak med tulpaner.
I år skulle den övre, under coronan nyskapade trädgården få krokus och påsliljor, som saknats där tidigare. Därtill skulle krokusen på södersluttningen vid gången upp till huset få förstärkning, plus några ytterligare små koncentrationer om hundra lökar styck. Tvåhundra lökar åkte ner längs spabadet för att komma upp så tidigt som möjligt.
För att massplantera gräver man upp grässvålen och viker undan.
Cirka 50 krokuslökar |
Ner med lökarna. Ingen gillar en fegis. Det ska vara tätt för att bli snyggt.
När svålen läggs tillbaka trycker man ner lite lökar i skarven innan man stampar allt på plats |
En annan variant är att bända upp smala diken i gräset och strö ner krokusarna, vilket var vad jag gjorde förra året längs gången.
Att dutta med ett hål, en lök är bara att glömma.
Här blir det tulpaner, cirka 2-2.5 m över gräsmattan. |
Tulpanerna i sin tur sattes uppe på den gamla terassen bakom huset, precis på kanten. Ingen gräsklippare som kör och de kommer synas utmärkt när man rör sig till och från huset.
Så nu kanske jag kan lugna ner mig lite och inte eskalera. Bara köpa några hundra lökar om året igen.
Fast så var det det där med älgen.
Bulbs.se (ingen betald reklam så jag länkar inte) är praktisk. Man beställer och betalar lökarna när man kommer ihåg och har råd (dvs på våren). Sedan levereras de till när de ska ner i marken, utifrån var du bor i landet, så är det bara att förbereda sig mentalt vid leveransavisering, och få ner dem direkt när de anlänt.
Nu kom jag just på att jag skulle köpta några hundra snödroppar också, och satt där intill spabadet på södersluttningen för maximal värme på våren – både spillvärme från det förvisso isolerade badet såväl som solen.
Nåja, det får bli till nästa år. Tydligen var det inte slut med lökar för min del ändå.
44 kommentarer
ÄLSKAR vårlökar, men har inte reflekterat över möjligheten att köpa hem dem för att sätta en masse. Tills nu. Har bara en minimal villatomt, men ska ut och spana in eventuella placeringar omgående.
Lite sent att beställa nu dock, brukar vara slut så här års. Sedan är bästa tillfället att kolla var lökarna ska sättas på våren när snön smälter – där snön smälter först, där ska lökarna ner.
Nu får du det att låta som att vi får snö i Lund.
(Och ja, det var minsann slut.)
Älskar lök (även vitlök) men 1500 är ju mkt, kanske lök alco? Skit samma för det är nyttigt och öppnar mer för smak när äter den stora biffen med ett glas vin 🙏
Vad ligger priset på lök?
Är några av arterna ätliga?
Möjligen att man kan skörda saffran med pensel från en del krokusar kanske.
Det är något speciellt med lökväxter! Har precis satt saffranskrokus som jag spontanbeställt och tänkte skulle bli fina till våren… Det visar sig att de blommar på hösten. Nåväl, ingen skada med det!
Dags för en tulpanlöksbubbla uppe på alla andra bubblor nu då.
Finns det inga robotar som kan undvika blommor? Borde tipsa Huskvarna för jag vill hellre satsa på ny energi och effektivare användning.
Men det ser bra ut med blommorna. Min fru köper också mycket lökar, men här har vi muterade rådjur som verkar äta allt växande. Älgarna är mer ovanliga även om jag var med som spanare, belysare och riktkar när en trafikskadad sköts för några år sedan. Hon smakade utmärkt. Vargarna är mest rariteter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fördel här på landet är att rådjur som vågar sig nära hamnar i frysen. Fungerar inte i villaområden dock. Och inte på våren.
Köp Tricogarden mot rådjuren. Funkar bra.
Imponerande! Rådjuren och hararna stryker tätt runt huset men dom är ju vackra att se på 2 meter från köksfönstret så man får ta det onda med det goda.
Snödroppar och pingstliljor får vara ifred men krokusen lever i bästa fall ett kort liv.
Det enda som är större än våra katter (räven är mindre) är katternas egon. Således inga harar och jag misstänker att de även smyger på och ruschar rådjuren, i tron att de i själva verket är pumor och inte katter.
Iaf – inga rådjur trots att vi bor som vi gör.
Heh. En av våra katter tror han är en tiger eller något. Hästarna bredvid här som skiter i våra andra katter delar dock tigerns tro på sig själv och ryggar birt och hållercsig i andra änden av hagen…
Den smartaste katt jag sett brukade hoppa upp på ryggen på en ledarko ute i hagen – sedan satt den där på fin utsiktsplats och kunde helt plötsligt hoppa ned och fånga en mus eller sork i gräset. Death From Above!
Exakt vad kossan tjänade på detta arrangemang vet jag inte, men hon tolererade det utan minsta försök att slänga av katten.
En mördarkatt skulle kanske vara en lösning, kunde kanske i förbifarten sätta vår vanartade tax på plats också!
Putte. Katt = "trädgårds-lejon", "garden lion", "strunt-lejon", "leksaks-lejon". Våra ord på katter.
Det kan mycket väl ha kliat att ha en katt spatserande på ryggen och kor har ofta klibehov på ryggen. Och ladugårdskatt är uråldrigt men jag har ingen plausibel teori för selektion av kor som gillar råttjägare även om det är bra för dem att ha fodret i fred. Bönderna tyckte nog bättre om både snälla katter och snälla kor och slog ihäl de riviga katterna och åt upp de stångande korna vilket gav en illusion av direkt koppling?
Detta var faktiskt främst en barnens innekatt, som dock fick gå fritt ute som den ville på dagarna, kan förstås ha gått till ladugården på vintrarna och bekantat sig med korna där, dock fanns där redan andra rena ladugårdskatter som aldrig släpptes in i huset eftersom deras jobb var att jaga möss på skullen och i ladorna på nätterna.
Katter är "Jekyll- och Hyde"-djur, världens sötaste och charmigaste ena stunden och revirpinkande sork- och fågel-mördarmaskiner i nästa stund.
Är likadan även om jag har mindre tomt. Tidig blomning är ju väldigt vackert när inte så mycket annat är grönt. Och ja, ska man köpa så köp ordentligt, de där små påsarna dom finns i handeln blir liksom bara löjligt när man slår ut det på en stor areal.
Underbart, men synd att skippa kungen av lök, pingstliljan, den äkta narcissen!
Sätt i grupp i en ring av kantstål!
Vi har ringar av tjock glasfiber från septi-tanken som vi har slaktat. Vi har funderat på hur vi ska återvinna bitarna eller ska vi kanske köra dem till Koviks-tippen. Man kan göra "kantstål" eller i vårt fall "kant-glasfiber" av den. Gavlarna tänkte vi ha som sand-ringar för halkbekämpning av vår infart.
Septi-tanken används inte längre pga kommunalt VA numera och den small och glasfibern på toppen fläktes upp, pga att den var "ett måndags-exemplar", så vi kunde inte sälja den, även om vi hade lyckats lyfta upp åbäket som väger kanske 200 kg.
Hustrun beställer liknande mängder (nästan 2000 lökar i år om jag minns rätt) och då är det nästan uteslutande för att sätta i två st rabatter. Tror de åker i marken nu i helgen om min rygg inte stoppar mig. Men det är fantastiskt varje vår och blir också väldigt fina snittblommor inomhus från egna trädgården, vilket är trevligt.
Jag har några beteshagar kring mitt hus där är det fullt med dvärgvårlök, krokus och snödroppe.
Det är ganska mäktigt att se alla dessa blommor tidigt på våren.
Betesdjuren verkar ha en gynnande effekt på dessa lökväxter.
Gräset är kort på våren och djurens trampade hjälper till att sprida lökarna.
Så du får väl fortsätta med ditt lökmissbruk i de fårhagar som du släpper djuren lagom till maskrosorna har blommat över.
Obligatorisk länk till gammal högstadiehumor på ämnet: https://youtu.be/-9p–1HNnAQ
Aha, såna där opium-lökar.. eller är det Magic mushrooms.
[TRAMS]Jojo, här har du i åratal varnat folk för bitcoin samtidigt som du LARP-ar den holländska tulpanmanin. Hur ska jag någonsin kunna tro på något du skriver framledes? [/TRAMS]
Trodde du på något jag skrev någonsin alltså?
Tja, emmm, får se nu…..kan jag återkomma senare?
Nja tulpanmani version 2 verkar kunna blomma upp till glädje för oss alla med syn. Men men fusion som ger el för 4 öre per kWh är lite tidigt. Först blir säkert kostnaden lite större.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag har också beställt lökar för ett par tusen om året, i år blev det inget. Eurobulbs.nl har bra priser!
Det roliga med tulpaner är ju att de gärna återkommer så här blir det nog färgexplosion till våren ändå 🙂
Jo, fått tips om Eurobulbs.nl också.
Jag trodde jag var ensam som gubbe med sug efter vårlökar…
Du är inte ensam. Det finns stödgrupper.
Jag får ibland vårlöks-fnatt i trädgården. Blåstjärna Scilla Sibirica brukar trivas bra i vår tunga lerjord. Påsk- och Pingstliljorna likaså. Vi har väldigt mycket rådjur och älgar i trädgården med flera äppelträd och de "beskär" träden åt oss gratis.
Har hört att rådjur inte tycker om gula blommor/ tulpaner, så har planterat även gula.
Hos oss tar rådjuren dock även de gula tulpanerna innan de slår ut, alltså innan de fattat vet vilken färg tulpanerna kommer att få.
Vad jag kan se så är de blåa blommorna Scilla.
Inga tulipanarosor?
Det jag odlar bör vara ätbart eller annat myttigt. Förutom vanliga ätlökar. Finns det några nyttiga lökväxter att plantefa?
Kan man torka lökarna, krossa dem till ett pulver och snorta dem?
Om ni vill undvika att rådjuren tar tulpanknoppar med mera så kan ett tips vara att krossa ett par vitlökar och gnida in knopparna med sörjan. Då brukar rådjuren hålla sig undan. Behandlingen behöver upprepas efter regn dock.
Blodmjöl (som också gödslar) och stora, parfym-stinkande badrums-block har varit populära rådjurs-avskräckare i tulpan-rabatter. Går det lika bra med blodpudding, undrar jag?
Vad sättet du/ni för att få återkommande och gärna ökad spridning på lökarna?