Räntorna faller vidare i såväl Sverige som USA, men börserna orkar inte stiga trots denna stimulans och minskade avkastningskrav. Det kan tala för att en rotation bort från aktiemarknaden pågår. I de asiatiska tidszonerna stiger dock börserna. Räntegraf nedan.
![]() |
Blir mer värda |
Kanske handlar det alltså om en rotation bort från Västs övervärderade börser – dels till obligationer och dels till så kallade tillväxtmarknader – men det sker rätt lugnt och utan enorma rörelser.
OMXSPI gick -0.02% och OMXS30 -0.11% under onsdagen. S&P-500 -0.18% och Nasdaq 100 masade sig upp med +0.03%, men med tanke på ränterörelsen är detta inget vidare.
Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen är nu på sin lägsta nivå sedan tredje mars, och för svensk del är 10-årsräntan på nivåer vi senast såg i mitten av februari. Naturligtvis är bloggen nöjd med detta eftersom bloggaren just växlat ner aktier och upp obligationer.
![]() |
Amerikanska och svenska 10-åriga marknadsräntor |
USDSEK rör sig dock inte och hittas på 8:27 och guldpriset backar något till 501:- SEK per gram. Detta är mer som talar för att det handlar om en kontrollerad rotation eller exit från börserna, och på inget sätt någon panik. Hade det handlat om centralbanksköp borde börserna gått upp när TINA gör att pengarna från sålda obligationer går in på börsen, så det känns mer som att det är marknaden som skiftar, inte centralbankerna.
I de asiatiska tidszonerna stiger dock börserna på torsdagsmorgonen så de marknaderna kan fortfarande attrahera kapital bättre än Väst.
ASX 200 +0.49%, Hang Sen +0.27%, Nikkei 225 +0.33% och Straits Times +0.37%. Sedan ska ASX 200 förvisso räknas till Väst.
Idag släpper både Sverige och USA nya inflationssiffror, men åtminstone räntorna verkar antyda att detta inte är något att oroa sig över.
4 kommentarer
Inflationsbesked idag tror börsen är avvaktande innan de siffrorna kommer. Förstår dock inte varför räntorna rör sig så mycket nedåt inför inflationsbeskedet.
Marknaden prisar in att inflationstakten sjunker.
Jo men börsen tenderar att bli avvaktande innan stora börspåverkande osäkra besked.
Och KPI kom in under förväntan.
"KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 2,1 procent jämfört med samma månad föregående år.
Väntat enligt Infronts prognosenkät var en uppgång om 0,4 procent jämfört med månaden före och en ökning med 2,3 procent jämfört med samma månad föregående år."