LO:s förhandlingschef föreslår enligt den socialdemokratiska LO-veckotidningen Arbetet att Sverige går ur EU och “fundera på om det finns andra allianser”, på grund av att EU nu vill införa en minimilön. Ledarsidans Daniel Swedin, tidigare Aftonbladet men sedan talskrivare åt statsminister Stefan Löfven (S), håller med och menar att LO-chefen har “har rätt”. Det är intressant ifrån socialdemokratins vänsterflygel.
Flaggor utanför EU-kommissionens EU-regeringsbyggnad i Bryssel. Foto: Christian Lue, Unsplash |
Det öppnas nu alltså för att det svenska systemet med kollektivavtal som sätter lönerna gör det värt att enligt delar av socialdemokratin, inklusive statsministerns talskrivare, gå ur EU. Att någon annan än facket skulle ha något att säga till om när det gäller lönebildningen är alltså oacceptabelt.
LO:s förhandlingschef säger enligt Arbetet:
“Jag menar inte att vi ska lämna unionen här och nu men vi måste fundera om det finns andra allianser som vi skulle kunna ingå i? […] Vi måste diskutera vart gränsen går nu när EU ger sig på grundläggande värden i vår modell och vi inte får gehör för våra åsikter. Då måste vi våga diskutera vårt tidigare beslut om att stödja ett EU-medlemskap.”
Anledningarna som listas är att Sverige bland annat är en social stormakt och att vi har en av världens bästa modeller på arbetsmarknaden. Det är “banne mig inte okej” att föreslå att det även ska införas en minimilön.
Ledarskribenten på tidningen, Daniel Swedin, som också är talskrivare åt Stefan Löfven (S) håller med och i en ledare titulerad “LO-toppen har helt rätt”. Man ser att “folk är beredda att rösta på vem som helst som lovar att göra upp med det etablissemang som svikit dem”, dvs Sverigedemokraterna.
Swedin menar att en minimilön bestämd av EU kommer göra att svenska löner pressas nedåt, för tydligen kommer fack och arbetsgivare i så fall sluta att förhandla? Logiken är inte tydlig, särskilt som EU-förslagets första paragraf säger att länder med kollektivavtal inte ska omfattas av minimilönerna.
Det är dock intressant att LO är så aggressivt anti-EU, och frågan är hur djupt in i socialdemokratin detta går. Men kanske är det det där “rösta på vem som helst” som hägrar, dvs man hoppas att svenskarna ska bli så kränkta av ett lönegolv att de börjar rösta på socialdemokraterna igen om S signalerar om ett EU-utträde.
Med snart 30 års medlemskap i EU har antagligen många en väldigt naiv syn på vad ett utträde skulle innebära, även om LO:s förhandlingschef verkar förutsätta att en allians med Storbritannien och Norge skulle vara möjlig. Varför nu Storbritannien ska gå in i en ny allians efter att just gått ur EU, när norra halvan av landet (Skottland) redan vill tillbaka in i värmen. Daniel Swedin var t ex 12 år när Sverige gick med i EU, och har levt hela sitt vuxna liv inne i värmen. Kanske har hen en liten otydlig uppfattning om hur det skulle vara utan EU.
Källor
arbetet.se/2021/05/19/lo-topp-ifragasatter-svenskt-medlemskap-i-eu/
arbetet.se/2021/05/20/lo-toppen-har-helt-ratt-om-eu/
66 kommentarer
Så illa verkar det inte gå för Storbritannien, trots frånvaro av medlemskap. Pundet har stärkts mot dollarn sedan utträdet och ligger i stort sett still gentemot euron.
Det är säkert inte bara rosor, men den katastrof som många förutspådde verkar ha uteblivit.
Tja, senaste året har varit lite speciellt och kanske inte riktigt är en mätare på det hela.
"They're now british fish, and happier for it" som Rees-Moggs sa, de verkar ha gjort oerhört grundliga opinionsundersökningar.
Glada fiskar alltså?
Blir det inte huggsexa om den sista förkrympta firren ute på Doggers bankar när alla länder skall försöka skydda sin döende fiskeindustri av populistiska skäl istället för att rycka av plåstret, dra upp båtarna på land och elda upp dem?
Vad är det för fel på odlad fisk?
Förutom att den matas med viltfångade fisk..
.
Du får fråga brittiske MP Jacob William Rees-Mogg. Hans syrra heter "Annunziata" för övrigt, det är rätt roligt.
https://www.youtube.com/watch?v=eiKmqY_RNME
LO/S måste också ihop logiken med internationell solidaritet och motverka lönedumpning och ovärdiga arbetsvillkor inom Europa. Men det kanske blir jobbigt när just vänstern själva måste dela med sig och inte de "rika"
Nä.
System av samma storlek som länder är till sin natur "robusta". Jag relativt ofta sett stora organisationer hantera saker jag trodde skulle få betydligt större konsekvenser.
Det ska till mycket stora förändringar (typ införande av kommunism) för att ett land ska drabbas allvarligt. Alla tror att politikerna sitter i förarsätet och styr skutan, men sanningen är att ingen styr och att båten driver för vinden.
Det behöver inte vara dåligt, utan skapar en robusthet i hur organisationen/landet hanterar förändringar. Utträde ur en handelsorganisation är inte en tillräckligt stor förändring för att åstadkomma mer än några graders kursförändring.
Storlek i vilket avseende? Yta? Befolkning? Det kan ju skilja en faktor 1000 åtminstone mellan olika länder så att "storleken har betydelse" är nog ett påstående du får utveckla, om du nu ursäktar.
-Hur stort är ett land?
-Vilken sorts land?
-Ett stort!
-Hur stort?
Storlek i den abstrakta betydelsen av "Allt som gör ett system komplext". Och ja, ett land som är 1000 gånger större än ett annat land är mer robust än det andra landet. Monaco är inte lika robust som Storbritannien.
Jag inser nu att mitt påstående kan vara enkelt att missförstå. En liten enhet (typ Monaco) kan vara oerhört robust i betydelsen "kunna finnas kvar med få eller inga förändringar under lång tid". En proton är ju trots allt avsevärt mer robust än en isglass.
Men vad jag menade var snarare att "stora" organisationer är robusta mot beslut och förändringar. Alltså, att de inte förändras bara för att någon centralt placerad mupp tycker X och gör Y. GB kommer inte att påverkas mer än marginellt av att någon beslutade att de skulle vara med i eller hoppa ur EU. Helt enkelt därför att landet har miljontals individuellt skapade kontakter med övriga europa som inte bara upplöses av ett politiskt beslut.
Båten tuffar på, rakt fram, utan att bry sig om att rodret justerats.
Varför inte jämföra med länder som är hyfsat kulturellt lika?
Till exempel Tyskland och Lieshtenstein.
Hur har dessa två länder utvecklats de senaste 150 åren?
Såhär efter två världskrig och ett flertal valutareformer kan man ju fråga sig vilket land som är mer robust.
Tja, båda länder finns kvar. Lichtenstein höll sig utanför båda världskrigen, men trots att Tyskland förlorade i två av de största konflikter mänskligheten har uthärdat och sedan var i princip ockuperade i 50 år, så finns de kvar. Hade Lichtenstein blivit inblandade i något av krigen tror jag nog inte att de funnits idag.
Så ja, Tyskland är robust mot korkade politiska beslut (som exempelvis beslutet att invadera Polen).
Nu förstår jag inte ditt resonemang.
Liechtenstein är så litet land så de hade inte kommit på tanken att erövra hela Europa.
För Tyskland däremot var det ingen tvekan.
Två gånger, till och med, på mindre än 50 år.
Så du menar alltså att bara ett land är tillräckligt stort så är det okej att jäklas med sina grannländer?
För det gör inte så mycket i det långa loppet.
Eller hur tänkte du?
Personligen så vill jag nog hellre ha massa mindre länder omkring mig än ett eller två stora länder.
Ja, jag vill även bo i ett litet land så jag inte riskera att offra mitt liv för en ledare med storhetsvansinne.
Behöver ett land vara så mycket större än att det klarar att driva ett universitetssjukhus?
Jag upplever att du letar efter anledningar att missförstå mig, sannolikt därför att du trivs med att bråka med folk på internet.
Jag är inte lika road av sådant, men kan ändå svara på dina kommentarer nedan. Jag bor personligen också hellre i ett litet land. Jag har också hellre små länder omkring mig. Och nej, ett land behöver inte vara större än vad som krävs för att driva ett universitetssjukhus.
Förhoppningsvis visar mina svar hur väl du tolkar mina tidigare inlägg eftersom det verkar som att vi är helt överens om det du säger.
Men statsministerns uttalanden om den sociala pelaren vid EU-mötet i Sverige år 2017 var ju rakt igenom positiva, trots att många varnade för att ge lillfingret. Nu ser vi en följd av en politiskt naiv inställning. Mera kommer nog.
Nu inväntar vi bara att Chief Karlsson kommer in och stöder idén att gå ur EU pga minimilöner.
Fniss
Sossarna har ju faktiskt snott populisthögerns idéer förr (yeah, I said it – INVANDRING), det man kan diskutera är om det är en framgångsrik strategi både historiskt och i det här fallet. SD har ju haft "omförhandla våra villkor för EU-medlemskap" i partiprogrammet sen åtminstone 2018.
Den som väntar på något gott…
Cornucopia: På det lär du få vänta förgäves!
Vad kan förstås är inte ställningstagandet förankrat inom vare sig LO-ledningen, Regeringen eller ens Riksdagen utan snarare att se som avtalssekreterare Torbjörn Johanssons enskilda initiativ att bredda en diskussion i ett väl så angeläget ämne … nämligen den Svenska Modellen på arbetsmarknaden.
Artikeln i Arbetet är läsvärd och mer nyanserad än vad första intryck man kan få av bloggtexten härovan.
Hur vet du detta?
Det kan lika gärna vara en testballong.
Just med tanke på att artikeln är rätt nyanserad.
Rickard Ohlin: Om repliken ställd till mig så ingenting jag påstår mig veta utan snarare vad jag förstår mig kunna tolka utifrån frågans egentliga bredd och dess sedan länge aktualitet inom SAP och LO.
Utan att själv använda begreppet "testballong" så har jag inga direkta invändningar mot din förmodan i det fallet …
Och det är ju det och ingenting annat jag skriver i min kommentar härovan.
Testballong är ett vedertaget begrepp för att prova nya argument i syfte att leda politiken på nya stigfinnarstråk.
Den nya vänstern inom S har länge petat på toppen och gör nog vad de kan för att försöka vrida skutan åt vänster. Hur det nu skall lyckas vet jag icke. När man gör så och tar lots från V kommer C hoppa av.
Den enda stabila möjligheten är en konservativ regering, men den har inte majoritet.
Alla andra alternativ innebär att minst ett parti med >5% får dagtinga med sin övertygelse, eller så blir det väldigt utspädd mellanmjölk efter valet om man skall gå på minsta gemensamma nämnare. Ja, beroende på hur långt LO är beredda att offra sina sista arbetare på MPs slaktbänk.
Är LO för offentliganställda kvinnor eller för privatanställda fabriksarbetare? Överger man de sistnämnda är pasokifieringen ett faktum. Det är inte något man kan förbli statsbärande på.
SAP har en del viktiga val att göra inom kort. Man har inte råd att förlora de sista arbetarna. Det vet man och det är därför man desperat försöker med diverse propaganda behålla dessa och det ger utrymme för Suhonens gäng att ta plats. Fastän Suhonen icke bryr sig om dessa.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rickard Ohlin: Som jag poängterade härovan reser jag inga invändningar mot ditt användande av begreppet Testballong … Nog om det.
Egendomligt nog kan jag under vissa premisser instämma i din förmodan att enda stabila möjligheten är en konservativ regering men detta då under iakttagande av vad jag definierar som Konservativ i detta sammanhang … d.v.s. nuvarande tre av fyra f.d Aliianspartier samt därtillkommande SD är enligt min definition inte konservativa utan snarare reaktionära.
Det enligt min mening konservativa partiet är SAP … d.v.s. den delen därav vanligen benämnda som Gråsossar.
Det av dig antydda dilemmat privatanställda indiustriarbetare under LO´s avtalsområden contra offentliganställda inom vad som även idag rubriceras som kvinnoyrken är en fråga som inte är på något sätt ny utan har varit ständigt aktuell inom både SAP och LO samt dessutom vissa tjänstemannafack alltsedan mitten 1970-talet och det är inget vägval att göras inom kort utan det är ett vägval som är ständigt pågående.
Chiefen, och svaret på frågan blev…
a) Ja
b) Nej
c) Återkommer när jag frågat partiet om hur jag ska svara
B2: Vilken fråga?
Att du väljer att stödja eller ej. Vill du vrida på orden, så visst ingen direkt fråga kanske. Men nåt klart svar lär utebli
” Nu inväntar vi bara att Chief Karlsson kommer in och stöder idén att gå ur EU pga minimilöner.”
Så nu frågan. Vad är din åsikt?
Du har tre svarsalternativ ovan. Du kan såklart hitta på ett eget svar.
Nej, chiefen, dilemmat med olika intressegrupper inom LO är gammalt, men då har länge hållits undan av produktivitetsökningar vilket hålltinduatriarbetarna nöjda
Däremot har de i större utsträckning nu ställt sig frågan "vad fan får jag för pengarna".
Därför är konflikterna större än någonsin.
Samtidigt som LO som representant för den kvinnodominerade, offentligfinansierade delen inte heller kan bita av den hand som föder dem.
Självklart skulle LO, om det vart ett opålitislt facklig organisation satt ner foten på allvar. Nu är LO mest en funktion för att behålla makten åt S, ergo förlust av medlemmar och inflytande.
Das partei måste snart välja väg, eller pasokifieras.
Ditt gamla arbetarparti existerar inte längre.
B2: Jag tycker mig ha replikerat både en,två och tre gånger. Att jag formulerar mina repliker på sätt jag finner lämpligt och ej vad andra finner lämpigt är mig en självklarhet.
Rickard Ohlin: För att ta det bakifrån så är det en självklarhet att vare sig LO eller SAP är desamma som de var den gången jag föddes in i och växte upp i eftersom Världen av idag idag i mångt och mycket är annorlunda … och det senare till stor del SAP´s och LO´s förtjänst vad gäller svenska förhållanden.
Dock fortsatt enligt min mening att den grundläggande motsättningen i samhället fortfarande går mellan arbete och kapital.
Som jag sade tidigare så är vägvalet en ständigt pågående process och har så varit alltsedan ungefär mitten 1970-talet.
Samt att en facklig organisation kan inte vara opolitisk eftersom de frågor organisationen har att ta ställning till i grunden är politiska eller på ett eller annat sätt kan knytas till politiken. En facklig organisation kan däremot vara partipolitiskt obunden. Det senare tydliggjort på svensk botten med skillnaderna i just det avseendet mellan LO och Tjänstemannafacken.
Diskussionen runt LO som representant för den offentliganställda kvinnodominerande delen är en naturlig del i utvecklingen, också den påtagligt märkbar sedan ungefär mitten 1970-talet, i och med att den mansdominerade delen inom privat industrisektor minskat i antal. Och det senare då inte minst genom att den ökade produktiviteten inom bl.a. tillverkningsindustrin, som du själv nämner, skett på bland annat bakgrunden av minskning arbetskraftsnumerär samtidigt som den kvarvarande delen av denna arbetskraft kunnat tillgodogöra sig väsentligt förbättrade anställningsvillkor. I denna del av diskussionen kan jag ej se annat än att vi är överens om bakomliggande faktorer.
Nu väntar vi bara på att alla som i åratal diskuterat hur korrupt, dåligt, osv EU är kommer in och kritiserar att "Vi måste diskutera vad vi ska ha vårt EU-medlemskap till" är en dålig idé för att den just idag råkar komma från vänster.
Jag tycker inte riktigt artikeln uppmanar till ett EU-utträde, faktiskt.
Partiets traditionella valboskap är ju främst hotad av att det knappt inte längre finns några enkla jobb aktuella för minimilön överhuvudtaget – men den analysen gör man kanske inte som sådan när man står där med mössan i hand på Arbetsförmedlingen.
Ur ett röstmagnetsperspektiv är Swedins analys förmodligen helt korrekt – den har ju som sagt redan fungerat (om än för den andra politiska sidan) där borta i Boris kungadöme.
Vi har redan extremt låga löner i många branscher, problemet ligger snarare i en många gånger felutbildad medelklass de sista 10 15 åren, många blir bittra.
RUT subventionerar arbetsgivarens vinst men städaren från Latinamerika jobbar under "minimi"-lön och LO/kollektivavtal är ett okänt begrepp.
10-15? Snarare 50! Svensk flumskola sedan åtminstone 70-talet, och den har bara blivit värre och värre!
Jo du har rätt Peter, men nu går dom ut i arbetslöshet eller blir timanställda på krogen med höga utbildningar ingen efterfrågar.
Sjunkbomben2021-05-21 10:04
I Sverige är det inte olagligt att jobba för 1-spänn om året, risken är , eller var typ: 'go home' eller total blockering enl. integritetskränkning, blir det minimilöner i Sverige åker minimilönen för arbetskraftsinvandrare upp 50% och arbetskrafts-resebyrå-branschen höjer priset vilket borde höja utbildningsnivån på sk. kebabtekniker, Thailändska bärplockare förmodar jag klara sig.
Märkligt att inte S-Regeringen har höjt upp kollektivavtalen
Har för mig att Swedin fått foten som talskrivare åt Löfven. Då han blev politisk redaktör på Arbetet.
Han tillhör helt klart vänsterfalangen i partiet och står nära Suhonen. Så blev förvånad när han blev talskrivare för Löfven.
Håller med om att lämna EU eller forma EU till något annat. Nu när både Schengen och Euron visat sig vara kontraproduktiva pga EU inte kan följa sina egna lagar är frågan vad som finns att rädda.
Jag tror fortfarande att EU som "koncept" är en bra idé. Det stora problemet är att centralisering bara är en fördel om A) De som sitter i centrum och bestämmer begriper det de bestämmer om, samt vilka konsekvenser besluten får, samt B) om kostanden för decentraliserade beslutsorgan annars blir allt för betungande.
Eftersom vi inte sparar in på riksdagsledamöter genom att vara med i EU och eftersom de inte har en susning om konsekvenserna av beslut, så känns det som att så få beslut som möjligt bör fattas centralt.
Ha kvar unionen, men lägg allt mer makt hos enskilda stater, eller ännu hellre, i enskilda regioner/kommuner. Färre storpåvar, mer regionala beslut, ännu mindre kontroll över vart vi hamnar… Men den kontrollen är ändå en illusion.
"De som sitter i centrum och bestämmer begriper det de bestämmer om, samt vilka konsekvenser besluten får"
Du vet att vi är på väg mot motsvarande system inom svensk sjukvård va? Makten över organisationen på sjukhusen i Ystad och Haparanda skall flyttas till Stockholm. Blir säkert jättebra – not!
Jo, jag vet…
Landstingen har fått mycket skit av skäl jag inte riktigt begriper. Själv tycker jag att en region som Stor-Göteborg, Stor-stockholm, etc, är lagom stor för att hantera sjukvård, kollektivtrafik, etc. Det finns ingen anledning att låta Sundbyberg, Solna eller Mölndal själva hantera sin kollektivtrafik eftersom folk åker mellan dessa orter.
Men inte heller ska Stockholm sitta och styra över sjukhusen i Luleå eller kollektivtrafiken i Östersund, eftersom utbytet är så litet mellan dessa platser. Men centralisering är en sjuka som tilltalar politikers maktlystnad. De inbillar sig att de faktiskt förstår en situation och vill därför sitta till rors. Om fler politiker följde Sokrates filosofi skulle vi ha mer decentralisering och bättre fungerande institutioner. Men det kommer aldrig att hända, av rent psykologiska skäl.
De närmaste åren får vi nog ingen debatt någonstans om att ämna EU.
Man kommer invänta hur det går för England och Bryssel kommer just därför sannolikt att jävlas maximalt med Ö-riket.
Men normalt går inte saker åt helvete oavsett vilka höga beslut som fattas så om några år är nog debatten igång.
"EU:s största mardröm är att det visar sig fungera väl, rent av vara gynnsamt, för länder att träda ur den centraliserade Brysselstyrda politiska konstruktionen."
"Att EU ska lära sig något kring detta och förändras är dock naivt och godtroget. Reaktionen kommer bli mer av samma – mer överstatlighet, mer centralisering, mer byråkrati, mer korruption och missbrukande av skattebetalarnas pengar. Sjukdomsinsikt saknas."
Detta är vad självaste bloggaren har skrivit om EU. Här är det:
cornucopia.cornubot.se/2017/03/brexit-blir-facit-for-hur-man-lamnar-eu.html
Ja, fast nuförtiden är det tydligen högerextremt och att springa Putins ärenden om man vill lämna EU. Det gäller att hänga med i svängarna.
Fast frågan är vad som är den korrekta inställningen när krav på utträde kommer från S/LO? Min gissning är att den där LO-chefen helt enkelt måste ha slumrat till på de senaste bommersvikkonferenserna och missat att han numera är fascist.
Stämmer. Förordnar man inte Natomedlemskap och går med i Batobimnan EU-exil diskuteras går man Putins ärenden och är alltså en kleptokratisk fascist.
Sverige behöver EU för att öka befolkningen och exportera mer produkten, eller hur?
Det stora problemet med EU är att vi måste betala för det. Jag kan inte se det rimliga i att vi som land skall tvingas betala (mer än rena administrativa kostnader) för att vara med i ett handelssamarbete. Man får tyvärr känslan av utpressning, betala eller annars får ni inte sälja till oss. Ännu konstigare blir det när man inser att vi köper för mer än vi säljer till EU. Om vi nu ska skänka bort pengar, är verkligen det som EU väljer att skänka bort till det optimala?
Det stora problemet med EU är att vi måste betala för det. Jag kan inte se det rimliga i att vi som land skall tvingas betala (mer än rena administrativa kostnader) för att vara med i ett handelssamarbete. Man får tyvärr känslan av utpressning, betala eller annars får ni inte sälja till oss. Ännu konstigare blir det när man inser att vi köper för mer än vi säljer till EU. Om vi nu ska skänka bort pengar, är verkligen det som EU väljer att skänka bort till det optimala?
Om man någon gång klivit av flyget i tex Shanghai eller annan metropol i riktigt stora ekonomier så förstår man att lilla Sverige som på egen hand utan tryck av att vara en del av jordens största ekonomi (EU) skulle blivit överkörda i handelsavtal, patenträttigheter, transferprisavtal osv. Om man trasslar med Sverige eller annan medlem i EU då blir det jobbigt och trögt på andra håll för den stat som trasslar med EU. Det är mycket vi inte ser på det området för att det i slutändan ”flyter på”. En för alla, alla för en. Att det funkar på det viset är det som i slutändan gör att vi köper ny platt-TV, åker på semester och köper Spa-bad.
Shanghai är super stort samma som New York.Stockholm ser ut som en stad i landet.
Det finns något som heter spontan ordning också.
Bland annat jordens ekosystem är organiserat så.
Det verkar ju fungera ganska bra.
Bättre än om man inbillar sig att det måste finnas en gud eller andra beslutsfattare som måste detaljstyra allt.
Exakt.
Fast det är klart, det naturliga ekosystemet fungerar ju bara till priset av extremt lidande för de enskilda organismerna 🙁
Men Abbe ger i mitt tycke ett bra exempel på de principiella poängerna med EU. Det fungerar helt enkelt som en fackförening. Men jag tror inte fackföreningarna hade varit så populära om de tvingat sina medlemmar att följa ett antal politiska regler bara för att majoriteten av fackmedlemmarna i Stockholm (eller Linköping, eller Örebro, etc) föredrar att göra så.
@Anton men bara Stockholm växa upp ordentligt, Linköping och Örebro blir mindre och mindre i GDP och befolkningen.
Njae, det stämmer väl inte? Både Linköping och Örebro har vuxit de senaste 30-40 åren. Båda Städer är betydligt större nu än de var år 2000.
Men även om det stämde så gör väl inte det någonting? Det finns inget självändamål med befolkningstillväxt. Det viktiga måste väl vara hur befolkningen har det, inte hur stor den är?
Det är helt öppet vem som skriver Löfvens tal. Men vem är talskrivare åt kungen? Att kungen har folk som skriver hans tal är självklart, men varför verkar det skämmigt efterfråga den saken?
Den beslutsamhetens friska hy som kännetecknade Löfvéns kinder när han jobbade för att införa den sociala pelaren verka ha bytts i eftertankens kranka blekhet hos Swedin.
Oavsett om man vill eller inte kommer det vara helt omöjligt att gå ur EU. Det pga. Corona stöd programmet. Lånen kommer tas solidariskt. Vilket medför att inget land kommer kunna gå ur utan att drabbas av ekonomisk katastrof.
Som suverän stat kan man helt enkelt avskriva skulderna och låta resten av unionen ta smällen, vilket ökar intresset för andra länder att gå ur.
Ser inte direkt att det har någon betydelse för facken om det finns specat en undre gräns, hur mycket som är minimilön. Facken kan ju fortsätta precis som vanligt ändå och se till att folk får drägliga löner.
Även LO börjar plagiera SDs valmanifest. Cirkeln är sluten.
Även LO börjar plagiera SDs valmanifest. Cirkeln är sluten.