Coronakrisen och den förmodat största globala ekonomiska krisen sedan 30-talet har lett till de största prisuppgångarna på tolvmånader för villor någonsin, enligt Valueguards kvalitetsjusterade prisindex. För lägenheter är uppgången den största sedan 2017.
![]() |
Booli värderar programmatiskt denna till 20 500 000:- SEK |
Det blev alltså långt ifrån någon krasch i bostadspriserna trots coronakrisens start i mars förra året. Tvärt om så har villapriserna aldrig förr stigit så mycket procentuellt på 12 månader som sedan för ett år sedan. Och nominellt är det förstås ett rejält rekord med tanke på vilken prisnivå man hade redan från början.
![]() |
12-månaderes prisindexförändring BR och villor Data: Valueguard |
Prisuppgången är +20.29% på ett år för villor i hela landet, vilket är högre än tidigare rekord på +17.76% i oktober 2015.
Prisuppgångarna på villor är alltså att betrakta som extrema och aldrig förr skådade. Arbetslöshet, recession, coronakris – inget spelar någon roll.
För lägenheter är det lugnare och en prisökning på +7.99% på tolv månader, vilket fortfarande är den högsta takten sedan 2017.
För Stockholm gick priserna på villor upp +20.89%, i Malmö +23.19% och i mellanstora svenska städer +19.83%.
I Göteborg steg villapriserna med +18.77% men det var inte högre än rekordet från 2015.
Bland stimulanserna har varit ett års amorteringsfrihet, vilket handlar om pengar i plånboken och inte om bankens lånelöften. Till hösten ska amorteringsfriheten lyftas, vilket kanske kan dämpa uppgångarna något när man får mindre att festa upp kvar i plånboken. Priserna för villor faller oavsett normalt om hösten, så fallande priser kommer inte betyda ett trendbrott.
Sedan är det nog allt svårare för politikerna att motstå ett återinförande av full fastighetsskatt med tanke på vilket enormt skatteunderlag som hittas där, särskilt i storstadsområdena. Degen måste trots allt in.
Booli har höjt den automatiska värderingen av bloggarens gård med 45.7% på tolv månader, om man vill dra en anekdot. Detta avser det lägsta värdet i det intervall Booli levererar pga osäkerheten. I sammanhanget ska man komma ihåg att Valueguard inte omfattar småkommuner med under typ 50 000 invånare och priserna på det sk landet kan alltså stigit långt mer än 20% det senaste året.
71 kommentarer
Kan bekräfta att landsbygden outperformar storstaden procentuellt. Inte så konstigt då lönen är relativt lika medan bostadspriserna har haft/har en stor differens.
Skål!
Ta mig faan…
Vad kan gå fel? In i kaklet bara!
*Bonk* Aj!
Är inte detta logiskt dock? Fler vill ha större bostad (vilket ofta blir hus) för att delvis jobba hemma, och villaköpare överlag har fått mer pengar att spendera pga minskade kostnader för pendling + stimulanser?
Jag missar säkert något här, men korrektion kommer kanske när stimulanserna avslutas, modifierat med hur villiga arbetsgivare är att permanenta ett mer flexibelt arbetssätt?
Skulle vilja säga att det som börjar trilla ner i gemene mans huvud är att det inte spelar någon roll vad som händer, räntorna kommer hållas låga oavsett vad, 100% inflation? Inga problem, Ingves håller 0%. "Marknadsräntor skenar"? Inga problem, "E-krona" och konto direkt hos riksbanken kommer. Om inte seklets största kris kan få något att falla så kan nog inget. Mest pga att konsekvenserna att ha "marknadsprissättning" skulle bli katastrofal då man målat in sig i ett hörn. Planekonomi är det senaste.
Och med planekonomi så blir det som en del hävdat, en krasch uppåt, allt allt allt går upp i pris, men köpkraften minskar. Fick se venezuela börsen som exempel, upp xxxx antal procent, men köpkraften minskade. https://youtu.be/BIVqWNocWXk (bra info)
Marknaden prisar in en framtiden. När framtiden är här kommer prisfallet bli brutalt.
Borde inte marknaden prisa in det brutala prisfallet då också isåfall?
Förstår inte människor som låter liknande små händelser i livet påverka livsbeslut så som huruvida man ska bo i villa istället för lägenhet eller huruvida man ska köpa sommarstuga.
Ja coronan har påverkat livet, men snart är alla vaccinerade och allt normalt igen. Man kan väl inte basera livsval på hur livet är under 2 år av tiotals år?
Arbetar man hemifrån uppskattar man ett stort boende så man kan nog säga att förutsättningarna har förändrats i grunden.
Ska bli spännande att se hur nya villor kommer utformas med rum avsedda för hemarbetsplatser, gärna avskilt, separat ingång, egen tillgång till toalett etc så man även kan hyra ut formellt.
Skrev lite om det här
https://cornucopia.cornubot.se/2020/07/planlosningar-villa-for-distansarbete.html
Just så. Många med kapital nog att köpa hus nära storstadsregion (tjänstemän) kan också jobba hemma, och kommer fortsatt jobba hemma framöver åtminstone någon dag i veckan. Detta kombinerat med låga räntor under ännu mer utdragen tidsperiod -> högre priser.
Så ja, detta är en förändring i grunden. Både hemmajobb och minskat tjänsteresande framöver. Då blir det relativt sett mer attraktivt med villa en bit från storstaden (behovet att snabbt kunna t ex flyga iväg blir ju också mindre).
@Joakim: Ger fortsatt låga räntor högre pris på bostäder per automatik?
Östergrens kompis på kortsikt säger att 5 årsobligationen kommer att stiga och att det kommer ge lägre lånebelopp på lånelöftet vilket i sin tur kommer ge lägre priser på bostäder trots att korträntorna förblir låga.
Goofy. Jonas och jag är inte kompisar. Börjar bli lite drygt med alla märkliga slutsatser.
Östergren. Det var bara ett skämt. #Tröst
Goofy.
Jojo men det är faktiskt störande hur folk skruvar ihop en historia som motparten aldrig har sagt.
Varför överreagera på det mer än om det skulle kunna tolkas som något negativt. Killen är ju hero.
Får ju ofta höra av en vän: "Har du sett vad din kompis Cornu har skrivit på sin blogg nu". Jag känner ju dock inte Lasse men tar inte illa upp heller.
Är du kompis med Bianca Ingrosso också om du följer och kommenterar på Insta?
Nej men jag skulle inte bli sur över en påstådd vänskap med en sån kändis.
Hade dock varit ärad över att få vara kompis med Bianca. Tror det finns många fördelar med det. Pre-selection är guld värt för oss män. Det vet alla som är över 18.
Om min killgissningsmodell inträffar så infaller alltså säljläget Jan-April 2022 för lägenheter och något senare för villor. OBS min modell bygger mycket på bias. Ingen rekommendation alltså. Jag rekommenderar istället buffertsparande då bostadsbankomaten kanske går sönder nästa höst.
@Östergren möjligheten att jobba hemifrån kommer vara exakt lika stora före som efter pandemin. Men jag köper att alla som trott att enda platsen man kan jobba på är på jobbet, nu kommit till insikt, har fått sina situationer förändrade. Men är dessa verkligen så många?
Jag gjorde kanske 50% av min tid hemma även innan pandemin. Så jag kanske underskattar mängden människor som aldrig suttit hemma innan.
Jag tror vi är tillräckligt många. Detta är en permanent förändring. Hus eller större lägenhet är det som gäller. Krav uteplats/balkong, ju större desto bättre. Nästa rapport kommer slå nya rekord
När man inte har koll (eller orka skaffa sig koll)ska man väl hålla käften.. men hur ser volymen ut? Tänker att det påverkar också.. Jag har ju anekdotiskt 3 bekanta som köpt hus senaste 6 månaderna pga nån sorts panik sprungen ur för mycket tid spenderad hemma i lägenheten i kombination med att en hyfsad lgh i stan enkelt byts mot ett hus i hyfsat attraktiv förort/kranskommun.
Så det lär ju va en del såna som jag inte känner också kanske.. men utbudet när jag kollar Booli är ju inte direkt maxat jämfört med….ehhh….när det va maxat
Sen är det en jäkla massa bilköp, grillar, renoveringar.. folk gör inte av med pengar på kläder, resor, restauranger.. då har ju många en hel del pengar över, och diverse kalkyler ser mycket mer attraktiva ut.
Det hela gick ju väldigt fort, och kan väl gå lika fort OM allt återgår till det ”normala” igen.
Enda problemet där är väl Goofys kompis kompis Kortsikt som säger att alla belånar sig max.. å då spelar ju inte den verkliga ”pengar kvar att leva på” någon roll.
Ja, det är många som inte jobbat hemma innan som nu gör det. Tidigare har kanske 5-10% av kollegorna jobbat hemma då och då, nu gör 90% det hela tiden, och många har fått smak för detta. Så inte konstigt om det påverkar efterfrågan på bostäder.
Flera ledande företag (ex: Spotify, Ericsson) har redan gått ut och sagt att de kommer vara mer flexibla framöver, och det kommer vara en konkurrensfördel när det gäller att locka folk att ha flexibel arbetstid och flexibel arbetsplats med möjlighet till hemmajobb.
Sen vart priserna tar vägen hänger som Östergren är inne på mest på den långsiktiga ränteutvecklingen/obligationsmarknaden. Det är fortsatt inte särskilt dyrt realt sett att köpa bostad i Sverige, även efter de här senaste uppgångarna. Vill man se ett riktigt bull-case rekommenderas den här artikeln av Lars EO Svensson: Amorteringskraven snedvrider och utestänger – uppdatering.
Man behöver såklart inte hålla med analysen som delas där, men kan nog vara tänktvärt att reflektera över mer exakt som skulle vara fel med hans resonemang.
Du verkar tjurig. Prata med din närmsta mecklare för tips om hur landet ligger. Själv har min lägenhet dubbla ingångar
Joakim, tack ska läsa. Nu när belåningsgraden på befintligt tillstånd sjunker och många drabbas därmed inte av amorteringskravet längre så sitter ju banken med lägre risk. Att unga inte kommer in på bostadsmarknaden kan leda till att man (Politiker och FI) fingrar lite på reglerna för hur mycket pengar som kan lånas med inkomst. CSN-lån för studier och körkort går till bostadslån istället.
Kalkylräntan är inte definierad i ord, utan brukar sättas efter 5 åringen med marginal. D v s en bank kan göra en sänkning eller höjning utan vidare vilket slår direkt mot lånelöftet, med SBAB och Danske som ligger lägst. LF har ingen officiell siffra. Danske har sin 30-åring (som går att bryta utan straffavgifter).
Ser ingen nedgång det närmsta året för de Svenska bostadspriserna. 20% upp är fortfarande min prognos för priset i år. För 2020 gissade jag 5-10%, killgissade rätt okej för både börs och bostäder (pre-corona).
En sak som är säker är att någon bank kommer lansera en ny fiffig modell för att folk enklare ska kunna låna pengar.
B2B. Om bostadspriserna går upp med 20% i år lovar jag att aldrig mer kommentera pga brist på trovärdighet.
Ja, vi får väl se. Gissa priser är jag usel på, jag hade helst sett stillastående eller svagt sjunkande priser på både bostäder och aktier, men vi får väl se vad resultatet blir när året summeras. Uppgången kan i vart fall inte pågå i den här takten särskilt länge, och vad gäller börsen kanske toppen redan har varit förra veckan, vem vet…
JP. Kan du förklara HOX Swe?
Årshögsta 282.35. Årslägsta 270.18. Samtidigt anger de 3 månader till 7.4%
Går det ned i år, så lovar jag att äta upp en hipserhatt. Jag ser inga fördelar att det går upp heller, mer än möjligen personliga sådana. Jag som umgås en del med ensamstående mammor, förstår hur det är att inte kunna spara ikapp ökningen.
"Umgås en del med ensamstående mammor". Du har hittat dina jaktmarker alltså.
Nä, alla som är föräldrar borde svära högt över bostadspriserna då man vill att telningarna ska lämna boet en dag.
@Östergren, ingen aning faktiskt vilken tremånadersperiod de jämför med vilken. Har för mig att det gåtts igenom på bloggen nån gång, eller om det var Mäklarstatistik — dvs att säg snittet (Februari + Mars + April)/3 jämförs med snittet (Januari + Februari + Mars)/3 eller nåt i den stilen. Finns säkert att gräva fram i historiken.
Verkar rätt vanligt att skilja sig i 40-50 årsåldern. Oftast är det mamman som lämnar. Mannen vill bo kvar i huset och kvinnan köper en 3:a i centrum och sover i vardagsrummet så att barnen får varsitt rum. Detta är dock anekdoter plockade ifrån min närhet, men jag tycker mig se ett mönster.
Inkomsten är ofta låg i förhållande till utbildningens längd. Turligt nog finns där en kontantinsats ifrån huset som mannen köper ut.
Den kvinna som tjänar överlägset bäst och är också yngst 30+år, och arbetar som Polis. Jag var förvånad över lönen, trodde Poliser tjänade dåligt.
Jag har barn, det är främsta anledningen till att jag snart plockar ut lite vinstpengar ifrån bostadsbubblan, för att säkra insats till deras kommande lägenheter. Alternativet är ju att de bor kvar, tills de har råd själva. Vill helst inte ha hemmaboende barn över 25 år.
B2B. Det är ingen som tror att priserna går ner i år förutom permabjörnarna. De ylar ner år efter år på ren rutin.
@B2B: Hemmaboende barn >25 år är mestadels ett problem i Sthlm och Gbg. Dina barn kan alltid flytta till Osby. Billigare än Östeuropa och vill dom inte jobba hemifrån så är det inte jättelångt till Europas framsida CPH.
@goofy Hemmaboende barn >25 år i Stockholm? I Stockholm, ta kö till SKB och SB när de föddes,25 år är tillräckligt att få en bostad med stor möjlighet att omvandla till bostadsrätt i framtiden.
@Jacqueline: I stockholm stads bostadskö måste man i alla fall vara 18 för att få ställa sig i kö. Konstigt att det finns förstagångsköpare då när folk stått i kö. Måste vara rika italienare och arabiska skeikar som vill investera i en våning i världens metropoler New York Paris London och Stockholm.
@Gunanr: Volymen (antal försäljningar) var väldigt hög förra året. Åtminstone i Stockholm som jag har bäst koll på, men tror även i resten av landet. Enligt mäklarstatistik. Sedan kan utbudet se lågt ut, men det är mer en funktion av att det går snabbt att sälja (och att mycket säljs redan som "kommande").
@Lars ett half år sedan, Ikano gorjde om de osålda till hyresrätt i hagastaden. Nästan alla nyproduktion sänkte priset i Stockholm för de osålda från 2018 15%-20%. Det var ingenting att utbud att göra. Det är journalister alltid säga bostad krasch, bostad oro. Nu säger de villorna är alltid bäst för jobb i c19. Bara dum som ska köpa lägenhet.
Jag antar att RB ökat penningmängden ungefär lika mycket. Förmodligen en effekt av att köpkraften i kronan minskat med ca 20%.
Exakt. Helt rationell marknad. Man prisar upp sådant som Riksbanken inte kan printa mer av lika mycket som Riksbanken printat kronor.
Hur kommer du fram till att köpkraften har minskat med 20%
Om man ökar antalet valutaenheter, men inte ökar utbudet av varor, så bör den nya valutan fördelas på befintligt utbud. Varje enhet köper en mindre del av t ex ett hus.
Så förhållandet penningmängden/utbudet av varor och tjänster har stigit 20%? Vet du det eller killgissar du bara? O h hur likställer du detta med köpkraft?
Jag är inte ekonom, så det bör sorteras in under killgissning.
Jag har för mig att RB ökat penningmängden med ca 20% senaste året, minns ej var jag läste det. Utbudet av varor och tjänster som finns att köpa har troligtvis inte ökat senaste året. Nu lär inte all ny valuta som skapas sippra ut i systemet, men en del gör det. Det KAN vara en bidragande orsak till stigande priser på t ex fastigheter.
M1 ökade med ca 15% mellan 2019 och 2020. M3 ökade med ca 14%. Kan kanske vara en faktor som spelar viss roll. Men då är frågan; varför ökar M1 med 15%? Riksbanken styr inte M1 med järnhand. Marknadskrafter påverkar. Exempelvis hur mycket folk lånar för att finansiera sina bostadsköp….
Inte heller ekonom mer tror det förhåller sig så här i Stockholm. Man köper lägenhet eller hus för det lånelöftet räcker till. Storleken avgörs av banken kalkylränta och din löne- och familjesituation.
Ska man låna mycket så kan man;
* Byta jobb för högre lön.
* Lösa samtliga krediter och lån
* Avsluta alla kortkrediter.
* Välja en bank med låg kalkylränta (SBAB eller Danske tror jag ligger lägst)
Sin kreditvärdighet ska man ha koll på. Finns gratistjänster via UC för det, t o m en app (Kreddy). Hamnar man dåligt till där (vilket hänt mig en gång), så att banken inte lika mycket din kompis.
När RB köper obligationer, gör de det av en bank och betalar med bankreserver i RIX. Även fast bankreserver i RIX ingår i vissa mått på penningmängd så är det inget som banken kan låna ut som huslån. Banken skulle kunna köpa huslån (bostadsoblagitioner) av en annan i bank i RIX och betala med bankreserverna, men då har obligationerna och reserverna bara bytt ägare, det har inte tillkommit några likvider. Dock så minskar utbudet av obligationer på finansmarknaden när RB stödköper så priset på dessa går upp.
Ökning av bostadpris kan väl bidra till positiv BNP, eller hur? Regeringen ska inte tillåtr priset att gå ner om eknomi ser svag ut från annat område.
Det finns ett samband att folk spenderar en hyfsat stor del av bostadens värdeökning.
Ökar bostadspriserna så ökar känslan av hur rik man är och då känner säkert en del att man kunna sig en ny Tesla när huset man bor i ändå är värderat 2 miljoner mer idag jämfört med för 12 månader sen.
20-25% av statens intäkter kommer från momsen så det är viktigt med ständigt ökande bostadslån så skattepengarna fortsätter rulla in.
Annars kan man få spara in ett par hundra miljarder med kort varsel. Dålig stämning utbryter.
Du betalat väl ingen moms för försäljning av bostäder. Eller ränta på lån för delen (snarare en kostnadspost pga ränteavdrag)
Precis så, ökande bostadslån ger ju inga momsinäkter.
Tvärtom _minskar_ statens skatteintäkter med högre bostadslån på grund av ränteavdraget (och minskat konsumtionsutrymme -> lägre momsintäkter allt annat lika).
Men det är väl en myt/skadeglatt önsketänkande att folk köper bilar på bostaden? Kan inte heller tro att bankerna använder tillfälliga lättnader i sina kalkyler och det riktiga begränsande på lån är 6.5xårsinkomsten, uppskrivning av värdet vart 5 år och de utökade amorteringskravet. D.v.s. en max belånad idag måste vänta 5 år på att få ett nytt högre värde och samtidigt öka sin lön kraftigt för att kunna utöka sina lån.
Jag syftar på förmögenhetseffekten. Det är ingen myt att folk spenderar mer när bostaden ökar i värde. Det behöver självklart inte ske i form av lån på bostaden.
@moponogo Staten kan pumpa även mer med vinst skatt med ökning försäljning värde, eller hur?
Tillgångsinflation är inte det samma som ett ökat värde på din fastighet.
Värdet (köpkraften) på dina pengar (som i botten är en skuld) har minskat.
Jag är nörd & hobbymusiker som dessutom sitter och konsultar hemifrån, således är ett rymligt extrarum utöver 3 sovrum & vardagsrum av nöden för mig.
Jag kan dock konstatera att flesta villor till salu verkar antingen ha prioriterat enorma mingelytor (jag minglar aldrig annat med mig själv i studion) eller vidgade korridorer ("allrum") som varken går att akustikbehandla eller stänga ordentligt.
Precis, rätt mycket opraktisk yta som man inte kan ha till något.
Jag har amorterat mer än någonsin nu när räntorna är låga. Förstår inte varför folk är så kortsiktiga. För varje amorterad krona nu så slipper man en garanterad kostnad i framtiden. För varje instoppad krona i börsen nu kan det gå bägge vägar. Klarar man inte av att ha ett stabilt kassaflöde in i bägge de tidigare nämnda posterna så bör man fundera över sin ekonomiska situation…
Borde det inte snart bli attraktivt med att bygga nytt med dessa priser? Eller prissätts byggsatser+uppförande+tomt också mot sista priset i ett område? Teoretiskt borde ett nyckelfärdiga hus ex. tomt kosta ungefär lika i hela Sverige.
Precis, det kan man verkligen hoppas. Tyvärr släpper kommunerna inte tillräckligt många tomter, trots att (vill jag minnas) tiotusentals människor står i tomtkö.
Det är synd, för det är precis det man hade hoppats skulle hända — dvs högre priser på begagnade hus sätter igång byggandet av nya hus. Men tyvärr…
Som det står i artikeln är det tomterna som blir dyrare, inte husen. Tillgången till bolån är inte beroende av antalet hushåll som vill låna, så det är svårt att få ner priserna genom att sälja fler tomter. Om tillgången är obegränsad spelar det ingen roll hur mycket utbud som finns.
Jag killgissar att det kostar mer att bygga i storstäder. Både arbetskraft och den som säljer byggsatsen tar ut mer.
Just nu är det dessutom corona-tider vilket gör det svårare med inhyrd utländsk arbetskraft. Problem nummer två är att Polen börjar få ett högre kostnadsläge än tidigare och det är inte riktigt lika attraktivt att jobba i Sverige som det var tidigare.
Priset på virke har rusat. +37% bara i år sa de på lokala byggvaruhuset.
Angående byggarbetare så står det LT på bilarna nu. Och de jobbar hela veckor och dagar, även Söndagar. Inga problem i Skåne iaf. Flerfamiljshus byggs oftast i betong.