Svenskt Näringslivs nya nyhetssajt Tidningen Näringslivet (TN, fd fPlus) rapporterar att elpriserna kan dubblas i sommar i södra Sverige, eftersom Svenska Kraftnät (SvK) kommer begränsa överföringskapaciteten samtidigt som ytterligare en reaktor i Ringhals stängts ner permanent. Till skillnad mot förra sommaren har man inte heller upphandlat någon kraftreserv för systemstabilitet. Man får hoppas att det kommer bli en blåsig sommar.
Sju vindkraftverk, varav en väderkvarn, sedda över Mölle från Kullaberg |
SvK verkar alltså fått någon form av dispens från Energimarknadsinspektionen (EI) nom att inte köra full överföringskapcitet i Sydsverige. Detta på grund av underhållsarbeten. En energiexpert menar att SvK inte klarar kraven om 70% kapacitet på tre av fem ledningar, vilket gjort att EI alltså gett SvK ett beviljat undantag.
Elpriserna var mycket höga förra sommaren och experten säger till TN att det kommer bli liknande denna sommar, men nu är dessutom Ringhals 1 nedstängd och SvK har inte heller upphandlat någon stabiliserande kraftreserv för i sommar.
Artikeln hos TN påtalar att SvK har känt till de aktuella problemen i många år men inte gjort något, och att SvK ovanpå det ligger åtminstone 10 år efter behovet i sin utbyggnad. Vi kan alltså räkna med stora problem med elförsörjningen och mycket höga priser på el sommartid i åtminstone tio år till – och om 10 år kommer ingen el söder över Dalälven längre, på grund av industrisatsningarna i det så kallade Norrland.
Stor fördel egen solkraft sommartid alltså, som blir allt lönsammare att installera – både fallande priser på anläggningarna och stigande priser på elen sommartid.
I skrivande stund är elpriset hela 83:437 öre per kWh, vilket är vinterpriser. För egen del kör dock solcellerna för fullt, så gården drar i princip ingen extern el alls mellan 07 och 14 så här års i vårsolen. April ser i övrigt ut att gå mot rekord som den bästa april för gårdens solkraft än så länge.
Att fPlus lagt ner och bytt namn till Tidningen Näringslivet verkar ha en koppling till att man inte längre verkar köra Omnis plattform. Att fPlus betalade Omni för tekniken var en stor intäkt för Omni.
Källor
Tidningen Näringslivet www.tn.se/naringsliv/experter-fordubblade-elpriser-i-sommar-drapslag-mot-foretagen/
67 kommentarer
Det är synd att det är så förvirrande runt reglerna för solceller på jordbruksfastighet.
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/360537.html?date=2017-01-31
Av denna skrivelse förstår jag att reglerna för solcellstöd kan gälla som om man vore en 'vanlig privatperson'.
"Anläggningen är installerad på en mangårdsbyggnad och ska leverera el enbart till mangårdsbyggnaden. Byggnaden är stadigvarande bostad. Endast överskottsel ska säljas till ett elhandelsföretag. Syftet med installationen får anses vara att anläggningen ska leverera el till byggnaden. Eftersom anläggningen kommer att leverera el till en byggnad som avser stadigvarande bostad gäller avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Ingen avdragsrätt finns. Det blir samma bedömning om anläggningen istället installeras på ekonomibyggnaden eller på annan plats på jordbruksfastigheten för att enbart leverera el till mangårdsbyggnaden."
Ja, det där är en djungel. Installerar jag fullt på ladan så kommer det vara för att leverera till elnätet, och då bör det vara avdragsgillt. Den där skrivelsen är dock från 2017.
Enklast hade varit om man kunde göra eget uttag på all elen, och skatta för den den vägen.
Men kolla här:
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2021.6/384289.html#h-Krav-pa-var-installationen-utfors
"Nytt: 2021-04-07
Skattereduktion kan även medges för installation av solceller på en privatbostad som ligger på en jordbruksfastighet även om själva solcellsanläggningen placeras på taket till en ekonomibyggnad, ett komplementhus eller på tomtmark i nära anslutning till småhuset. Förutsättningen är att installationen är placerad på en byggnad eller mark som ägs av den som yrkar skattereduktionen. Installationen ska vara hänförlig till småhuset vilket innebär att den el som produceras i anläggningen i princip enbart ska komma småhuset (privatbostaden) till del. Om den egenproducerade elen endast i ringa omfattning, högst fem procent, av den totala produktionen används i näringsdelen exempelvis för belysning i ekonomibyggnader som används som förråd av ägaren kan den egenproducerade elen anses enbart komma småhuset till del.
För den som bedriver aktiv näringsverksamhet på fastigheten där solcellerna installeras måste småhuset ha en egen elanslutning skild från näringsverksamheten för att privatpersonen ska kunna få skattereduktion för installationen. Detta innebär att det måste finnas två olika elabonnemang, dels ett för småhuset, dels ett för näringsdelen, för att en skattereduktion för installation av solcellsanläggning ska kunna medges."
Så det är skillnad på passiv och aktiv näringsverksamhet. Så då borde man ju kunna få solcellsstöd (och inte göra momsavdrag och slippa köpa elen från sig själv)
Gah, *poof*. Bedriver aktiv verksamhet, annars hade det matchat.
Jag har resonerat lite annorlunda i vad jag strävar efter. Har installerat på ekonomibyggnad och undviker skattereduktionen. Anläggningen upptagen i verksamheten. Jag har ekonomibyggnaden uppvärmd (verkstad) samt generellt låg hushållsförbrukning. Håller koll på privatbostadsfastighetens förbrukning genom separat energimätare.
Den energi som inte går åt till näringsverksamheten säljs till elhandelsbolaget.
Allt följs upp månadsvis.
Genom upplägget har jag avdragsrätt för moms på solcellsanläggningen (men ingen skattereduktion) samt skriver av anläggningen på 20 år. Om det sedan skulle visa sig att jag producerar för privatbostaden finns för enskilda näringsidkare möjlighet att vikta om momsavdraget så att man helt enkelt återför den andel av momsen som helt enkelt inte var avdragsgill. Det kan dröja något år innan det utfallet är tydligt.
Rörigt beskrivet men en möjlighet för dem med påtagligt låg förbrukning i privatbostaden och som köper in mer energi än vad som förbrukas i privatbostaden.
Sen finns det absolut vinster med att ha anläggningen helt privat också. Om man då förbrukar el i näringsverksamheten finns ju en del praxis kring fördelning av inköpt energi, alternativt installerar man en energimätare och får därmed möjlighet till bokning av egen insättning också vad gäller producerad energi (dock utan möjlighet till momsavdrag).
För att måla fan på väggen ( läs taket ), när politrukerna ser sig om efter mer att beskatta så skatt per kvadratmeter av solpaneler låter ju rätt fint eller hur ?
Vad härligt att Sydvästlänken inte är igång då
15 augusti 2021 är planen. Lex Hallandsåstunneln 🙂
21 juni, 2012. Fick man grönt ljus och påbörjade arbetet. Tunneln genom Hallandsåsen tog bara 23 år att slutföra
Lite längre ner i SV-Skåne stoltserar vi med väldigt lyckosamma projekt som Öresundsbron, citytunneln samt 4spår mellan Flackarp-Malmö (pågående).
Tydligen svårare att dra en sladd i marken. Att det skulle bli problem att borra genom rullstensåsen förstod man som ung redan då. Men Skanska vann, och PEAB:s dyrare lösning förkastades i upphandlingen, skandalen blev ett faktum som lätt kunnat undvikats.
Säga vad man vill om höghastighetsbanan. Men det mest troliga är att både Lund och Malmö får stationer. Lund kommer mest troligen får sin station vid/runtomkring köpcentrumet Nova som i och med Västerbrostadsdelen kopplas ihop med staden. Undrar ifall det blir en ytterligare spårvagn :). Just nu är det inte så poppis, då det ofta står stilla p g a fyrkantiga hjul
Det senaste året borde väl visat på det begränsade behovet av att flytta på människor i onödan.
Pengarna kommer vara slut när den banan ska byggas.
Pengarna slut? Nej. Behövs den, nej. Byggs den, troligtvis.
Ok 10 år med ofta höga elpriser i södra Sverige. Borde leda till mycket mer vindkraft i norr och mer el som flödar söderut när väl kraftledningar finns. Självklart kommer solceller bli än mer populärt. Batterier i nätet är redan på väg, åtminstone i 08. Än är batterierna bara lönsamma för kortare lagring men priset faller med ny teknologi.
Ny lagstiftning vad gäller främst elledningar är ytterst viktigt. Nog bör elledningar få samma status som nya vägar.
De flesta företag är inte särskilt känsliga för kraftigt varierande elpris men alla behöver säker tillförsel av el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nja, jag gissar på åtta år ungefär.
Sen börjar vi få el så det räcker till.
Har man väl kollat upp var i utvecklingen SMR reaktorerna så är det inte en alltför långsökt gissning
Till och med Danmark har ett sådant utvecklingsprojekt.
Är det troligt att SMR kommer till Sverige utan lagändring? MP och alla teknikfientliga kommer försöka stoppa SMR i Sverige, tyvärr.
Trött på allt resonemang på att vi ska acceptera att alla vindsnurror ska byggas i norr men billig elström och därmed välfärd ska fortsätta flöda från fattiga norrlandskommuner till rika lågskattekommuner i söder. Kolonialt tankesätt det där. En del vattenkraftkommuner i norr har knappt mobiltelefontäckning och då leda iväg välfärden till slösaprojekt typ höghastighetståg i söder är oerhört provocerande för oss i norr. I söder kan man sitta och tycka att det dåligt att bygga serverhallar åt tyska ägare som skapar 15 vaktmästarjobb i Jokkmokk , men ur vårt perspektiv är det faktiskt glädjande besked. 15 vaktmästarjobb är inte fy skam. Bästa som hänt oss på länge.
Vindkraft är useless som elnätskraft då det måste kombineras med 100 procent flexibel elkraft, vilket i praktiken ser ut att vara att elda fossila bränslen när det inte blåser. Ex gas är mest optimalt som bärare av vindkraft.
Däremot i en vätgasgenererande roll kan vindkraft ha en funktion, där tillfällig energi när det blåser kan lagras.
Och ändå är den lönsam i land efter land. Just nu är den på väg att få ett genombrott som lönsamt också till havs. Den krävde förr stöd på land precis som vatten och fission förr men nu är ny vind lönsam helt utan några subventioner. Tillfällig energi från reaktorer och vårflod samverkar bra med vindkraft spridd över stora områden och högspänd likström på strategiska sträckor. Det blåser alltid någon stans och ett modernt vindkraftverk producerar oftast. Utbyggnaden i år i Sverige verkar ge ytterligare 10 MWh per år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Primitiv teknologi är ofta ”lönsam”.
Någon kanske kan svara på en fråga; eftersom vi vet att vindkraft ger 0 när den behövs som mest under den kallaste perioden på året så måste den så kallade "tillfälliga" energiproduktionen dimensioneras till 100 procent av nationens högsta behöv sett över året. Sannolikt behövs dessutom en säkerhetsmarginal då vi som sagt vet att vindkraften ger 0 då, och saker kan hända.
Om vi vidare antar att denna tillfälliga kraft inte går ut på att elda fossila bränslen vilket skulle förvandla vindkraften till en smutsbomb, dvs den består av reaktorer och vattenkraft, vad skall vi då med vindkraften till?
turlasvante
Ett överslag ger krav på typ 10ggr överinstallation för att det aldrig ska behöva bli avstängningar och OM Sverige ska i alla tillfällen vara självförsörjande.
runt jul 2019 var vinden nere i 400MW dessa 3,5TWh just då, på helårsbasis ska ersätta all kärnkraft efter 2040 , OM vi då räknar på att vid alla tillfällen ska det levereras 50TWh per år eller 6 000MW 24/7 så blir det att det behövs 15ggr fler vindsnurror än som teoretiskt över året levererar 50TWh=kärnkraften just vid då snurrorna leverera 400MW , men vattnet kan ta nån 2 000MW mer under en kort stund men kan bara på årsbasis leverera 65TWh uppdelat på vårflod o höstrusket, nu påstår nån att vinden under Partiledardebatten varit nere på 250, då skulle partiledardebatten svartnat såvida inte SVT har spec. avtal med nån leverantör, fossilfri såklart, så nånn kvarvarande Tjernobyl-reaktor då.
Så tack o lov så är vi inte ovänn med norrmännen som hitintills levererat till oss då det fattats, men dom drar kablar på 2-3 tusen MW till där dom får nån 50% upp , så . . . .
Ja alltså vi kan ju exportera dom däring 2-3-4-500TWh då det blåser 50TWh i dom ordinarie verken som är ersättare för kärnkraften, DK brukar slanta några 1-öringar för att bli fri strömmen då det blåser på Nordsjön , så stundtals kommer nog strömmen att bli oerhört billig
riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/minskad-elimport-fran-norge_H810394
Rätt komplex historia det här. Från artikeln "Det har också lett till ett ökat utbyte av el mellan Danmark och Norge vilket belastar det västkustska nätet."
Jag tolkar det som kapaciteten inte räcker till för att det sker en stor transit-överföring mellan Norge-Danmark-Finland-Tyskland i olika ledningar och att detta prioriteras högre än att förse svenska konsumenter med el.
Enkel lösning är att höja priset för "transit"-överföringar som får ske på toppen av inhemskt behov men jag antar att kraftproducenterna inte är speciellt intresserad av detta. Dessutom kommer Ygeman inte göra något alls då han är totalt inkompetent och därför fått jobbet för att göra som lobbyisterna vill.
Ja, därför som Norge bygger egna kablar söderut, dom litar inte på Sverige, Svenska kablarna till Skåne går redan fulla då tyskarna står med öppen börs, just nu finns kapacitet då ju R1 har lossat 600MW från linorna, men . . .
Jag kan påminna alla om Ygemans "missförstånd"
https://www.energinyheter.se/20210121/23210/hojda-natavgifter-regeringen-svarar-pa-kritiken
"Avgifterna som nätbolagen tar ut ska täcka kostnader och investeringar i att underhålla och förnya elnätet"
"bara går till ökade vinster för elnätsbolagen"
D.v.s. elnätsbolagen struntar att förnya elnäten med Ygemans goda minne.
Skilj region och lokalnät och stamnät.
Stamnätet är statens ansvar.
Region och lokalt är det på vissa ställen akut brist, men eftersom de nätägarna vill bygga ut men fått nej till ökat kraftuttag från SvK med överliggande nät, dvs stamnätet har inget hänt.
Nätägarna har naturligtvis absurda marginaler, ca 30-50% av intäkterna går som koncernbidrag till Tyskland och Finland (Eon och Ellevio) men även svenska staten (Vattenfall). Lägst priser har mindre lokala/regionala nätbolag. Men problemet är att de säljs snabbt ut av penganödiga lokalpolitiker.
Men som sagt, grundproblemet är att vi inte har ett stamnät anpassat utifrån kommande behov.
Det felar i stamnätet med andra ord?
Som staten har ansvar över?
Sen nämde du att nätägarna har absurda marginaler.
Är det på grund av att någon nätägare måste täcka upp efter en tidigare synnerligen dålig affär?
Kan det vara något bolag som staten äger som har gjort denna dåliga affär?
Det är för att de har monopol på lokal distribution och EI är en myndighet som förlorar varje juridisk fight med nätbolagen och Ygeman säljer ut nu senast. Läs vad Stefan Yard skriver i ärendet.
Höga avgifter för konsumenterna i all ära, men det borde avspegla sig i högre investeringstakt.
Det sagt skall tilläggas att i princip så är andra halvan av intäkterna investeringar och driftskostnader. Nätbolagen investerar rätt kraftigt också. Men de har fortfarande mycket höga marginaler.
Här kan dessutom inte substitutionsprincipen för beräkning av KPI vara gällande såtillvida man inte fuskar.
Och ja, stamnätets förvaltning är en katastrof. Läs vad länken i bloggen skriver.
Sverige som nation har mycket små marginaler. Varför tror du Norge byggt dyra ledningar till UK och Tyskland i havet? De riskerar tappa sin exportmöjlighet om svenska stamnätet kollapsar på västkusten och drar med sig allt.
Jag kan inte bedöma sannolikheten men risken är sedan omfattande nerstängningar av planerbar, ekonomiskt lönsam kärnkraft som ersatts av Nanotecs ibland-producerar-det-vindkraft kraftigt ökad.
Tror du att en del av eländet vi har nu har sitt ursprung i Nuon-affären?
Jag tänker främst då på de extema marginaler som nätbolagen har.
Problemet är också att kraftindustrin och politikerna går hand i hand i denna fråga. Det skulle vara mycket glädjande om någon klev fram och sa att detta är oacceptabelt och ställer skarpa krav. Nu är det en trött gubbe som sitter av tiden och kommer undan med det också.
Bra Rickard vi är ganska överens. Jag ser det som självklart att ökad vind och sol medför mer lagrad energi i vatten idag. Och närmaste åren ökad lagring i batterier samt utspridd användning vilket betyder korta avbrott som enbart märks i lägre elpris i uppvärmning hos företag och fastigheter.
Ser det som stor sannolikhet att också vätgas kommer nyttjas lite längre fram.
För övrigt kommer allt fler och längre elledningar med högspänd likström skyffla el över långa avstånd inte bara inom Sverige utan som södra Europa till Norrland när solen skiner eller tvärt om. Sahara till EU borde ligga nära i tiden och el från Golfströmmen via Norge.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@sjunkbomben,
Är det såhär naturliga monopol utvecklas till förr eller senare?
Nanotec, har du kollat på den politiska stabiliteten runt södra Medelhavet?
Det är enbart Marocko som är hyfsat stabilt, men bara så länge det är samma kung eller att kronprinsen får tillträda utan motstånd. Marocko är det enda landet som ligger nära och där det kan finnas ekonomi i att bygga ledning genom Gibraltarsundet.
Tunisien är förvisso en demokrati, men hårt ansatt av extremister både internt och från grannländerna, förutom inflödet söder ifrån av lycksökare som vill till Europa.
Egypten inte särskilt stabilt, och resten av länderna är mer eller mindre failed-states i dagsläget.
Solceller i Sahara för elexport till Europa kommer inte ske de närmaste 20-30 åren. Det behövs även ledningar förbi medelhavet och det är dyrt. Möjligen med undantag för Marocko. Västsahara frågan är fortfarande inte löst.
Amatörernas julafton här.
Att överföra el från Medelhavet är helt otänkbart ut säkerhetspolitisk synvinkel.
Det finns inga realistiska kalkyler i den riktningen, bara en massa extrapolerade trend kurvor.
Glöm det. Det är svindyr havsbaserad vindkraft runt våra kuster med tillhörande gasturbin reglerkraft eller svindyr kärnkraft som gäller.
Problemet är inte överföringskapacitet i första hand…
Problemet är ett totalt frånvarande långsiktigt politiskt ledarskap inom enegi-sektorn där vi har en regering (S+MP) som vill minska Sveriges förmåga att generera el (kärnkraft som står för 1/3 av produktionen) samtidigt som man vill öka Sveriges el-konsumtion med elbilar, Fossilfri stålproduktion i Norrland, mm….
Det går helt enkelt inte ihop, såvida man inte massivt ökar importen av el till förmån till Kol-kraft, mm och dessutom tvingas starta olje-kraftverk titt som tätt…
Rickard ja ur en strikt säkerhetspolitisk synvinkel idag, men världen ändras ständigt. Var nere i Sahara 2018 och såg enstaka vindkraftverk men solceller på både vanliga hus och ruckel. Med tanke på den stora ökningen av effektiviteten kostnadsmässigt för både vind och sol borde det komma att byggas ut mer storskaligt i Sahara. Kan tänka mig att elen nyttjas lokalt för att tillverka vätgas som sedan exporteras i flytande form eller konverterat till tex metanol.
Vi har gott om utrymme för billig landbaserad vindkraft här i Sverige och senaste prognosen jag sett ger 10 TWh ytterligare utbyggt i år. Nu är ny landbaserad vindkraft billigaste elen utan subventioner. I Tyskland har man betydligt mer vindkraft per km2 än i Sverige.
Håll med om att det i första hand gäller att snabbt bygga ut och modernisera stam och
regionalnät.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag är den största förespråkaren av utbyggnad av vindkraft, och hoppas den byggs ut mer…. men endast som en kompletteterande kraftkälla som funkar när det blåser…
Ett land behöver en säker och stabil kraftkälla som ALLTID levererar, oavsett vind sol eller mörker. Kraft som kan lagras…..
Sol och vind är "just-in-time" leverantörer som inte kan lagras.
Det är därför inte en fråga om det ena eller det andra….
Kärnkraft – Vattenkraft – Vindkraft, Oljekraft och (solkraft) kompletterar ett helt elnät där Kärnkraften står för bas-plattan, därefter levererar "just-in-time-kraften (sol & vind) sitt max uttag och balanseras upp av vattenkraften som kan söka eller spara på sina vattenmagasin….
Att sen regionsnäten behöver byggas ut om alla ska ladda sin bil elektriskt är ofrånkomligt….
Just-in-time syftar inom industrin om att rätt sak levereras i rätt tid, utan behov av lager (vilka inte skapar något mervärde). I princip motsatsen till sol- och vindkraft som snarare borde kallas just-not-in-time kraft.
Egentligen så är det tre saker elsystemet behöver klara av; att leverera kraft, att leverera kraften vid rätt tid och att leverera kraften till rätt plats. När det svenska kraftnätet byggdes ut under 50-60-70 och 80-talet så behärskade man alla dessa tre faktorer, idag bara den första. Något som man förstod då, men inte riktigt tycks förstå idag är svårigheterna att ersätta stabil lokal elproduktion med kabelöverföringar över långa avstånd.
Edis när vi fick växelström började vi föra elen länga sträckor. Vid likström gällde lokal produktion, men det var långt före 50-talet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Och när vi på 80-talet byggde Forsmark 4 så resulterade det i Oskarshamn 3… nej det beror inte på att marken på Simpevarpshalvön var billigare om nu någon trodde det.
På samma sätt, fast tvärtom när Ringhals 1 och 2 nu lades ned så minskade det inte bara den lokala produktionen i södra Sverige utan också överföringskapaciteten dit.
V20 börjar dom montera solceller på vår fastighet som kommer att täcka ca 85-90% av årsförbrukningen. Ett beslut som ligger rätt i tiden tydligen.
Sol-celler i all ära….
Tycker det är ett bra komplement, men ingenting att hänga upp landets produktion på….
Men fakta just nu (17:52).
Kärnkraften producerar 35% av Sveriges el, Vindkraft 13,5%, Solkraft mindre än 2,6%
Solceller är en personlig lösning, inte en systemlösning. I praktiken fungerar mina celler som att jag bryter strömmen mellan klockan 07:00 och 14:00 och inte matar in något från nätet, under sommarhalvåret.
Håller helt med….
Och som jag skrev tycker jag att Sol o vind är ett bra komplement även till det nationella nätet, men sol eller vind kan aldrig ersätta kärnkraft eller vattenkraft som kan lagra energi och leverera även när det är vindstilla och mörkt…
Hmmmm… Såg först nu att Sveriges elproduktion just nu till 5% utgörs av värmekraft (Olje-eldning)…..
Tack MP för stängning av Ringhals, det måste vara bättre för miljön 😉
Värmekraft är huvudsakligen kraftproduktion från fjärrvärmeanläggningar (främst biomassa och sopor) samt de kemiska massabrukens elproduktion.
Även om elpriserna dubbleras så är det en spott i oceanen jämfört med nätavgifterna för oss privatkonsumenter. Oj nej 150kr extra någon sommarmånad. Man får väl dricka en mindre bärs innan man flyger på semestern på flygplatsen.
Rent principiellt är det såklart uselt planerat av politiker och medskyldiga myndigheter.
Hela vårat elnät hänger ihop med Norge, Danmark, Finland och de Baltiska länderna i ett gemensamt nät (Nordpool) Sen finns även kopplingar utåt till Ryssland, Polen Tyskland, England mfl….
Rekommenderar en sida där man kan se kraft-föden mellan länder och regioner i real-tid med spotpriser…
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Bra Rob det är en givande plats för att veta läget just nu och varje vecka exporterar vi mer el än vi importerar vilket glädjande ger mindre kol eldat i tex Polen och Tyskland. I år bör det bli än mer nettoexporterad el trots att industrin varvar upp kraftigt och kärnkraften ger mindre än 2020.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nja… inte helt sant….
Detta är just nu med varm-grader i hela Sverige…
Och ändå eldar Sverige olja just nu 5% för att el-nätet inte ska rasa….
Regeringens planer på fosil-fri ståltillverkning kommer att öka Sveriges El-konsumtion med 50% !!!!!
Samtidigt vill man avveckla kärnkraften (35% av Sveriges stabila el-produktion)….
Samtidigt vill man övergå till elbilar…. vilket inte är möjligt idag i städerna…..
Ex… det finns en anledning till att Stockholm har gas-spis i lägenheterna…. elnätet skulle inte palla att alla hade en elektrisk spis… därmed heller inte en el-bil….
Rob ved och sopor samt lite kärnkraft, dvs det eldas kärnor. Ja blir lite olja ibland, men vet inte just nu hur mycket. Den stora mängden olja går till transporter och vi exporterar i kronor mer oljeprodukter än vi importerar.
Visst bestämmer regeringen mycket men ståltillverkning beslutas av företag. Långt ifrån alla har gasspis. Delar av 08 klarar hög andel elbilar redan nu. Laddas de huvudsakligen nattetid är problemet sällan stort. Stamnätet är inte utbyggt för den el som behövs de kallaste timmarna i 08.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tyvärr kommer efter LKABs fosilfria stålproduktion påhejjad av MP att ta all el som produceras i Norrland, så det kommer inte behöva utökas någon transmissionskappacitet N-S….
Däremot kommer det behövas utökas en enorm import av elkraft till södra och mellersta Sverige, då dels den tidigare "importen" från norrland upphör, samtidigt som den stabila kraftproduktionen (kärnkraft) i södra och mellersta sverige läggs ner….. S
en lär man behöva koppla in Karlshamnsverket (olja) 24/7/365 och massisv Import… Förmodligen av huvudsakligen kolkraft….
Nanotec…. ????
Exporterar vi mer oljeprodukter än vi importerar ????? Som du skrev ovan?
Var pumpar vi upp den oljan???? Är Sverige en exportör eller importör av olja….
Vad jag vet har vi ett par oljekällor på Gotland som en gång i tiden pumpade upp enstaka fat om dagen….
Och är extremt beroende av import av olja…
Rob den stora utbyggnaden av vind närmaste åren sker i norra Sverige. Tidvis kommer el flyta norrut och tidvis söderut.
Ja vi exporterar mer oljeprodukter än vi importerar i kronor. Vi förädlar råolja till tex bensin och asfalt och dessa olika produkter ger mer i intäkter än inköpen och tillverkningens kostnader. Det är som med el vi har enligt Uniper exporterat el för 100 miljarder under några år fram till 2017.
Kol eldade vi länge för el på Östermalm, men nu är det bytt till ved.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Åtminstone har jag hört M gilla planerna på elanvändning i norra Sverige. Gissar att alla partier gillar planerna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror att alla partier gillar elanvändning före olja…
Dock är det få partier som har en vettig plan på hur det skall lösas… Vad ska generera det utökade effektbehovet?
Vi kan inte öka vårat effektbehov med 50% samtidigt som vi minskar våran produktion med 33%
Utbyggnad av vindkraft (ostabil kraft) kan aldrig ersätta stabil kraft…. Endast vattenkraft kan ersätta kärnkraft…
Tyvärr har jag bara sett en partiledare som på riktigt tagit denna fråga, Nyamko Sabuni, och det är tyvärr inte den jag kommer att rösta på…
Detta är en natioonellt super-viktig fråga…. Viktigare än vattenförsörjning, mm
den dagen nätet överbelastas och hela Sverige slocknar är det tvär-stopp överallt med extrema kostnader och konsekvenser…
Nanotec…
Jag har inte torrt på fötterna…
Men jag ifrågasätter ditt uttalande om att vi exporterar mer än vi importerar av oljeprodukter…
Exporterar vi destilerad olja, plast, och asfalt till en större kostnad än vi importerar råolja…
Även inräknat Sveriges totala förbrukning av Bensin, Diesel och flygfotogen….
Är det så att den råolja vi importerar till Lysekil uppväger hela vårat lands förbrukning totalt och även gör vinst nationalekonomiskt i form av exporter???
Har svårt att tro det…
Rob jag hade fel.
Mitt minne var fel tror jag förväxlade att vi exporterar mer oljeprodukter än summan av malm och massa eller stål och järn. Men vi importerade mer oljeprodukter än vi exporterade 2019. Kollade ekonomifakta som när det gäller mycket historiska data är informativt och bättre än mitt minne var.
Risken att hela nätet slocknar finns men är liten. Bortkoppling för kortare tid av delar är förberett hos alla lokala nätägare. Bra att ha en reserv för värme och vatten. Mat finns nästan alltid för en kortare tid och en frisk person klarar sig länge bara vatten och värme finns.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok… Ha en bra kväll….
Men det du skriver "en kortare tid" är en annan diskution en annan kväll 🙂
Har själv jobbat med ronderings-planering i fall av bortfall av högspänningsnätet….
Problemet efter att ha gjort ett antal reservkraftsutredningar är att strömförsörjningen alltid är det största hotet mot en fungerande verksamhet…
Går inte att öppna dörrar (med beröringsfria kort) som dom flesta myndigheter har, inget vatten i kranarna, avlopp svämmar över, ingen värme trots fjärrvärme då cirk pumparna är elektriska, Åkerier kan inte öppna grindar, osv….
Kan fortsätta radda upp problem om kraftförsörjningen faller…
Rob det finns inte mycket som fungerar i vårt samhälle utan el. Jobbade länge på Telia och har vandrat i de djupaste tunnlarna i Stockholm och besökt de enorma grottorna med utrustning och förnödenheter som egen elförsörjning och egna brunnar för vatten samt hus på fjädrar som är tänkta att klara en hel del kärnvapen över Stockholm. Giljotiner klipper kablar för att spara elektronik vid elektromotorisk puls. Tanken är att sedan knyta ihop det som fungerar via de
många tunnlarna. Om vi måste ha eget uran är en tunnel under Östermalm en bra gruva för där är så radioaktiv att man helst inte får vistas där. Fast efter ett kärnvapenanfall kanske man
måste en tid.
När jag satt i styrelsen för en lokal eldistributör lärde jag mig en del om bortkoppling i nödfall av
mindre områden i turordning fast det hade aldrig behövt ske.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Hela vårat elnät hänger ihop med Norge, Danmark, Finland och de Baltiska länderna i ett gemensamt nät (Nordpool)"
Ja, kikar man på Nordpool så är det förstås det intrycket man kan få, men icke. Det vi har är en gemensam marknad för att köpa och sälja el, elnätet som sådant är inte gemensamt. Det är enbart Sverige, Norge, Finland och östra Danmark som har gemensamt nät.
@Rob 2021-04-30 20:07.
Först och främst vill jag göra tydligt att jag personligen inte sitter inne med specialkunskap i fråga om elöverföring (är kemist), men det du framför stämmer helt överens med vad en panel av experter (inkl. en professor emeritus från Chalmers) kom fram till i en debatt i svensk webb tv tidigare i april. (När jag nu söker efter programmet verkar det som att en nedstängning skett av swebbtv).
Deras slutsats var att för tryggad elförsörjning i södra Sverige behövs stabila energikällor (såsom kärnkraftel) placerade i södra Sverige. Alltför hög andel av tidsberoende eltillförsel (typ vindkraft) fungerar inte. Elbehovet i norra Sverige kommer att sluka en hög andel av elproduktionen där. " Kraftsystemet förändras och blir allt mer komplicerat att balansera. Omfattande förändringar i konsumtionsmönster, lägre andel planerbar elproduktion och mer gränsöverskridande elöverföring orsakar snabba och stora förändringar av kraftflöden. Detta har stor inverkan på det nordiska kraftsystemets fysik, vilket gör balansering mer utmanande." (Svenska Kraftnät). Planerbar elproduktion utgörs exempelvis av vattenkraft och kärnkraft.
Palle Vindkraft är inte nog och det är svårt att hitta någon som anser det. När det gäller de nya industrierna i norr bygger deras tankar på en gigantisk användning av väte och åtminstone för LKAB vindkraft förutom vattenfall. I ditt försvunna program talades det om väte, lagring och högspänd likström mellan norr och söder?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Väte var på tapeten, men jag kan inte erinra mig om högspänd likström var uppe. En huvudpoäng var den grundmängd av planerbar el, som behövs för att kunna balansera icke-planerbar el, och kritiken mot nedstängning av kärnkraft (Ringhals framför allt) var tydlig.
I den allmänna debatten (uttalanden från Anders Ygeman och miljöpartistiska språkrör t.ex.) får man lätt intrycket att den snabba utbyggnaden av vindkraft gör att alla farhågor i samband med nedstängning av kärnkraft är obefogade. Man nämnde även att Svenska Kraftnäts tekniska rapporter var utmärkta, men inte beaktades tillräckligt i energipolitiken.
Men, som sagt, detta är inte mitt specialistområde …
Problem med vindkraft och solkraft är småskaligt korrumpering och felaktigt överföring av orsakligt kostnader till kund.
Effekt och energi måste avkopplas på faktura, om alla få lägre överföringspriser men måste betala för högst effekt per månad/år skulle fler investera i bergvärme istället av luftvärmepump. Marknad själv skulle lämna incitament för batterilagring och varje individ kan göra egen kalkyl.
Alla energikällor måste har samma villkor och inte som vindkraft få slopad nätavgifter och smällen gå på nån annan.
Bonde som har vindkraft få ca 15% av produktion i sin fika och alla andra få smäll idag. Det debatteras 1-2% till kommun. Jag tycker det ska vara 50% bonde och markägare i närheten och hela resterande intäkt måste gå till samhället och inte till nästan allt till markägare som få per vindsnurra en halv svensk medianlön.
Solel ska inte alls få nån bidrag i Sverige tycker jag personligen, men inte förbjudas. CO2 per kWh är 3-4gånger högre än vattenkraft/vindkraft/kärnkraft, sen få alla gärna investera i solceller.
Ska vi ersätta kärnkraftens 6800MW runt 50TWh , med vind och Sverige ska vara självförsörjande så måste den vinden som ska ersätta kärnkraften överdimensioneras typ 10-ggr minus ökat möjligt maxuttag på vattnet,
I vintras när vi importerade el, levererade vinden mellan 400 – 4500MW alltså en faktor 10, vattnet kunde då öka 2-3 tusen MW under kort tid då vattnet inte kan under året leverera mer än tillrinningen på typ 65TWh uppdelat på 2-perioder vårfloden o höstrusket.
Vindkraften verkar leverera 3200MW i snitt under året 28TWh 2020 enl. Ekonomifakta.
Om vi då ökar på vattnet 2-tusen MW och säger att då behövs bara 45TWh kärnkraft ersättas av vind vilket är 1,6 ggr mer vind än vindproduktion 2020 ,alltså blir dom där 400MW som minst =650MW MEN som aldrig får understiga kärnkraftens 6800MW som kärnkraften ger , alltså 10ggr mer vind än dom 45TWh som ersätter kärnkraften måste installeras (450TWh) för att vid lägsta vindproduktion aldrig understiga 6800MW ,då är inte merförbrukningen från 150 – 200 TWh som beräknas för elektrifieringen av Sverige inkl. vätestålet inräknat.
Så vinden är en kyttig grej, Danskarna betalade 2-öre för att då det blåste så måste dom bli fri strömmen då vinden har ett typ 'in blanco' på ledningarna, nånannan får reglera, då det inte blåste slantade dom så blixtlåset på börsen slits ut.
Alltså nånstans tror det var 2060 så ska då det finnas 65TWh vatten o drygt 135TWh vind o annat för att bli gissade 200TWh alltså enl. dagens snurror 4 ggr fler men om dom kommer med 6MW snurror som ger eff. 2MW så bara 6500 tot. Ja ggr 10 såklart enl. att då det är vindstilla så måste det levereras 135 Twh ändå eller då ryss-gas-el från 2:a tuben till tyskarna och tigga lite från norrbaggarna som hellre levererar till Engelsmännen o söder om Östersjön då dom dragit fungerande likström dit.