Konjunkturinstitutets (KI) konjunkturbarometer (“barometerindikatorn”) steg extremt i april och drog upp svensk ekonomi med god marginal till överhettning. Därmed är det dags att mentalt förbereda sig för exit från börsen för denna konjunkturcykel, utifrån konjunkturmodellen, även om det krävs ytterligare en månad med överhettning av ekonomin först.
Konjunkturbarometern Data: KI |
Uppgången i konjunkturbarometern skedde framför allt inom detaljhandeln och tjänstesektorn, där detaljhandeln hoppade direkt från lågkonjunktur till överhettning på en månad efter en stigning på +18.3 punkter. Tjänstesektorn steg till högkonjunktur via +9.5. Även hushållen gick starkt och den redan överhettade tillverkningsindustrin rusade framåt ytterligare.
Konjunkturmodellen som bloggen följer säger att för OMXS30 så ska man gå ur börsen efter att ekonomin varit överhettad i två månader. Nu ingår inte utdelningar i OMXS30, men alternativet obligationer ger förstås också avkastning i form av ränta och motsvarar på så sätt helt eller delvis utdelningarna, där kursrisken existerar i både aktier och obligationer.
Det är alltså inte dags att göra en exit från börsen än, utan först behöver överhettningen upprepas två månader på raken, dvs även i maj. Blir det en rekyl ner under +10 så skjuts utträdet från börsen framåt, så det är inte dags att gå ur än.
Sedan kan man diskutera gå ur. Det kan handla om övervikt kontra undervikt, och detta gäller alltså Stockholmsbörsen. Vad som är rätt på övriga marknader är inte klart, och enskilda aktier kommer alltid som anekdoter kunna gå bra.
Men efter uppgångar i OMXSPI på ca 80% sedan coronakraschen och nästan +50% på 12 månader för OMXSPI och nästan +40% för OMXS30 så är det föga överraskande om det blir dags att backa undan från börsen, som inte längre kommer överprestera. Det går inte att ha dessa uppgångar år efter år.
Mentalt förbereder sig således bloggen för att börja vikta ner på svenska börsen enligt konjunkturmodellen.
Modellen innebär inte en förestående krasch, utan bara att det inte finns risk/reward att ligga inne på börsen. Börsen kan mycket väl fortsätta stiga, men alternativa placeringar ger också avkastning. Det går alltid att körsbärsplocka ett tidsintervall där man kan bevisa vad som helst, modellen handlar om att minska risken, inte maximera avkastningen. En metod kan vara en mer balanserad portfölj, idag har jag 80% aktier, kanske är det dags att gå över till någon form av permanent portfolio, t ex 50% aktier, 30% obligationer, 10% penningmarknad, 10% alternativa investeringar.
En sak är säker – det är lätt att svepas med i euforin på marknaderna när allt bara gått uppåt i över ett år. Konjunkturmodellen fungerar här som en oönskad men välbehövlig örfil.
68 kommentarer
Är vi inne i en "Irländsk tigerekonomi" nu?
Ja börsen är ju tyvärr inte som "bostadsbubblan". Börsen falla med 30% på mindre än en månad har vi sett bevis på så det är väl inte dumt att plocka hem en vinst på 80% för alla som lyckades tajma perfekt även denna gång.
Eller så flyttar man över innehavet till värde och utdelning, också ett alternativ om man tror index ska ner.
Värdeaktier kan också klämmas åt en del när räntan stiger. Men visst, inte lika mycket som tillväxtbolagen, så en sådan omviktning mot defensivt kan man ju göra.
Inte alls dumt läge att sälja nu eller att dra ner på sin risk efter de riktigt bra åren som varit. Tråkigare tider för den som är i sparfasen.
Absolut, men tanken med en sådan flytt är väl att ligga och få avkastning via utdelning tills priserna återhämtat sig något. Är man rädd att missa dippen får man ju avvara en mängd kapital som man är redo att gå in i tillväxt med tidigt.
Jag håller med. Timing är extremt svårt. Egentligen är det teoretiskt bättre att bestämma sig för en fördelning/risknivå en gång för alla och bara behålla den.
Finns inget magiskt med utdelningar dock, bolagen går ju ner i samma storleksordning som utdelningen när den avskiljs, och den risken som finns med värdebolagen i det här fallet är att t ex utdelningar sänks och att högre räntor gör att vinster/utdelningar värderas lägre -> lägre kurs.
Däremot kan man ju tänka sig att trötta bolag som inte stigit lika mycket och som har hög direktavkastning (klassiskt exempel: Telia) också knappast kommer sjunka lika mycket som säg Hemnet eller Atlas Copco den dagen börsen kyls ned.
Stökar räntorna får man nog göra exit helt ur alla tillgångar man kan.
Nu var coronakraschen lite speciell för det gick så snabbt. Men 2007 och 2015 gick det ganska sakta och man hade gott om tid att omvärdera sin portfölj när det började gå nedåt, vilka bolag som verkade undvika smällen och behålla värde.
@Tim: 1990 & 1998 föll också börsen ungefär lika snabbt och återhämtade sig ännu snabbare men mediantiden för återhämtningen brukar vara ca. 2 år för S&P500.
Guld och guldaktier är i första hand cykliska och bör gå bra när börserna börjar att falla.
Jag har alltmer shipping i portföljen, container och dry bulk. Intressant att se hur de beter sig i en sur börs om raterna är nära ATH?
@Goofy för ung för att vara med då. Men syftar du på 90-talets bankkris och It-kraschen? Bör inte dessa ha varit typ 92 och 00? Eller skedde andra kriser kort före dessa? Vad var det för typ av krascher/kriser? OPEC och bankkrisen har man ju hört talas och läst lite om.
@Tim: Jag vet inte vad dom kallas men S&P500 krascher på mer än 20% tänker jag på.
Inte en länk:
https://www.investopedia.com/a-history-of-bear-markets-4582652
Tajming behöver inte vara så väldigt svårt. 3-5 ggr per år är OMX översåld på dagsbasis. Invänta de tillfällena, swingtrada utvalda aktier från dessa lägen, utnyttja ränta-på-ränta effekten och erhåll 3-5 ggr 10-15% under ett år. Bör ge dig runt 50%/år i avkastning. Blir fantastiskt bra över tid…
Det är klart att det är läge att gå ur. Alla indikatorer, inklusive Rockefellers klassiska om hisspojken, pekar på det. Frågan är dock vad man gör när man sålt. Cash is no longer king…
Köp en andra bostad. Stiger lagom mycket värderingsmässigt vid högkonjunktur och lite bättre vid lågkonjunktur (p.g.a. stimulanser).
Goofy, precis vad jag gjort nu.
@B2B: Andrabostad eller bara bokat din kommande med avsikten att sälja den befintliga?
Precis, fast det är ju om över ett år. Hoppas alltså på stabila priser. Den ena hävstången är ju 35X mot bostadsbubblan.
@B2B: Du behöver kanske inte oroa dig efter så många år av bostadskarriär. Det är värre för FOMO människorna som köper allt på ATH baserat på 12 mån historik.
Gå ur med min utdelningsportfölj kommer jag inte att göra men däremot kommer vårens utdelningar att få betala av belåningen (3% belåning gratis hos avanza) och återinvesteringar pausas för att ha torrt krut när (det är bara en tidsfråga) börsen vänder neråt. Känslan är att den redan har svalnat av en del och årets uppgång har ju varit extrem
"bara en tidsfråga tills börsen vänder ner" ja det är väll klart att det är en tidsfråga.Den dummaste kommentaren och tyvärr väldigt vanlig. Alla kommer att dö,,, det är bara en tidsfråga. Med dom enorma stimulanspakten och flykt i från Fiat valutor torde det vara långt kvar innan börsen vänder neråt måste jag säga. Så vart skall alla pengar ta vägen? Du förlorar ca 20% i köpvärde årligen mot bostäder, snudd på samma mot börsen, eftertraktade bilar stiger lika så traktorer maskiner i rask takt. Utlåningen ökar penningmängden enormt varje år.
Glöm logik nu det är hyperinflationtider
Finns det någon som backtrackat konjunkturmodellen på OMSX30? Leder den till överavkastning mot indexet över tid? Ni vet det där som inte ska gå att lyckas med över tid?
Tillägg: Backtracking säger ju inte nödvändigtvis något om framtiden, men ändå intressant att se om en sådan enkel modell överpresterat historiskt ändå.
Du kan kolla cornus analys med denna icke länk:
https://cornucopia.cornubot.se/2018/07/graf-borsen-och-konjunkturbarometern.html
Verkar som om jag skrev lite i läget för tre år sen. Ganska intuitivt trevlig modell, men står den sig?
Att backtracka den är rätt så lätt.
Konjunkturbarometern finns sedan juli 1996. Så vi kan väl köra en backtracking av konjunkturmodellen från det datumet, med valda triggers: "om < 90 i två månader i rad, köp. om > 110 i två månader i rad, sälj".
Då kommer första säljsignalen i januari år 2000, synnerligen vältimat!
Första köpsignalen kommer i maj 2001. Hm, lite tidigt, men man var i alla fall ute under början av IT-kraschen.
Sen är det sälj november 2006. Lite tidigt men bra inför finanskrisen. OMXSGI maj 2001 -> nov 2006 = +168%.
Nästa köp är augusti 2008, mycket bra. OMXSGI nov 2006 -> aug 2008 = -16% som man undvek!
Sen är det sälj september 2010. Inte så bra även om man fick en del avkastning. OMXSGI aug 2008 -> sept 2010 = +26%.
Nästa köpsignal är december 2012. Man missade lite genom att vara ute 2010-2012 här, då OMXSGI sept 2010 -> dec 2012 = +15%. Denna har man då gått miste om, även om den faktiska missen är mindre pga alternativavkastning.
Sen är det sälj i maj 2017. Avkastning dec 2012 -> maj 2017 = +106%.
Nästa köpsignal var då maj 2020, och då ligger vi i fortsatt "köp" just nu. OMXSGI maj 2017 -> maj 2020 = +8%, med ett jättetapp sista månaderna men med ett vältimat köp post-corona-panik.
Efter maj 2020 är vi upp 49%.
Så konjunkturmodellen tycks stå sig rätt så bra, även om man missar lite del potentiell avkastning som dock kan kompenseras av avkastning i andra tillgångar. Ett alternativ till att försöka pricka toppar och dalar är annars att helt enkelt ha en permanent lägre risk i sin portfölj.
Som alla andra modeller så bygger den på att inte alla andra följer samma modell. Och ger såklart ett lågt prognosvärde.
Intressant hade varit att kika på vad tvärtom-modellen hade gett. Köp när konjunkturmodellen säger sälj och tvärtom :). Ett fredagsmysinlägg ifrån Joakim kanske.
Haha! Nä, nu är det färdigexcel-at för idag och GT:n lockar mer.
Skål Joakim. Har du koll på inflationsutvecklingen för GT?
Det får kosta vad det kostar, inte speciellt dyrt! Tyvärr är Systembolagets beställningssortiment en klar besvikelse när det gäller utbud för både gin och whisky, men det är nog en tidsfråga innan det luckras upp lite mer.
Joakim, jag skulle säga att vad som antagligen ställt till det för modellen är det nya normala, den sk nya ekonomin, som gällt sedan finanskrisen med permanenta krisräntor och centralbankernas penningpolitik. Jag tror inte konjunkturmodellen är den enda som drabbats, jag killgissar att de flesta permanent portfolios 60-40, 50-40-10 osv också inte uppför sig som historiskt pga detta. Frågan är om några gamla sanningar gäller längre, egentligen.
Men när alla snackar om ny ekonomi så är den inte det.
I praktiken har ju obligationsmarknaden socialiserats och avskaffats som fri marknad. Vilket förändrar dynamiken även för den fortfarande fria aktiemarknaden.
Hur hanterar man att det numera måste vara små smaksatta tonicglasflaskor för 29.90 st? (Lingon rekommenderas)
Det är väl ungefär 1000% ökning på tonicdelen av GTn..
Mm, så är det med många modeller Lars. Håller med, inte lätt.
Gunanr: Vanliga Fever-Tree (eller nån av dess varianter, såsom goda Fever-Tree Mediterranean) som är lite mer premium kan fås i 50cl-flaska för 36:50, eller nånstans i den storleksordningen. Och är man inte kräsen finns ju Schweppes fortfarande kvar på PET-flaska, även om de faktiskt har ett par småflaskor som är rätt fina när de försöker segmentera sig med lite premiumtonic också (som "Pink Pepper" som jag gillar).
@Joakim: Då är spriten precis som bostäder då 🙂
Stopp här nu, ni kan inte vara kvar på ica's sortiment av tonic, visserligen finns det några små flaskor som funkar.
Seventeen 1724 är ett riktigt gott tonic water med lite granbarr smak. Till den ska du ha Stockholm bränneri gin nr 39000 med smak av ljungblommor, citron, rosmarin, enbär, svartpeppar och fläder. Titta in i specialaffärer eller nätet efter tonic, en helt ny värd öppnar sig. Snåla absolut inte på kvaliteten på ginet säger jag bara
Vissa ICA profilerar sig med att just ha en vägg med tonic, t ex den du nämner.
Har testat den där Stockholm bränneri-ginen, den är helt OK! Hernö är nog strået vassare tycker jag personligen (och det finns i kvällens glas).
Eller jag kan lika gärna dra mina andra topp tre i tre olika kategorier, det är Aviation, Tanqueray no Ten och Monkey 47. Ganska vanliga och finns i systemets beställningssortiment.
Japanska roku gin är riktigt fin med:) blev riktigt inspirerad av detta så tog mig en indisk hapusa gin med gurka tonic 🙂
Ja, Roku är en riktig höjdare och till min glädje har jag sett den i ordinarie sortiment nu! Vid en Japanresa köpte jag på mig en flaska av "Sakurao limited edition" som fortsatt är min alla tiders favorit pga så annorlunda och god. Annars finns det mycket att välja på överlag nu för tiden, det är trevligt.
Ja mycket trevlig blogg detta:)
ROKU är också en haussad amerikansk aktie. Innan jag insåg att det handlade om gin.
Ger ingen överavkastning alls jämfört med buy and hold (surprise, surprise), snarare tvärtom. Har backtestat mot MSCI Sweden och Sweden Small Cap, men kan inte tänka mig att det skulle se mkt bättre ut om man jämför med omx30.
Har någon påstått att det ska vara överavkastning? Det handlar om att reducera risk. Om man får samma avkastning men är utanför marknaden halva tiden så är risken betydligt mindre.
Avkastningen är signifikant mindre i och för sig. Jag köper dock riskreducerandet, men det kan man ju lösa genom att helt enkelt från början bestämma sig för en viss tillgångsallokering istället för timingstrategier.
JP. Sedan juli 1996 har SIXRX avkastat 1523%.
Under samma mätperiod har guld avkastat 365%
Svenska bostäder Riket har avkastat 395%
USD/SEK har avkastat 27% vilket höjer avkastningen på guld i motsvarande grad.
Slutsats. Ligga likvid i SEKetas är långsiktigt ingen bra strategi.
Östergren, nu pratar vi viktigare saker här. Nån som känner sig manad att skriva ett inlägg om Gin. Jag har tyvärr inte kompetensen.
Men jag kan ge tips ifall man besöker Skåne. Åk till Hven och besök destilleriet. Beställ en GT och njut. Där lägger man se två beställningar på en vanlig Gin samt en slånbärsvin.
Efter hemkomst o bolaget blandar du
Is
Slånbärsgin
Cava
Lämplig citrusfrukt
Svensk gin, vodka, öl är i allmänhet inget vidare.
Hernö anses vara quite good bland utländska gin-nerdar:
https://theginisin.com/gin-reviews/herno-gin/
Hven får sämre betyg:
https://theginisin.com/gin-reviews/spirit-of-hven-gin/
Östergren har helt rätt. Hernö är fortsatt bäst av de svenska, Hven är helt OK (ganska trevlig "pepprig" smak) men är inte i klass med det bästa.
Jag håller med annars Östergren om att totalavkastningen på Stockholmsbörsen varit mycket god senaste 25 åren.
http://www.worldginawards.com/winner/silver-148-world-gin-awards-2021
Subsitituera gin med hembränt
Ganska troligt att man får överavkastning när man backtrackar en modell som bygger på historisk data. Det är simpelt att anpassa en modell som passar perfekt med känd data. Skulle en så enkel modell fungera i verkligheten skulle effekterna tämligen snabbt försvinna. Det är ganska naivt att tro att man kan sitta hemma på sin kammare och slå avancerade superrobotar.
Finns det någon koppling kvar mellan bolagens verksamhet i den riktiga världen och värderingarna av deras aktier?
För ganska många bolag finns det det. Det är inte allt som hängt med till himlen. Stor skillnad på gamla tråkbolags värderingar och tillväxtbolagen. Som sagt, banker och teleoperatörer är inte särskilt dyra — men har samtidigt möjligen inte särskilt goda framtidsutsikter…
Är det inte uppgången ett symptom på att tillgångsinflationen spridit sig d.v.s. egentligen är det köpkraften som försvagas och det ser ut som att fastigheter, aktier och andra tillgångar ökar i värde. Politikerna lurar oss helt enkelt.
Oh yes baby.
De som hyr som bostad, gärna i andra hand till ockerhyra, är de stora förlorarna.
De som äger bostäder, skog, aktier etc är de stora vinnarna.
Endast drygt 20% av mina AF, är i Europa. Ännu färre i Sverige, såklart. Gör det så klart knepigare med in, ut ur börsen. Men samtidigt lite tryggare!
Har aktier i en svensk bank dock!
Pengar trycks vidare, börsen är för högt men tina gäller.
Vi behöver högre lön snart, eftersom tillgångar är för dyra finns snart bara konsumtion kvar, och sen få vi inflation. Eller även stagflation.
Alternativ få vi 30år ingen tillväxt, japan here we come.
Är dessa jämförelser relevanta för bopriserna? Har svårt att avgöra det. Om ja – borde vi möts fler saker mot dessa som bench?
https://imgshare.io/image/piP9N8
https://imgshare.io/image/piPjeK
Som du kan se ovan i mina kommentarer har börsen avkastat väsentligt bättre än bostadsmarknaden.
Även guld har presterat bättre från ett svenskt perspektiv. Så ja, jämförelserna är relevanta. Bostadsmarknaden i Swe är ingen överpresterare.
Men även aktiemarknaden skulle se likvärdigt ut, 1998-99 fanns nånstans 1 billion sek M3 och idag finns över 4 billion sek m3. OMX 30 gick från nånstans från 500 till 2000 idag, det har varit en gång på 1300 vid millenium men det var väl bubbla och sen rekyl med rädsla. Det är väl lite volatil till vi anpassa oss till nytt pengarmängd.
Yaku. Som jag skrivit ovan har SIXRX gått 1523% sen juli 1996.
Fastighetsvärde och performance är ju relativ likvärdigt. SIXRX är ju total return inklusiv reinvesterad utdelning. Skillnad mellan aktier och fastigheter är inte så jätte stor.
Där är vi inte överens. 1523% vs 395% är väsentlig skillnad.
SIXRX skulle vara jämförbart om du har köpt hyresfastighet 1996 och reinvesterad hela överskott till nu.
Svenska bostäder Riket i exemplet ovan avser privatägda bostäder som småhus/BRF. De ger ingen utdelning precis som guld.
Din argument är bra i hyres/bostadsrättsdebatten. Samtidigt är privatägda bostäder för många här i blogg nån typ av hävstångsprodukt som belånas maximalt och amorteras minimalt.
Det har du helt rätt i gällande hävstång.