De inrikes flyttningarna av personer som redan bor i landet går nu i ännu högre takt bort från Stor-Stockholm och Västra Götaland med Stor-Göteborg. Vinnarna är Mälardalen inklusive Uppsala län, Skåne och Halland. Trenden att flytta bort från de två största storstäderna till längre pendelavstånd fortsätter alltså, medan Öresundsregionen behåller sin kontinentnära och klimatmässiga attraktivitet tillsammans med trevligt folk (skåningar).
Inrikes flyttningar per län år 2020. Data: SCB |
Bloggen har sedan flera år påtalat att flyttlassen går från Stockholm och sedermera även Stor-Stockholm, samt bort från Göteborg. Det enda som räddat storstäderna från avfolkning har varit inflyttning från utlandet, så kallad invandring. Men nu backar de även medräknat utrikes inflyttning.
Utflyttningen inom landet ökar också och Stor-Stockholm tappade netto 5 596 personer eller två minibussar om dagen. Västra Götaland där hela Stor-Göteborg ingår utom Kungsbacka tappade 1 799 som flyttade ut netto till andra län.
Vinnarna är pendlingslänen runt Stor-Stockholm som kan kallas Mälardalen, dvs Västmanlands län, Uppsala län och Södermanlands län. Även Östergötland har viss inflyttning.
Den största nettovinnaren är annars Skåne län med en nettoinflyttning inom landet på hela 3 500 personer. Malmöområdet och Öresundsregionen behåller sin kontinentala attraktivitet, fördelaktiga klimat och trevliga människor, sk skåningar.
Även Halland med t ex Kungsbacka, Halmstad och Varberg är vinnare, men också exempelvis Laholm som på inget sätt inte går att pendla till Öresund från.
I den norra rikshalvan är det spridda skurar med både vinnare och förlorare, men det är svårt att säga vad trenden egentligen är.
Bloggen kommer titta närmare på utvecklingen i storstadsområdena framöver. Det finns både vinnare och förlorare inom dessa, men nettoutflyttningen inrikes från Stockholms kommun slår nya rekord. Med facit i hand flyttar helt enkelt folk från denna ort. Ska man ändå bo i en småstad med internationella mått mätt kan man lika gärna bo i en riktig småstad.
62 kommentarer
Heja Skåne! Polletten verkar har slunkit ner och många inser fördelarna med Öresundsregionen. Lågskattekommuner finns här gott om, och en villa kan man hitta för runt miljonen, ifall man kan tänka sig att pendla 30 minuter.
Var hittar du en "villa" (inte sommarstuga) för runt miljonen idag? För tio år sedan javisst men idag är man förvånad när det dyker upp något för under 4 miljoner i någon lågskattekommun med havsglimt.
I Sjöbo kommun t ex. Finns gott om kommuner här där en villa köps för under en miljon. Ska du ha lågskattekommun och havsutsikt så blir det såklart dyrare. Kävlinge har väl annars rätt låg skatt, men då är det nog runt 3 M.
Vilken stad är bäst mellan Malmö-Trelleborg-Helsingborg om man vill ha en kombination av skatt-säkerhet-utbud-bostadspris-bra och snabba förbindelser?
@Goofy, det beror på hur mycket pengar du är villig att lägga på boendet samt vilken typ av boende du är ute efter. I Lomma/Bjärred börjar husen på 4-5M. Staffanstorp 3M kanske. Vill du ha en rolig stad så får du nog välja bort småstäderna. Malmö/Lund är perfekt för att hitta jobb i. Bosätter du dig i lägenhet i Lund, så kan du gå till jobbet. Dock har Malmö/Lund relativt hög skatt, regionen har dock rätt låg. Lågskattekommunerna är Vellinge, Lomma, Kävlinge och Staffanstorp. Jag har själv bott i några av kommunerna och väljer alla dagar i veckan Lund att bo i, samt Malmö och Köpenhamn att gå ut i. Lund är en hyfsad trygg stad med bra skolor. De flesta barnfamiljer som väljer Malmö hamnar i de segregerade sovorterna utanför t ex Bunkeflostrand, Klagshamn, Tygelsjö, Kvarnby.
Du hittar inga hus runt miljonen om du inte menar mindre byhålor typ Vollsjö, Borrby eller annan mindre ort där kyrkklockorna stannade på 50-talet. Sjöbos tätort snarare minst det dubbla.
@B2B: Du nämnde inte Trelleborg eller Helsingborg för delen. Helsingborg är ju en jättetrevlig stad och inte alls liten. Lund ligger säkert bra med förbindelserna men det känns lite konstigt att betala 15% mindre för en lägenhet i 90000 invånarstaden Lund jämfört med miljonstaden GBG. Utan att ha undersökt det i detalj vågar jag nog med stor säkerhet påstå att GBG har mycket bättre utbud på restauranger och nattliv samt fler jobbmöjligheter än Lund.
För halva priset hade det varit värt det dock :). Hur är Hyllie då? Där är nybyggena billiga (i mina ögon) och ligger nära CPH ifall man vill åka över och CP-a 🙂
30 min pendling från Sjöbo så hamnar du typ i… Ystad. Tar minst 45 min vildsvinsinfekterad 2+1 väg till Malmö/Lund.
Du hittat inget under 3 MSEK inom 30 min från Malmö/Lund. Kävlinge kanske, om du inte vill bo i tätorten.
Gräddhyllan är 5MSEK normen.
Hyllie är byggt som en ö men växer väl ihop med närliggande områden. Inte min favorit. Emporia har du på krypavstånd dock. Sen citytunneln in till staden. Helsingborg, vet inte. Många Helsingborgare återvänder dit. Norra delen sägs vara betydligt tryggare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Rickard, ska man hårddra det så finns det väl bara tre Skånska städer också. Lunds kommun har runt 125 000 invånare men nettoinflyttningen är stor. Finns central mark som ska bebyggas/behyggs, ifall man nu vill bo nytt. Petter Stordalen, skall bygga hotell i närheten av stationen (skulle varit klart hösten 21 med pandemin kom emellan, han öppnade dock precis ett i Helsningborg). 4 nya vinbarer har öppnat senaste året, Corona till trots. Så lite liv finns här. Dock inga nattklubbar, då är det Malmö eller Köpenhamn som gäller.
@Goofy, Du kan såklart hitta lägenheter för 20-30kkr/kvm också. Allt längre än 10 minuters gång tog jag bort. Klostergården har du 15 minuter gång ifrån centrum. Kostar ungefär 2M för en 3:a i en bra förening med låg avgift. Lite blandat klientel, men helt okej. Smäller bubblan, ja då klarar sig nog kungagatorna bäst likt på 90-talet (bäst i Skåne den gången). Seså, skynda dig in på hemnet. Nu är jag färdig med reklamen av staden 😉
Back2Black: En äkta lundensare har aldrig satt sin fot i Genarp, vad jag vet. Samtidigt som kommungränsen mot Staffanstorp bara är ett par km från domkyrkan.
Det välmående omkretsområdet mellan Malmö och Lund går mellan Staffanstorp-Åkarp/Hjärup-Lomma-Bjärred-villamattorna i västra Kävlinge kommun. Jobbar man exklusivt i Malmö och inte ska till Lund eller Helsingborg är Falsterbonäset ett alternativ.
Genarp har jag dock varit i, men jag är iofs oäkta. Lund ville byta Genarp mot Hjärup, rätt logiskt geografisk. Men helt olika skatteunderlag så Staffanstorp sa nej. Ja Staffanstorp ligger typ i Lund, Flackarp som ligger "på" S:t Lars tillhör Staffanstorps kommun märkligt nog. Falsterbonäset är ju drömmen att ha en sommarstuga på/i. Jag håller alltså med dig. Tyvärr verkar fler med betydligt mer pengar besökt Skanör/Falsterbo, så jag är nog utprisad tyvärr.
Jag har aldrig sett en äkta Lundensare. Då bodde jag ändå 15+år i stan. Men hört dem har man, på dialekten.
Det finns fin natur öster om Lund, Revinge hed på Sveriges största sandlåda, Vombsänkan är värt ett besök med Teslan. Har man tur fastnar man i en koflock som flyttar sig för betets skull. 200 kossor tar sin makliga tid.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ojojoj, "…kan man lika gärna bo i en riktig småstad" – I like och visst är det rätt men nu får man nog ta fram popcornskålen.
En sorgens dag i övrigt, så skippa popcornen. Inga vuxna syntes till på presskonferensen, utfallet blev att restaurangkonkurser fortsätter då serveringen slutar efter bollibompa. Liftarna hålls öppna, och skolor stänger ner. Hurvida kausalitet mellan bollibompa och smittspridning råder, nämndes dock inte.
Nä, skolorna stänger inte ner. Vad fick du det ifrån?
Det är goda nyheter med flyttandet! Befolkningen sprider ut sig samtidigt som konkurrensen på arbetsmarknaden minskar och priserna på bostäder ökar – alla kan ju inte bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö.
De som flyttar är ofta de som inte etablerat något socialt umgänge i den stad de bor i eller av annan anledning flyttar tillbaka till sin hemstad. Socialt umgänge värderas högt.
Är man exempelvis uppvuxen i Göteborg eller kanske bott där en längre tid är det mycket svårt att flytta och trivas i exempelvis Ulricehamn om man nu inte kommer där i från eller har vänner där.
Är man exempelvis uppvuxen i Göteborg eller kanske bott där en längre tid är det mycket svårt att flytta och trivas i exempelvis Ulricehamn om man nu inte kommer där i från eller har vänner där.
Sant, Jake men sen är vi inte precis världsmästare i socialisering i Svea rike. Man umgås oftast med olika personer i olika faser i livet. Jag som singel har t.ex tappat alla mina vänner som har partner. Man bor i samma stad men dom har inte haft tid att ses på flera år ibland. Numera umgås man mest ytligt med en del.
@Goofy, låter som dags för en nystart då. Köp en lägenhet i Skåne och Lund, här är gott om snygga tjejer som inte ser ut som ankor. Lönerna inom IT är rätt okej också. Räkna med runt 40-50kkr/kvm så får du ett juste centralt boende ifall det är centralt du vill bo 🙂
@B2B: Är tyvärr ingen IT nisse utan en simpel ingenjör men jag ligger på runt det där nu med.
@Goofy, en ingenjör står väl högre i kurs än en enkel IT nisse. TetraPak betalar bra till ingenjörer.
@B2B: IT nissar är väl dom som tjänar bäst. Ingenjörer har kanske hög medellön p.g.a. att VD för industriföretag tenderar att ha det som utbildningsbakgrund.
Bortsett från jargongen, själv skulle jag gärna se en riktig mälardalsmetropol utöver Stockholm för mångfaldens skull. Uppsala och/eller Västerås ligger ganska bra till i så fall, Västerås är längre bort från Arlanda och har sämre förbindelser om man ska söderut genom landet i jämförelse. Ärkebiskopssätet och platsen som svensk reservhuvudstad talar för Uppsala, det kulturellt svenska för Västerås då det var bergslagsmännens 1400-talsskrifter som bildade basen för modern svenska (för att inte tala om ingenjörstraditionerna, bruksortsmentaliteten m.m. som inte finns i Uppsala).
Västerås har jag aldrig varit i. Men är ju en hyfsat stor stad, och verkar ligga fint till. Kanske lite begränsad arbetsmarknad dock. Men inom IT är väl normen numera "hemarbete".
Skulle föredra Västerås framför Uppsala som Stockholmare. Uppsala känns mycket mindre som en mälardalsstad och mycket mer som en satellit till Stockholm ju mer som byggs mellan städerna. När fyrspåret är klart så kommer gränsen vara helt utsuddad.
Västerås har ju snott flyget från Nyköping också. Flygplatsen riktigt rimligt placerad nära staden.
Uppsala är allt mer "Södertälje på norra sidan om stan", Stockholmfierat på något vis.
Problemet med Uppsala är att det är så akademiskt och homogent. Ingen dynamik att tala om. Säga vad man vill om Sthlm men i jämförelse med Uppsala är Sthlm kung.
jag tror att i framtiden så kommer städerna att vara rena slummen att bo i.
Framtiden är redan här.
Svårt att dra de slutsatserna baserat på dessa siffror. Vilka flyttar in till storstäderna och vilka flyttar ut? Socio-ekonomiskt verkar det vara de svagaste som slås ut från storstädernas bostadsmarknader (iallafall i Stockholm) vilket givetvis är djupt problematiskt. Dock leder till inte till en förslumning direkt.
Det här är väl väntat och bara påskyndat av Corona. Populationsökningen i storstäderna senaste åren har enkom berott på en hög nettoinvandring från utlandet. Det har helt enkelt invandrat fler än befintliga stadsbor som lämnar. Med corona så har invandringen minskat samtidigt som folk inser att det är trevligare att bo en bit bort från ghettot, betydligt större, billigare och med kraftig minskning av risken att bli rånad på väg till affären.
Jag bodde i en liten 1.5-rummare i centrum. Flyttade till en stor trea på 90 kvadrat. De kostade samma; och jag ser naturområde istället för trafikkaos. Jag vaknar av fågelkvitter istället för skrik som "släpp kniven", och jag låser inte ens dörren om jag ska gå ut på promenad. Vi får se när politikerna fattar 🙂
… för jobba kan man som it-ingenjör ju göra hemifrån i det extra arbetsrummet som tillkom utan extra kostnad genom flytten.
Nä. Det är inte sant helt enkelt. Befolkningsökningarna har drivits på av nettoinvandring men också i stor utsträckning födelseöverskott. Enligt SCB så är det just födelseöverskottet som driver befolkningsutvecklingen i exempelvis Stockholm 2020. Det är också tveksamt att netto-utflyttningar skulle handla om att flytta ifrån ghetton i någon större utsträckning. Det behövs nog lite mer data för att komma med en sådan slutsats. Ett alternativ är helt enkelt att de med lägre inkomster slås ut och helt enkelt tvingas ifrån Stockholm vilket snarare skulle leda till motsatsen.
En hel del stockholmare verkar flytta strax utanför tullarna, och platser såsom Österåker, Norrtälje, Värmdö och Ekerö växer kraftigt. Jag bor själv i södra Roslagen och här byggs det precis överallt, och det är huggsexa om varenda villa som kommer ut på marknaden. Gissar +20% på villor senaste 12 månaderna.
Norrtälje, 7 mil till Uppsala eller Stockholm. Vad kostar ett hyfsat hus där?
https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/stockholms-lan/norrtalje/#/villor
Problemet med Norrtälje är att man knappt vet att det existerar. Södertälje är klart populärare.
Norrtälje…Billigt m.a.o.
@Östergren: Verkar som om GBG och runt om kring är dyrast. Kranskommunerna är nästan lika dyra som stan.
Blir inte många slantar över till västkusträkorna.
GBG är speciellt, verkligen motor city med inslag av pampfasoner.
De gnäller över att cykelbanorna är kass fast de är bra.
Fast mest gnäll är det så klart gällande motortrafiken och byggnationen, det gnäller de om 24/7.
Det finns billiga bostäder men hetsen att bo i rätt områden är lika närvarande där som i resten av landet.
Tack Östergren, verkar prisvärt lantligt boende. GBG har väl Allingsås på pendlingsavstång. Där finns väl billiga hus likt Norrtälje, ifall man kan tänka sig dessa avstånd. Att pendla till Stockholm låter som 1h enkel resa.
Södra Roslagen har ju fördelen att många nordost-kommuner styrs av samma partier och drar åt samma håll. Gemensamma översiktsplaner där kommunerna är överrens istället för att käbbla och ta politiska poäng mellan partier.
https://www.osteraker.se/omosteraker/saarbetarvimed/samverkan.4.71fcf4251429dfd2f5cd7.html
https://www.vaxholm.se/naringsliv–arbete/foretag-stod-och-radgivning/natverk-och-projekt/stockholm-nordost
https://www.taby.se/naringsliv–foretagande/naringslivet-i-taby/stockholm-nordost/
https://www.vallentuna.se/kommun-och-politik/samarbeten-och-internationellt-arbete/stockholm-nordost/
https://www.danderyd.se/naringsliv-och-arbete/naringslivet-i-danderyd/regionala-samarbeten/
Nej tack Tim, så långt ut i spenaten lockar inte tyvärr. Men bra det är billigt så kreti och pleti hittar homogena boenden.
Partierna är väl M och KD, dvs SD symbiosen. Ankdammen breder ut sig, visst
I norra södermanland har priserna på vinterbonade fritidshus ökat med 10-15% sedan i somras.
Jag önskar att man, istället för snabbjärnvägar som ska konkurrera med flyget, la de pengarna på att få stabilt fungerande tåg med bra och stora anslutningsparkeringar inom 10-15 mil från stor- och industristäder.
Då skulle man ju kunna pendla in några gånger i veckan och jobba hemifrån två-tre dagar i veckan och hitta ett bra boende till rimligt pris.
Mest sensationellt: Åre kommun ökade netto med 322 invånare och passerade ett tusentalsstreck (till 12 049). Det är en kraftigare ökning till och med i absoluta tal än östgötametropolen (och fram till 1970 landets fjärde största stad) Norrköping som ökade med 307 invånare netto eller till 143 478 invånare.
Är det i Åre kommun han företagsledaren och bundisen med sosse-nazisten som styrde Malmö har slängt upp sin by för att locka folk?
Jag är nyfiken på hur stor del av flyttlassen från Stor-Stockholm som går tillbaka till hembygden. Alltså "lantisar" som flyttade till Stockholm för flera år sedan och nu flyttar tillbaka till samma kommun. Vet inte om det finns offentligt tillgänglig data för att kunna sammanställa sådan statistik.
Vid närmare granskning av siffrorna kan vi konstatera:
1) Tittar du på inrikes flyttningsnetto för personer i arbetsför ålder (20-64) så är Region Stockholms resultat runt 0. Få barnfamiljer flyttar in och många barnfamiljer flyttar ut helt enkelt. Inte helt överraskande men det ger en ganska rimlig förklaring till det negativa flyttnettot.
2) Lite märkligt att inte nämna födelseöverskottet över huvudtaget. Framförallt med tanke på hur stor del av de som flyttar ut som är barn som nyligen har fötts i Stockholm. Men det kanske kommer i senare bloggposter. Enligt SCB var födelseöverskottet rekordlågt i Stockholm pga Covid (många fler döda än vanligt samtidigt som något färre föddes). Dock låg födelseöverskottet på ca 10 000 vilket är något högre än invandringsnettot från utlandet och väsentligt högre än det inhemska utflyttningsnettot.
3) I rapporten "Bostad Sist" (2020) av Länsstyrelsen Stockholm framkom det att cirka 50% av alla anvisade flyktingar som kom 2016 – 2017 hade fått sina kontrakt uppsagda eller själva flyttat ut vid 2018 – 2019. Rapporten konstaterar vidare att andelen kommer att öka markant kommande år då förlängning kan beviljas men max på 4 år. Många anvisade flyktingar blir alltså tvingade att flytta ifrån Stockholmsområdet inom några år på grund av svårigheter att hitta bostad. Detta är givetvis en skamfläck för de kommuner som tillämpar den här typen av bostadspolitik. Inte minst för att det är vi som bor i dessa kommuner som har varit mest positiva till generöst flyktingmottagande. Men det kan förklara en stor del av förändringen i der inhemska flyttningsnettot de senaste 5 åren (korttidskontrakt är nytt sedan den nya bosättningslagen antogs). Det ger också en förklaring till varför andelen födda utomlands i Stockholm inte ökar snabbare än andelen födda utomlands i riket i stort trots ett kraftigt invandringsnetto. Det gör också påståendet "Med facit i hand flyttar helt enkelt folk från denna ort" lite cyniskt då det i relativt stor utsträckning rör sig om folk som blir tvingade att flytta.
4) Medianinkomsterna (netto) har stigit mer i Region Stockholm än i riket i stort. Stockholmsinkomsterna har stigit med 2,84% mot Riket 2,66% vilket indikerar att det knappast rör sig om att det är höginkomsttagarna som flyr från Stockholm (inte riktigt riktat till ursprungsposten utan snarare de kommentarer som handlar om ghettofiering och dylikt).
Behöver nyfödda köpa en bostad menar du?
Nyfödda behöver sällan köpa bostad men…
1) Nyfödda ingår i statistiken för utflyttade. Tar vi bort barn från statistiken blir flyttnettot väldigt mycket mer i balans för Stor Stockholm (inrikes flyttnetto blir då -1786) .
2) Nyfödda växer upp och flyttar hemifrån. De som föds idag kommer givetvis att behöva bostad om ca 18 – 25 år precis som de som föddes för 18 – 25 år sedan behöver bostad idag.
3) Nyfödda skapar behov av fler rumsenheter och större beondeyta.
Allt detta gör att födelseöverskottet är relevant när vi drar slutsatser för såväl bostadsmarknad som attraktivitet för en region.
Då ska du titta på nyfödda för 20 år sedan.
Ja, för den delen som handlar om att nyfödda växer upp och flyttar hemifrån. För den delen som handlar om att barn flyttar ifrån Stockholm i mycket större utsträckning än andra åldersgrupper blir det givetvis knepigare. Och när det kommer till behovet av större lägenheter när du får barn får vi givetvis ett väldigt stort mät- och värderingsproblem. Med allt detta i åtanke verkar det enklare att titta på födelseöverskottet även om det inte är ett perfekt mått om du är intresserad av bostadsmarknadens behov. Men det är inte antalet individer som flyttar till och från Stockholm heller då det inte mäter antalet hushåll (som är enheten som faktiskt konsumerar bostäder).
För övrigt är påståendet att "Det enda som räddat storstäderna från avfolkning har varit inflyttning från utlandet, så kallad invandring. Men nu backar de även medräknat utrikes inflyttning." helt felaktigt då födelseöverskottet har varit större än den inrikes nettoutflyttningen. Ganska ofta har det tom varit större än invandringen.
Märkligt att priserna på bostäder fortfarande går upp om utvecklingen är sådan?
Det som överraskar mig är hur låga nettoflyttarna mellan länen är. Hade förväntat mig större variation i ett land på 10 miljoner invånare.