Konjunkturmodellen jag följer innebär att övervikt ränta gäller mellan ekononmin överhettar och djup lågkonjunktur, där man återigen viktar mot till övervikt aktier. Nedan följer en utvärdering av utfallet under coronakrisen.
Blogginlägget innehåller reklam och ett erbjudande från Lysa längst ner.
Utveckling för min Lysa-portfölj kontra Morningstar Global Markets (SEK) mfl |
Som bekant använder jag en investeringsmodell jag kallar konjunkturmodellen, utifrån Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”). När ekonomin varit överhettad på +10 (110 enligt KI) och uppåt i två månader viktar man om från aktier till obligatione och när den varit i djup lågkonjunktur i två månader på -10 eller lägre (90 enligt KI) går man återigen in på aktiemarknaden.
Tanken är att detta ger samma eller bättre avkastning över en konjunkturcykel än att ligga inne i aktier konstant, samtidigt som det kraftigt minskar risken då man ligger ute ur aktiemarknaden i några år, men ändå får ungefär samma avkastning långsiktigt. Obligationsfonder ger trots allt viss avkastning när räntorna går ner när ekonomin viker.
Ett kortsiktigt exempel ser ni ovan. Min Lysa-portfölj i blått jämfört med Morningstar Global Markets i svenska kronor i orange, Morningstar Developed Markets i gult och Morningstar Emerging Markets i grått.
Som jag redovisat på bloggen gick jag åter in på börsen och stegade mig successivt in med tio procentenheter per månad, från tidigare fördelning på 23% börs och 77% ränta hos Lysa. Jag gick även över på detta vis inom övriga portföljer, främst pensionssparande. Idag är fördelningen 80% aktier och 20% ränta. Ombalansering sker automatiskt hos Lysa, vilket innebär att man tar hem lite vinst när börsen stiger och köper tillbaka när börsen faller.
Då Lysa investerar globalt med viss relativ övervikt mot dels Sverige och dels tillväxtmarknader är Morningstar Global Markets i svenska kronor bästa jämförelseindex. Det är som alltid missvisande att inte justera för valutaeffekterna vilket många missar när de pratar om hur mycket börserna stigit.
Som man ser ovan har utfallet av konjunkturmodellen sedan första januari 2020 blivit +10.3% för min strategi jämfört med +6.3% för Morningstar Global Markets (SEK). Sedan årsskiftet har dock Morningsstar Emerging Markets (SEK) ryckt iväg. Jag tog med detta för att illustrera att det alltid finns något som går bättre för den som vill vara bitter över att något annat gått bättre. Det finns alltid någon affär du inte gjorde som kunde varit bättre när du backtradar. Sätt upp dina egna mål och jämför dig inte med andra för det finns alltid någon eller något som är bättre.
Notera att det skett insättningar under perioden, vilket Lysa tar hänsyn till i avkastningsberäkningarna, så Morningstar Global Markets (SEK) har nominellt utvecklats något annorlunda. Jag har bland annat mitt primära månadssparande till Lysa. Inga uttag har dock skett.
Konjunkturmodellen är förstås inte perfekt, utan den ende som är perfekt är ju just du, kära läsare. Men för min del gör den att jag sover lugnt när börsen är som mest överhettad tillsammans med högkonjunkturen. Som för övrigt inte är här på långa vägar än. Det kommer ta några år innan börsföretagens lönsamhet generellt är tillbaka till den utveckling som hade gällt utan coronakrisen.
Förhoppningsvis kan jag återkomma med en komplett utvärdering av Lysaportföljen över en hel konjunkturcykel om typ 7-10 år när vi är tillbaka i samma läge konjunkturmässigt, dvs i återhämtning från konjunkturbotten. Insättningar och uttag påverkar förstås, men det handlar då om faktiska pengar och ett anekdotiskt exempel, och inte någon teoretisk backtrading.
Reklam för Lysa nedan.
Just nu får ditt bolag 20% i rabatt på Lysas avgift på sparbelopp upp till 200 000:- SEK vid tecknande av ett företagskonto fram till den 31:a mars om du använder denna länk.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
9 kommentarer
Bra där. Helt rätt och något måste man gå på och tro på. Jag själv gillar TA samt egna funderingar. Även konjunkturmodellen är intressant.
Sen exakt som man ser här att det finns alltid någon som tar upp ett bättre index eller investering när man själv tar upp något positivt. Men det tar jag bara som dens egna bitterhet.
Har du kommit på ”konjunkturmodellen” helt själv eller vilar den på någon form av litteratur?
Ej sarkasm/ironi utan är genuint nyfiken. Det är bara här jag hört talats om den och själv litar jag för lite på mig själv för att följa en egenkonstruerad investeringsstrategi.
Själv är jag så tråkig att jag ligger fullinvesterad med mitt långsiktiga kapital i Lysa vid varje givet tillfälle. Från i höstas vet jag i alla fall att jag är tillräckligt psykopatisk för att kunna sova under sådana förhållanden.
Ursprungligen en idé från en bloggläsare. Sedan skrev någon annan bloggläsare en uppsats på universitetet också. https://cornucopia.cornubot.se/2013/05/investering-efter-konjunkturen.html
Nämen se där, tack för info! Får börja tugga igenom uppsatsen och se hur pass övertygande den är. Såg att länken var bruten i artikeln men här är en ny om fler är intresserade: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2337209&fileOId=2337210
Om aktiemarknaden blivit överhettad +110 två månader, väntar du sedan tills den varit i -90 i två månader tills du kliver in igen? Vad gör du om den ibte faller till -90 men ligger dtabilt under 110 efter överhettningen?
Händer aldrig. Inte ens centralbankerna har lyckats stoppa konjunkturcykeln, än mindre politikerna. Hade vi inte fått coronakrisen hade konjunkturen fortsatt nedåt av sig själv ändå, processen var redan igång.
Nuläget om man använder modellen är alltså att vi är inne i läget att köpa aktier tills konjukturen återhämtat sig till 110? Dvs trots höga värderingar pekar modellen på attvi ör inne i lågkonjuktur och finns uppsida.
> Konjunkturmodellen är förstås inte perfekt, utan den ende som är perfekt är ju just du, kära läsare.
Tack för att äntligen få det erkännandet jag förtjänar! 🙂 Skämt åsido så tror jag säkert att din investeringsstrategi kommer att ge en bättre riskjusterad avkastning, men inte nödvändigtvis en högre total avkastning jämfört med att ligga konstant på 100% aktier.
Hur starkt korrelerar konjunkturen egentligen med börsen? Man brukar ju säg att "The stock market is not the economy" och vice versa.
What he said. Full investering är det enda som löser inflationsproblemet. Vaksamhet mot svarta svanar krävs.