Inlägget innehåller längst ner reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
Med dagens till synes besked om oförändrad reporänta får nu de svenska bankerna de lägsta räntorna någonsin från Riksbanken, men detta avspeglas inte på de rörliga bolåneräntorna. Sedan coronakrisens början har den svenska centralbankens utlåningsränta för bankerna sänkts med 0.65 procentenheter, men de rörliga bolåneräntorna har höjts.
Riksbankens utlåningsränta sedan 2009-07-01. Data: Sveriges Riksbank |
Att Riksbanken inte har ändrat reporäntan är förvisso formellt sant, men i verklligheten har man smugit in räntesänkningar sedan mars och när coronakrisen tog fart på finansmarknaderna. Reporäntan är nämligen bara en styrränta, som styr inlåningsräntan och utlåningsräntan, som bankerna får respektive får betala om de sätter in eller lånar in pengar från Riksbanken över natten. Historiskt har inlåningsräntan alltid varit reporäntan minus 0.75 procentenheter och utlåningsräntan har varit reporäntan plus 0.75 procentenheter.
Utlåningsräntan är vad bankerna får betala om de saknar likvider för att balansera sina saldon, och lånar upp behovet från Riksbanken. Den har alltså varit reporäntan +0.75 eller 0.75% innan coronakrisen, med den senaste räntehöjningen från centralbanken i december.
Men inte längre. Sedan i mars slaktades utlåningsräntan till +0.20 procentenheter. Därmed kunde Riksbanken säga att man lät reporäntan ligga, men i verkligheten paniksänkte man den ränta som spelar någon roll, dvs utlåningsräntan.
Detta missade media och därmed fick aldrig konsumenterna reda på det. Sänkningen var 0.55 procentenheter och borde resulterat i runt en halv procentenhet lägre räntor på rörliga (bo)lån.
Men icke.
Idag sänkte Riksbanken utlåningsräntan ytterligare 0.10 procentenheter, och bolånen borde därmed sänkas lika mycket. Men så sker inte.
Vad vi ser är en massiv stimulans från Riksbanken av bankernas vinster, för den sänkta utlåningsräntan har inte skickats vidare till kunderna. Tvärt om har bolåneräntorna stigit.
Tittar vi t ex på tremånaders rörlig bolåneränta i snitt hos statens egen kassako SBAB via Compricers reklam nedan, så ser vi att i januari med 0.75% i utlåningsränta var bolåneräntan i snitt 1.43% hos SBAB. I maj med 0.20% i utlåningsränta var bolåneräntan i snitt 1.51% hos SBAB, dvs en höjning. Listräntan idag är 1.74% och var 1.74% även i januari.
Andra banker varierar lite. Nordea har sänkt från 1.74% till 1.73%, samtidigt som man fick 0.55 procentenheter billigare att låna pengar. SEB har höjt från 1.49% till 1.55% trots 0.55 procentenheter billigare att låna från Riksbanken.
Slutsatsen måste vara att du kan förhandla ditt bolån – rejält – efter dagens sänkning så bör du kunna sänka din ränta 0.65 procentenheter mot vad du hade i januari. Eller så stoppar banken mellanskillnaden i egen bonusficka.
Faktum är att Riksbankens faktiska styrränta till bankerna aldrig varit lägre än nu, inte ens när reporäntan låg på -0.50%. Tack för kaffet!
Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån eller jämföra räntor.
18 kommentarer
Gång på gång lyfter du nyheter som borde vara på förstasidorna på alla MSM-sidor men som inte är det. Inte undra på att deras betalande kundkrets försvinner mer o mer
Vadå? Har du något emot Aftonbladets smaktest av sommarens nya glassar?
Bankernas utlåning är mycket hårdare kopplade till räntan på säkerställda obligationer. Normalt sett finansierar sig inte bankerna via utlåning från Riksbanken.
Finansinspektionen håller koll på bankernas bolånemarginaler.
Detta kan man läsa på denna län.
Det du skriver stämmer inte, utan bankernas bolånemarginaler går ner på sistone.
"FI presenterar bankernas bruttomarginal, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. Hur FI beräknar marginalen visas i promemorian FI:s beräkning av bolånemarginalen."
Fram till feb 11 enligt länken.
Det har du rätt i.
Det är dock fortsatt så att bankernas kostnader för sin finansiering inte är direkt kopplat till Riksbankens utlåningsränta. De har ofta kunnat låna billigare än så på marknaden för säkerställda obligationer. Så det återstår att se om de använt sig av Riksbankens faciliteter.
Läste chattfrågorna med Ingves på DI. Slutsatsen man kan dra av detta är att det är bättre att låna pengar, skita i att amortera och investera på börsen. Riksbanken kommer göra precis allt för att hålla igång marknaderna och inte tillåta någon krasch. Känns som dumt att beta emot.
Nu i efterhand, anser du fortfarande att RB valde rätt väg de senaste åren med att bibehålla ett så lågt ränteläge?
Robban
”Ja det var rätt eftersom det har varit viktigt att återföra inflationen till vårt inflationsmål på två procent. Det hela fungerade, men sen kom pandemin och nu får vi börja om igen när nu inflationen har fallit. Därför kommer nog räntorna att vara låga ett bra tag framöver.”
Vad händer om ni inte når inflationsmålet?
Hassan
”Då förblir räntorna låga och penningpolitiken expansiv till vi når inflationsmålet så småningom.”
Jag funderar att pausa min amortering på mitt bostadslån för att istället köpa värdepapper som ni på Riksbanken gör. Är det något du rekommenderar?
Jenny
”Det lägger jag mig inte i, vi på Riksbanken ägnar oss inte åt privatekonomisk rådgivning.”
Har ni inte funderat på att bara låta marknaden krasha istället för att potentiellt skapa en lånebubbla längre fram med alla stödköp?
Patrik
”Nej, vi försöker so gott vi kan att undvika att allt kraschar för då far ju väldigt många människor illa. Vårt alternativ är bättre eftersom det skapar en jämnare ekonomisk utveckling, vilket många har stor nytta av.”
Precis som vanligt alltså. Så höga amorteringsfria bolån som möjligt. Resten i värdepapper. Verkar vara det fortsatt vinnande konceptet.
Det är bara att ta rygg på Ingves 🙂
Absolut, trist att just du bor i HR? Eller har jag fel, du har ju haft så rätt.
Det är bara att kapitulera. Pengar har inte något värde. Inflation är för övrigt ett mätetal som tappat all koppling till verkligheten när det gäller just valutavärde.
Allt är en charad för att urholka arbete och pumpa upp tillgångar.
@Jordnära: Förhållandet som folk har till pengar säger en del om värdet på pengar. Det är ingen som funderar på hur dom ska betala av sina lån för hus och lägenhet när man köper det. Nu har det ju dessutom blivit amorteringsfritt igen. Dom flesta erkänner redan från början att det kommer dom aldrig att kunna betala av ändå. Lite som Ray Dalio säger varken stater eller företag förväntas kunna betala av sina lån någonsin och nu har även privatpersoner anammat detta och lösningen blir monopolpengar.
@Niklas: Nej du har rätt.
@Goofy. Eller hur, många som mig. Känns rätt hopplöst att betala tillbaka sitt bolån. Bättre att leva gott nu och det som blir över är det rätt lätt att avkasta bättre än bolåneräntan. Hjulen ska snurra, så det lär väl fortsätta så som du är inne på.
I ditt uppeldande reklam-inlägg så glömde du nämna hur mycket av bankernas totala bolånefinansiering som kommer ifrån lån tagna av Riksbanken på 0.2%….
Nog påverkar det allt.
Alla dessa säkerställda obligationer som står för största delen av finansieringen – vart kommer pengarna ifrån när de säljs? Min gissning är räntan på dessa sjunker i ganska exakt takt som reporäntan.
Fast nu var det Riksbankens utlåningsränta som bloggaren fokuserade på, inte reporäntan.
Bloggaren har fel helt enkelt i det här inlägget. Detta:
"Slutsatsen måste vara att du kan förhandla ditt bolån – rejält – efter dagens sänkning så bör du kunna sänka din ränta 0.65 procentenheter mot vad du hade i januari. Eller så stoppar banken mellanskillnaden i egen bonusficka.
"
… är en helt felaktig slutsats, eftersom bankernas bolånefinansiering som du är inne på består av säkerställda obligationer och inte av utlån från Riksbanken.
Titta på finansinspektionens data istället när den uppdateras. Om något så _steg_ bankernas finansieringskostnader i början av krisen. Däremot så gör Riksbanken nu så att man _köper_ säkerställda obligationer, och det kommer i sin tur trycka ner räntan på dessa, men det är alltså via en annan kanal är direkt utlåning från Riksbanken. Men det är en annan historia och tarvar ett annat blogginlägg, där man kanske skulle passa på och förklara hur bankerna finansieras sin bolåneverksamhet.
Det är ju alldeles för förenklat. Bolåneinlåningen till bankerna kommer ju inte primärt från riksbanken.
Nä men det borde utgöra ett tak, finns väl ingen anledning för banken att finansiera via obligationer om det är billigare att låna direkt från riksbanken
Det är fortsatt lägre (2-års löptid) eller samma (5-års löptid) ränta på bostadsobligationer. Som sagts, det normala är att finansiera bolån med bostadsobligationer och ev egen inlåning (som löper med 0% ränta). Har du några tecken på att bankerna över huvud taget använder RBs utlåningsfacilitet för att finansiera just _bolån_?