Investmentbolaget Tractions VD Petter Stillström har skrivit en med anledning av coronakrisen läsvärd inledning till bolagets årsberättelse för 2019, som publicerades idag (PDF). Han kallar de senaste åren för finansiell doping och att de företagsbyggen som inte är lönsamma “borde nedmonteras”. Tidigare olönsamma bolag ska inte räddas av staten. Själv anser sig Traction vara relativt väl positionerade för att nyttja läget på grund av stora innehav i räntepapper, men tror på en långsam återhämtning och kommer inte skynda på.
Dagschart Traction. |
Årsberättelsen finns alltså som PDF här och på sidan tre kan man läsa VD:ns inledning.
Om läget:
“Det finns tidiga tecken på förbättringar i smittspridningen och vi hyser hopp om att politikerna i Kontinentaleuropa inte dröjer alltför länge med att återföra länderna till ett mer normalt tillstånd. Vi planerar dock denna gång för att återhämtningen sker långsamt. Om vi skulle ha fel i detta anser vi att skadan är begränsad, men om vi har rätt kommer vi att gå stärkta ur denna kris, relativt många andra aktörer.”
Sedan följer en sågning av “de senaste årens finansiella doping” och hur bollag har kombinerat aggressiva utdelningar, hög skuldsättning och samtidigt både gett ut aktier, preferensaktier och oblitationer för att skapa olika hävstångar på aktiebolaget.
Många bolag är så kallade zombieföretag (inte ett ord Tractions VD använder), dvs levande döda utan vare sig lönsamhet, stark balansräkning eller en fungerande affärsmodell. Tractions VD skriver:
“Inte alla företag kan emellertid räddas och de som innan denna kris inte uppvisade lönsamhet, bör nog inte heller räddas genom statliga medel. Företag med de svagaste finanserna får heller inte gynnas på bekostnad av alla de som prioriterat starka balansräkningar. Aggressiva utdelningar och hög skuldsättning, måste också få leda till utslagning.”
VD:n menar att staten inte ska rädda dessa företag, utan det får i så fall aktieägarna göra själva via kapitaltillskott. Vidare understryker han hur fastighetsbolag skönmålat sina resultat och bokfört löpande utgifter som fastighetsinvesteringar, vilket drivit upp resultatet (investering är ej en resultatsänkande kostnad) och blåst upp fastighetsvärdena.
Överlag läsvärt.
Traction själva anser sig vara relativt väl positionerade genom att ha medel i räntepapper och alltså kan göra investeringar när man ser bra köplägen.
Själva Traction-aktien har sedan årsskiftet gått ungefär som börsen och ligger -15.13% i jämförelse med OMXSPI på -15.62%. Dock steg inte aktien nämnvärt fram till krisen, så raset har varit lägre än för börsen under coronakrisen. Än så länge.
48 kommentarer
Han har rätt. Vi hade fått en rejäl ekonomisk baksmälla, förr eller senare. Vår ekonomi är numera beroende av fortsatt ökad skuldsättning. Tyvärr riskerar både Riksbanken och statens stödinsatser att förlänga ”pinan” både för överetablering och alla zombie-företag. Frågan är om det inte kan bli en dubbelsmäll: En positiv yra när coronaviruset släpper för att därefter gå in i en tuff lågkonjunktur.
Hmm, beroende… Och sen kommer argument utifrån det.
Ingevs et al balanserar lätt penningmängden så att du får betala om du vill åka utomlands, eller hur tänkte du egentligen. Vill du åka skidor i alperna så får du väl betala vad det kostar, hur svårt kan det va?
Pengars värde är relativt, nu lanserar EU ett stödpaket på 5400 Mkr, störst i välden någonsin i historien. Bara att luta sig tillbaka och se sina pensiolnsfonder dunsta till ingenting. Homeopatisk förtunning får en ny betydelse.
Sorry, skrev i affekt. Ska förstås vara 5400Gkr…
Helt rett! Krisen hade kommit utan Corona. Nu blir det bara verre med una pengar utan substans pumpas ut i enorma summor!
Nu har techföretagen börjat sutta på permitteringsspenen: https://digital.di.se/artikel/kinneviks-mat-app-permitterar-trots-rekordmanad-lonar-sig-att-vara-forsiktig
"Vi ser nu en viss inbromsning i intäkter, minus fem procent sedan förra veckan, även om det kunde varit värre."
”I och med att vi inte vet hur corona kommer att påverka marknaden och oss på lång sikt vill vi ta det säkra före det osäkra. Vi är inte lönsamma än på månadsbasis så det lönar sig nog att vara försiktig på kostnadssidan.”
”Om vi hade kunnat permittera färre hade vi säkert gjort det, vi har ju inget minskat behov för arbete i dessa tider med alla nya projekt”
Rätt nice när man driver en olönsam startup och staten helt plötsligt erbjuder sig att kasta pengar på brasan!
Tyrens permitterade 350 i veckan. Det handlar garanterat om att minska kostnader för avdelningar som ej är fullbelagda. Så även stora företag beter sig likadant.
Ett sätt att få staten att dega för de delar av personalstyrkan som ej gör kanonresultat.
Ja "Staten" vet jag inte. Staten har ju enbart skattepengar att fordela so det er ju du, jag och alla andra medborgare som stor foer notan om vi nu ska vara korrekt men forstor vad du menar👍😉
Helt rätt. Kan man inte driva företag i en extrem högkonjunktur och låga räntor så ska man nog inte driva företag.
Skillnad på nystartad/under uppbyggnad verksamhet naturligtvis.
Gäller det oavsett vad staten hittar på?
Låter som en bra devis. Hur många företag driver du Nisse?
Glömde fråga hur många anställda du har. Utgår från att du vet vad du talar om.
Kan ju också ha insikt att inte driva företag..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Före Corona:
Den tekniska utvecklingen gick snabbare än någonsin tidigare i världshistorien. Hundratusentals nya jobb skapades runtom i världen varje dag.
Efter Corona:
Den tekniska utvecklingen kommer att gå ännu snabbare på alla områden där man kan göra ännu mer på distans. Miljoner jobb kommer att skapas runtom i världen varje dag.
Svenskt exempel om futiliteten i att hålla fast vid gamla affärsmodeller:
För bara några månader sedan ville Annika Strandhäll & Co förbjuda svenska nätläkare och kamerakontakter med patienter – det var för osäkert och farligt, etc, etc. Nu har vi fått en total omsvängning under galgen. Sedan någon vecka tillbaka uppmanar man alla regioner och vårdcentraler inom den offentliga vården att ersätta alla fysiska besök som överhuvudtaget kan ersättas med telefon- och/eller videokontakt direkt med patienterna. Inte ens stat och regioner själva försöker alltså rädda sina gamla affärsmetoder där det bevisligen redan finns ny teknik som kan börja användas istället. Det kommer man givetvis inte att sluta med när krisen är över – särskilt inte som det redan råder personalbrist.
Oki, men vad ser du hända som inte redan finns "där man kan göra ännu mer på distans"?
De flesta teknikomvandlingar som annars skulle ha tagit tio år att släppas fram helt och slå igenom stort kommer nu troligen att ske på två år – tillämpa den tanken på din egen bransch (vilken det än må vara) så har du ditt svar.
Gardera dock med att i vissa länder (ännu oklart vilka) kommer staten att stjälpa mer än hjälpa – så i global mening kommer vi antagligen om tio år att ha några nya i-länder och några nya u-länder.
Att man använder videoteknik för att undvika smittspridning är knappast ett argument för att man kommer använda videoteknik när smittspridningen har upphört.
@ Mopongo:
Oerhört många människor tillbringade före Corona 5-10-15 timmar per vecka att pendla till och från sina jobb fast de egentligen inte länge skulle ha behövt. De av dessa som nu fått jobba hemifrån – tror du verkligen att de kommer att vilja gå tillbaka till sina "gamla" jobbförhållanden?
Arbetsgivare som skulle kunna men som nästa år ändå inte erbjuder distansarbete där tekniken finns kommer att få hålla tillgodo med c-laget på arbetsmarknaden.
Och kommer man på att allt mer kan göras på distans inser man att man kan lägga allt mer även kvalificerade arbeten utomlands där kostnadsnivån är avsevärt lägre än i Sverige.
Man kan se det som diskontinuiteter i historien. En svart svan landar och sprider nya anpassningar.
@peter. Jag är själv en av de som pendlar 10 timmar i veckan och har nu jobbat hemifrån i snart två veckor. Jag kommer att gå tillbaka till min arbetsplats med glädje när coronaepidemin har släppt. Nu kan jag ju så klart inte utgå ifrån att alla är som jag eller som alla kollegor och vänner jag har pratat med som redan nu är urlessa på att jobba hemifrån men jag tror att det är ett ännu större misstag att tro att alla trivs med situationen att jobba hemifrån…
Folk som inte vill jobba hemifrån kanske inte blir så efterfrågade när arbetsgivarns inser hur mycket de kan spara på lokalkostnader? Kanske skulle det vara så att de som jobbar hemma effektivt ska få en del av besparingarna som arbetsgivaren gör? Är inte argumenten för att ha ett kontor rätt tunna egentligen?
@ Carmina:
Bra poäng där. Finns mycket pengar att spara på lokalkostnader för företag.
Det gäller kanske även kommunernas lokalkostnader för skolor – jag såg i nyhetsflödet nyss att det redan börjat komma rapporter om att normalt svagpresterande elever gör mycket bättre ifrån sig när de får jobba ostört hemifrån. Det förvånar mig inte ett dugg – väldigt mycket av den fysiska närvaron på högstadiet och gymnasiet handlar i praktiken inte om lärtid utan om deltagande i utvecklandet av sociala hierarkier. De "mindre populära" eleverna tjänar uppenbarligen rejält på att ostört kunna få fokusera på själva lärandet.
Jo men jag har ju diskuterat detta lite överallt under 10 år, sagt varför-varför, men jag har ju kommit fram till Mopongo-åsikten att de som har positioner där människan vill åka till jobbet och sitta dominerar. Nu är kommunaltrafiken så full att om det vore grisar som åkte skulle djurskyddet gripa in, vägen och parkeringen också full.
Men jag har inte set så mkt egentlig utvecklig sen dess, visst saker förbättras men det är just förbättringar av en "produkt" som var rätt redo för 10 år sen?
Jag själv kommer ha det väldigt svårt att börja jobba fulltid på kontoret igen efter 4 veckors hemarbetet (tom så att jag planerar på att inreda ett kontor hemma), snarare åka till kontoret någon gång i veckan.
ABK, som jag ogillar och varit väldigt tveksam till nyttan med, kan jag nu se ett uppsving.
Igår hade jag även diskussionen kring lärare på högskolor, vars primära önskan inte är att vara lärare, nu inser att dom, lågt räknat, kan spara 4h/v på att ha föreläsningar inspelade i förväg; vilket borde resultera i att dom vill ha kvar det så även efter corona.
Jag säger inte att han har fel. Men han talar mycket ur egen bok. Traction har suttit på cash och liknande väldigt länge och det har uppenbarligen varit en skräpinvestering hela tiden. Ända tills århundradets pandemi slår till och sätter saker på plats. Det osar lite bitterhet över att världen har fel och han rätt hela tiden, men ändå blir det fel. Även om han lyckas göra ett klipp nu så känns det som om det fattas något i affärssinnet.
Vänta tre månader och utvärdera igen. Stor storm i antågande och många kommer att försvinna. Wallenbergs blev inte riktigt stora förrän de fick ta över Kreugers konkursbo. Jag tror att det är omvandlingar på den nivån som kommer.
Kanske, kanske inte. Det är en ovanlig och svårbedömd situation. Det gör att fantasin får fylla i tomrummen. Fantasin är gränslös så det finns ingen hejd för vad vi kan oroa oss för. Poängen är att varken Stillström eller någon annan kan förutsäga när något sånt här ska hända. Att aktieärderingarna var höga eller räntan låg är i sig inga orsaker till ekonomiskt standstill i x veckor.
Och allt detta vansinne (skuldsättning, statens räddningspaket, bostadsmarknad, "kvantitativa lättnader" etc.) möjliggörs av……?
FIATVALUTA!
Mer än 300 gånger i världshistorien har människan försökt med detta och haft samma resultat varje gång. Dags igen.
Jag tror att de kommande årtiondena kommer i mångt o mycket se ut som Nikkei se senaste 40-50 åren. Sidleds eller smått nedåtgående trend. Går inte ens att säkra låg avkastning någonstans.
Fortsätter FED att köpa aktier i samma takt så kommer det bli så. 1 500 miljarder USD har dom tryckt in i alla möjliga tillgångar enbart under den senaste månaden (före den senaste veckan som inte är uppdaterad ännu). Fysiska tillgångar blir nog ändå det bästa skyddet på nåt sätt. Kommer nog kunna fynda både mark, bostäder, företagsfastigheter om 3 månader, likt 90 talskrisen. Centralbankerna kanske kan hindra börsfall, men kan dom hindra massarbetslöshet, minskad efterfrågan på bostäder samt företagsfastigheter iom alla konkurser….
Allt detta är "vansinne" 😉
På det stora hela och i det långa loppet skulle vi nog klara oss bättre utan minusräntor, QE, operation twist, etc. Låt marknaden sätta priset på krediter.
Ännu lägre räntor och än större skulder borde inte vara svar på problem orsakade av just låga räntor, tom minusräntor, och hög skuldsättning.
Kapitalism utan konkurser är som kristendom utan ett helvete…
Bra sagt, "Creative Destruction".
Kapitalism gäller endast för privatpersoner, storföretaget får socialism.
Både kapitalistiska och socialistiska stater tillämpar "Too Big To Fail" när det krisar så det handlar inte om ism – utan om att båda sidor när det gäller tar sig rätten att ändra reglerna under pågående match. "Better The Devil You Know" är ett annat ordspråk som beskriver båda sidors pragmatiska syn på att klänga sig kvar vid makten.
Sedan får man inte glömma att socialister är de värsta kapitalisterna av alla – för de tror att alla problem kan lösas med pengar – det tror inte en äkta konservativ.
Socialister vill ju till och med mäta och beskatta och utjämna sånt som ideellt arbete i föreningslivet, obetalt arbete i hemmet och "förmåner" som tillgång till mjölk från egna kor och julgran på egen mark.
En äkta konservativ är knappast förtjust i kapitalism. Nej, det är feodalism som gäller där.
Frågan är väl vad det innebär politiskt att följa Stillströms råd. I en demokrati är det inte alltid den rationellaste lösningen som vinner.
Demokrati var ursprungligen en lösning på ett samordningsproblem i mycket mindre skala. En lösning för en annan tid, som sedan även visade sig fungera i industriåldern.
För några tusen år sedan när 95% var bönder eller fiskare, 2% var hantverkare, 2% handelsmän och kanske 1% adel och prästerskap – då var det inte svårt att skaffa sig insyn i och förståelse för hur livet var för alla. Vettiga beslut kunde fattas, där alla förstod konsekvenserna för både sig själva och alla andra.
När demokratin uppstod så inbegrep den inte alla. Den var reserverad för fria män. Slavar och kvinnor fick inte delta.
Det fanns helleniska stater där kvinnor fick äga egendom och rösta – men det passar inte vår tids moderna narrativ, varken det konservativa eller socialistiska, att inbjuda valboskapen till att börja fundera på de bitarna av historien. Då kanske de inser att historien är full av slavägare som varit kvinnor, både före och efter demokratiska statsskicks uppkomst. De demokratiska reflexerna hos våra egna kvinnliga ministrar 2020 imponerar inte särskilt de heller – eller vad tycker du själv?
Jag är inte expert på antiken, men nog var de första stadsstaterna som vi numera kallar demokratiska sådana som exkluderade slavara och kvinnor från att delta i demokratin?
Vad jag tycker om kvinniliga ministrars demokratiska reflexer? Jag har ingen särskild åsikt om just kvinnor i det sammahanget. Jag tror att eventuell brist på demokratiska reflexer är ganska jämställd.
Klar han vill det, har man pengar i kassan och andra bolag gå inte i konkurs kan man inte köpa billigt. Det var allt.
Sverige gör det riktigt, kronan nere och svenska bolag är mer konkurranskraftigt, alla nysvenska och utomlandspensionssvenska förlåra mer än resten av befolkning varje gång pengarskruv öppnas.
Jag är bara rädd at det ineffektiva svenska skjukvården få annu mer pengar, det finns många saker som jag tycker är bättre i sverige men skjukvården har stor lobby.
+1
Nåja, vi har ett bra kliv ner till den grobiöst dyra och ruskigt dåligt täckande amerikanska sjukvården.
Den kända professorn och nationalekonomin Micael Dahlen ger sin syn på saken om ekonomin före, under och efter krisen:
https://youtu.be/GYYDfxUROnI