Nedan följer en sammanställning av utvecklingen för olika tillgångsslag på finansmarknaderna sedan sista januari och innan coronakrisens utbrott. Specifikt börsindex, valutorna USD, EUR och SEK, obligationsindex och guld, och samtliga mätt i valutorna USD, EUR och SEK.
Saint Barth Stock Exchange. |
På begäran från läsare hittas en sammanställning av hur olika tillgångsslag utvecklats sedan sista januari (första februari var inte en handelsdag utan en lördag) och därmed över coronakrisen fram till idag. Det finns en massa följdfel i beräkningarna då jag t ex multiplicerar uppgången i guld med uppgången i valutan och inte går tillbaka till ursprungsvärdena för en exakt beräkning. Lev med det eller gör jobbet själv. Detta är indikativt.
För börsen tittar vi på det amerikanska börsindexet S&P-500 (USD). För obligationer tittar vi på OMRX Total Bond Index (SEK) – mest för att det var det indexet jag enklast hittade data för – obligationsmarknaden verkar inte lika transparent som aktiemarknaden, kanske pga att det numera krävs åtminstone miljonbelopp för att direkt handla enskilda obligationer och därmed utestängs småsparare ändå. OMRX Total Bond Index inkluderar svenska statsobligationer och säkerställda bolåneobligationer, sk covered bonds.
Utveckling i USD
S&P-500 -13.51%
USD 0%
EUR -0.74%
SEK -3.20%
Guld +6.96%
OMRX Total Bond Index -3.41%
Utveckling i EUR
S&P-500 -12.86%
USD +0.75%
EUR 0%
SEK -2.07%
Guld +7.76%
OMRX Total Bond Index -2.38%
Utveckling i SEK
S&P-500 -10.66%
USD +3.30%
EUR +2.11%
SEK 0%
Guld +10.49%
OMRX Total Bond Index -0.32%
Som man ser ovan har guld gått klart bäst bland tillgångsslagen, och det oavsett om det varit i svenska kronor, euro eller amerikanska dollar. Mätt i svenska kronor har för övrigt Stockholmsbörsen med -16.63% för OMXSPI fallit mer än S&P-500. Överlag är det inget konstigt att småmarknader som den svenska börsen respektive den svenska valutan försvagas mer vid kris, vilket förstås också gör att OMRX Total Bond Index kanske inte är det bästa obligationsindexet att använda.
15 kommentarer
Mycket förutsägbart så går guldet starkt i den miljö som vi nu lever i. Detta främst pga oro och rädsla, och det är dess kontracykliska sida som vi nu ser snarare än som skydd mot inflation. Och vi har bara sett början ännu.
Diverse guldbolagsindex visar på svag nedgång för året på ca 5%, detta är snart ett minne blott. Snart kommer resultaten för q1 och då kommer generalister få upp ögonen för bolagen som lyfts av de höga guldpriserna och de låga oljepriserna.
Bara sett början? Absolut ingen vet hur detta kommer att utveckla sig.
Självklart är detta min högst personliga och subjektiva åsikt, och jag är investerad enligt den. Om fler hade samma åsikt och allt vore hugget i sten så hade guldet så klart stått högre.
Jag agerar enligt linjen om en kraftig deflationistisk impuls som bekämpas med extrem penningpolitik världen över, men det gäller så klart att vara flexibel vid nya data. Vad är din linje?
Min linje är en dag i taget. Intressantast framöver blir utvecklingen i Asien. Tycker det varit rejält trögt där även i länder som inte drabbats hårt av Covid-19.
Jag investerar med ett tidsperspektiv på månader snarare än timmar och dagar. Är ingen trader.
Skulle Ryssland och Saudi få till ett avtal om oljeproduktionen så tror jag guldpriset kommer att falla.
De har nått en överenskommelse att klippa produktionen med 10 miljoner fat/dag men oljepriset föll på den nyheten.
Tappet i efterfrågan är betydligt större. Oljan är i contango.
Oljan är på Frontlines båtar typ. Frågan är vem som ska köpa i nästa steg.
Precis, och dessa crude tankers börjar fyllas upp. Så frågan kanske är vilka som ska köpa när dessa tankers och strategiska oljereserver på land är fulla? Borde ge ytterligare tapp i efterfrågan och priser. Och ja, jag äger tanker-aktier.
Min gissning är att guldet går upp. Allt annat vore märkligt när det nu skapas så enormt mycket fiat-pengar ur luften.
Inte säkert att guld stiger
49% av total årlig produktion går till smycken, 14% köps av riksbanker. Men nu köper ingen smycken och storköparen Indien stängs ner och Ryssland och andra riksbanker slutar köpa, och vissa säljer. En stor del av efterfrågan har försvunnit, när marknaden får det klart för sig kan det bli nergång istället för uppgång.
Retar mig på staten som tog bort guldfonden i premiepensionen och automatiskt ändrade det valet till 7eap. En annan sak som hände var att guldpriset i början på krisen gick ner, har kommenterats i detta forum innan . Då var förklaringen att det saknades likvida medel på marknaden därför gock inte guldet upp. Vad är förklaringen nu?
Motsatsen. Förut såldes allt, bland annat för att täcka belåning och long squeeze. Nu finns det medel igen, och då söker sig detta delvis till trygghet, dvs guld.
Vad rätt vi ligger i Sverige. Vi är billiga och är redo att leverera. Post Corona blir Sveriges tid.