Nu på eftermiddagen var jag iväg till byns ena gym för första gången sedan den 5:e mars. Folktomt – särskilt på äldre – och skärpta hygienkrav mötte mig.
Här brukar det vara fullt med skor. De svarta Asicsterränglöpningsdojorna är mina vardagsskor. |
Byn har två gym – Hälsohuset och Hälsoboxen – där den andre är inriktad på så kallad funktionell träning, även om man kan duka upp bänkpress bäst man vill och göra det mesta annat där med.
Hälsohuset har även fysioterapeut och regionens rehab, vilket mestadels besöks av äldre, och brukar vara på förmiddagar.
Sedan den 5:e mars har jag inte varit på gymmet, utan nöjt mig med rivandet och byggandet av maskinhallen, samt löpträning utomhus.
Jag valde nu att återvända till gymmet när maskinhallbygget lugnat ner sig och mestadels målning återstår i väntan på portleverans och elektriker. För att minimera risken för kontakt med äldre valde jag att gå dit på eftermiddagen, och det visade sig vara folktomt. Endast en annan person närvarade inledningsvis. Att det var så tomt på skor talar för att många äldre besökare plockat hem sina skor och nu håller sig i isolering, och tyvärr går miste om sin rehab. På sikt kan detta förstås vara hälsovådligt och en annan samhällskostnad.
Nästan ett eget gym. |
Tomt. |
Hygienreglerna hade skärpts till med extra understrykningar på att allt ska torkas av efter träning.
Sprayflaskor. |
Antalet sprayflaskor hade också ökats upp från normala två till sju, så i princip var och en kontinuerligt kan gå runt med en flaska och papper för att torka av med.
Själv använde jag därtill handskar.
Handskar. Lätt uppvärmning med 35 kg militärpress. |
Hjälper kanske inte så mycket, problemet är ju när man tar av dem, men det är åtminstone inte lika frestande att pilla sig själv i ögonen, näsan eller munnen när man har handskar på sig. Sedan gäller det att ha rätt hygien när de väl tas av och omedelbart sanera händerna (för att de rört vid handskarnas utsida när man tar av dem) innan man gör något annat.
Överlag hade jag inte tappat särskilt mycket i styrka verkade det som – maskinhallsbygget och annat byggande (bland annat två nya altaner, samt flytt av några ton grus för hand) verkar tillsammans med backlöpning (som alltid gäller när man bor högst upp på ett berg) ha varit ett tillräckligt substitut för att bibehålla nivåerna den senaste månaden.
Så får vi väl se om jag blir sjuk nu. Det kom in lite ungdomar när högstadiet slutade och ju yngre desto symptomfriare smittobärare kanske man är …
Språkade även med personer med koppling till vård och omsorg, och tillsammans med vad jag redan hört på andra håll finns det nog gott om material till ett separat blogginlägg en annan dag.
33 kommentarer
Samma erfarenhet här. Många ungdomar struntar i många regler. Bl a tvätta, sprita av och hålla avstånd. De känner väl sin egen odödlighet och därmed ingen rädsla eller förståelse.
Jag tror att där är en hel del av problemet med en del av smittspridningen. Många ungdomar har Corona som de mer eller mindre symptomfria sprider runt.
Nu tycker jag att myndigheterna ändå gjort rätt att inte stänga ner hela Sverige likt många andra länder.
Såg fördelningen över smittade i stadsdelar, förutom Spånga-Rinkeby så var det ca 16-17 st per stadsdel så med miljon. Inte för att tona ner men det är otur om man skulle råka på en smittad även om mörkertalet skulle vara 500 % dvs 100 st.
16-17 per stadsdel per 10000 invånare är det som är diagnosticerade. Därtill så visade studien häromveckan att 2,5% var smittade i Stockholm vid det ögonblicket. Antar vi att hälften ligger hemma (eller på sjukhus) och är ordentligt "förkylda" (eller värre) så innebär det ändå att mer än 1 på 100 som du träffar i Stockholm har Corona.
Den svenska grundlagen förhindrar allmänt utegångsförbud i fredstid, så det har aldrig varit ett alternativ med allmän lockdown i Sverige. Karantän av ett mindre område är möjligt om et finns goda skäl som att skydda området utanför från smitta.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-sverige-inte-utfarda-utegangsforbud
Bra noterat Svinto, det är nog något som nedstängnings-ivrarna borde läsa. Jag tror inte de är så pigga heller på att ändra grundlagen med allt vad det innebär (hur pass lämpligt skulle det vara att genomföra ett allmänt val i dessa tider).
Nog går det väl att krångla av sig handskarna utan att ta på utsidan? Den första med handsken på, den andra när första handsken är halvvägs av och med hjälp av fingrarna som fortfarande täcks av handsken. Sedan dras båda av. Typ så brukar jag göra efter att ha rensat avloppet.
Är handskar nödvänligt, om du låter bli och ta i ansiktet så?
Kör annars med två par "sjukvårds handskar"
Alltid ett rent par på, redo för sanering och återställning.
Väl beprövat i verkligheten, dock inte i gym vad jag vet.
Tanken med handskarna var väl att agera hinder för att pela sig i ansiktet. Inte ett hinder egentligen, men man får anta att cornu inte gärna pelar sig i ansiktet med handskar och vet med sig att han kommer ta av sig handskarna för det och då hinner tanken reagera på det som annars görs omedvetet.
Rånarluva och glasögon funkar säkert lika bra, eller integralhjälm;)
På tal om ämnen för inlägg: Jag tycker vi måste prata annat än ANTAL döda – det måste vara skillnad om en äldre på ett äldreboende med förväntad livslängd på <1 år dör i Covid-19 än om en 12-åring blir påkörd och dör vid ett övergångsställe. "Roade" mig med att räkna lite och kom fram till att 1000 Covid-19-döda ungefär motsvarar hälften så många levnadsår som försvunnit som de 300 döda i trafiken vi har varje år motsvarar.
Resonemanget går såklart att göra mer noggrant och vetenskapligt – de som dör i trafiken är i många fall t.ex. missbrukare som kanske inte hade levt till 85 och de under 65 som dör i Covid-19 har i många fall underliggande sjukdomar som sänker deras förväntade livslängd.
Argument som att "liv måste räddas till varje pris" stämmer ju inte heller – då hade vi spenderat bra mycket mer av vår BNP på forskning kring t.ex. diabest och cancer, eller byggt fler säkra korsningar. 16,3 mkr värderade man ett människoliv i trafiken till för några år sedan
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=576967
På engelska heter det YPLL, years of potential life lost. Det är ett viktigt mått att känna till.
Då de allra flesta som avlider i korona är 80-90 i åldersgruppen så är troligtvis YPLL lågt för korona.
Vilket troligtvis är orsaken till att man försöker minimera nedstängning av samhället, även om fet inte sägs tydligt.
Sen så kan man väl lägga till att alla potentiella levnadsår inte är likvärda? En knarkare kan kanske ha tiotals år framför sig, men av vilken kvalitet?
En möjlighet här är att vården selekterar patienter beroende på hur de själva värderar sina och andras liv. Att leva ohälsosamt (droger, alkohol, stillasittande) visar att man sätter ett lågt värde på framtida liv. På samma sätt visar ens beteende gentemot andra (t.ex. om man blivit dömd för något brott) att man värderar andras liv lågt.
En skötsam 80-åring ska inte behöva lämna plats för en knarkare, inbrottstjuv eller bidragsfuskare.
Inte ens för en klottrare. Jag hatar klottrare.
Fulräknade lite till och kom fram till att Corona hittills tagit 9000 levnadsår i Sverige (med dagens dödstal och antagit att personen annars blivit 85 år. Tumörer dödar enligt Socialstyrelsen 10 000 varje år, med samma åldersmatematik motsvarar det 230 000 levnadsår.
Vi måste upp i 30 000 döda i Covid-19 varje år för att det ska ta bort lika många levnadsår som tumörer med dagens ålderstruktur på de drabbade…
Jag skulle säga att balansgången handlar om YPLL pga corona mot YPLL pga arbetslöshet och utebliven tillväxt.
Rättelse: Tumörer dödar 23500/år, men räknade bara med de under 75 år, 10064 personer. På samma sätt räknade jag bara covid-19-döda under 80 år pga statistikens uppbyggnad.
Gym är vidrigt, köpa vikter hem kostar inte mycket, speciellt inte om man inte är ute efter att öka resultaten utan bara använder det som komplement till annan träning. Garanterat billigare än månad efter månad i gymmedlemskap för många. 4 lök och du har en skivstång med viktpaket och ungefär hälften ett par hantlar om du ska ha nytt. Andrahandsvärdet går nästan aldrig ner heller om man får för sig att sälja av det någon gång, så köper man beggat kan man nästan få tillbaka hela slanten.
Vidrigt? Gymmet är ju det bästa stället man kan vara på. Eller ja, har man social fobi kan det ju vara lite jobbigt.
Det som är dyrt är ju ett ha någon stans att ha det. Bloggaren har säkert plats iofs, men jag betalar glatt istället för att ha det i lägenheten. Man får ju tillgång till bastu också på köpet. Kanske borde dra iväg och köra lite vitrysk anti corona, bastu och vodka 🙂
Drygt 200:- SEK i månaden för gym.
@Lillstrumpa Gymmet är vidrigt för att de flesta som besöker det inte greppar fenomenet hygien.
Skulle hellre slicka handtagen på toaletten på BK vid plattan.
Bastu tror jag finns gratis i de flesta kommuner med en större idrottsplats eller liknande.
På vilket sätt är gymmet vidrigt? Människorna eller utrustningen? Gäller det utrustningen så sluta slicka på dina händer och se till att tvätta dom efter träningspasset. Gäller det människorna så står du nog för nära, speciellt i dessa tider…
Tim: problemet är ju som sagt någonstans att ha det. Och jag skulle nog vilja ha lite mer än en skivstång för min träning. Skulle vi räkna med att det krävs 20m^2 för att få plats med prylarna som behövs och räkna på en större lägenhet så blir väl merhyran 2000kr/mån. De pengarna borde räcka till gymkort gott och väl, dessutom får man tillgång till mycket mer än ett minimalt hemmagym.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite tunt med vikter om det var bänkpress 😉
Det var inte bänk, det var militärpress och uppvärmning.
Står inte skorna lite för nära varandra? Finns några fack till för total social distansiering
Tycker det bästa med styrketräning är att jag kan köra hemma. Kan lätt hitta övningar med rätt lite utrustning (hantlar, kettlebell mm). Men jag ogillar iofs gym för jag tycker folk generellt stirrar på varandra. Andra sorters träning blir svårt att bibehålla om man inte vågar gå dit på grund av Corona.
Ett annat sätt att minimera kontakt med äldre (och övriga) för att minska smittspridning är annars att inte gå till gymmet alls.
Om du lyckats hålla på med rivning och byggnad av maskinhall kanske gymmet främst inte är för dig i dessa tider?
Körde du i skyddsmask? Kan vara ett alternativ, även om det kanske skapar lite uppståndelse.
Tänk på att köra ben också. Sist du visade bild på dig såg de lite underdimensionerade ut.
Tack för omtanken. Benpressen på gymmet går bara till 180 kg, så det kör jag. 70 kg på kick och drag. Duger för Mont Blanc och Kilimanjaro med full 25 kg packning, så jag känner att jag är rätt nöjd.
Alltså 3×20 reps, om du undrade. Sedan blir det tråkigt. Kör annars med 20 kg vikt i vardera handen upp-ner källare övervåning (tre våningar) på gymmet tills jag blir uttråkad.
Går även köra 2×10 kg (10 kg i vardera handen) på rullband i maximala 16 graders lutning till ett avsnitt på HBO eller Netflix (en timme). Ett vanlig dag på Kili var ju 25 kg i 10 timmar, så det är rätt enkelt.
🙂 Bara ett pay forward tips som jag fick från en på det lokala gymmet cirkus 1976. Är rätt säker på att du anammat det nu om du inte redan gjort det tidigare. Själv går jag inte på gym längre, utan kör med lätta hantlar för att inte få skador. Exempelvis 40 benböj med 35 kilo, 50 armhävningar, eller 15 biceps med 15 kilo. Vitsen med det är inte att bli stark, utan att generera hormoner och annat för att fördröja det oundvikliga åldrandet.
Det bästa sättet att träna effektivt ur det perspektivet är att köra ett set tills man absolut inte orkar ett rep till, men att ändå försöka det sista. Det är de två tre sista som räknas i det hänseendet. Då behöver man inte hålla på så länge, bara ett set per muskelgrupp.
Lycka till!