Internationella Valutfonden IMF:s World Economic Outlook klassificerar coronakrisen som den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talets depression, givet att politikerna lyckas agera rätt. För Sveriges del lägger man än sämre ekonomisk prognos än dagens gissning från regeringen, och svensk ekonomi kommer inte återhämtat sig förrän tidigast år 2022.
Dubais internationella flygplats. |
IMF konstaterar att coronakrisen, som man titulerar som Den stora nedstängningen (eng The Great Lockdown), är den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talets depression, värre än finanskrisen. Till skillnad mot finanskrisen kommer även utvecklingsländerna att drabbas denna gång, utom i princip de fattigaste länderna i Afrika som fortfarande kommer ha viss ekonomisk tillväxt.
Tillväxten i Tan-zania förväntas bli +2.0% i år och +4.6% nästa år, i kontrast mot +6.3% år 2019. |
Den globala recessionen 2009 gav en negativ världstillväxt på -0.1% men prognosen nu är -3.0% global tillväxt. Förutsatt att pandemin toppar nu under andra kvartalet och att politiska beslut för att rädda ekonomin är effektiva så studsar världsekonomin upp +5.8% nästa år. Tappet i global BNP i år motsvarar hela Japans och Tysklands ekonomi.
Till skillnad mot finanskrisen kommer även utvecklings- och tillväxtländer att drabbas denna gång. Utvecklade I-länder som OECD-länderna, Västvärlden etc förväntas få en snittillväxt i år på -6.1%, medan utverckllingsländerna -2.2%. Inkomst per capita och med det generellt ekonomiskt välstånd kommer falla i 170 länder.
Om pandemin inte faller tillbaka tror IMF på ytterligare tre procentenheter lägre tillväxt år 2020 för -6.0% globalt och om pandemin fortsätter 2021 ytterligare -8.0%.
Svensk ekonomi väntas falla -6.8% under 2020, långt värre än regeringens prognos om -4.2% som släpptes idag. Då svensk ekonomi bara ska stiga 5.2% under 2021 i IMF:s prognos kommer svensk ekonomi inte återhämtat sig förrän tidigast år 2022.
Kort sagt ska man göra sig redo för en lång ekonomisk kris trots påbörjad återhämtning nästa år. Vi är tidigast tillbaka fullt ut igen år 2022.
Man ska komma ihåg att IMF som utomstående inte har någon anledning att skönmåla Sveriges situation här. Man tror dock bara på 10.1% arbetslöshet i landet i år, 0.1 procentenheter över regeringens dagsfärska 10.0% arbetslöshetsprognos.
Regeringen lade också fram ett negativt scenario med -10.0% i BNP-tillväxt för Sverige i år och 13.5% i arbetslöshet, eller ungefär var sjunde person i arbetskraften. I rättvisans namn nämnde regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) åtminstone IMF:s dystrare prognos för ladnet.
Ska man tro IMF kommer de politiska besluten vara avgörande för hur bra eller dåligt ett land klarar sig, och även för hur och om världsekonomin återhämtar sig. Regeringen föreslog att överskottsmålet i praktiken slopas och utgiftstaket höjs med 350 miljarder SEK.
Det går bara att hålla med om slopat utgiftstak, även om de svenska skattebetalarna får ta notan som äkta Tobleronepolitik – ska det vara någon mening med det senaste decenniets stenhårda finanspolitik och amortering på statsskulden, måste man kunna öppna plånboken när vi upplever den värsta ekonomiska krisen på nästan 100 år. Sveriges statsskuld är låg och vi bör mycket riktigt använda den möjligheten till att gasa oss ur krisen.
IMF:s World Economic Outlook: The Great Lockdown hittas här.
IMF:s tillväxtprognoser. Källa: IMF |
Ska man titta på investeringsmöjligheter så känns spontant tillväxtländer (eng emerging markets) som caset. Dels tappar de mindre än den utvecklade industrialiserade världen (-1.0% inklusive Kina, -2.2% utan Kina), och dels ska återhämtningen 2021 vara mycket kraftigare med +6.6% år 2021 mot +4.5% för I-länderna. Samtidigt går emerging markets dåligt nu under tjurfällan, och pengautflödena från de marknaderna ska handla om hundratals miljarder dollar netto. Kort sagt överrsålt relativt sett, men större potential när det vänder. Men timing är förstås avgörande. Givet rätt timing bör det ändå vara övervikt kontra tillväxtmarknader. Västvärlden blir förlorarna här när askan lagt sig.
42 kommentarer
Jo. Det här verkar ju inte vara inräknat i de flesta börskurser alternativt att man missat något.
Man hade ju nästan 1 månad på sig att gå ur börsen när Corona-varningarna vartefter kom. Kanske något liknande nu. Det verkar ta ett tag att förändra den stora massans positiva/negativa mindset.
Problemet är att man haft 10 liknande signaler på att gå ur börsen de senaste två åren och bara denna gången var det rätt. Inget utfall är garanterat förrän efteråt.
Så alltså kontentan av det hela när man bortser från de rent internationella aspekterna vilka Sverige ensamt inte har möjlighet att påverka så ett konstaterande att Sveriges Regering då vidtager den enda rationella åtgärden … d.v.s. slopar överskottsmålet och höjer bruttostatsskulden!
Full Credit till Regeringen Löfven och Finansminister Magdalena Andersson med anra ord!
Ska nog räkna med försvagad valuta och stigande räntor som följd av detta – det är inte gratis att låna upp 10-15% av BNP på kort tid. Men privatekonomiskt går det att anpassa sig till den utvecklingen i förväg. Ibland.
Cornucopia: There is no free lunch … except Universe itself!
Att göra något annat hade varit så korkat att inte ens en sosseregering kunde förväntas göra det. 🙂
Regering och opposition verkar vara tämligen överens om hur den här krisen ska hanteras. Det är smådetaljer de smågnabbas om ibland.
PD: På samma sätt som man måhända kan vara ganska övertygad om att denna consencus kommer att lysa med sin frånvaro den gång notan för detta skall betalas.
Partierna kommer att hävda att de andra gör fel, men det kommer inte att skilja så mycket i sak.
SD kommer förstås att hävda att vi måste stänga gränsen för att slippa få hit smittade utlänningar.
PD: Inför vår Herre är vi alla smålänningar … och när det går riktigt illa så är alla sossar!
Man får se det positiva, förutsatt att man håller fast vid satsningarna på försvaret så kanske 2% av bnp uppnås snabbare än tänkt.
Än om det hela är tragiskt för miljoner enskilda människor, blir det intressant att se hur den ekonomiska påverkan kommer att slå ut. Som om inte Coronakrisen vore nog, torde Brexit, den redan etablerade sprickan mellan nord och syd, och nu östsidans mer oberoende vägval, skapa många osäkra faktorer i EU-bygget.
Ryssland sticker ut med att välja, eller p.g.a. diverse faktorer inte vara kapabelt att välja, att inte skjuta till pengar, trots en rejäl guldreserv och närmast obefintlig statsskuld. För andra östliga europeiska länder handlar det kanske inte så mycket om val, utan att det inte finns några marginaler för denna kris.
Risken är väl att Sverige med väldigt låg statsskuld i förhållande till BNP får vara med och betala för de som redan ligger skyhögt.
Väldigt intressanta tider
För övrigt anse jag att de så kallade markets i Kina skall stängas omedelbart.
Alla är överrens om att vi måste öka statsskulden för att rädda ekonomin.
Svd Näringsliv skriver idag:
"Återhämtningen efter coronakrisen är en möjlighet att omvärdera vårt samhälle – och skapa en ny modell för välstånd, byggd på gröna principer. Det skriver 37 av Europas mäktigaste vd:ar, bland andra H&M:s och Ikeas, i ett öppet brev"
Eftersom det är en betalvägg kan ej läsa hela artikeln. Skulle gärna vilja veta vad de menar.
Tillsist får hoppas att inte Kina köper upp en massa Europeiska företag.
Ja, och naturligtvis så ska de översta 1% bibehålla sin plats i samhället, och de understa 99% ska utgöra en permanent underklass. Dream on…
Billig olja kommer att tala i motsats. Tror att det blir svårt att försvara dyra "gröna principer" när ekonomierna så småningom ska rulla igång igen. På sikt ja men kortsiktigt så väljer man nog den billigare och enklare vägen.
Enig, folk kommer oroa sig för sina jobb och många väljer billigaste möjliga alternativ. Då lär ekoloigiskt och miljövänligt få det tufft rent generellt. Opinionen lär också vända ifrån välfärd till jobb om arbetslösheten ökar kraftigt.
Hur går det till att låna pengar om alla vill göra det samtidigt?
@allihop… Tyvärr håller jag med. Fina ord och fagra löften, men krisen kommer bromsa all miljövänlig politik och all fördelningspolitik och de 0,1-1 % kommer att berika sig utan skrupler.
@stefan.. har funkat utmärkt sedan 2009 och ännu längre tillbaka. Tack vare det som kallas centralbanker..
2022 är nog optimistiskt, enligt en analys kommer det ta 10+ år att återhämta alla förlorade arbetstillfällen och företag. Håller karantänen på maj ut tittar vi nog på 40% arbetslöshet på kontinenten.
Man ska nog vara ganska försiktig med ALLA analyser just nu. Ingen vet och det är bara gissningar. Den som tar i värst verkar få publicitet. Rätt idiotiskt!
Arbetslösheten steg inte ens så här snabbt vid "the great depression", folk bör nog börja tänka på dominoeffekter och konsekvenserna än att leva på hoppet I det här läget.
Människor har blivit permitterade ännu så länge. Därmed inte arbetslösa. Också massiva stöd som pumpas ut så att alla ska klara sig. Förändringar i A-kassa osv. Fortfarande bara 1 månad in i krisen ser inte människor de eventuella följder som kommer. Och det sista som vi förlorar är hoppet.
Vid förra krisen kunde man köpa in sig på börsen extremt billigt (>50% fall). Bostadspriser var låga och det gick att få dom till utgångspris. Det var också fler arbetslösa och färre jobbannonser ute. Idag ser det inte riktigt ut så. Det är fortfarande budgivning på skyhöga bostadspriser, börsen är ner ca. 15% YTD och dom som handlar bostäder till dagens priser är i värsta fall permitterade 20-40%. I nuläget känns det absolut inte som en "kris".
Om 2-3 år märker vi nog om det var värre än finanskrisen eller inte.
Precis. Nu är vi väl bara ca 1 månad in i denna kris och säkert mycket som återstår. Vi får se hur det ser ut om 1,5-2 år. Jag blir inte förvånad om det ser liknande ut då.
I sverige så har inte staten överreagerat lika mycket som i resten av europa. Vi kommer se många fler arbetslösa när våra exportföretag inser att deras omsättning inte återgår till det normala. Men visst ser det bättre ut för oss än för de mest extrema länderna på kontinenten.
@Nils Nilsson: Liknande 2008? Vad tror du själv? Hur positionerar du dig?
@Greenious: För oss ser det bättre ut förutsatt att vi lyckas hitta en marknad att exportera till men förmodligen kommer vi behöva köpa s.k. EUROBONDS för att rädda vår viktigaste marknad i kombination med att vi måste låna för att betala våra egna underskott också. Blir intressant att se ifall den svenska medelklassen glatt går med på ännu högre pensionsålder, ännu sämre välfärd och högre skattetryck.
@goofy
Eurobonds kommer ECB till stor del tvingas monetarisera, finns ingen marknad för dem längre, kapitalet flyr europa.
Riksbanken kommer väl växla över en del av sin valutareserv från individuella eu länder till eubonds antar jag, om inte valutareserven nu behövs till annat.
-6% känns allvarligt talat inte som en katastrof givet situationen. Visst, det tar några år att hämta upp men vi har fortfarande en god levnadsstandard.
USA är i bäst sits. Dom kan trycka hur mycket pengar som helst och ändå ta sig ur krisen då alla vill ha USD ändå :O
Kommer dollar att behålla sin ställning?
Stärkas tror jag. Hur som helst är Dollar en trygg hamn när det stormar på haven.
Jag utesluter inte att det blir liknande som då eller kanske värre? Vem vet.
"Värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talets depression". Smaka på den!
Jag har ju haft turen och positionerat mig efter Den TA jag följer bl a. Det talade för nedgång första kvartalet/halvåret 2020. Hade därmed gått ur börsen med ca 80-90% när det smällde.
Har sen hunnit både köpa och sälja aktier och fonder den senaste månaden. Just nu bara ett stående månadsspar tills bättre tillfällen för aktieköp dyker upp.
Du funderar inte på att gå in i kontracykliska bolag som guldgruvor?
De har gått riktigt bra, och det har inte ens börjat nämnas en uns om det i tidningar/bland folk.
Nej. För dålig och oinsatt i det hela. Då låter jag bli, vis av erfarenhet. Det gäller att finna sin modell och tro och sen hålla i den.
Jag undrar om några gamla skatter kommer tillbaka nu. Någonstans ska pengarna in. Det här är ju en perfekt ursäkt för att ta i hårt utan att förlora valet.
Breaking Militärer från Sverige misstänkt smittade med Covid-19 i Oktober efter att ha deltagit i Militär VM i Wohan Kina. (Källa Nsd.se)
+2 % i tillväxt i Tanzania äts nog upp av befolkningsökningen, skulle jag tro.
… och siffror fron vad, vilken nivo?!