Nordea-ekonomer har publicerat en grov analys med tre scenarion över den ekonomiska utvecklingen. Den ekonomiska nedgången ser ut att bli värre än under hösten 2008 och finanskrisen, men man är noga med att dölja siffrorna. Man skriver dock att i det sämsta scenariot kommer BNP i kvartal 4 2021 vara 10% lägre än kvartal 4 2019, trots återhämtning under 2021, vilket därmed ligger i linje med bloggens -18% för Q2 2020.
Nordea bjuder på kaffe. |
Nordeas Torbjörn Isaksson och Susanne Spector skriver bland annat:
“Under andra kvartalet kan raset i BNP däremot bli den största nedgång som har noterats för ett enskilt kvartal i modern tid. Under hösten 2008, då finanskrisen slog till, föll BNP som mest med 4 procent på kvartalsbasis. Nedgång under andra kvartalet i år ser ut att bli värre, om åtgärderna för att bemästra virusets spridning består i Sverige och i omvärlden. Fallet i BNP kan bli så pass dramatiskt att det kan bli svårt att beräkna för SCB.”
Man verkar ovilliga att slänga sig med faktiska siffror, men tror på -2% i BNP på helåret 2020 som bäst givet en mycket snabb återhämntning med start tredje kvartalet och -6% på helåret som sämst. I sämsta scenariot är BNP i slutet av 2021 tio procent längre än fjärde kvartalet 2019, men då har det skett en gradvis återhämtning under 2021, dvs läget var sämre än -10% tidigare. Bloggen killgissade på -18% för andra kvartalet 2020, vilket kanske inte är så fel om man ligger på -10% efter återhämtning. Att helåret 2020 bara ger -6% beror förstås på att januari och februari var relativt förskonade och tredje kvartalet kommer på grund av industrisemestern inte drabbas lika hårt i relativ nedgång.
Nordea tror att arbetslösheten sticker från nuvarande 7.2% till knappt 10% i bästa fallet. Antalet arbetslösa idag är cirka 450 000 personer, och 10/7.2 är en ökning med 39%. 39% av 450 000 är 175 000 ökade arbetslösa. Bloggens siffra talade om 220 000, varav 100 000 i offentlig sektor, så det är samma härad. Detta var dock Nordeas bästa-scenario. I värsta scenariot stiger arbetslösheten till 14.5%, medan mellanscenariot planar ut på kanske 10.3%.
Även här är Nordea noga med att inte skriva ut siffror, utan detta får läsas ur en graf.
Man påtalar också att det är helt avgörande att krisen inte får spridas till bostadsmarknaden, vars skuldbubbla är det som håller upp svensk ekonomi.
“Centralt för Sverige är att bostadsmarknaden inte påverkas. Om bostadspriserna skulle falla markant riskerar vi att ha en långvarig stagnation i ekonomin och med en arbetslöshet som biter sig fast på en hög nivå.”
Nordea avrundar med att det är mycket svårt att rå på situationen med ekonomiska-politiska åtgärder och att konsekvenserna är svåra att överblicka. Kanske bäst att de inte ger några konkreta siffror, då de ändå kommer vara mer eller mindre felaktiga under denna svarta svan.
100 kommentarer
När du skriver om bostäder, räknas även fastigheter (skog,jord) oavsett storlek med?
Borde man nu haft skuld eller är det rätt att vara skuldfri på medelstor skogsgård med bostadshus? – inför vad som komma skall alltså. Vad det nu blir…
Skulle tro att skuldfri är rätt, kommer säkert åtgärder som gör att du kommer känna dig förbisedd men du slipper en väldig massa risk och att behöva anpassa efter vad myndighet kan tycka är värt att subventionera.
Nja, jag kommer inte att känna mig förbisedd oavsett. Lär inte vara ensam isf, de stora drakarna får subventioner medans de små vilka ser till att skiten funkar får klara sig själva i vanlig ordning.
Nej, men om kronan dyker(mer och/eller inflation) i förhållande till de andra globaliserade staterna så skulle man haft skuld om jag förstått rätt?
Var/vad skulle man isf gjort av det kapitalet på?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Glöm inte att räntorna stiger vid fallande krona och ökad inflation och det tar lång tid innan din eventuella lönehöjning hinner ikapp. Om du ens har kvar någon lön.
Skulle vi få en större inflation så är det väl inte helt fel att ha köpt ”inflationssäkra” tillgångar med lån. Jag är själv skuldfri men har inga planer på att belåna mig mer.
Sven, Ja, under förutsättning att du klarar av att betala de höjda räntorna. Kan du inte det och tvingas sälja kommer du antagligen få sälja till ett lägre pris pga många andra också tycker räntorna är för betungande.
Kronan har fallit och ickeinflationen märks, men räntan har inte stigit?
Nä, jag tänker inte belåna mig, men jag förstår inte hur det funkar.
För nån månad sen var det fortfarande tvekan i luften, men nu ÄR det en svart svan.
Jo, men samtidigt så har väl alla modeller prognoser på pandemi ibland.. lite olika stora utbrott och dödlighet men detta är ju inget som förvånar mig. Jag ser inte riktigt varför den extrema hysterin. Och så saknar jag lite framtids perspektiv.. allt talar ju för att Corona är här för att stanna, då kommer den tillbaks som säsongs influensa. En kvalificerad gissning är att man blir immun för nästa våg som man insjuknat nu, så visst vården får ju mindre toppar och de mest sårbara för ju antagligen i första omgången. Sen kommer ju den ekonomiska krisen troligen fördjupas för att man lagt allt på att hindra varje försök till korrigering på marknaden, hade ju antagligen varit i ett bättre läge om man haft lägre total skuldbörda det sig ju illa nog ut med antågande låg konjunktur
Tror likadant, vi får lära oss att leva med Corona tills man hittat ett vaccin. En gång i tiden härjade TBC men trots allt gick livet vidare tills de hittade ett vaccin. Massarbetslöshet och djup lågkonjunktur skördar ännu fler offer än virus.
Vi har passerat chock/förnekelsefasen och reaktionsfasen, och är nu bearbetningsfasen innan nyorientering tar vid.
Man ser nu relevanta diskussioner i media om att de här åtgärderna kostar jävligt mycket, troligen för mycket. Konsekvenserna blir för stora, mycket större än virusets konsekvenser. Många människor kommer att dö. Man kanske får acceptera det.
Nyorienteringen lär vara att starta upp samhället igen, ta förlusterna i människoliv och gå vidare.
Dan: en svart svan behöver inte vara en svart svan för alla. Även att risken för pandemier är känd så är det väldigt få som har agerat utefter det. Som du säger har den ekonomiska politiken gått ut på att bygga upp sårbarheter istället för att minimera dem. Då kan inte jag se det på något annat sätt än att de grupper som styr riktningen är blinda för den här typen av risk.
Del i en svart svan är att konsekvenserna är felvärderade, då de inte går att överblicka, vilket innebär att även om möjligheten är känd har man inte prissatt risk korrekt. Hade risken för global pandemi prissatts korrekt hade inte marknaderna reagerat på händelsen.
Svart svan – osannolik händelse med extrema konsekvenser, som långt överrstiger osannolikheten.
Och för alla kommer den svarta svanen vara självklar i efterhand.
Coronavirus och inte coronautkastning… nog är det en fet svart svan som har dykt upp.
Man får väl damma av noken Impact of the highly improbable.
"Man ser nu relevanta diskussioner i media om att de här åtgärderna kostar jävligt mycket, troligen för mycket. Konsekvenserna blir för stora, mycket större än virusets konsekvenser. Många människor kommer att dö. Man kanske får acceptera det."
+1 på den !!
Folk dör ju. Till slut. Men att vi sumpar så mycket för våra egna barn på detta sättet är oförlåtligt tycker jag. Det finns ju ingen sans och vett just nu och världen saknar helt perspektiv.
Risken är ju överhängande för oroligheter framöver.
Dilemmat här är att om man skulle avsluta åtgärder för att minska smittspridningen så skulle det leda till så pass många sjuka vid samma tidpunkt att sjukvården skulle kollapsa under trycket. Man skulle inte kunna hantera den mängd intensivvårdspatienter som det skulle bli och många skulle därför avlida. Men man skulle inte heller kunna hantera den mängd som kräver avancerad sjukvård och som då skulle kunna leda till att många blir obehandlade och därmed avlider.
Är en fara att samhället inte förstår att dödligheten kopplat till äldre och riskgrupper är ett nuläge eftersom de oftare kräver livsuppehållande åtgärder men den flyttar mer och mer till andra grupper när vårdsystemet klappar ihop. Glöm inte heller alla andra som drabbas av sjukdom eller skada som kräver avancerad vård. Vad händer ned dessa om platsen är upptagen av corona patient?
Vi kommer nog även med dessa åtgärder få se många döda i samhället men utan så kan konsekvenserna i förlorade liv vara så stora att vi kommer jämföra denna med spanska sjukan.
Som alltid i politik måste man köra huvudet i kaklet åtminstone en gång innan man lär sig. När detta är över kommer det garanterat att inrättas någon överstatlig verksamhet med just syftet att mitigera risken vid pandemier, som den här. Alla förstår nu att det kan hända just oss. Tidigare var det mest andra som drabbades. Till och med i den inledande förnekelsefasen var det bara andra som drabbades, innan det blev uppenbart att även vi i osårbara Sverige var drabbade.
Ett mått i bedömningen för beslut och åtgärder är människoliv, vilket är lätt att räkna. Ett annat mått är människoår med en viss livskvalitet. Exempelvis om det dör 10 gamlingar med 1 år kvar att leva kan ställas mot att en ungdom lever 50 år till men slipper svåra umbäranden. Lite svårare att hantera men ett annat sätt att värdera och bedöma vilka beslut och åtgärder man skall ta. Nu förordar jag inte just det. Vill bara påpeka att den värdering som vi gör just nu inte är genomtänkt, utan mer en naturlig reflex.
Tvekan är det stora hotet för tillfället. Den grava missbedömning som man gjort gällande coronaviruset och oviljan att sätta in tillräckligt kraftiga åtgärder för att stoppa viruset kommer att orsaka inte bara onödigt mänskligt lidande utan också stort ekonomiskt lidande. I Kina, men även i demokratiska Syd Korea så satte man in kraftfulla åtgärder för att stoppa viruset, i Wuhan så har man beräknat R till 3,9 i den tidiga fasen spridningen. Genom att mer eller mindre stänga ned samhället sjönk dock R på enbart ett fåtal veckor till 0,32 och trots att man i princip har kunnat återgå till ett normalt samhälle igen så behöver man idag enbart hantera enstaka fall. Nej, detta beror inte på att de flesta redan har smittats och således är immuna efter att ha blivit friska utan för att en epidemi självdör vid R<1.
Man kommer förstås att få vara på sin vakt och vara beredd att sätta in ytterligare åtgärder om antalet fall åter skulle öka, men genom utbredd testning och smittspårning så kan man begränsa åtgärderna till de platser där de behövs snarare än att sätta in allmänna åtgärder. Det kräver dock att man testar och som WHO många gånger har påpekat; "Man kan inte bekämpa bränder med ögonbindel på".
Jag hoppas och tror att det inte får de stora konsekvenser på ekonomierna som berättas. Rädsla och att ingen vet styr hela marknader, politik och debatt. Alla vill överösa världen med de värsta scenarier och de som tror på mindre konsekvenser försvinner i den orkan av negativa profetior som är.
Internet och sociala medier gör att det går så extremt fort nu för tiden. Jämfört med 1929 som påtalas tog väl en nyhet flera dygn/1 vecka innan den nått runt jordklotet. Nu bara några sekunder. Detta tillsammans med många människors vältrande i hysteri och undergångsteorier sätter fart på extrem pessimism.
Jag hoppas när väl den värsta fasen av pandemin lagt sig. Visst många kommer att dö, ffa äldre, svaga och multisjuka. Så kommer man snart tillbaks till något liknande som förut. Mycket snabbare än många tror.
Det nya här är ju pandemin och Coronan. En lågkonjunktur är ju inga problem och där vet väl de flesta ekonomer, riksbankschefer och finansministrar hur man gör för att lösa. Alltså helt annorlunda mot 1929 då krisen tog 4 år?
@Edis
Krafttag likt Kina och Sydkorea. Det fungerar inte i västerlandets öppna demokratier. I ex Kina är folket så mycket mer styrda och vana med detta. Om de inte får gå över en linje så går dom inte det, i den stora massan.
T.o.m kameror hemma för att se att människorna stannar hemma. Det skulle inte fungera här då man t.o.m skriker att man sätter kameror i butiker, gator och torg. Personlig integritet tramset.
Du kan inte styra på det sättet här. När ungdomarna som är hemma från skolan p.g.a epidemi risk fixar till stora "corona" fester. När pensionärer och riskgrupper möts för studiecirklar och kafferep trotts myndigheternas varningar.
För mycket egoism bland alldeles för många. Om nu man inte är rädd själv för att smittas och beter sig som så. Att den personen kan smitta andra verkar inte en del fatta.
"Hade risken för global pandemi prissatts korrekt hade inte marknaderna reagerat på händelsen". Marknaden reagerar på alla nyheter, såklart.
Måste rätta att svart svan inte är en osanolik händelse. Det är en ovärderad händelse eftersom existensen inte är känd. Dvs "svanar är vita".
Pandemin är alltså knappast en black swan, då sitter vi och hittar på egna definitioner.
Det är framför allt det ekonomiska utfallet som är en ordentlig överraskning. Så här långt. Det kan komma fler och större överraskningar senare som får oss att tycka att vårt lilla trassel nu var fjuttigt. Hörde på radion att tyska förbundsdagen var på G med ett moratorium för hyror så att ingen skulle kunna bli vräkt för en hyresskuld från 1a apr till aug och även 2021 om det skulle krävas. Nästa steg blir kontantutbetalningar.
Vi får helt enkelt införa namnrapporteringsskyldighet för studiecirklar och kafferep för pensionärer och riskgrupper så att vi har ett register över vilka som ska nekas vård när de blir sjuka.
Säger som Scott Adams:
Företag som upplevde efterfrågan på sina produkter FÖRE krisen kommer fortfarande att uppleva efterfrågan på sina produkter EFTER krisen.
Ekonomisk politik just nu handlar enbart om att hålla liv i de som tillfälligt blir arbetslösa tills krisen är över.
Ja produktionsapparaten är fortfarande intakt. Husen står kvar. Arbetskraften inns kvar. Bankerna finns kvar. Staten har pengar i ladorna. Lev väl!
Jag håller med, en stor del av effekten vi ser just nu beror på den enorma osäkerheten, företag vet om tappet i efterfrågan ska hålla i sig i en vecka eller ett år, och alla förbereder sig på det värsta scenariot.
Detta är dock förutsatt att inte allt för många förlorar jobben och sin inkomst. USA är egentligen det värsta exemplet på detta, folk kan få lämna jobbet på dagen och lön betalas ut varannan vecka. Detta gör att inom två veckor så står en väldigt massa människor utan inkomst och efterfrågar då inga produkter. I resten av världen och Sverige tar det kanske upp emot ett år innan man får samma effekt tack vare uppsägningstid och A-kassa.
Framförallt har vi inte sett minsta tecken på att rasera kunskap eller teknologisk utveckling. Tvärt om tvingas företag in i utvecklingen.
@Scott Adams: det kan dock dröja ganska länge innan denna efterfrågan återuppstår. Långt efter att viruspandemin är över. Den här situationen innebär ju inte att alla pausar sina liv och återkommer med samma ekonomiska situation som de hade innan pandemin.
@bravecake: Ditt resonemang om Sverige förutsätter att arbetslöshetskassorna inte får slut på pengar.
Staten kan säkert bestämma att a-kassorna inte ska få slut på pengar, men bara om staten har gott om pengar.
Är inte läger mu lite okänd mark för modern tid?
Men det betyder inte katastrof, men det innebär att en del av ekonomin är osäker.
Börsen kommer väl fortsätta svaja?
Fast botten kan vara nådd nu. Nu har alla losers sålt sina innehav och säljtrycket har avtagit:
https://omniekonomi.se/experterna-anar-en-botten-i-det-kraftiga-borsraset-har-slutat-salja-alla-aktier-i-panik/a/g7AVGA
Sen är det ju minst sagt märkligt att kina inte förbjöd/napalm bombade djurmarknadena redan när svin- eller fågelinfluensan dök upp!
Vi har ju fått ett par varningsskott mot oss från det hållet redan tidigare menar jag.
Instämmer – namnen på de svåraste flunsorna vittnar om ursprunget. (Asiaten m. fl.) Vore väl något för WHO att ta tag i för vi vet ju att fler pandemier kommer bara inte när?
Och bristen på sjukvård – finns det ingen möjlighet att ha utrusning – typ fältsjukhus etc i mobiliseringssyfte?
WHO styrs av samma gäng som styr FN, så, ja, du vet …
Några har redan börjat prata om att barnen och barnbarnen kommer få lida och betala för det här.
Jag tror tvärtom att det här är blir en reset, bort från uppumpad konsumtion uppbyggd med lånade pengar. Tillbaka till en sundare ekonomi.
Pensionärerna och de som trodde sig snart kunna gå i pension kanske inte får lika kul när pengarna totalt tappar sitt värde.
Yes – håller med! Lite ovant i början, men oändligt mycket bättre livskvalitet.
Pensionärer med pengar förspiller sina liv på meningslösheter som golf, alkohol och hasardspel. De kommer att må mycket bättre om de får delta i ett meningsfullt socialt sammanhang. Vakta sjuka barn så att föräldrarna kan arbeta t ex.
Pensionärerna gnäller ju nu när de inte får "leva som vanligt", dvs gå på bridgeaftnar, studiecirklar och kafferep. För dem är det ett meningsfullt socialt sammanhang. Vad menar du att en 83-åring skulle göra som vore med socialt meningsfullt?
med socialt -> mer socialt
Livet rullar på i vårsolen, mycket folk på uteserveringarna. Fullt på parkeringarna utanför Ica Maxi och Biltema. Till och med fullt på Max, hundratals som beställer mat med fingrarna på touchskärmarna som man sedan äter hamburgare med händerna, stor smittkälla men folk bryr sig nog bara att få vara hemma från jobbet.
Oah! Se till att upphovsrättskydda det där med touchskärmar och att äta med fingrarna! Snorig treåring trycker hela handflatan mot touchskärmen och gnider runt, minuten senare kommer Renliga Familjen som smittas av touchskärmarna.
Det finns ingen som helst anledning att gå nära en touchskärm utan att ha ett steriliserbart verktyg att peta med! Alla Ordentliga Människor använder APP!
Det som jag tycker är intressant just nu är hur utvecklingen kommer att se ut om det kommer en hyffsat effektiv behandling (t.ex. Klorokin) som sänker dödligheten till i nivå med vanlig influensa. Hur reagerar marknaden? Hur snabbt kan konjunkturen studsa tillbaka? Eller blir det ändå en depression?
Beror i min mening på hur allvarlig den här smällen blir. Att vi har en effektiv behandling om så lite som en månad räddar inte tex Sveriges situation (det vore då snarare snopet att vi inte satte in åtgärder för några veckor sedan).
Per prognos går vi (med fler länder) oavsett in i en överbelastad sjukvård och massa döda människor. Hur många? Hur sköts detta? Blir det några skandaler? Någon så kallad korruption i paniken?
Vad jag ser kommer själva förloppet påverka väldigt mycket hur snabbt vi är tillbaka. Hur funkar det om Sverige raserar sin etiska kod och vägrar vårda äldre? Vad är etik värd om den tas bort när det brinner?
Eller motsatt, om vi staplar 30-åringar utanför sjukhuset?
Ja, det handlar ju bara om veckor innan vi blir tvungna att prioritera bort de flesta som behöver vård. Glöm inte all annan vård där det nu blir fullständig infarkt och det knappt blir meningsfullt att ens ha ett kösystem.
Jag undrar i en artiel jag läste 2 dagar tillbaka är snittålder av avlidna(inte sjkuka) i italien 79,5år(https://www.tagesspiegel.de/politik/corona-krise-in-italien-475-tote-an-einem-tag-so-viele-wie-nie-zuvor/25659026.html).
Det måste vara 2000-2500 som dö varje dag utan corona och med 60M befolkning.
För många skjuka finns inga resurs i skjukvården, jag funderade om hur många fler dö idag i italien än vanligt. Dessutom finns ingen vaccin eller medicin mot corona det kanske är även bättre at hålla sig ifrån skjukvården.
2018 654,243 döda dvs 1792 om dagen. En del av de döda i Corona skulle dött ändå så de är en union av den totala mängden men givetvis borde det vara en ökning. Hade t.ex. Corona inträffat på hösten så hade en mängd av dessa dött på vårkanten av influensa eller "naturliga" orsaker. Italien har också problem med en underfinansierad vårdapparat.
Jag tycker det verkar som att Nordeas analys är förskonad från följdkonsekvenser av denna nedgång. Ingen dominoeffekt som slår t.ex mot just bankerna och finansiella systemet. Ingen risk för skenande inflation osv. Deras värsta scenario kan mycket väl visa sig vara en önskedröm.
Idiocracy. Finans, finans, finans, noll förklaring av fundamenta bakom det finansiella. Noll information till det svenska folk som läser dig och aftonbladet och tror att allt är lugnt om man bara "gömmer" gamla.
Precis som jag med flera försökt förklara (till slut skrika) i åtminstone en vecka ser vi nu att hälften av intensivvårdsfall i Sverige är under 65. Häften i Holland är under 50. Italien, USA, Spanien, same same. En vecka är en skillnad på åtminstone 300-400% intensivvårdsplatser.
Det är fundamenta. Om du orkar göra kalkylen (det är ju inte muntert detta), vad säger fundamenta om det finansiella?
Så länge du och aftonbladet och alla andra fria men ack så influerande aktörer sprider en bild av att det handlar om ekonomi (snarare än fundamenta som har ekonomisk påverkan) tror miljontals svenskar att det är meningen att de ska vara ute och härva.
Vi skriker fortfarande. Två veckor är en ökning på 1500% (i praktiken ett intervall såklart).
Jag förstår, vissa saker få man inte även tänker om eller skriver.
Du skulle reagera mer på folk som sitter ute på max,mcd…
Jag är så dum ock sitter hemma med förkylning och fundera om transparent information i kris. Man funderar när man är förkyld/frossa idag. At det är genomsnittligt 79,5år som dö är faktiskt lättnande för mig. Du få skriker gärna men inte vara för nära nån.
För att plocka ut en riskgrupp utifrån ålder så fungerar det inte så.
Du kan läsa på här:
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
Vill du utveckla det där lite? Nu att låter det som att du skrivit om det förr.
Detta är fördelningen i procent av dödsfall fram till idag för olika åldersintervaller.
Den kausala korrelationen till ålder som riskfaktor stod klart och konstaterades rätt tidigt av WHO. Olika länder har olika framgångsrikt tagit åtgärder för att isolera denna riskgrupp med rekommendationer och förbud. Att befolkningpyramider ser ut som den gör förklarar förstås också en del. Så medelåldern för de som dör i Corona kan mycket väl understiga 70 år (över 70 år brukar användas för ålderriskfaktor).
Inget jag sett tyder det minsta lilla på att dödsfall givet sjukvård är något som ska skrämma någon som inte är jättesjuk eller gammal, eller rent av båda. Men det blir ju ett väldigt akademiskt resonemang, eftersom vi då inte har sjukvård.
Även tyska nyheter rapporterar nu om svensk vårdslöshet.
https://www.tagesschau.de/ausland/corona-krise-schweden-101.html
Exakt det Linus skriver ovan. Nu räknar man med ett peak på nya intensivfall den _första april_, för då är intensivvårdsplatserna fulla. Om vi får samma utveckling som Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland så kommer däremot peaken långt senare, och då har vi scenariot med att vård måste hårt ransoneras. Eftersom unga också behöver intensivvård så får den som blir inlagd hoppas på att man blir prioriterad (i praktiken kommer man prioriteras efter "biologisk ålder", dvs har man flera riskfaktorer men är ung = tyvärr, en ung utan riskfaktorer kommer få ventilatorplatsen eller ECMOn).
Jag hoppas absolut att jag har fel och att Sverige har en unikt framgångsrik mjuk strategi, men jag är inte så särskilt optimistisk utan tror vi går in i ett par månaders ganska mentalt påfrestande tider.
Så Joakim, vart har dina ständiga köprekar av den tidigare enligt dig lågt värderade börsen tagit vägen?
Jag har inte läst eller lyssnat på nån rekommendation om kontroll av luftfuktighet i sverige.
Egentligen ska man har 40-60% luftfuktighet men speciell nu när det är soligt ut är det bara 30-40% på eftermiddag i solsidan. At virus generell dö relativt snabbt i högre luftfuktighet har varit nytt för mig.
Lars: Jag har minskat mina innehav något sedan början av mars (när det blev tydligt att vi satt igång massa exponentiella processer i stora delar av Europa och USA), men kommer fortsätta köpa framöver och är nöjd med min exponering för tillfället.
Hurså? Jag tycker detta mycket väl kan vara en hygglig period att köpa, särskilt om man är ung, men samtidigt gör pandemin och det helt unika ekonomiska läget att det är tämligen oklart exakt hur börsnoterade företag ska värderas just nu. Det kan gott gå ner 50% till, särskilt om ekonomin totalfryser, men på andra sidan pandemin kommer vi ha en ny, starkare ekonomisk tid. Det kan dock dröja tills vi är där.
Har du själv kommit till insikt att detta kanske är av en något annorlunda dignitet än ett "förkylningsvirus"?
JP
Smittspridningen sker väl långsammare här än i de länder du nämner? Dvs vi följer ej deras brantare kurvor.
För övrigt har jag väl senaste året inte sagt att börsen är _lågt värderad_? Peka i så fall på exakt vilket inlägg jag hävdat detta.
Vidare brukar jag tjata om att det såklart är på lång sikt (10++ år) som man ser börsinvesteringar på och att det gott kan gå ner kraftigt av flera olika skäl. Det brukar ju också vara anledningen att börsen främst rekommenderas som långsiktigt sparande (pensionssparande) och att man bör vikta ned sitt risktagande med åldern.
@SIWOTI: Man kan hoppas det, samtidigt är intensiven ganska snart full. Jag ser inte varför Sverige skulle vara unikt i det här sammanhanget dock.
Det alla hoppas på nu är att peaken kommer nånstans i början av april, för med nuvarande tillväxttakt är intensiven helt full då — och åtgärder har 2-3 veckors lagg innan man ser effekt.
Det finns en del ljuspunkter. Det kan vara så att luftkvalitet i Kina, Italien och Spanien gör läget mycket värre där. Vi vet helt enkelt inte så mycket ännu, men vi lär oss som mänsklighet mer och mer om COVID-19 för var dag. Kanske funkar Remdesivir eller den där malariamedicinen riktigt bra. Eller kanske vi får något annat genombrott kommande veckorna som lättar på trycket. Jag hoppas verkligen det.
Men det andra scenariot med långvarigt överbelastad vård finns också. Man bör kanske inte falla för önsketänkande. Jag rekommenderar att läsa lokalnyheter från Spanien om hur läget ser ut där nu.
Joakim, vad du sagt och inte sagt är väl bara att läsa. Du har iaf försvarat värderingarna.
Jag har aldrig jämfört med förkylning, jag har jämfört med årsinfluensa, som fortfarande vanligare har varit dödligare globalt och nationellt än coronaviruset. Finns inget som talar för hot annat än för riskgrupperna, precis som för årsinfluensan. Problemet är förstås att det inte finns vaccin för riskgrupperna.
Däremot råder det ingen tvekan om att myndigheter, stater och marknader (inklusive allmänheten) har reagerat på ett sätt mot coronaviruset som man inte gjort för en årsinfluensa, och därmed har coronaviruset orsakat enorm skada, även om inte en enda person till skulle smittas eller dö. Detta har i mycket drivits av media och högljudda personer på sociala medier.
Och ja, jag har anhöriga i riskgrupp och vidtar åtgärder specifikt för dem, och generellt för samhället och vänner som också har anhöriga i riskgrupp, och sitter därför i isolering i möjligaste mån. Dock är det i princip min normala livsstil, bortsett från att jag nu fått avbokade föreläsningar och inte kommer behöva åka någonstans i jobbet.
Och vad gäller sjukvården – man utför triage vartenda år när det gäller årsinfluensan. 80-åringar med årsinfluensan normala år sätts inte i ECMO (eller vad det heter) om nu någon tror det.
De som det är extra synd om är sjukvårdspersonalen, som normalt har vaccin mot influensan, men nu själva kommer bli sjuka (och äldre i riskgrupp hos personalen kommer dö, t ex kommer det nog bli många överläkartjänster lediga framöver) för att de gör sitt jobb.
Gott. Ja, givet vad vi visste förra året såg värderingarna någorlunda OK ut. Idag helt osäkert, såklart.
Angående säsongsinfluensa vs coronaviruset är du nog felinformerad.
"The death rate from seasonal flu is typically around 0.1% in the U.S., according to The New York Times.
Though the death rate for COVID-19 is unclear, most research suggests it is higher than that of the seasonal flu.
In the study published Feb. 18 in the China CDC Weekly, researchers found a death rate from COVID-19 to be around 2.3% in mainland China. Another study of about 1,100 hospitalized patients in China, published Feb. 28 in the New England Journal of Medicine, found that the overall death rate was slightly lower, around 1.4%."
Eller varför inte WHOs egen bedömning:
"Mortality for COVID-19 appears higher than for influenza, especially seasonal influenza. While the true mortality of COVID-19 will take some time to fully understand, the data we have so far indicate that the crude mortality ratio (the number of reported deaths divided by the reported cases) is between 3-4%, the infection mortality rate (the number of reported deaths divided by the number of infections) will be lower. For seasonal influenza, mortality is usually well below 0.1%. However, mortality is to a large extent determined by access to and quality of health care.
"
Så säg tio gånger värre än säsongsinfluensa. Plus då att vi saknar vaccin och att sjukdomen därmed får mycket större spridning och leder till att många fler insjuknar. Därav trycket på intensiven, som tränger undan all annan intensivvård.
Vi är fortsatt bara i början av detta, men låt oss hoppas att mörkertalet är jättestort och att svenskars sociala distansiering ger effekt. Och såklart är det så att 99% som _inte_ har underliggande riskfaktorer (ink ålder) klarar sig. Men problemet är fortsatt att det förutsätter att man faktiskt får vård, vilket då inte alls är säkert om vi har fortsatt exponentiell ökning av antalet nyintagna intensivfall (vilket är exakt det vi har i detta ögonblick).
Många har svårt att förstå exponentiella förlopp. De ser ju så milda ut i början av den exponentiella processen. Men ett par veckor senare är läget ett annat.
Har indikationer på att det finns ett enormt mörkertal, men det är inte en skriftlig källa. Vi får väl se.
Jag tycker att man kunde göra veckoliga slumpmässiga anonyma tester av 2000 personer för antikroppar, (typ 100 i veckan per landsting) för att få en faktiskt mätning på hur spridd SARS-CoV-2 faktiskt är så vi kan få facit på dödligheten och den faktiska spridningen. 2000 personer räcker för opinionsundersökningar och bör räcka för statistiskt underlag för utvecklingen.
Förstår dock om man inte vill avdela resurser till detta, dessvärre.
Sedan är inte förloppet exponentiellt. Vi har gått igenom det. Det är en S-kurva, okunniga kan tycka att det ser exponentiellt ut under en begränsad tid, men sedan planar det ut. Frågan är bara mot vilken nivå 1-10-20-50% av befolkningen?
En känd person från fiskmåshögern skrev för en månad sedan att typ 4-6 miljarder skulle vara smittade i början av mars, eftersom tillväxten var exponentiell enligt hen. Uppenbarligen var den inte det. Den kommer inte vara det nu heller.
En mer positiv bild, som man absolut kan hoppas på, kan läsas här. Om COVID-19 är så pass milt för så många att de inte märker det kan bilden plötsligt bli bättre, och då är vi nere på säsongsinfluensanivå. Fortsatt mycket synd om sjukvårdspersonalen dock.
I andra positiva nyheter kan nämnas att nu har vi dispens för skyddsmask 90, och det civila samhället visar sig från sin bästa sida när det gäller att rycka ut och hjälpa till. Och likt du Lars så tror jag faktiskt att de globala ekonomiska konsekvenserna till slut kan innebära större skada än själva pandemin, om man har för lång karantän. Så vi får hoppas att de svenska åtgärderna gör att vi har precis rätt balans där…
Jag förstår att det är en S-kurva, men med säg 100 000 pers smittade är vi fortsatt i början av den. Men man kan hoppas att vi böjt av kurvan tillräckligt, återstår att se i början av april. Då är det fest.
Man kan titta på sentinelövervakningen för att se hur spritt viruset är, det kommer bli mycket intressanta siffror där framöver. Förhoppningsvis testar vi snart bredare för antikroppar också för att få en bättre bild av hur många som har varit infekterade. Myndighetssverige jobbar på och gör så vitt jag ser utifrån ett gott jobb (och delvis vad jag hör inifrån också, undantaget då tyvärr pressen på sjukvården som blir omöjlig att trolla bort).
Delar i stort det som Cornu skriver ovan.
Jag brukar ju skriva om guld och dess producenter i kommentarsfältet, och jag är mycket förvånad att guldet inte står högre än det gör med tanke på dess kontracykliska natur och FED:s och övriga CB:s kraftigt ökade balansräkningar. Men det kommer lossna vad det lider, det är så jag är investerad. USD är ju urstark vilket är mindre konstigt.
Producenterna och explorecos har mer förväntat agerat som dessa aktier brukar göra vid panik och margin calls, dvs fallit under enorm volatilitet. Även här kommer det att ändras, vad det lider.
Jag är väl ca 25% back för året, sålde en del (typ 15%, dvs allt för lite eftersom jag är en rätt kass trader) i början av fallet och har köpt tillbaka ca 1/3. Räknar med fortsatt volla men tror att guldet och dess aktier kommer vända upp innan övriga tillgångsslag gör det, just som hösten 2008. Men vad vet jag?
Minns en exploreco som 2008 hade 100m USD i kassan, dvs inget omedelbart kapitalbehov, 3m oz guld i backen och ett börsvärde på 70m.
Jo, det blir mycket uppblåsta balansräkningar. Man kan skriva en hel uppsats om ekonomiska svar på pandemikrisen. Danmark kör riktigt all in med att betala 75% av löner för varslade. Sverige försöker köra överbrygga-med-lån. Är fortsatt skeptisk till att affärsbanker verkligen vill låna ut pengar till en restaurang med 90% omsättningstapp dock. Sen kan inte hyror betalas av företagen, och så åker fastighetsbolagen, och då åker bankerna — men så kommer ny gratis finansiering från RB. Spännande tider.
Just det, förresten. 791 nya dödsfall i Italien idag, fortsatt skarp uppgång från igår, så tyvärr syns ingen utplaning ännu. Får hoppas det sker inom kommande dagar.
Hej Linus,
Lång tråd. Läser hela sen men svarar TS här: Det har varit en störtflod av nyheter, observationer och spekulationer. Jag har tagit ett fåtal benchmarks men de visar alltid mycket MINDRE skada än vad som gissades tidigt. Denna helg skulle IVA-avdelningarna varit fullproppade enligt prognoserna för en vecka sen t ex. Letar nu nya benchmarks att stämma av om en vecka. Gissar att ekonomin kommer att dominera medan själva sjukligheten inte kommer att vara värre än vanligt.
En kurva som är en rak linje i ett logdiagram är definitionen på exponentiell och den har varit så utanför Kina sedan slutet av januari
https://ibb.co/WvGdxbS
Den kommer naturligtvis inte vara det i oändlig framtid, men det finns absolut ingenting som talar för att den ska sluta följa samma trend den närmaste tiden.
Politiska beslut med karantäner kan förändra den trenden, eller när tillräckligt stor andel av populationen blivit immuna, eller ett vaccin.
Inget sånt finns inom synhåll så det är bara att ta fram linjalen och extrapolera.
@Cornucopia, vad jag förstår gör nu FHM redan stickprov (trots deras eget snack om "meningslöst att testa i Sverige"… kommunikation eller inkompetens?).
Veckovis är ju fortfarande rätt trubbigt; senast jag kollade var dubbleringstakten 3-4 dagar, och i Sverige har vi tyvärr okontrollerad spridning i flera stora regioner.
Men visst kan man använda ett sådant stickprov för att tex avgöra i Stockholm ska sättas i karantän. Nu när vi vet (jag hoppas iaf folk vet) att även unga åker in på akuten i drivor så är ju en mycket viktig siffra hur stor andel av de sjuka dessa utgör. Detta kan ju faktiskt variera i länder. Vi har lite annan biologi än asiater, lite andra vanor än sydeuropeer, osv.
Skrämmande att så många unga holländare hamnar på intensiven (hälften är <50 år enligt SvT), vi har ju en del likheter där. Får hoppas det beror på rökning.
@Cornucopia?: Enligt ett uttalande av Tegnell häromdagen (jag sparade dessvärre inte en referens till källan) så är testning av den typ du efterfrågar (antikroppar) "på gång", men någon tidtabell fick vi inte vad jag minns.
Interessant är at vi har haft mycket svagt influensasaisong i tyskland, 2017-2018 har varit betydligt värre. Finns samma sammanställning från scb ? Eller nån annan svensk institut ?
https://influenza.rki.de/Wochenberichte/2019_2020/2020-11.pdf
Sitter och funderar på vad mer som skulle kunna hjälpa upp den medicinska situationen. Hur vore det att ställa in MC säsongen och sänka maxhastigheten på vägnätet till 80? Det borde kunna spara ett par hundra komplicerade akutfall.
Intressant ide med maxhastigheten, undrar varför det inte är en vanlig åtgärd. Skillnaden vid bara 20-30km/h är enorm.
Hur vore det med hjälmkrav för att promenera? Och personer över 65 år borde inte få vara ute på egen hand utan ledsagare så skulle många liv räddas.
Under 2019 omkom 27 motorcyklister.
15 cyklister omkom under 2019, jämfört med 23 omkomna 2018. 10 av de omkomna cyklisterna var 65 år eller äldre.
Under 2019 omkom 26 fotgängare efter att ha blivit påkörda av motorfordon. Av dessa var ett barn under 18 år och 10 personer var 65 år eller äldre.
Eller tvärt om. Öka hastigheten med 50 km överallt. Fler döda. Döda behöver ingen vård, betyde färre att vårda.
Jag är väl lite elak idag, döda behöver inte mycket resurs, det är dom som överlever som ta resurs i sjukvård. Därigenom kanske också ett bra ideé.
Tycker att vi ska göra på svenskt vis, att alla skall anpassa sig till en minoritets behov. Således bör bilar endast få framföras i 30km/h så att motorcyklisterna lätt kan bedöma hastighet och avstånd när de kör slalom mellan bilarna.
@Kent No1: Hjälmkrav för att få promenera skulle nog få mer dåliga effekter än goda, men hjälmtvång för cyklister tror jag skulle vara mera positivt än negativt.
Du skrev också: "Under 2019 omkom 26 fotgängare efter att ha blivit påkörda av motorfordon".
Riksdagen får väl helt enkelt stifta en lag som förbjuder motorfordonsförare att köra på fotgängare?
Konstigt att inte Tyskarna är utdöda med tanke på deras autobahn.
Det är lite konstigt i sverige, E väger som 18 finns inga fartkameror och nästan alla hastighetskontroller är inställt, vissa i civil. Men 130-150kmh är även normal i sverige.
Jag tror faktiskt at 120-130kmh är bra även i tyskland. Debatt finns länge men ingen majorität. Och med alla byggarbetsplats i tyskland kan man glöma bort at åka fritt fram dagtid 🙂
Motorväg(mötes fri) är relativt okomplicerat för den normalbegåvade och därmed färre alvarliga olyckor. Bilister är även mer skyddade på motorväg då der inte finns fasta hinder man kan köra in i.
Min ovetenskapliga erfarenhet av utryckning mot bla trafikolyckor säger mer alvarliga/ dödsolyckor på landsväg än motorväg.
Nuförtiden är det hastighetsbegränsning på de flesta autobahn.
Jag har kört MC på autobahn i min ungdom och det är fanimej rätt läskigt att köra med fullgas. Man har ingen aning om vilka som tänker byta från höger- till vänsterfil rakt framför en. Jag anpassade hastigheten istället.
Ptsch PD… "Vågar du gasa för fullt har du trimmat för lite!"
Statens utgifter kommer snart bli skyhöga och skatteintäkterna viker. Hur ser det ut med likviditeten? Även om utgångsläget i statsskuld är gott så är det frågan vem som vill låna ut.
Blir nog nytryckta pengar.
Oavsett vad alla experter säger så vet jag att matbutikerna har leveransproblem och att lastbilstransporter blivit mycket dyrare. Massor med fraktcontainers sitter tomma i kinesiska hamnar.
Brist på döda MC förare sparar mycket sjukvårdsresurser i form av uteblivna transplantationer.
2019 var det 208 svårt skadade MC-förare.
Ja, det är en svår balansgång för politikerna. Men fattigmans-motörväg med wire-separationen mellan körbanor tillsammans med att växla mellan en och två filer är en bra uppfinning som MC-genererar bra många njurar och andra organ för transplantation.
Vanligaste dödsorsak för donatorer var "stroke" när jag kollade senast. Moderna hojåkare är usla donatorer. Massiva interna skador av liknande typ som "proximity wingsuit" – slaktavfall i en overall. Kanske hornhinnor och testiklar duger till donation.