Då tidpunkten för att åter kliva in på marknaden igen närmar sig (inom några månader) har jag tittat på fondköpsfördelningen hos Avanza respektive den lokala sparbanken, för olika pensionssparande, investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar. Nedanstående är mina slutsatser.
Kära Bullen… |
Jag räknar med att konjunkturbarometern om inte för mars månad, så för april kommer vara nere på nattsvart konjunkturläge, vilket innebär att man inom två månader ska köpa tillbaka sig in på aktiemarknaden enligt konjunkturmodellen.
Dock måste man inte köpa allt på samma gång, särskilt så här under pågående kris-och-panik. Istället ska återköpen spridas ut över några månader, t ex 10% av investeringskapitalet per månad, vilket därmed skulle ta tio månader.
Jag har redan ställt om köpfördelningen för det månatliga pensionssparandet, fördelningarna blir som följer. Dels har jag den lokala sparbanken och dels har jag Avanza. Sedan finns även Lysa, men där är nu omfördelningen av kapital låst.
Allmänt
Det är lönlöst att tro att man är smartare än marknaden, eller att någon annan är det över tiden (jmf Spiltan som sedelärande exempel), och således är fokus på lägsta förvaltningsavgift och indexfonder. Vad gäller Lysa så blir alternativet antingen att starta ett nytt konto med hundraprocent aktier alternativt börja spara någon annanstans istället med månadssparandet, rimligtvis en tredje leverantör för riskspridning om Lysa går bort. Kanske Länsförsäkringar, vilket också skulle höja bonuskundnivån på försäkringarna där och ge några kronor.
Fördelningen blir 40% globalfonder, 20% Europafonder, 20% Sverigefonder och 20% tillväxtfonder. Nordamerikafonder skippas då globalfonder till stor del är (samma) amerikanska aktier. Gäller förvisso även Europa, men till mycket mindre del. Att det alls är Sverigefonder beror på informationsövertaget man har som svensk, annars är ju redan privatekonomin beroende av svensk ekonomi och finansiell exponering kan med fördel minimeras mot Sverige. Med aktier är det tvärt om – pga informationsövertaget bör man främst investera i svenska bolag, men nu pratar vi fonder.
Ambitionen är att ligga med en 60-40 eller 70-30 portfölj med ombalansering en gång i kvartalet ellerr en gång i månaden beroende på hur snabbt omplacering sker – risken är annars att ombalanseringar innebär att pengar ligger utanför marknaden. Dock skippas detta för stunden eftersom i princip allt mitt finansiella kapital (inklusive det närmsta årets lön) är låst hos Spiltan Räntefond Sverige eller Lysa. Därefter lär det bli 60-40 eller 70-30 aktiemarknad-bankkonto. Till dessa räntor och likviditetsrisker så lär jag stå över räntefonder ett tag.
Sparbanken
Sparbanken har förstås några utvalda fonder, beroende på vad för pensionsavtal som gäller och utifrån vad man förhandlat till sig. Främst och billigast blir dock Swedbanks Robur-fonder.
Inköpsfördelningen blir således som följer:
Swedbank Robur Access Global 40% avgift 0.20%
Swedbank Robur Access Europa 20% avgift 0.20%
Swedbank Robur Access Sverige 20% avgift 0.20%
Swedbank Robur Access Edge EM 20% avgift 0.50%
Total avgift: 0.26%
Avanza
Hos Avanza är även Avanzas fonder generellt billigast. Vill man inte ha riskspridningen så kunde man förstås satt alla pengarna där, men min ambition är att ha minst tre olika institut. Avanzas fonder är matarfonder som köper in sig i en amerikansk jättefond med lägsta förvaltningsavgift för index.
Avanza Global 40% avgift 0.11%
Avanza Europa 20% avgift 0.17%
Avanza Zero 20% avgift 0.00%
Avanza Emerging Markets 20% avgift 0.29%
Total avgift: 0.136%
Sammanfattning
Avanzas fonder ger här halva förvaltningsavgiften jämfört med Robur.
Vad gäller konjunkturmodellen och enskilda aktieköp så återkommer jag kring det. till skillnad mot indexfonder köper man inte bara aktier rakt av. Siktar väl på tre portföljer – en försvarsportfölj, en teknikportfölj och en energiportfölj.
Oavsett har inte konjunkturmodellen sagt köp än, och än så länge handlar det bara om insättningarna i månadssparande.
Hur ser dina fondköpsfördelningar ut?
14 kommentarer
Inget att kommentera kring fördelningen men jag kommer nu när Lysa är fryst att testa SAVR vilka i runda slängar halverar alla förvaltningsavgifter. Någon som redan använder? Konceptet går ut på att halva avgiften vilken normalt sett är kickback till mäklaren, istället tillfaller kontoinnehavaren
Lysa betalar tillbaka hela kickbacken.
Jag har testat Savr sedan den skarpa lanseringen utan problem. Just nu är tjänsten väldigt simpel men gör det utlovade, nästan halverar fondavgiften i många fall. Särskilt aktiva fonder, för indexinnehav är prisskillnaden oftast marginell.
Ett stort hinder just nu är att de saknar möjligheten att överföra likvider eller fonder från andra investeringssparkonton skatteneutralt men det ska vara på väg. Efter det saknar jag möjligheten att belåna innehaven billigt vilket jag kallt räknar med kommer så småningom.
Fyra av fem bananer med option på ytterligare en tack vare deras söndrande verkan av dagens fossila fondmarknad.
Han precis vikta om LYSA i måndags. Från 90/10 ränta/aktier till 80/20. Tanken är att ändra detta vartefter, ev varje månad till jag hamnar på mer långsiktig fördelning ca 30/70%.
Har skapat en lista med 12 fonder som jag gillar där jag kommer återinvestera uttagna likvider under närmsta 1-2 åren. Har en liknande fondfördelning men mindre Europa då jag inte tror långsiktigt på Euro.
Har funderat lite över hur viktigt det är att sprida sin ekonomiska exponering geografiskt över olika länder/kontinenter. Visst kan det skilja i utveckling kortsiktigt, men på lång sikt verkar i princip alla världens börser följa John. De stora följer varandra, de små följer de stora.
Så det är nog överskattat att sprida sina innehav geografiskt tror jag.
Har noterat samma sak. Jag tar gärna emot argument som pekar på motsatsen
Håller med. Riskspridning fås i princip endast mellan tillgångsslag.
Har ni valutajusterat uppgångarna så att ni inte bara stirrar på index i lokal valuta, det kan vara skillnad
Jag tror det kommer gå väldigt illa i Usa så därför är det bäst att vara likvid ett bra tag till.
Eller gå kort
…och tveksamt om problemen är lösta i Kina…kommer nog en våg till.
Det enda jag skulle vilja tillägga är att Svenska marknaden har korrelerat ganska väl med den Europeiska. Så egentligen har du en 40/40/20 fördelning.
Varför fördela de månatliga insättningarna på aktiefonder, men inte det befintliga innehavet? Om man har en viss marknadstro så bör den ju gälla lika för hela innehavet och det borde inte vara någon skillnad på när pengarna kommit in. Är det att betrakta som en gradvis omfördelning?
Jag gillar inte fonder, men kanske blir att köpa lite aktier så småningom.