Flygbolagen blöder ur alla flygplansluckor i spåren av coronaviruset. Vinstvarningar, indragna flyglinjer och även konkurser duggar tätt. Det enda som faller snabbare är börskurserna.
![]() |
Lutar nedåt. |
Brittiska regionalbolaget FlyBe har gått i konkurs. Bland annat British Airways, SAS, Lufthansa och Norwegian drar in flyglinjer. I fallet Norwegian så skröt man senast härom dagen att man var det utländska flygbolag som 2019 hade flugit flest passagerare till New York. Idag drog man in 22 långdistanslinjer från Europa till USA, efter att redan i höstas lagt ner ett antal linjer från Skandinavien.
![]() |
Dagschart SAS och Norwegian. |
Aktiekurserna rasar. På ett år har Norwegian rasat nästan 71%. SAS har fallit nästan 60% på samma tid. Återstår att se när svenska skattebetalare via en nyemission ska gå in med mer pengar i det störtande kronvraket SAS, som trots allt inte har något unikt eller eget att komma med alls.
Stora affärskonferenser ställs in på löpande band. I en artikel hos SvD sägs det att folk helt enkelt skiter i att dyka upp till sina bokade flygstolar, och tar den ekonomiska smällen. Bolagen får betalt, men det blir inga nya bokningar. Plan flyger halvtomma.
![]() |
Donners Plats, Almedalsveckan 2019. |
Personlig anekdot, som alltså inte betyder så mycket. Bokade nyss flyg (förstås klimatkompenserat) och boende till årets Almedalsvecka. Gick fortfarande att boka direktflyg från Göteborg till Visby. Och det gick att boka boende till acceptabelt pris via Hotels.com, så det sedvanliga behovet av att behöva leta boende via skumma annonser på Blocket behövdes inte. Och då var jag inte ute tidigare än vanligt. Å andra sidan var Almedalsveckan rätt öde förra året, så trenden Almedalen är väl på utdöende, alternativt är det konjunkturen och företag som inte har råd längre. Vi får se om Almedalsveckan ställs in pga coronaviruset.
Fast man kan misstänka att i Sverige är de ekonomiska konsekvenserna för stora för att ställa in saker. En inställd Almedalsvecka skulle vara helt förödande för Gotlands turistnäring.
En andra personlig anekdot är att jag tittade förbi Landvetter flygplats igår. Osedvanligt tomt på korttidsparkeringen och rätt öde i avgångshallen, trots sen eftermiddag.
Det är förstås positivt för klimatet att flygresandet minskar, men det blir också ett fint facit på vad för ekonomiska konsekvenser som behövs för att göra en klimatanpassning av ekonomin. Det går nämligen inte att både äta kakan och ha den kvar.
Oavsett så var många flygbolag på fallrepet redan före coronaviruset.
31 kommentarer
Med tanke på hur tunna marginaler och dåliga finanser många flygbolag har så skulle det vara konstigt om inte många går i konkurs eller kräver massiva nyemissioner för att överleva. Samma läge för charterbolag, hotell och andra reseföretag. Klarar de 4-5-6 månader med minst 50% tapp?
Hustrun och jag skall i morgon flyga över Pölen för en länge planerad resa.
Vi får bara hoppas att:
a) Vi inte blir sjuka själva (är beväpnade med våtservetter och alkogel)
b) Att det går flyg tillbaka om två veckor
c) Att vi då blir insläppta
🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Företag har tvingats att ha möten via länk dvs på distans pga Covid-19. Men jag tror att sådana möten är här för att stanna. Dels av ekonomiska skäl och dels av miljömässiga själ..
Ja risken är väl också att företagen vänjer sig vid digitala möten och att resandet inte återgår till tidigare nivåer fullt ut.
Digitala möten är minst sedan 15 år tillbaka. Så det som kräver fysiska möten idag, de behövs framöver också.
"Så det som kräver fysiska möten idag, de behövs framöver också." Ingen av de två ovan har hävdat något annat, men MÅNGA fysiska möten idag behövs egentligen inte utan görs mest för att "ja men så har vi ju alltid gjort". SARS-CoV-2 kan definitivt vara en katalysator till förändring på den punkten.
Nu i veckan så vaskade jag på inrådan från VD mina Business Class-biljetter med Lufthansa, GOT-FRA-OPO & OPO-MUC-GOT. Lite larvigt kanske, men har småbarn hemma och vill inte riskera att hamna i karantän i annat land el. motsv.
Läs gärna DN:s artikelserie om klimatkompensation.
Rör inte mina avlatsbrev som ger mig klimatsyndernas förlåtelse.
Klimat är gårdagens blöjor nu. Precis på samma vis som klimatoro puttade bort milöförstöring (00-talets stora grej). Klimatoro var 10-talets grej, nu är det pandemioro. som gäller på 20-talet.
Vi har inte löst något, bara gått vidare. Ingen har löst miljöförstöringen, men vi gick vidare till klimatfrågor. Nu är klimatfrågor på samma nivå som miljöförstöring.
Pandemier kan hota en själv, nära och kära samt samhällsfunktioner i stort. Klimatpåverkan är smygande och längre fram, miljöförstöring likaså. Ej heller potentiella kärnkraftsolyckor eller kärnvapenkrig. Vi har inte löst nåt alls.
Miljöförstöringen (som nog snarare borde kallas miljöbelastningen) är förvisso fortfarande ett problem, men den är i mångt och mycket ett betydligt mindre problem än för 40-50 år sen.
Kommer SAS eventuella nyemission vara riktade mot skandinaviska pengar eller måste dessa komma från andra länder eftersom det skandinaviska egentligen inte finns? Undrar för en kompis.
Jag kollar ut igenom fönstret och stampar i golvet. Skandinavien finns kvar.
Troligtvis ställs Almedalsveckan in, då peaken för Coronaviruset lär komma i sommar. Ingen stor förlust tycker jag själv. Evenemanget har överlevt sig själv, och är mest en klubb för inbördes beundran, och mindre en mötesplats för nödvändiga samtal.
Du har varit där mycket förstår jag. För min del är det fortfarande massor med möten.
Det är en massa möten i Almedalen, men är de nödvändiga för andra än för åsiktsposörer emellan? 🙂
SAS borde ha sålts ut för längesen.
De som är emot utförsäljningar bör fråga sig om de tycker det är något bolag som staten ska köpa på sig för skattebetalarnas pengar? För det kan väl knappast vara så att staten har precis rätt mängd av ägande nu?
Om du trots allt tycker det, så är nog bara för du är rädd för förändring, inte för det finns ett sakligt argument för din syn.
I fallet SAS så har väl svenska regeringar både köpt och sålt innehav?
@SäS: Läst lite Nick Boström, tror jag. 🙂
/Sign. Name-dropper
Kom precis hem från en utlandsvisstelse med mellanlandning i Doha (Qatar) som numera är en ganska stor knutpunkt för resor till asien. Märkte inget särskilt. Varken på utresan eller hemresan. Uppskattade att cirka 1% bar munnskydd. Samtliga med några få undantag var asiater som även innan corona bar dem.
Märkte inte av någon oro utan folk verkade lugna och betedde sig som vanligt.
På tal om no show på flyget. För många år sedan var jag tvungen att ställa in en icke om- eller avbokningsbar flygresa med Ryanair. Eftersom deras plan oftast är fullsatta ringde jag kundtjänsts betalnummer, typ 7-15 kr per minut för att avboka.
Det var helt omöjligt och jag blev dessutom idiotförklarad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Island kommer få det riktigt tufft tror jag. 34 fall där nu, vilket skulle motsvara 3500 fall i Sverige sett till befolkningsmängden. 40% av befolkningen är dessutom koncentrerad till en stad vilket troligtvis inte är någon fördel. 10 procent av Islands bnp är turism som kommer upphöra nu. Med deras isolerade läge och knappa resurser kan det bli tufft där.
Läs på bättre. 34 fall motsvarar ca 900 fall i Sverige och ca 30% av befolkningen bor i huvudstaden. Deras läge är i flygets tidevarv inte särskilt isolerat och deras resurser inte knappa heller med en BNP per capita identisk med Sveriges, bl a tack vare en unik tillgång på ren energi.
Lättare för dom att få bort smittan också. Om _alla_ isolerar sig hemma i 3 veckor så är viruset helt borta från ön.
Det styrker lite teorin om kylans förstärkande verkan på viruset. Det har har slagit hårdare i länder med korta kalla vintrar där folk inte har ordentlig värme inomhus – typ i Iran och norra Italien.
Utsläpp av freoner, bly och andra miljögifter minskade vi innan vi innan vi gick över till klimatfrågor.
Dyrare flygbiljetter och dyrare hotell framöver då. Miljönissarna blir väl glada också.
Dessa är så dyra redan i dag att priskänsligheten måste bedömas som ringa – man får så mycket för pengarna i fråga om upplevelser. De sanna miljöfundamentalisterna kan finna mycket i en viruspandemi att glädjas åt. Inget ont som inte har något gott med sig!
Jag tycker framförallt sååå synd om de strejkande stackars piloterna.