Intresset för söktermen lågkonjunktur är det största hos Google sedan finanskrisen. I en artikel hos tidningen Starta & Driva Företag, föreslås en form av signalspaning på nätet efter detta för att förutse lågkonjunktur.
Lågkonjunktur – intresse över tid hos Google Trends. |
(Debatt)artikelförfattarna hos Starta & Driva Företag använder tjänsten NewsMachine för att söka på frekvensen hos begreppen högkonjunktur och lågkonjunktur i svensk media, och föreslår detta som ett sätt att signalspana konjunkturen.
En variant från öppna källor är att använda Google Trends, och där ser man onekligen att sökintresset för lågkonjunktur är det högsta sedan finanskrisen, och i en stigande trend.
Nu är det faktum att lågkonjunkturen är här inget nytt för bloggens läsare, men varje spik i kistan är förstås intressant att observera. Artikelförfattarna och företagarrådgivarna Peter Tovman och Mikael Dierks påtalar att allas ekonomigud Keynes påtalar att nedgångar ofta kommer “plötsligt och våldsamt” medan vändningen uppåt saknar denna skarpa punkt och är svårare att identifiera.
Idag kommer Konjunkturinstitutet med sin nya prognos. Antagligen i form av att glaset är halvfullt och att man ser tecken på att det kommer fyllas på eller något i den stilen. Man får ju som statlig myndighet inte vara negativ. Då kanske det blir självuppfyllande och värderingen av personalens bostadsrätter kan utmanas. Eller något.
42 kommentarer
Hehe nu smäller det snart, krasch boom bang huspriser o folks sparkonton
Vid förra krisen sänkte man räntorna och bostadspriserna steg. Nu ser vi lite samma natur. Inga problem att få en boränta på 1% längre. Man kanske kan se fram emot ännu lägre framöver. Lågkonjunkturer är bara bra för hushållen i Sverige.
Lågkonjunkturen är bra för de hushåll där ingen blir arbetslös.
Sen undrar jag hur mycket du Goofy tror att räntan ska sänkas den här lågkonjunkturen? Förra gången, 2008 gick räntan ner med 5 procentenheter. You do the math!
@Kent No1: Jag tror inget men det finns en teoretisk möjlighet att räntan halveras (d.v.s. sänkning med 50%) och sen kan ju faktiskt även politikerna påverka köpkraften (förra gången körde man jobbskatteavdrag & nermonterad fastighetsskatt). Nu kan ju RB köpa bostadsobligationer och dela ut helikopterpengar. Jag tror inte cash in SEK is king i nästa kris i alla fall. Det blir i vanlig ordning dom med pengar som får betala och förhoppningsvis lär dom sig en läxa att dom aldrig någonsin kan besegra det övermänskligt mäktiga svenska systemet.
Det kommer trots lågkonjunktur finnas efterfrågan i världen. Vi har ingen stor befolkning så nog kan vi sälja tjänster till omvärlden med devalverad valuta. Vi är produktiva som schweizare och om vi blir billiga som polacker klarar vi det. Svensken kan ändå inte fly landet p.g.a. skuldsättning.
En halverad ränta? Reporäntan är -0.25% så en halvering skulle innebära en höjning till -0.125%?
Korta boräntor är idag kring 1.2-1.6% så en halvering av dessa skulle väl betyda att reporäntan sänks med 0.7 procentenheter.
Knappast nåt som ge tillräckliga magnituder för att rädda tillväxten i någon nämnvärd omfattning så det är nog de där helikopterpengarna så ska bli aktuella då om man ska hoppas/tro på att staten ska rädda folket.
Det intressanta blir väl då att se hur de där pengarna kommer att riktas. Lite cynisk och desillusionerad som jag är så tror jag pengarna kommer landa i händerna på de som redan har gått om pengar.
Det är inte alls säkert att räntorna går ner vid en riktig kris eller lågkonjunktur. Tvärt emot kan räntorna stiga. Överbelåning kan leda till att stora banker går omkull ex. Kris i banksystemen påverkar räntorna. Tyskland som kanske ett kommande exempel? Tror nog även svenska banker sitter löst om tillgångars värde sjunker, trotts alla sk stresstester.
https://www.allehanda.se/artikel/det-hander-vid-nasta-finanskris-bolanetagare-och-foretagare-far-se-upp
@Kent: Vi har i alla fall ett jobbigt läge investeringsmässigt och att inte investera i något överhuvudtaget eller att koncentrera sig på ett tillgångsslag är som att spela casino och satsa allt på ett nummer. Kan bli en stor vinst eller så förlorar man allt. Bättre är väl att i ett sånt här läge ändå köpa allt (flera valutor, obligationer i olika durationer, korta räntor, olika valutor, guld, silver, bitcoin o.s.v.). Allt kan inte gå fel samtidigt.
Helikopterpengar kan ju riktas till dom som redan har fast kanske inte pengar utan dom som har skulder på bekostnad av dom som väntar på börskorrigering och sitter likvida.
@Nils: Vad tror du händer med SEK i ett läge där Tyskland och därmed EU krisar och banker faller ihop? Jag tror i alla fall inte på en financial meltdown denna gången heller.
Istället för bostadskrasch och helikopterpengar blir det fortsatt devalvering. Vinnaren har lån i sek men sparande i eur/usd.
Hej! Väldigt intressant inlägg. Om konjukturinstitutet hade skrivit ut att vi befinner oss i en lågkonjunktur så tror jag det till viss del blir självuppfyllande. Sedan visar i och för sig det människor söker på att vi mer troligen hamnar i en sådan oavsett vad en myndighet informerar om. Frågan blir då hur stor inverkan på marknaden en institution eller myndighet har. Besked från central- och riksbanker verkar ha en ganska stor inverkan men hur är det med andra myndigheter?
//VGI
Ja, eller så kanske det inte blir så illa?
En rejäl ekonomisk krasch brukar ju vara oväntad.
Nu har det tjatats om den här kommande lågkonjunkturen så länge och så mkt att t o m den siste optimisten har ändrat uppfattning och är införstådd med det.
Kanske 2011-12 scenario och lite mer utdraget.
Finanskraschen 2008 var en utlösande faktor till den då kommande lågkonjukturen.
Vilken trigger är aktuell 2019?
Bankerna? Man kan ana att de inte mår bra om FED måste ge kortfristiga lån varje natt. Ursprungligen skulle så ske till ngn gång i mitten av oktober. Nu förlängt till november. Det kan bli så att läget försämras ytterligare. Bara en kandidat.
Bankerna krisar inte så länge landets centralbank fungerar?
Potentiella triggers har vi gott om, vad sägs om:
Brexit
Handelskriget USA-Kina, Trumps twittrande och förnyade hot om riksrätt.
Konflikten Iran-Saudi
Bankerna som inlägget ovan
Borde bero hur mycket pengar de behöver tänker jag. Centralbanken kan skapa hur mycket valuta som helst. Men, skapar man för mycket så skenar inflationen, vilket inte brukar vara lyckosamt.
De listade fenomenen är inga triggers som skickar ekonomin i en nedåtgående dödsspiral. 2008 dopades av att det fanns så mycket bedrägeri och fifflande inbakat.
Det behövs ingen trigger för att få till en lågkonjunktur annat än ett par flaskhalsar eller överhettade marknader. Däremot behövs en trigger för en ekonomisk eller finansiell krasch. I dagsläget tycker jag dock att det verkar handla om en relativt maklig avmattning som snart går över till lågkonjunktur (om det inte redan har gjort det). Fortfarande en lågkonjunktur men ingen krasch.
least: "mycket bedrägeri och fifflande inbakat" – det sammanfattar väl hel Trump administrationen ganska så väl? För att inte tala om Brexit där BJ plötsligt beslutade sig för lösa upp parlamentet i ett försök att lägga krokben på dom som vill förhindra en avtalslös Brexit, det är ju fiffel och fulspel alltihop.
Konflikten Iran-Saudi har ju potential att skapa ett skenande oljepris, då sjunker humöret världen över ganska så snabbt.
Handelsbanken säger att avmattningen nu är starkare än väntat, särskilt industrin.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Konjunkturinstitutet säger "Högkonjunkturen är över" och "Den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och högkonjunkturen ebbar gradvis ut i år och blir balanserad nästa år. Internationella handelskonflikter och oklarheten kring brexit tynger den globala ekonomin, vilket drabbar svensk export. Samtidigt är investeringskonjunkturen på väg att vika i Sverige."
Ganska tydligt men knappast oväntat.
Med facit i hand har man alltid rätt.
Det har väl tjatats om kommande lågkonjunktur sen 2017, minst.
September 2014 spådde SEB lågkonjunktur 2015.
https://cornucopia.cornubot.se/2014/09/seb-ekonomisk-inbromsning-och.html
Mars 2016 spådde Konjunkturinstitutet lågkonjunktur 2019
https://cornucopia.cornubot.se/2016/03/konjunkturinstitutet-lagkonjunktur-2019.html
Men Stefan, nu är det 2019 och vi har de facto lågkonjunktur så konjunkturinstitutet fick tydligen rätt i sin profetia.
Inte så dåligt att säga det 3 år i förväg, kan du matcha det?
Hur kan du tyda det jag skrev som att jag är negativt inställd till KI?
Läs tråden från 2016 så ser du att så inte är fallet.
Kanske för att du alltid sågar allt och alla?
Kan vi hålla oss till sakfrågan?
Här är dagens rapport:
https://www.konj.se/download/18.2ce76e1a16d62eaa0d2d8d69/1570531586498/KLOkt2019_webb.pdf
javisst! Men om det är vad du vill så kanske du inte ska ställa frågor utanför ämnet?
Utanför ämnet?
Ämnet är lågkonjunktur och KI.
Hade ju varit bättre att disktura KI i det separata inlägget om dagens KI, men KI nämns faktiskt i blogginlägget så det är inom ramarna.
Jag läste det äldsta inlägget först, därför hamnade kommentaren här.
Triggen som skickar oss i den nedåtgående spiralen är det ingen här som har rätt om. Jag har inte en aning heller. Om någon kan förutse triggern så blir det ingen trigger.
Nja, det går ju att lista kandidater på triggers och gardera med en svart svan för en komplett lista!
Vilka triggers som inträffar eller som får marknaderna att reagera vet vi först efteråt.
Det kan ju även bli en fortsatt allt djupare lågkonjuktur, i motsats till superkonjuktur.
Triggers: FED gör mer QE nu än under finanskrisen. Det om något är en signal, vad händer när FED inte kan göra det längre?
Jag har köpt jordbruksmaskiner för mina likvider, är det en bra hedge?
Möjligtvis för dina lokala maskintekniker.
Vad är det för mysko mönster som upprepar sig 2010 till 2019?
Kollar jag på källan (google trends) så verkar peaken komma varje vår – runt mars-april.
Funderade också på detta.. ganska tydligt när på året folk är oroliga om det stämmer.
Dvs det är bra o köpa nu?