Konjunkturinstitutet (KI) reviderar ner sin ekonomiska prognos för svensk ekonomi kraftigt. Som tröst för alla skuldsatta så tror man nu inte att Riksbankens styrränta reporäntan kommer höjas förrän år 2022, men exempelvis arbetslösheten kommer öka avsevärt.
Moln på väg in. |
Jämfört med killgissningarna i juni reviderar KI ner sin BNP-prognos kraftigt, från 1.8% tillväxt till 1.2% för 2019 och från 1.4% till 1.1% för 2020. BNP per capita kommer knappt stiga alls och sätts till 0.2% i tillväxt 2019 och 2020, vilket innebär att klyftorna i samhället kommer öka, och delar av befolkningen får det konkret sämre. Det finns alltid de som får det bättre än medel, och dessa måste balanseras av de som får det sämre än medel och med 0.2% i BNP-tillväxt per invånare kommer många hamna på negativt.
Arbetslösheten ska öka till 7.1% nästa år sett till helåret, vilket förvisso är samma som den är just nu, i egenskap av EU:s femte högsta arbetslöshet och en total sågning av den socialdemokratiska regeringens tidigare fantasifloskel om att nå EU:s lägsta arbetslöshet, nere under 3%.
KPI-inflationen mattas av och det blir inte tal om några höjningar av styrräntan reporäntan förrän år 2022. Tills dess ska räntan ligga kvar på nuvarande -0.25%. Den svenska kronan i form av KIX-index ska försvagas 1.4% till nästa år, för att sedan stärkas igen år 2021.
Ingen som har följt utvecklingen kan vara det minsta förvånad, utom möjligtvis över att KI inte kunnat se tecknen och hela tiden killgissat så mycket mer positivt, för att sedan tvingas revidera ner rejält. Samtidigt säger man att den nya prognosen förutsätter att inget extra negativt händer, t ex utökat handelskrig eller avtalslös Brexit:
“Prognosen baseras på antagandet att den internationella handelskonflikten inte eskalerar ytterligare och att tullarna inte höjs mer än vad som redan aviserats samt att Storbritannien lämnar EU under ordnade former i år eller nästa år. Om riskerna på t.ex. dessa områden skulle materialiseras kan konjunkturutvecklingen bli betydligt sämre än i prognosen.”
Börsen stiger idag och går +0.36%. Trots allt hade marknadens aktörer redan räknat ut att KI skulle vara mer realistiska, och det hela är inget nytt.
KI är bara en av minst fem myndigheter som skattebetalarna finansierar för att killgissa om den svenska ekonomins utveckling framöver – Riksbanken, Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket, Riksgälden och Regeringskansliet(Finansdepartementet). Då man uppenbarligen inte kan gissa rätt, och därtill måste ändra sig hela tiden, kan man allvarligt fundera på varför vi ska ha så många som gissar? Regeringen kör ändå på sin egen prognos när man lägger sin statsbudget, och den brukar förstås vara anpassat positiv för att man i budgeten ska kunna skaka fram pengar.
KI:s nya BNP-prognos om +1.2% ser nu ut att vara den sämsta av de statliga, där Riksbanken ligger på +1.5% i BNP, Ekonomistyrningsverket +1.4%, Rergeringskansliet +1.4%, Riksbanken +1.5% och Riksgäldskontoret +1.8%.
I själva verket är KI:s prognos den sämsta av alla lagda för svensk ekonomi 2019, inklusive bankernas prognoser. Det gäller såväl BNP som exempelvis arbetslöshet, där Danske Banks senaste prognos från första oktober om 6.8% var den sämsta. Men så är KI:s prognos också den nyaste, och det ser ut att finnas en tydlig trend över att prognosrevideringar från alla killgissare visar på allt sämre läge framöver. Riksbanken har t ex gått från +1.8% i BNP till +1.5% och från 6.3% arbetslöshet till senast 6.6%. För 2020 är dock Danske Bank och Handelsbanken mer negativa med sina +1.0% i BNP-tillväxt mot optimisten KI:s +1.1%, och Danske Bank klämmer i med 7.8% arbetslöshet istället för KI:s 7.1%. Fast då kanske Danske kan se lite mer objektivt på Sverige, med åtminstone utländskt ägande om än svensk personal.
Trenden i försämrade prognoser kanske är det som egentligen är intressant, inte själva prognoserna. Uppenbarligen har de högavlönade nationalekonomiska experterna varit för positiva, och haft fel trots utbildning, lön och expertstatus. Men så är ju inte ekonomi en vetenskap heller.
För högt skuldsatta hushåll är förstås beskedet att räntan inte kommer höjas (enligt KI, den kommer alltid höjas enligt Riksbanken enligt riksigelkottprincipen) positivt. Det gäller bara att inte bli av med jobbet under tiden…
19 kommentarer
Har du studerat vem som gjort bäst prognoser senaste tio åren? Tror det kan vara ganska bra att ta en titt på det, och jämföra med egna gissningar under samma tid, innan man helt dömer ut ekonomernas försök att gissa om utvecklingen.
Ja, detta skulle vara intressant. Det är alldeles för lite uppföljning på alla förutsägelser som görs.
Det är lite av en lockfråga/kuggfråga dock. Det görs ganska regelbundet men resultatet är inte så spännande att det blir ett blogginlägg av det… (undantaget stora trendvändningar a la finanskrisen).
Problemet här är ju att det är just saker som finanskrisen som är relevanta. Dvs de klarar inte av att prognostisera något av värde. Deras jobb motiveras inte av att skapa värde.
Vi kan jämföra med påståendet: "det kommer att regna imorgon också (givet att det inte plötsligt slutar regna)". Detta har ett statistikt signifikan prognosvärde, dvs det kommer ge rätt oftare än att kasta en tärning. Men det är inte värdeskapande.
"Den svenska kronan i form av KIX-index ska försvagas 1.4% till nästa år, för att sedan stärkas igen år 2021. "
Den sista biten känns bekant på något sätt. Trenden bryts i positiv riktning alltså. Undrar vad de grundar det på?
SHB:s nya prognos säger något liknande där där "experterna" spår att kronan skall stärkas mot årsskiftet till 10.65. Kan inte läsa ut varför man gör denna häpnadsväckande prognos. Antagande om räntehöjning från Ingves?. Eller byte av regering till någon som åtminstone har ett uns av handlingskraft?.
Också" Sverige i stort sett är ensamt i Europa om att ha stigande arbetslöshet. Utifrån övrig arbetsmarknadsstatistik bedömer vi att verkligheten är bättre än vad de alarmerande arbetslöshetssiffrorna visar, men att det pågår en inbromsning är klart".
Så arbetslöshetens siffror är inte hämtade från verkligheten?. Gör man undersökningar i ett parallellt universum?.
Trots att regeringen så totalt missar målet om EUs lägst arbetslöshet till 2019, så är sossarna det parti som folk har mest förtroende för när det gäller jobb /sysselsättning, enligt Novus undersökning i september.
Den här gången kan inte sossarna skylla på den internationella konjunkturen, då Löfven formulerade målet i förhållande till andra länder i vår närhet.
Vad gör man när folk vill släcka en brand genom att hälla på mer bensin, och de vägrar lyssna på de som säger att de ska sluta?
I det stora äe det väll skolan som misslyckas, dvs om människor tror att bensin är bra släckmedel.
Liknelsen om att släcka med bensin är faktiskt jättedum. Man vill ju inte att ekonomin ska slockna, så när den börjar få tomt i tanken tillsätter man bränsle. Bensin är ett effektivt bränsle.
Det kan ju också handla om att alternativen är ännu sämre. Sist vi hade global lågkonjuktur så bestämde sig alliansen + mp för att det vara en fantastisk idé att ösa in lågkvalificerad arbetskraft. Jag hoppas verkligen att vi får se samma arbetskraftsinvandring av ekonomer, jurister och statsvetare som vi fick se av "programmerare" och "ingenjörer" förra gången.
Branden = arbetslösheten, sossarna = bensin.
Skatt är Stöld: Mmmm, jag vet att du menade så. Och liknelsen är fortfarande väldigt dålig.
Att sossarna anses vara bäst lämpade hänger ihop med att folke vet att sossarna inte drar sig för att skapa sysselsättning inom det allmänna.
Och sossarna är även frikostiga med bidrag…
Borgerliga partier brukar förorda att underlätta för privata företag, så att dessa kan växa organiskt.
Least: Brukar också kallas kontracyklisk konjunkturpolitik och innebär medicinering mot symptomen men ej behandling av den bakomliggande sjukdomen. Utgör i sig socialdemokratins kompromiss med alternativt kapitulation inför rådande ekonomiska system.
Den av Dig nämnda organiska tillväxten kan endast ske inom ramarna för den underliggande verkligheten i härvarande Bloggägares grundläggande fråga om möjligheterna för Evig Tillväxt I En Ändlig Värld? … Där försöken till överskridande av dessa ramar då blir de symptom som ovan nämns.
Detta innebär väl en recession i reala termer? Ca -0.2% BNP och -1.1% per capita antaget 1.3% inflation. Men jag har inte full pejl på om det är inröknat eller ej.
Inflation är inräknat i BNP.
Som ett brev på posten när rapporter om annalkande lågkonjunktur är på väg så går Almega/Svenskt Näringsliv/IT&Telekomföretagen ut och skriker om sin systemhotande brist på it-kompetens. Märkligt nog så vill de däremot aldrig svara på sådant som hur löneläget ser ut, om de är villiga att släppa på sina krav eller varför en förkrossande majoritet av de här specialisterna kommer från samma länder i 3:e världen.
Inte långt kvar till kvartalsrapporterna. Besked om läget kommer då. Håll koll på orderläget i konjunkturindikerande branscher tex transporter, pappersprodukter, kommersiella fordon och anläggningsmaskiner med internationell marknad.
Mycket dåligt kan sägas om Nordea men redan i januari i år spådde de som bekant årets tillväxt till 1,0 %. Senare reviderades den upp men ändå.
Vi får se vem som kommer närmast.