Det kinesiska Volvo Car och ägaren Geely slår samman sina förbränningsmotoravdelningar till ett separat fristående gemensamt bolag. Outtalat kan det ses som ett möjliggörande för att avveckla förbränningsmotorerna hos Volvo och kunna bli av med övertaliga ingenjörer med fel kompetens, men man säger förstås att “enligt beräkningarna kommer arbetsstyrkan inte minskas”.
![]() |
Fossilbil från Kina-Volvo. |
Geely och Volvo Cars placerar alltså sina förbränningsmotorer i en fristående verksamhet, vilket ska omfatta 3 000 personer från Volvo Cars och 5 000 från Geely, vilket inkluderar forskning och utveckling, tillverkning, IT, ekonomi med mera. Det hela kallas för ett “viktigt industriellt samarbete” och ska ge olika synergieffekter. Men man ska inte minska personalstyrkan, vilket annars brukar vara den väg man effektiviserar vid sammanslagningar.
Många menar att sammanslagningen krattar manegen för avveckling av fossilmotorerna, så framför allt ingenjörerna kan kickas i Sverige utan att blockera turordningsreglerna – fabriken i Skövde hade man redan kunnat hantera separat. I Sverige berörs främst Göteborg och Skövde av icke-neddragningarna.
Volvo Cars skriver i sitt pressmeddelande att bilindustrin kommer elektrifieras, men det kommer ske över en period (“successivt”):
“Volvo Cars tror att elektrifieringen av bilindustrin kommer att ske successivt och att det därmed kommer att finnas en relativt stor efterfrågan på effektiva hybriddrivlinor vid sidan om helelektriska modeller.”
Kort sagt så kommer organisationen för förbränningsmotorer tids nog att avvecklas, om man läser mellan raderna. Trots att ingen ska sägas upp ska man nu utarbeta detaljerna i samråd med facket.
Kontentan blir ändå att motoringenjör nog har en dålig framtid, om man nu inte håller på med elmotorer, vilket dock bör kräva betydligt färre ingenjörer än förbränningsmotorer. Spole som spole, något överdrivet. Man kan fundera på vad detta på sikt betyder för arbertsmarknaden för ingenjörer i Stor-Göteborg. Dock ligger elektrifieringen av Sverige-Volvos tunga fordon längre framåt i tiden än vad personbilar gör.
Volvo Car Group uppger sig ha 43 000 heltidsanställda (Sverige, Kina, USA och Belgien), så 3 000 personer är 7% av de anställda. Då dessa 3 000 i princip bara hittas i Sverige är det än ännu större andel av den svenska personalen som berörs.
Varför annars än framtida successiv avveckling bryter man ut fossilmotorerna ur Volvo Cars, när det inte sker några besparingar via uppsägningar? Vad för “operativa, industriella och ekonomiska synergieffekter” kan man uppnå, som man inte redan kunde uppnå i befintlig organisation? En variant kan förstås vara “kunskapsöverföring” från Sverige och Volvo Car till Kina och Geely, vilket iofs är samma sak som avveckling av den svenska verksamheten, rent av själva Volvo Car.
50 kommentarer
Sätter mina pengar på ditt antagande om "kunskapsöverföring". Tror inte kineserna är intresserade av att köpa elbilar, men att få tillgång till 100 års kunskap och utveckling på förbränningsmotorer och drivlinor kommer göra susen för den kinesiska fordonsflottans bränsleförbrukning.
Precis så! Med kinesiska staten i ryggen har man råd att behålla full bemanning bland motoringenjörerna så man säkerställer att all kunskap i lugn och ro kan föras över till Kina.
Först tog dom över produktionen av våra varor, nu tar de över kunskapen att konstruera varorna de ska exportera till oss.
Samtidigt som våra svenska politiker tycker vi svenskar ska göra tjänster åt varandra istället för att värna om industrin.
Nej, jag tror att det är helt fel slutsats. Kina har tuffa krav på elektrifiering av nya fordon. Landets ledare andas ju samma dåliga luft som alla andra. Lars gissning på nedläggning är troligen rätt, men inte i steg ett.
I takt med att fokus nu allt mer vänds mot elsportbilar förpassas vanliga motorer utan hybriddrift till instegsvarianterna. Det naturliga steget är då att använda samma motorer i hela koncernen. Man behöver fortfarande utvecklarna några år till men det som har hänt är att motorutvecklingen inte längre är en strategisk tillgång.
Jag förutspår att utvecklingen kommer koncentreras till ett fåtal modeller av 4-cylindriga turboladdade motorer. Prestandamodellerna kommer istället att förlita sig på den elektriska drivlinan. Bästa exemplet är Polestar 1, men även XC90 och BMW 740e är steg i samma riktning.
Dom får väl utbilda sig till mjukvaruutvecklare för det lär behövas på Volvo framöver om dom ska ha en suck att komma ikapp Tesla.
Precis, de får göra som de uppsagda journalisterna och gruvarbetarna, de får lära sig att koda.
Med ingenjörsbakgrund bör de i alla fall till skillnad från gruvarbetarna (och än mer journalisterna) faktiskt ha lite förutsättningar för det.
Turordningsreglerna är inga större problem. Om de avvecklar behovet av viss kompetens så kan man göra sig av med de som endast har den kompetensen. Det är så det fungerar i praktiken.
Helt riktigt, att denna manöver från Geely/Volvo skulle utföras för att gå runt en av Sveriges mest tandlösa lagar (LAS)är totalt osannolikt. min rekommendation är att vid denna slutsats, så bör man omedelbart sluta exponera sig för Timbros,SAF/SN och liknande aktörers propaganda.
Enig. Har man minsta faktiskt kunskap om detta inser man det lätt. Det är väldigt lätt att göra sig av med hela avdelningar vid arbetsbrist.
Det enda argumentet är isåfall att det är snyggare att bolaget lägger ner och sparkar folk än att Volvo gör det, men den marginella snygghetsfaktorn är försumbar. Det blir inte Volvo HR folk som får hantera diskussionen. Men det kommer ändå spilla över på Volvo så frågan är hur snyggt det blir?
Märkesunik förbränningsmotor blir allt mindre en usp så ju större skalfördelar desto bättre.
Som "anonym" är inne på fixar man detta ändå i normalfallet via avtalsturordning. Kostar lite mer men är inget avgörande hinder. Man behöver inte trixa med separata bolag för att kunna göra sånt.
Jag är tveksam till att det blir nåt dyrare. Jag undrar vilket alternativ man i så fall tänker sig att man jämför med.
Som jag ser det så är det inte säkert man kommer runt problematiken att behöva förhandla enligt LAS och MBL i den utsträckning som är aktuellt. Även med detta upplägg så är det inte bara att lämpa över anställda till ett annat företag utan det kan behövas förhandlas om precis lika mycket som om man hade velat sparka dem direkt.
Dessutom tänker jag att det sannolikt inte är helt gratis heller att knoppa av endel av verksamheten.
Det räknas som verksamhetsövergång så anställningstider följer med så det handlar troligtvis inte primärt om någon slags manöver för att bli av med folk.
Nej exakt. Det är verksamhetsövergång. Men för att kunna säga upp de man vill kommer man, som _i praktiken alltid_ i den här typen av omorganisationer, att förhandla med facket. Till exempel dubbel och arbetsfri uppsägningstid, minst, vilket ger upp till en årslön till de som tar "paketet". Kanske ännu mer om man vill att det ska gå fort.
Jo, men poängen var att man inte bara kan dumpa iväg anställda. Först och främst måste man nog ha MBL-förhandlingar innan man ens tänker tanken. Sen kan det krävas LAS-förhandlingar för att få väg personal från ursprungliga arbetsgivaren – de har ju en anställning hos ursprungliga som de har väl rätt att behålla om de inte blir uppsagda.
Ja, såklart. Ren dumpning av anställda är omöjligt, och det blir ingen skillnad om man knoppar av oönskade anställda till ett nytt dotterbolag. Du ska ändå påkalla förhandling, och där komma med ett sockrat bud för att facket ske ge sig. Standard.
När man flyttar över folk till nytt bolag så försvinner deras jobb från det gamla bolaget, det kan man inte räkna med att behålla. Normalt får man då ett formellt erbjudande om det nya jobbet som man aktivt kan tacka nej till, men då blir det automatisk uppsägning med hänvisning till arbetsbrist eftersom det gamla jobbet försvunnit. Gör man ingenting så flyttas man över.
Det går möjligen att sälja fossilbolaget om man lovar köparen att endast köpa fossilmotorer från köparen till 2030. Köparen tror då att fossiler lever längre än vad säljaren tror. Betyder att inga avskedanden behövs och man får loss lite kapital.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finns inga fossilmotorer ,det heter förbränningsmotorer .En elmotor kan felaktigt också kallas för fossilmotor, kärnkraftsmotor eller vindkraftsmotor .
Fossilmotorer? Jag måste ha missat att man lyckats sätta in ett bränslefilter för att sortera bort kolvätemolekyler från biodrivmedel. Måste vara liknande teknik som gör att elbilar bara går på grönt framställda laddningsbärare, fast tvärt om på något vis.
Det där var ganska förvirrat. Biodrivmedel är inte fossilt, men den anmärkningen kanske inte har alls med det du skriver att göra. Svårt att säga.
Svammel eller ej. Vad som menas är nog följande:
All förbränning som skapar utsläpp av koldioxid är skadlig för miljön.
Elkraft genererat på sätt som gett utsläpp av koldioxid är skadlig för miljön.
Eldrift där man inte kan garantera att elen genererats på ett sätt som inte genererats genom utsläpp av koldioxid är skadlig för miljön
Frågor på det?
Se det som ett försök att ironisera över att förbränningsmotorer anses fossila trots att inblandningen av biodrivmedel i soppan ständigt ökar, samtidigt som elbilar anses gröna trots att el ofta framställs genom förbränning av fossila bränslen.
Rexx: Finns det något energislag som inte är beroende av fossil energi?
Seb: "All förbränning som skapar utsläpp av koldioxid är skadlig för miljön". Det stämmer inte. Miljön tar inte skada av att träd som sugit upp CO2 eldas, då denna CO2 ändå släpps ut igen när trädet annars ruttnar. Finns inget scenario där trä bevaras i några större mängder i tusentals år, så CO2 släpps alltid ut. (utom den mikroskpiskt lilla andel som bildar nya olje och kolfyndigheter)
REXX: Har du räknat på hur stor andel av tex disel, som är biodrivmedel globalt? Ökar verkligen andelen? Jag är skeptisk med tanke på hur mycket olja som bränns och ökningen av detta.
Iblandekonomi, Det ingår betydligt mer i kalkylen än CO2 och som förstör miljön när du eldar ved.
Om du dessutom eldar veden hemma i din egen spis så har du utöver en ganska dålig förbränning dessutom ingen efterbehandling av rökgaserna.
Och inte ens beträffande CO2 har du rätt eftersom man tex kan bygga ett hus av virket och därmed binda kolet i 100-300 år framåt istället för att elda upp det och skapa CO2.
Vill man sen leka med tanken och de tusentals åren du nämner så skulle man ju kunna långtidsförvara trä. Man skulle ju kunna fylla nedlagda gruvor med timmer så har man bundit kolet för en ganska avsevärd framtid.
Naturligtvis vill ju ingen stå för de kostnaderna men det är ett exempel på alternativ till förbränning av sk förnyelsebara kolväten.
Kent No1: Läs vad jag skrev igen. Jag har inte fel på någon punkt som du beskriver.
– Miljön tar inte skada av rökgaser från eldning av trä. Vad skulle det i så fall handla om för ämnen? Eldning i egen vedspis är något annat än det jag beskriver.
– 100-300 räcker inte på långa vägar.
– Mycket dyrare att långtidsförvara trä än att skita i att elda olja.
Svar på din fråga: HC, CO, NOx och partiklar.
Samt förstås CO2 som du verkar stirra dig blind på.
Och varför skulle det vara problem med någon av dessa gaser? Det är väl bara i stadsmiljöer som koncentrationerna skulle kunna bli skadligt höga? Mängd spelar roll som du vet.
Fint, då kan vi alla övergå till att elda med ved för det är ju så små utsläpp.
Jag tänker snarare att det handlar om långsiktig greenwashing. Genom att på sikt producera förbränningsmotordrivna fordon under ett annat varumärke kan Volvo framställas som ett mer miljövänligt alternativ än andra märken. Men detta är bara gissningar från min sida.
Är inne lite på samma spår/spekulation. Vi ser detta fenomen hos andra företag som verkar internationellt och har kundbas/slukonsument i västerlandsk medelklassen. Sk greenwashing förekommer givetvis hos företag med annan kundbas men inte samma omfattning (enligt min högst ovetenskapliga analys)
Jag tycker detta är en bra affärsidé, ett företag som erbjuder tjänster inom Greenwashing, t.ex. erbjuda/administrera klimatkompenseringlösningar. Säkert väldigt många företag som är beredda att betala en bra peng för att få en snabb enkel lösning. Något för en entreprenör att starta upp.
Tro mig förbränningsmotorn kommer att vara kvar länge… västvärlden kanske kommer att köra på el , men många utvecklingsländer kommer att köra på fossila bränslen.
Fordonsmängden i välden kommer att öka i och med stigande levnadsstandard och en del av ökningen kommer att täckas av el-drivna och en del av fossildrivna fordon i olika delar av världen.
I det korta perspektivet, ja. Men enkla elbilar med små batteripack kommer att slå ut de traditionella bilarna snabbt när elbilstekniken inte längre är en premiumlösning.
Bisk har rätt, men det spelar ingen roll. F.d. utvecklingsländer som Kina byter till eldrift. Indien är några år senare men man är fullt på det klara över vägen framåt.
Det är de ännu mindre utvecklade länderna kommer hålla kvar vid förbränningsmotor längst. Men, hur stor del av marknaden för nya bilar utgör sådana länder? Om förbränningsmotortillverkarna ska förlita sig helt på marknader som Kenya och Uzbekistan blir det nog magert.
Least, jag tror att du har fel: Tata Tigor EV är typexemplet på den sortens bil. 72V motor, 16 kWh batteri, max 80 km/h. En så bedrövlig bil att indiska youtubers knappt kan hålla masken.
Låt bli att producera elbilar som är skräp då? Att TATA inte lyckas kan knappast förvåna någon utanför TATA-verken.
Hur gör andra tillverkare, tex VW, med sina motorer? Bygger skoda och audi separata?
Nä satt t ex en VW motor i min förra Skoda. Om det är ett gemensamt bolag eller om varje tillverkare ansvarar för vissa motorer vet jag inte.
De använder nog samma motorer i alla bilar.
Kineserna förbereder att lämna Sverige om miljökraven blir för stora ?
Med tanke på datorkraften i dagens bilar så lär det bli ännu mer mjukvaruutvecklare och programmerare i framtiden. Säkerhetsutvecklingen kommer också bli större tror jag. Så förbränningsmotoringenjörerna lär försvinna i naturliga avgångar till stor del medan andra vidareutbilda sig.
Kommer ihåg när Ekot rapporterade att Ikea skulle göra sig av med en massa anställda när de skulle satsa på e-handel. Sanningen var att I slutändan så skulle det ha skapats fler jobb än vad som försvann. Fast den nyheten gav ju inte lika stora krigsrubriker.
VW-chefen är på samma spår och kopierar Teslas affärsmodell där man kan köpa till funktioner som aktiveras via mjukvaran. Han sa också att det är något man bygger upp och anställer utvecklare.
Spole som spole säger du starkt förenklat, snarare så är det så att Volvo och Geely behöver öka sina resurser inom elektrifierade drivlinor.
Ingenting säger att dessa ICE-ingenjörer inte är lämpliga för dessa tjänster.
De som kommer att sägas upp är de anställda som bygger förbränningsmotorerna idag. Det kommer att krävas färre moment/händer i produktionen av elektriska drivlinor.
Och denna produktionen kommer rimligen att läggas i ett eget samägt bolag, och då med exempelvis Bosch Automotive som delägare.
Ja det kommer gå trögt för förbränningsmotorer fram över. Mercedes har nu pausat utvecklingen av förbränningsmotorer. Dagens motorfamiljer är nyutvecklade och beräknas hålla behovets tid ut. Anledning till att de pausat istället för att lägga ner är att de behåller kompetens för att kunna förbättra dagens motorer om lagar så kräver.
De säger själva att miljökraven på förbränningsmotorer nu har nått den gräns där kostnaderna för utveckling av nya motorer nu är orimligt höga och att det då är bättre att lägga pengarna på utveckling av batteriteknik. För det är just batterierna som är det avancerade hos elbilar, inte motorn som hos förbränningsmotorer. Dessutom behöver inte en elbil en växellåda som kan växla eftersom vridmomentet är det samma oavsett varvtal. Så oftast finns enbart en fast växel och ibland ingen alls på elmotorer. Mercedes har sagt att gränsen för antalet växlar i en automatlåda för förbränningsmotorer ligger vid tolv, sedan överstiger kostnaderna vinsterna med fler växlar. Idag har de 9 växlar och här skulle jag tro (gissar) att de nu stoppar och lägger även utvecklingen av 12-växellådan, inte bara i paus, utan även i malpåse.
Jag tycker mig se mycket likheter med hur Mercedes och Volvo planerar in för framtiden med förbränningsmotorer.
En bra analys. Förbränningsmotorn är en potentiell risk på marknaden. Batterierna är nu så bra att det räcker med ett enda genombrott för att bensinbilen ska framstå som föråldrad i det allmänna medvetandet. Om ett genombrott kommer kommer Mercedes att tacka sin lyckliga stjärna. Om något genombrott inte kommer, får man bara beklaga att man var ett år eller två år för tidigt ute.
För övrigt tycker jag det är en förbaskat snygg bil på bilden! Volvo har lyckats med sin nya design.
Detta kommer troligen bli Geely Powertrain R&D Center som kommer ligga i det snart färdiga Geely Innovation Center på Lindholmen. Idag jobbar redan 3-4 tusen inom liknande Geely bolag på Lindholmen, t ex Polestar (elektrifiering), Zenuity (autonoma fordon), CEVT (CMA-plattformen) och Lynk & Co.
När får vi se en elbil för 4-5 personer (mindre mellanbilstorlek med 4 dörrar) som kostar högst 7 medianlöner (ca 217000 kr) och som har en räckvidd om minst 450 km och minst 50 kW motoreffekt eller kommer kronförsvagningen att förhindra att detta händer?
Okvalificerad gissning: 3-4 år…