Börserna världen över är kraftig ner sedan USA:s president Donald Trump meddelat en omfattande eskalering av handelskriget med Kina. Guldpriset rusade och har slagit nytt rekord mätt i svenska kronor när kronan förstås rasade på beskedet.
Inte mycket till tjur på Wall Street. |
Beskedet från Donald Trump var att samtliga återstående kinesiska produkter får en tioprocentig tull. Import för motsvarande 300 miljarder USD eller nästan 3000 miljarder svenska kronor ska omfattas. Trump hotade också med en ytterligare eskalering till hela 25% i tull om inget handelsavtal nås.
Svenska kronan rasade på beskedet och guldpriset rusade, vilket har gett 449:50 SEK per gram som nytt guldprisrekord under natten, även om priset i skrivande stund rekylerat till 446:66 SEK. Dollarn kostar nu 9:65 SEK och hittas på högsta nivån sedan maj. Även obligationsmarknaden går förstås framåt när köptrycket går från börsen till obligationer.
Dagschart OMXS30. |
Börserna faller hårt världen över och i Sverige ska tillverkningsindustrin drabbats extra hårt. Man ska komma ihåg att vi har ett positivt handelsnetto med Kina (sist jag kontrollerade), dvs att vi exporterar mer än vi importerar. När Kinas export till USA motverkas drabbar det således även direkt svenska exportbolag.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är ner hela -2.49% i skrivande stund. Bredare OMXSPI är -1.99%, tyska DAX -2.37%, brittiska FTSE-100 -1.77%, franska CAC-40 -2.54%. Japanska Nikkei gick -2.11%.
De amerikanska börserna föll förstås också, men inte lika hårt. S&P-500 slutade på -0.90%, men terminen pekar på fortsatt nedgång och ligger på -0.46%. Med fredag kan det också bli en black friday om det blir oro för ytterligare eskalering under helgen.
De utökade tullarna ska börja gälla från första september.
42 kommentarer
Ja, vad ska få börserna optimistiska igen? Än så länge är konsensus att vi får en "mild" konjunkturavmattning. Hur ofta blir den i realiteten mild…? Börserna lever fortfarande på hoppet om att centralbankerna fixar biffen. Vi får väl se hur det blir med den saken? Personligen tror jag att det är klart läge att stå utanför till dess att vi ser hur det blir med Brexit.
https://twitter.com/lucdebarochez/status/1154102185879384064
Hoppet till centralbankerna är inte givet. Och Brexit står för dörren …
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/centralbankschef-varnar-for-brexitchock
Trump kör väl kursmanipulation, blankning och insiderhandel på högsta nivån. Han vet mycket väl hur han kan maximera sin vinst genom ett twitterinlägg.
Sjunkbomben.
Tror detta mer är ett utfall för att sätta ytterligare press på FED.
Stefan, delar din analys. Mycket prestige för the Donald att folk(FED i det här fallet) gör som han vill. Sen att han kanske har rätt i sak när det kommer till tillbaka kaka tullar gentemot Kina och EU må så vara men det känns mest som att han är trumpen och eskalerar handelskonflikten för att FED inte lyder.
"Ja, vad ska få börserna optimistiska igen?"
-Sänk räntan! (Obs! Just skojing)
Mm, är en bra ursäkt om man vill gå ur. Som sagt, är ju lite skevt på ett sätt med en totalavkastning hittills i år (SIXPRX) på nära 20%. Kommer väl nån jättedip så småningom.
Ja SIXPRX är ju upp hela 5.97% på årsbasis…
Vilket inte ens matchar USD/SEK på 8.69% på årsbasis.
Så säger du att det var rätt att stoppa pengarna i amerikanska obligationer alltså? Inte börsen?
Nu tittade jag helt kortsynt bara på årets utveckling — "i år", inte "senaste 12 månaderna". Det blir nog bra på lite sikt.
"I år" justerar inte för säsongsmässiga effekter som att börsen ofta är svagare på hösten och bättre på våren osv. Titta på tolv månader så får du bättre jämförelsetal. Och börserna dök ju rätt fint mot slutet av 2018, vilket blåser upp siffrorna från årsskiftet.
I Sverige är ju utdelningsklumpen på våren och drar säsongsmässigt upp även index utan utdelningar, eftersom en del faktiskt återinvesterar utdelade medel på börsen och alltså drar upp börskurserna i verkligheten också.
Börsindex med utdelningar räknar i princip utdelningarna dubbelt – både de faktiska konsekvenserna för börsen av återinvesteringar, och det teoretiska återinvesterandet.
Ja, ska jag vara ärlig så är varken ett eller fem års totalavkastning sådär väldigt intressant egentligen, som vi varit inne på innan. Kan mycket väl vara så att "första augusti 2019" blev ATH för lång tid framöver, men det går inte riktigt att veta.
Utdelningsklumpen har så sakteliga börjat spridas ut lite, en del av storbolagen delar ut två gånger om året nu för tiden. Men störst andel såklart på våren.
Varför pratas det jämt om Stockholmsbörsen? (allmänt, men även här på bloggen) Hur många sparare har ens 20 % av sitt aktieinnehav där? MSCI World Total Net Return är t.ex. upp 27% i år och 14% på årsbasis. En helt okej avkastning om man inte känner att man kan pricka nästa börsnedgång.
Är det inte också känt att OMX30 generellt är ett kasst index? Gamla trötta industribolag som inte har så mycket tillväxtpotential. Jämför OMX30 med ett svensk småbolagsindex de senaste åren, skillnaden är enorm.
Lars.
Det jag säger är att avkastningen i SIXPRX på årsbasis egentligen inte är någon avkastning i ett internationellt perspektiv.
Feel bad. Nästan alla mina aktier har fallit idag. Putin och Donald är ett otyg. Och enda guld är några förgylda tavelramar.
Fast solen skiner och Sverige bygger ut flödande elproduktion samt nettoexporterar till kolbrännarna.
Lite feel good.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vindkraften står för 3,5% av svensk elproduktion fn.
Den ger inte ens 10 % av installerad effekt.
Vattenkraften trampade upp i morse med 5000MW och den pålitliga baskraften taktar på 6000MW i dessa sommarstoppstider.
Så I vinter när det är högtryck får vi importera, om ens nätet pallar med.
Jag känner mig dock lugn. Sverige har gott om skog och hightechalternativen vedkamin och kökspanna kommer snart till heders igen.
Rickard vindkraften ger mest på vintern medan solceller ger mest på sommaren. Nästan säkert kommer vi att importera en del el i vinter men exportera desto mer. Och vår nettoexport minskar koldioxiden i mottagarländerna.
Nätbristen är ett elände. Lagstiftningen behöver ändras.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag håller med om att det är bra att svensk export minskar koldioxidutsläppen i grannländerna. Synd bara att vindkraften inte gör så mycket nytta där då.
Rickard vad menar du med sista meningen?
Vänliga hälsningar
Nanotec
”Many Germans will, like Der Spiegel, claim the renewables transition was merely “botched,” but it wasn’t. The transition to renewables was doomed because modern industrial people, no matter how Romantic they are, do not want to return to pre-modern life.
The reason renewables can’t power modern civilization is because they were never meant to. One interesting question is why anybody ever thought they Could.”
Forbes
Michael Shellenberger
Time Magazine “Hero of the Environment”
Hade tur igen. Bytte några globala fonder då de verkade plana ut. Återstår att se om de går up eller ner nu. Gissar på upp, fast inte helt klart än. Marknadens vägar äro outgrundliga…
Nanotec, vidare investering i vindkapacitet hjälper inte att sänka ceeohtoo, då transfereringskapaciteten är begränsad.
Svensk elproduktion är som bekant i stort sett utsläppsfri.
Nathan inga lån och totalt gick börsvärdet upp även igår. Någon av ca 20 är under inköpspriset. Hoppas företagen är välskötta. Säljer om jag inte tror på företaget längre.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard kapaciteten för transmission kommer att öka år för år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Lär bli skvalpigt i oktober också med den avtalslösa Brexit.
Någon kommer blinka till slut.
Även om Alfred tror att det går bra, då han är en "educated idiot" är det fler som inte håller med och kommer agera mot hans planer.
Men tyvärr är common sense is uncommon in the commonwealth but with the commoners.
Man vet ju inte vad som redan är inräknat? Rätt som det är kanske också handelskriget är löst. Blir det en skenande börs då med all time high? Upp eller ner, vem vet. Det finns ju inte så många vettiga alternativ till börsen om man vill ha avkastning.
Börsen är också bästa alternativet (efter Bitcoin) om man vill kunna få snabba förluster. Fast du ser börsen bara som en möjlighet till avkastning. Lycka till.
Nja, ska man jämföra något med BTC ska det väl i så fall vara optionshandel eller valutahandel, dvs nollsummespel. Att äga (delar av) lönsamma företag är i genomsnitt en plusaffär, åtminstone på 15+ års sikt.
@Joakim, inte riktigt. Gamla PoW-modeller *kanske* det kan approximeras i någon mån till det (dock osäker), men knappast så enkelt för Ethereum PoS tex eftersom ett aktivt låst innehav bidrar till nätverkets fundamentala värde.
@Linus, fine. Har du någon bra länk till en modell för "nätverkets fundamentala värde" vad gäller ETH?
@Joakim, nej, för jag känner inte till någon kompetent person som försöker modellera just det – det anses nog rent av lite fult att bry sig i det här stadiet. Finns säkert sådant med tanke på lukrativ marknad, men har bara sett försök till att använda pq=mv osv, det vill säga ekonomer som kan ha kompetens i andra domäner men är direkt förvirrade här. Huruvida nätverket *har* ett värde och hur detta ska kvantifieras är idag en fråga av lite mer "akademisk" än praktisk karaktär, eftersom kristensen av värde som sådant bevisas empiriskt.
Däremot sker ju desto mer forskning och utveckling inom närliggande modellering. Det speciella med området är att mechanism design (utöver ren empiri) utgör de grundläggande pusselbitarna. Det vill säga vi *designar* ramar för att söka vissa konvergenser givet ett fritt organiskt system. Även om det är något (underdrivt) mer komplext än det låter designar vi alltså även enheters fundamentala värden.
Ett (tror jag) enkelt exempel på detta är just Ethereums väg mot PoS. Avkastning vid stejk måste ju rimligtvis vara en beståndsdel om vi ska avgöra fundamentala värden. Väl på plats kan detta studeras empiriskt, men i dagens läge handlar det om mechanism design. Vid intresse kan jag nog leta upp bra artiklar/diskussionstrådar om detta, det vill säga vad ETH bör avkasta, varför, och hur vi kommer dit.
Kuriosa är att något som är väldigt spännande här är huruvida vi ens kan garantera via design att grundlagret blir stejkat, dvs att kapitalet hamnar i ETH (eller tydligare: garantera att rationella incitament hamnar där). I mitt huvud är det självklart eftersom det är en sådan självklar begränsning – stejkas fel lager gör det alla lager värdelösa, eg tragedy of the commons – och därmed är begränsningen kompromisslös. Men en del smarta människor håller inte med mig utan menar att det alltid kommer att gå att bygga derivat etc som lägger starkare incitament i fel lager.
Coinmarketcap* några procent upp. Den marknaden har agerat naturlig ledande indikator ett tag (det första folk kastar vid panik är spekulativa positioner de inte begriper), så det tyder pà att vi har väldigt mycket mindre dumb money i marknaden. Med en marketcap fortsatt över $250b är det lite spännande.
* Jag vet inte vad vi ska kalla Ethereum, Bitcoin med vänner. Förslag som inte alls är bra har blivit för rotade.
Pyramidspel?
Njah, det existerar redan en tillräcklig variant av detta: det är kulturellt rättfärdigat att kalla allt man inte begriper och som gjort andra människor rika för pyramidsspel.
Vi andra måste dock kunna skilja på olika saker i den grupperingen.
Say whaaaat!!!!
”Man ska komma ihåg att vi har ett positivt handelsnetto med Kina (sist jag kontrollerade), dvs att vi exporterar mer än vi importerar. ”
Hur är detta möjligt? Majoriteten av allt man köper har ju Made in China märken.
Vad importerar Kina från oss? Stål?
Tjänster, maskiner, etc. Lite kvalitet och kompetens har vi kvar i det här landet.
Är dock inte helt övertygad att nettot är positivt.