Marknadsföringen av så kallade rålägenheter har dragit igång med en artikel hos SvD. Det handlar om lägenheter, som är oinredda skal, men där du fortfarande måste skuldsätta dig för över 3 MSEK för 51 m2 i Uppsala.
Uppsala. |
Nu försöker man alltså med den nya given att sälja lägenheter utan ytskikt för att pressa priserna. Det innebär alltså rena väggar med gips- eller träskivor och betonggolv och utan några innerväggar eller rumsavdelningar. Dock finns det iordningsställt badrum och ett enkelt kök, för att man ska kunna flytta in direkt.
Möjligheten att köpa en studio apartment i amerikansk stil finns nu alltså.
Fast för en lägenhet på 51 m2 med dubbel takhöjd får man betala 3 255 000:- SEK. Det går alltså att bygga ett mellangolv och få hela 103 m2 lägenhet. Ursprungligen finns det bara stålbalkar där golvet till övervåningen kan byggas. Det finns inte ens en trappa.
Känns inte direkt som att tre miljoner för 51 m2 betonggolv är så attraktivt. Men det är väl bara jag som tycker så.
Motsvarande upplägg, men med 90 m2 golvyta, och möjlighet till loft på 37 m2 kostar 3 875 000:- SEK.
Men visst, man köper ju inte på ritning åtminstone. Kul att flytta in på en arbetsplats för glada amatörer, som i åratal kommer släpa byggmateriel i de gemensamma utrymmena.
Husmask uppger 38 566:- SEK per m2 för lägenheter i Uppsala. 90 m2 skulle alltså kosta 3 471 000:- SEK. Inrett och utan betonggolv.
Men varför inte? I en del länder på kontinenten (Nederländerna?), så flyttar man med köket, som inte ingår i lägenheten. Det gäller även hyresrätter, tydligen.
36 kommentarer
Gör-det-själv programmen står ju som spön i backen, klart som fan att rålägenheter är oerhört mycket lönsammare för en Brf att sälja när de lyckats frigöra en lämplig yta för ytterligare en bostad än att de anlitar arkitekter och hantverkare för att få till ngt färdigbyggt.
Detta är ju lägenhetsinnehavarens motsvarighet till att få bygga sitt eget hus.
Bra med rena golv för odling och eldstad, synd bara att det är i bostadsrättsform, skulle vara ägarlägenheter!?
Och vad tänker du dig att fördelen med ägarlägenhet skulle vara?
Instämmer, samt återkommande team building iform av Norrlands jägarnas baskermarch för samtliga grannar. Prepping i sann folkhemsanda.
Nere i Tyskland är det fortfarande relativt vanligt att kök inte ingår i hyresrätter. Antingen tar man med sig sitt från föregående lägenhet eller så köper man föregående hyresgästs kök. Gäller nästan enbart äldre orenoverade bostäder då hela poängen är att hålla nere hyran; renoverat och nybyggen har i princip alltid kök.
Man har slutat att bli förvånad över vår bostadsmarknad. Jag undrar bara vem som lägger dessa pengar? Vi sålde vår villa som jag växte upp i 1993 då mina föräldrar skilde sig. Den var på 7 rok i två våningar 102 + 102 kvm centralt läge i en lite mindre ort med pendlingsavstånd till Stockholm. Vi fick 950 000:- men då var iofs räntan på 12-13 % något. Jag föredrar dock lägre pris och högre ränta för då känns det ändå rimligt att kunna betala av lånet inom åtminstone en 30 års period. Men det verkar bara vara jag som tycker så. Bankerna och bostadsbolaget har verkligen lyckats normalisera en sjukt hög prisbild.
13% ger en ränta per år i början på 123500 kr. Under en trettioårsperiod blir det i medel 60000 kr per år. Väldigt framtungt. Trettio års amortering av 950 000 kr blir 32000 kr. Totalt 92000 kr.
Vad kostar villan idag. Jag gissar lite och säger 3 milj. Kanske högre, men det är inte riktigt rättvist att bara skylla prisskillnaden på de låga räntorna då vi också haft inflation, så jag tror 3 milj är en bra approximering.
Med 1,5% ränta blir det 45000 kr per år, i medel 23000 kr under amorteringsperioden. 92000 – 23000 = 69000 kr till amorteringar ger 43 år istället för de trettio åren. Lite längre förstås.
Största skillnaden är annars att du efter amorteringarna har ett hus som är värt 3000 000 kr istället för ett som är värt 950 000 kr, eftersom du i högre utsträckning betalt till dig själv istället för banken.
Och förstås att du slipper utgiften på 156 000 kr per år i början, utan istället kan börja med en utgift på 114 000 per år som ju är en viss skillnad när man ska köpa kombi, vara hemma från jobbet med barnen och sånt. Om man med den högre räntan istället skulle amortera mindre i början blir ju totalkostnaden för räntorna högre då lånet är större under en längre period, så då får man göra en annan kalkyl.
Tror dock inte att räntorna kommer vara så låga som de är nu om några år. Sen så kan man utgå från scenariot att man kanske får en bonus eller arv eller dylikt och kan pynta in det på lånet. Då är det betydligt lättare att nå Noll än om du lånar 3 miljoner. Tre miljoner är dessutom lågt räknat. "vår" gamla villa såldes för 4 miljoner 2017.
Men jag förstår vad du menar iblandekonmi. 🙂
Ja om man tror på 1,5% ränta så länge… Du är helt rätt ute om världen vore förnuftig Emdor. Men vad ska makthavarna i kapital och stat göra nu framöver?
olägenhet -> rålägenhet -> lägenhet?
Skulle kunna tänka mig att köpa en rålägenhet, sen verkar ju inte dessa rimligt prissatta men det tycker ju jag om de flesta bostäder numera.. När det gäller villor har jag förstått att en kombo är rätt vanlig man köper med oinredd övervåning, så har man tid att fixa innan förhoppad återväxt på familje sidan..
Går man in och letar på Uppsala och nybyggnation via Hemnet hittar man en av de större bostadsutvecklarna i många projekt. Klickar man på annonsen hamnar man direkt hos bostadsutvecklaren, och en beskrivning av lägenheten och hur fint allt är i området. De ger även en guide i hur man lånar i banken.
Däremot inte ett ord om föreningen, dess ekonomi och eventuella lån. Inte ens vad som ingår i avgiften står, enbart avgiftens storlek.
Är det ens en laglig marknadsföring?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För 50 kvadrat. Hittar inte den du menar.
Nu förstår jag vilken annons. De anger även den ännu inte existerande övervåningen under kvadratmeter på hemnet.
Med det sagt så skulle jag inte köpa där utan i fålhagen eller Luthagen för de pengarna.
En intervjuad arkitekt i VA, som får tjäna som den objektiva betraktaren, anser att man på detta vis kommer att spara pengar. Genom att sälja billigare kvadratmetrar och låta ännu en arkitekt inreda och upphandla inredning och ytskikt, ska det tydligare bli billigare.
"Vi tycker att så kallad ”open building” är ett sätt att erbjuda lägre priser på bostadsmarknaden och sänka trösklarna genom de besparingar man kan göra."
Det framgår inte om arkitekten är nöjd med sitt gruppboende och dess arkitektur, men de har fri medicin och släpps ut en timme varje vecka på en liten innergård för att se samma föreställning av clownen Manne.
Målgruppen är kanske såna som min familj. En hantverkare + inredningsintresserad fru. Problemet är priset.
Eller de som inte har den ringaste aning om vad det innebär att tapetsera eller lägga golv.
Det är fan inte svårt. Åtminstone inte om man väljer konsumentprodukter.
Precis, tänk så många objekt inrullade i mattor du får plats med Ben, bara du bygger väggarna och mellanplanen tillräckligt tjocka. Annars så finns det väl ett antal hantverkare som kan fixa det, gäller bara att ha en rimlig kalkyl.
Alltså, ytskikt är ju inte så svårt, de kostar pengar och tid, men går att göra. Idén här är ju däremot att anlita en arkitekt för att designa lägenheten, och sedan bygga innerväggar, trappa, el, vatten coh allt som gör det färdigt. Denbudgeten är inte riktigt av ytskiktstyp och innebär rätt mycket jobb om man nu vill göra allt själv.
El och avlopp verkar redan vara klart. Bärande balkar finns. Tror inte en arkitekt behövs bara en snickare om man inte själv kan bygga.
Ha, ha.
Det kan bli ganska intressanta spinoffer på rålägenheterna.
Jag kan tänka mig att "arga snickaren" får en hel del att göra i framtiden också.
Sen kan det bli än mer underhållande att gå in på familjeliv.se framöver.
Vad sägs om:
"Min nya sambo och jag flyttade in i en rålägenhet.
Vi bestämde att jag skulle iväg och köpa gardiner medan sambon skulle tapetsera och lägga golven i vår nya trea.
När jag kom tillbaks var han inte färdig!!!"
Det kan bli spännande framtida förslag i dejtingdjungeln antagligen.
"Vill du hem till min rålägenhet? Den är centralt belägen."
Man kan se det som att tilltänkte partners kan tillsammans bygga upp sin framtid från betonggolv till valfri sängnivå, eller att uppdelningen av medelklassen ökar internt.
Liksom att det kanske finns fler variationer på standard för inneboende.
Men som tidigare påpekat – detta är ju för brf, blir lite udda.
Om man visar sitt ID06 lite diskret på krogen…
Borde väl finnas marknad för konceptet? Vissa bygger ju alltid om oavsett var de flyttar.
Miljöargument?
De stora lägenheterna 127,8 kvadrat med loftet har inte så mycket liknande konkurrens så nära centrum. Vill man bo så stort/ ha möjlighet till 6 rum och kunna cykla eller gå till jobbet så är det inte så dumt. Nära sjukhuset, science park och flera skolor samt delar av uni ex. Det byggs väldigt lite hus i Uppsala och de är dyra.
Jag håller med. Förutom att priset är för högt så är idén intressant. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att leja ut enklare bygguppgifter, du tar hellre ledigt och bygger själv.
Jag antar att det handlar om byggprojekt där de kvadratmeterpriser man först räknat med inte materialiserade sig. Justera upp marginalen igen genom att 'inkludera mindre' i köpet.
Fanns såna här radhus i slutet på 90-talet, tror det var i Enskede, ingen ville köpa hus då så de gjorde dessa och det skulle vara mkt hög kvalitet på skalbygget.
Även i Tyskland flyttar man med köket…hur korkat som helst eftersom det i stort aldrig passar i den nya bostaden.
Det måste vara så meckigt och tungt att flytta också.
Nej nej nej nej & nej. Har precis bott 20 månader i en liknande byggnad med rålägenheter i ett Nord-amerikanskt land. Vi blev charmade av vår färdiga lägenhet och det gemensamma utrymmena. Ni kan aldrig ana vad som hände sedan… Jo, 15 av de 30 lägenheterna var osålda och varenda en som köps rensar ALLT (om det inte redan är en rålägenhet) och börjar om från grunden. Väldigt kul att bo i en byggnad där det pågår konstruktioner HELA tiden på något sätt. Naturligtvis skedde allt med stenåldersverktyg så det tar sisådär 9 månader minimum att färdigställa en lägenhet. Med tanke på bullernivåerna (man blir galen av det, tro mig) och byggdamm är det absolut inget jag rekommenderar. Jag undrar jag om det verkligen är/skulle vara tillåtet i Sverige med tanke på bullernivåer, boendemiljö etc, även om konstruktionssätt förstås skiljer sig åt?