“Redan de gamla grekerna tänkte att det kunde varit värre.”
Ett sätt att hantera vardagen och må bättre är att inte fokusera på vad andra har, eller hur mycket bättre man kunde haft det. Istället kan man stoppa upp och reflektera över hur mycket värre saker kunde vara. Redan de gamla grekiska stoikerna använde detta, vilket kallas för negativ visualisering.
Bilkö. |
Ska inte gräva ner oss för mycket i detta, men så här på måndag förmiddag när ni suttit i den första måndagsrusningen, och någon trafikolycka stoppat upp trafiken – tänkt inte “om jag hade varit lite snabbare hade jag hunnit före olyckan och sluppit den här svordom kön”. Inse istället att om du varit lite snabbare, kanske det hade varit du som krockat. Du kanske inte bara blivit sen till jobbet, utan kunde fått men för livet, rent av dött.
Tekniken kallas negativ visualisering och går emot den grogrund för missnöje som vi normal bär med oss genom att alltid sträva efter något bättre, alltid försöka överträffa andra. Viss kan och bör man hela tiden sträva efter något bättre, men utan att stoppa upp och reflektera över det man har, så riskerar man bara bli missnöjd och avundsjuk, rent av missunnsam. Det kan du råda bot på genom att dagligen spendera en minut på att tänka åt andra hållet. Det krävs inte så mycket.
Detta är inget nytt, utan var ett koncept som de gamla grekiska stoikerna tog fram. I sin yttersta form handlar det om att tänka på döden, så du kan uppskatta livet. Så le och var glad, för det kunde varit värre.
Och så blev det värre.
Så, det krävs inte mycket tankeverksamhet för att inse hur mycket sämre din tillvaro kunde varit. Men det kommer göra dig mer nöjd.
36 kommentarer
Så vi ska vara glada att vi har S+MP, för det kunde varit bara MP? 😛
Som Carl Bildt sa "om 50 år är vi döda allihop, i alla fall vi som står här". Gott att inte behöva oroa sig för ev. barn och barnbarns framtid.
Den som jagar lycka kommer alltid vara olycklig. Det är bättre att vara glad över det man har och sträva efter att äga mindre.
Fast det är inte många som tänker så.
Glaset är halvfullt.
Vilket glas?
Tekniskt sett är det fullt, hälften vätska och hälften gas…
Tekniskt sett är vätskan och gasen 99.99999999999% tomrum
Doh!
Nu kan det ta mig f-n inte bli värre sa pessimisten
Joodå, det kan det visst det sa optimisten.
Det bästa med att vara pessimist är att man slipper bli besviken – det är positivt!
På samma vis som de som kallar sig realister, allt som oftast faktiskt är pessimister och inget annat?
Det kan nog vara en bra teknik. Jag har nog aldrig använt det som en medveten strategi, men ibland gör man den sortens jämförelser ändå.
Googlar jag negativ visualisering kommer det här inlägget redan överst. Vilket bör vara ganska angenämt för en bloggare!
Sökresultatet beror på att Google vet att du hänger på denna blogg dagligen. Men det kunde ha varit värre…
Självbetraktelser av Marcus Aurelius, svenska utgåvan fr 207, isbn 9789187193255. Nästan 2000 år gamla texter men ändå tidlös, en fantastisk bok, läs och lär och framförallt Gör.
Utgåvan från 2017 alltså.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Always look at the bright side of life.
Det ska besättningen på HMS Sheffield (eller om det var HMS Ardent) ha sjungit i livbåtarna under Falklandskriget.
IWM har släppt en ljudbok där det talas om det.
Perfekt.
"Det är aldrig försent att ge upp!"
På vårt senaste säljmöte hade vi René Oehlenschlæger som föreläste. Mycket intressant och ligger i linje med bloggarens insikt.
En bra övning:
På kvällen när man kommer hem, nämn tre bra saker som hände under dagen till respektive, eller bara skriv ner dem på ett papper.
Svårt i början, och det kan vara rätt banala grejor som, jag steg upp, jag lever, jag åt en god macka till frukost.
En till två veckor senare har man inga svårigheter att hitta tre, man skulle kunna säga/skriva tio!
Motgångarna känns väldigt få, för man ser alltid andra bra saker.
Man kan göra samma sak med t.ex sina barn. Man skriver ner tre saker som man vill göra med barnen, de gör lika dant. Sen gör man det. Spela fotboll, åka och fiska, handla glass m.m. Till en början små saker, enkla saker som alla uppskattar.
Efter ett tag kommer man ha en lista med hur mycket som helst man kan göra med barnen och som de uppskattar, alla kommer dessutom ifrån dessa jävla datorer och paddor!
Negativitet är jävligt klistrigt, positivitet rinner bara rakt av!
Snyggt!
jag är ett cornufan idag! 😉
För att utmana din negativa visualisering kan det vara bra att känna till risken att dö i samband med besök på sjukhus inom en snar framtid kommer att öka radikalt. Det beror på en "ny" multiresistent vårdrelaterad jästsvamp, Candida auris, som förutom av Folkhälsomynidigheten inte rapporterats av svenska medier. Upp till 50 % dödlighet inom 90 dagar, och mycket svår att sanera efter. På ett sjukhus NY har man t ex blivit tvungna att riva bort delar av inredningen, golv och vägg för att få bort den.
Anledningen till att den spridit sig och blivit multiresistent tros vara den utbredda antibiotika användningen, bland människor och inom jordbruket, och besprutningen med mögelgifter på grödor. På sjukhus både i Europa och. USA har man ofta tystat ner den svårdiagnostiserade svampen, enligt NYtimes.
För de som önskar preppa mot Candida auris kan det vara värt att pröva Dr Sanna Ehdin råd (fb):
"betänk att ett starkt immunförsvar samt att regelbundet inta parasitdödande örter är viktigare än någonsin. Örterna verkar genom att spräcka upp den slemmiga biofilm som sjukdomsframkallande svampar o bakterier omger sig med.
Blogg kommer om detta o biofilm, men så länge handlar det om att:
1. Spräcka upp den skadliga biofilmen
2. Bekämpa de sjukdomsframkallande bakterierna eller svampcellerna.
3. återställa en hälsosamma flora så fort som möjligt.
FAKTA: naturliga sätt att bli av med skadlig biofilm.
Exempel på verksamma medel är: enzymer, antibakteriella örter, äppelcidervinäger (lågt pH) och bikarbonat, vars höga pH är toxiskt för patogenerna. Exempel på bra örter är malört, gurkmeja, chilipeppar, klöver, svart valnöt, mariatistel, nejlika, ingefära, olivblad, pau d’arco, timjan, oreganoolja och cayennepeppar.
Läs här: https://www.tv-helse.se/svampinfektion-candida-auris/…
Jag minns när svamp bara innebar mjäll…
Det är nog bättre att lyssna på en riktig läkare än den självutnämnda experten Sanna Ehdin.
Du antyder att detta tystas ner, men är detta inte något som sjukhus världen över har att hantera på en daglig basis?
Finns en massa elaka patogener som bara väntar på en "svag" värd.
Att det tystas ner är ju bara trams. Men det verkar vara en relativt nyupptäckt patogen som har potential att orsaka problem.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/mikrobiologi-laboratorieanalyser/laboratorieanalyser-och-tjanster/analyskatalog/diagnostikaktuellt/ny-multiresistent-vardrelaterad-infektion—candida-auris/
https://www.cdc.gov/fungal/candida-auris/index.html
https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/RRA-Candida-auris-European-Union-countries.pdf
Jag har läst om det där för flera veckor sedan. Gjorde lite research och kom fram till att detta inte var något uppseendeväckande att skriva om. Resistenta sjukhusbakterier är inget nytt, detta är bara en ny variant.
I den här NYtimes artikeln kan man läsa om motvilligheten bland sjukhusen att berätta om candia auras:
nytimes.com/2019/04/06/health/drug-resistant-candida-auris.html
Sanna Edhin har fil doktor i immunologi, och flera års postdoc studier, och författare till mängder av böcker… är det vara självutnämnd?
Re: Nik
Hon är alltså inte läkare utan fil dr i bioteknik. Hennes doktorsavhandling har enligt Google Scholar citerats två gånger varav en gång av henne själv.
@NIK : Sanna Edhin har haft äran att vinna VoF:s "förvillarpris" och är en kvacksalvare. När ska folk lära sig att en titel är irrelevant? Det är faktan och vad som sägs som är det viktiga.
Gällande denna svamp så går det att läsa om den på CDC:s hemsida och det är i nivån med "meh" på den just nu.
Som svensk kan man också trösta sig med att oavsett jobb i detta land, alltså även lågbetalda, har du en av de högsta levnadsstandarderna jämfört med en väldigt stor del av övriga världen.
Kan även rekommendera 'A Guide to the Good Life' av Irvine, som tänkvärt belyser hur man kan använda stoicismen även i dagens samhälle, precis som herr bloggaren föreslår.
"Det var bättre förr, men det var aldrig bra" Allan Edwall.
"Det är ju det som är meningen med julen, allting ska va exakt likadant år från år, det är den enda dan som man verkligen kan lita på hur den kommer å bli." – Gustav Svensson