SBAB höjer sina bolåneräntor på lån upp till 2 års bindningstid, som en konsekvens av Riksbankens räntehöjning igår. Fler banker lär följa efter, oavsett tidigare uttalanden från igår.
Mer till räntan. |
Nyhetsbyrån Direkt uppger att SBAB höjer räntorna på mellan 0.15 till 0.25 procentenheter beroende på löptid för lån på mellan 3 månaders (“rörlig”) och 2 års bindningstid. Förmodligen är den större höjningen på 3-månadersräntan och den lägre på 2 års bindningstid.
Banker gjorde igår uttalanden om att de inte skulle höja på grund av Riksbanken, men sannolikt höjer de allra flesta. De korta marknadsräntorna har naturligtvis följt efter reporäntans höjning.
Jag kommer börja redovisa gårdagens enkät om läsarnas bolån senare idag, men preliminärt ser snitträntan ut att ligga runt 1.45%, så 0.25 procentenheters höjning är en ökad ränteutgift på 17% för bloggläsarna. Siffrorna är preliminära och har inte tagit hänsyn till olika bindningstider.
Hur ökade ränteutgifter inte ska påverka bostadsmarknaden lämnas som en övning åt … tja de flesta.
28 kommentarer
150 kronor mer i månaden per miljon lär varken göra till eller ifrån.
Jag skulle inte ens märka om 150 kronor försvann från kontot varje månad. Dessutom skulle man väl få ca 400 lägre skatt per månad. Det är ju inte fattigpensionärer som sitter på 4 miljoner i lån…
Räntorna måste nog upp 100% eller mer från dagens nivå innan det blir kännbart.
Däremot skulle det kunna bli en psykologisk effekt att man vill avvakta lite och se om det höjs mer. Viket skulle kunna orsaka en nergång.
Reportern på rapport igår verkade bra nervös…
Slår hårdast där det är som dyrast, och mot förstagångsköparna som behövs för att mata pyramidspelet m greater fools.
Nä, är nog ingen som tvingas från bostaden för några hundra mer ut, om inte annat ändrats. Men någon stans har ju alla varit tvungna att dra en gräns för hur mycket man kan eller vill betala i ränta på sina lån och i genomsnitt bör ju det göra att utrymmet man vill låna minskar. Själv förordar jag ju en modell där man tar till med amorteringar vid låg ränta och minskar dom när den höjs. Men det är ju också lätt för mig att ha synpunkter på hur man hanterar sina lån, som bor i hyresrätt och är nöjd med det..
Den modellen med att amortera mer när räntorna sjunker är ju klok. Men det är väl upp till individen själv att göra detta och det har ju varit ett gyllene tillfälle till det i många år nu.
Handlar ju inte om att folk inte kan få fram 400-500:-/månad. Handlar dels om att det slår på marginalen för konsumption, dels om att det ramlar direkt in i kalkylen för hur mycket pengar du får låna.
Hundra spänn hit eller dit låter futtigt ja, men men det auktionsförfarande som bostäder normalt säljs på etc innebär det ju att det är den som sträcker sin ekonomi till marginalen som sätter priset (aka den dummaste jäveln vinner auktionen). Det torde vara svårt att överblicka riktigt vad även en marginell förändring kan medföra på marknaden tänker jag. Kanske finns nån ekonomiskt skolad som har nån fräsig matematisk modell eller nåt.
Någon modell har jag inte.
Men, tänk på ränteavdraget.
Högre ränta bör väl påverka statsbudgeten?
Ca 17 miljarder är kostnaden innan räntehöjning så där rök väl dryga 3 miljarder.
Att titta på månadskostnaden känns inte som en långsiktig plan.
Tror det var igår på radio jag hörde att vi får nog vänja oss med räntor som är dubbelt mot dagens ett antal år framåt. Det är ju inte höga räntor ändå, inte ens om man skulle trippla dagens räntor är de speciellt höga, mer normala.
Kändes som att journalisten ville få till någon slags domedagskänsla när det i själva verket återgår till det normala.
Han kanske själv sitter på en överbelånad lägenhet i Stockholms innerstad, vem vet?
Ja, eller så ville han väl bara göra en nyhet av nåt som inte riktigt är det.
Visst, enskilda hushåll klarar säkert både dubbla och trippla räntor. Men som många redan påpekat, för samhället i stort blir det mkt negativt. Mängder med jobb kan försvinna då hjulen går långsammare. Då säger någon, men statens budget är stark. Javisst, när man skjutit över kostnaderna på kommunerna.
Sveriges ekonomi tål inget, med kreditbubbla, allvarliga strukturella problem, stora grupper långt från arbetsnarknaden och eftersatt infrastruktur som kräver stora utgifter.
Har vi tur blir det en mkt långsam ökning av räntorna som medger viss anpassning.
Eller att Göran Persson kommer tillbaka och sanerar som på 90 talet.
För mig skulle +0.25% innebära ca 960:- mer per månad (räknar inte in ev ränteavdrag) vilket är fullt hanterbart. Amorterar 7500:- per månad och skulle räntorna sticka iväg uppåt 3% på lång sikt (verkar troligt) så finns ju möjlighet att ta en del av detta från amorteringen. Band på 3år / 1.49% dagen efter tokstollen blev president så nu är det år kvar.
Spelar det någon roll, vi behöver ju gräva fältgravar åt familjen enligt föregående bloggpost 🙂
alltså, om man inte har råd med en ränta som går från 1,5 till 3 % och ligger där under överskådlig tid har man problem.
Men tänk vad det innebär för banksektorn. Det kommer nästan dubbla intäkterna under mycket lång tid framåt, även om såklart utgifterna ökar också.
Vilken förmögenhetsöverföring det blir från folket till finansektorn. Den obalansen kommer märkas.
Antagligen får skatterna höjas ordentligt för det för att kompensera genom högre avdragsrätt, sk cirkulär ökenomi.
Man kan ju se det som så att om låneråntan räntan stiger från 2.0% till 2.25 efter höjningen så kostar får man nu bara 3.6 Mkr till samma månadskostnad som bolånetorsken tidigare fick på 4.0 Mkr.
Nu står mäklarna i kö hos tidningarna för att förklara att det inte påverkar priserna på bomarknaden får fårk måste ju bo.
Undra hur många som valt bostad efter låneutrymme. Det är mycket dåligt ekonomiskt agerande, men känns spontant som ett standardbeteende i alla fall i storstäderna. Bostad stor statusmarkör i Sverige.
Har du maxat lånen så har du antagligen 3% i amortering. Då tror jag inte en 25-punkters höjning spelar så stor roll faktiskt.
Ja min känsla är att standardproceduren innebär att man först söker lånelöfte därefter köper man det finaste man har råd med får den pengen.
Fast eg var det nog bara för ett fåtal det lånelöftet minskade så mycket som mitt exempel. De flesta begränsas väl idag av 4.5 gånger årsinkomsten och för den gruppen påverkas ju inte lånelöftet av räntan. Inte idag i alla fall…
Läste på en reklamskylt framför ett nybygge på Lindholmen i Göteborg "Många unga vuxna bor ofrivilligt kvar hemma. Vi bygger bort bostadsbristen"….Bostäderna i området säljs för mellan 60-90 tusen kr/kvm (då har jag exkluderat föreningslånet som ligger på runt 20 000 kr/kvm). Schysst av byggbolagen. Det är brist på bostäder och inte pengar verkar det som 😛
Det är kanske dom i den här artikeln som byggbolagen/mäklarna syftar på:
http://www.gp.se/ekonomi/inkassochef-varnar-julhandeln-kan-bli-en-skuldfälla-1.11939555
Nu börjar väl problemen komma som flera har varnat för. Ju mer inflationen ökar, desto mer måste räntan ökas. Och ju mer räntan ökas, ju mer måste priser öka samt att kostnader för boende ökar. Framöver kommer inte villorna vara bankomater, de kommer vara skattefogden.
När reporäntan sänktes följde inte bolåneräntorna med i samma takt när reporäntan närmade sig och gick under noll. Bankerna menade då att bolåneräntan inte följde reporäntan. Det ska bli spännande att se hur reporäntan och bolåneräntorna hänger ihop nu när räntorna stiger.
Min låneränta och säkert många andras påverkas inte förrens stibor går över 0%…
Vad din låneränta är, spelar mindre roll i denna kontext. Bostäder köps i stor utsträckning på marginalen, du ska inte tro att banken räknar med att en bil ingår eller för den delen ett SL kort i deras kvar att leva kalkyl. Banken går först. Och nåde dig ifall du missar en CSN-inbetalning. 450kr extra fick jag/vi, i påminnelse avgift. Bara denna avgift, adderar i vårt fall 7%-enheter ränta. Förstås bättre betala i tid, men ganska sjukt faktiskt.
Förstår inte vad du menar.. min (bo)låneränta bestäms av stibor plus ett fast påslag som är 1.05%. Min ränta blir dock aldrig lägre än påslaget vilket gör att jag jämfört med idag inte får någon räntehöjning förrens stibor kommer över 0%.
Har en vag känsla av att det finns gott om millenials (a. k. a. The Greatest Fools i mänsklighetens historia) som nu upplever chocken av grusad världsbild: "kan räntan alltså ändras? Och till och med STIGA??? Buhuhu jag blir så kränkt"
Eftersom priserna sätts på marginalen av denna sorts idioter så… Är det dags för mig att poppa popcorn igen 🙂
Ja du. Det minns jag när man gick på visningar av nya etapper i Göteborg. Roliga frågor som ställdes till mäklarna. Minns denna:
"Hur mycket tjänar man i genomsnitt på en 2a?"
Bah. Väck mig när stibor går över 0 %. Då kanske folk börjar fatta hur onormalt låga räntorna är.
Börjar alltså.