Enligt SOM-institutet är ekonomisk kris det som svenskarna är minst oroade över. Istället ligger långsiktiga hot som klimatförändringar och miljö överst på oroslistan. Kanske är det tryggast så – att ignorera det som vi vet alltid kommer hända, kommer drabba hela samhället och det i relativ närtid. För svenska folket är ekonomisk kris en osannolik svart svan som man helst inte tänker på.
Källa: SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet (PDF). |
Ekonomisk kris är något vi vet kommer hända och sker med ungefär tio års mellanrum. De senaste kriserna inleddes för svensk del på allvar 1992 med 90-talskrisen, 2001 med IT-kraschen och 2008 med den akuta fasen av finanskrisen.
Det är med all sannolikhet dags nu igen med den ekonomiska nedgången som konjunkturavmattningen innebär. Den här gången blir det antagligen skuldbubblan och den tillhörande bostadsbubblan och baserat på forskningen dröjer det två år från att bostadspriserna toppar tills man får en bank- och finanskris. Det blir alltså 2019 – 2020, som den riktiga krisen smäller till den här gången för Sverige.
Men svenskarna är förstås inte oroade. Istället är man mest oroade över långsiktiga problem som klimatförändringar, miljöförtstöring, utrotning, försämrad havsmiljö och antibiotikaresistens. Samt terrorism, främlingsfientlighet och organiserad brottslighet. Terrorism hamnar högt, trots att det är extremt osannolikt för individen (men inte en mindre tragedi för de drabbade pga detta).
Gissningsvis styrs oron av mediarapporteringen – och media gör sitt bästa för att skönmåla Sverige ekonomiska och finansiella problem. Bostadsbubblan, skuldbubblan och obligationsbubblan håller man helt enkelt käft om och börsen kan förstås bara gå upp, även när den faktiskt inte gör det.
Så svenska folket sussar vidare i sin trygghet och ser inte vad som för svenska folket de facto är en svart svan. För det är för jobbigt. Inte bara för journalisterna och media, utan även för allmänheten.
Vi kommer alltså bli tagna på sängen även denna gång och undra vad som hände. De flesta av oss alltså…
181 kommentarer
Kan det vara så att de som varit med förr vet att ekonomiska kriser inte är jordens undergång, och att de som inte varit med förr inte vet vad de har att vänta sig?
Ja det är bara det att cornu målar upp det som jordens undergång. De som vet att det inte kan inträffa fler fler gånger kan man sova lungt;)
Eh..tänk om du går till mataffären med 1000 kr och kan endast köpa 1kg potatis. Din lön är densamma som idag. Inte världens undergång men det eller dödlig sjukdom är det värsta som drabba en person.
Ja det vore hemskt mr j. Jag börjar genast odla!
Riktigt så illa blev det inte 92,01 eller 08. Men visst var det trist att få några tusen mindre i plånboken.
Fråga igen om tre år …
Med tanke på topp två och topp åtta vore det verkligen lite förvånande om mp åkte ut ur riksdagen.
Jaha, varför då? Miljöpartiet lever inte upp till sitt namn. De förde fram miljöfrågorna på 80-talet, det var deras politiska insats. Sedan länge har de upphört att vara det partiet som först tog sig in i rikspolitiken. Numera är de det Bisarra partiet.
Helt apropå kan ni på facebook.com/ekosolid/ ta en titt på hur mitt proto-parti EkoSoLiD/ EkoSocialLiberalDemokraterna/ Hållbarhetsdemokraterna/ Medborgar(inkomst)demokraterna ser ut nu. Värdegrunden lyder Hållbarhet, Demokrati, Frihet, Omsorg och Framsteg. Jag har nyligen lagt till ett par inlägg om medborgarinkomst och om energifrågorna. Det kommer mer av ideologisk art.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag försöker en gång till med en klickbar länk. Första försöket verkar ha skitit sig av något skäl.
EkoSoLiD
…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Med tanke på att mupparna verkar premiera de översta tre så vore det konstigt ifall de blir kvar snarare…
I många fall kan man bortse från beskrivande ord på partier och länder, eller snarare anta motsatsen. Miljöpartiet värnar inte miljön, liberalerna är knappast liberala och vem tycker moderaterna är moderata? När man stöter på ordet demokrati så kan man utgå från att motsatsen gäller…
Du tror alltså att socialdemokraterna, sverigedemokraterna och kristdemokraterna är extra demokratiskt opålitliga? Och i USA måste förstås Demokraterna utgöra den stora demokratifaran…
Grejen är att övriga partier (förutom SD) sedan länge är globaliseringsextremister, som finner demokrati vara besvärande och något som bör minimeras till förmån för universella mänskliga rättigheter och alla människors lika värde mm. Det är i tämligen hög grad för att demokratin hotas av globaliseringsextremister som jag finner skäl att betona demokratin så starkt.
Förlåt, men vad är en globaliseringsextremist egentligen enligt dig?
Timbros Johan "Globalisation is good" Norberg är globaliseringsextremist. Inga nyanser där, utan alla former av globalisering är helt enkelt bra. Han och Timbro har bearbetat miljöpartiet och andra hårt för att de också skall bli globaliseringsextremister.
Exempelvis mp:s tidgare ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson, som i ett led i ambitionen att bli vald till grönt språkrör hävdade att det är en mänsklig rättighet att bosätta sig var man vill i världen, trots att FN aldrig uttalat något sådant. I själva verket är migration allt som oftast inte bra för miljön, vilket en grupp forskare påpekade i SvD nyligen. Men vad spelar det för roll.
DNs ledarredaktion har haft hur många utfall som helst mot nationalism men aldrig någonsin ifrågasatt globaliseringen. Istället försvarade man hösten 2015 fortsatt öppna gränser med argumentet om alla människors lika värde, understött av tunga auktoriteter som Zlatan och andra stjärnor inom nöjesbranschen. DN har också gjort allt för att ge politisk skjuts åt alla som bejakar obegränsad rörelsefrihet och likt Gustav Fridolin ser det som sin stora livsuppgift att "riva murar".
Till de kommer alla som gastar gällt om "mänskliga rättigheter" men knappast längre vill veta av några demokratiska rättigheter. Svenska medborgare och skattebetalare har inga rättigheter alls när presumtivt nödställda människor knackar på dörren. "Alla människors lika värde" innebär ett förnekande av att svenska medborgare och skattebetalare kan få minsta företräde gentemot människor från resten av världen. Svenska medborgare skall bara arbeta och betala skatt tills de stupar på sin post. Någon som helst äganderätt till landet har de inte. Det är en ren slump att de fötts i Sverige och de har inte något som helst företräde till något av det som finns i Sverige. De har bara rätt att arbeta tills de dör, för att försörja alla nykomlingar.
Globaliseringsextremister vill ha full rörelsefrihet för kapital och människor. Alla länder skall vara försedda med svängdörrar. Någon global demokrati skall man däremot inte ha. Bara ett svagt FN utan makt. Vilket ger den där neofeodalistiska socialdarwinistiska anarkoglobalismen som alla "nyliberaler" drömmer våta drömmar om.
Vänsterextremisterna vill med anarkoglobalismen sannolikt bara se världen rasa samman, så de sedan kan bygga sitt förmodade lyckorike på något ännu oförstått sätt.
MR-extremister är i allmänhet jurister som ser gränslösa personliga inkomstmöjligheter när MR-principerna skall praktiseras.
Många andra destruktiva dårar har också hoppat på det globaliseringsextremistiska vansinneståget.
Miljöpartiet tjänar inte miljön i första hand. Men det spelar ingen roll då de har ordet "miljö" i sitt namn. Det duger åt många: "de måste ju vara bra för miljön för de heter ju så?"
Inte konstigt att oron för ekonomisk kris är rekordlåg efter en lång högkonjunktur.
På samma sätt är oron förmodligen jättehög mitt under krisen. Nåja.
Jag håller med om att 2019-2020 "känns" som läge för lågkonjunktur / skuldkris / (något annat). Frågan är hur det går för Sverige relativt övriga världen.
Apropå läge för händelse, hur är det med Sydeuropa nu för tiden. Tidningarna har ju tröttnat på att skriva om deras statsskulder, men de är väl högre än någonsin?
Mycket riktigt är det så. Läget är risigt där nere. Känns som om de flesta blundar för staternas skulder.
På nätet var ju snacket kring 2011 att allt skulle gå åt helvete och dra med sig alla Europas banker och så vidare, om jag minns rätt. Sen klarade sig rent mirakulöst ändå de starka nordiska länderna och Tyskland det hela alldeles utmärkt nåt år senare, med start på en rekordlång högkonjunktur istället. Så kan det gå.
Fortfarande är det väl lite bistert i t ex Italien, ett land som verkar totalt oförmöget att växa i någon meningsfull hastighet — fast å andra sidan är det lite som i Japan där, att statsskulden är inhemskt ägd, vilket då inte ses som lika farligt…
Det är onekligen fascinerande att Portugals 10-åring står i 1.69% samtidigt som USA-s är strax under 3%.
@Joakim !
italien är inte ett land! Det är snarare 2 eller 3!
Längst i norr har vi SüdTirol.. En ekonomiskt mycket välmående del präglat av familjeägda småindustrier i varje alpdal.. Exv. de små skruvarna i dina glasögonbågar och ävenså själva bågarna kommer med stor sannolikhet från just en liten småindustri där.
Dina slalomskidbindningar – Tänk Gustavo Thöni och Piero Gross.
Sedan har delen norr om Rom..
FIAT, Ansalso-Breda, Caproni, Alfa-Romeo, Maserati, Lamborghini mm. Var och en "berömd" på sitt sätt.
Söder om Rom börjar Afrika..
Tänk Alfa-Sud !
Vad vill du egentligen säga med ditt inlägg Bengt?
Att det finns regioner i Europa?
Ja, det stämmer och man kan inte bara dra ett land över EN (1) kam !
Nej, men så är det ju i alla länder, när man ska diskutera saker som valutakurser, nationella statsskulder och nationell produktion så får man dra gränsen nånstans.
Det är ju samma sak i Tyskland (jmf München och Berlin), Sverige (små kommuner som Dorotea vs Göteborg) mfl länder. Produktion, levnadsstandard, lynne etc skiljer sig.
Nu talade jag om Italiens statsskuld och Italiens kroniskt låga tillväxt. Statsskulden är nationell. Tillväxten skiljer sig i olika regioner i Italien, men den högre tillväxten i nord räcker ändå inte till för att tackla bankernas och statens risiga situation. Punkt.
Lega-Nord vill kapa "Alfa-Sud-Landet"…
Förslaget att byta namn på "Lega Nord" till bara "Lega" tyder på att den inriktningen är förlegad.
Verkar som de i huvudsak frågat miljöpartister.
Eller så lever du i en filterbubbla.
jag tycker enkäten som sådan verkar mycket vinklad (biased)
som man frågar får man svar heter det ju
liknande enkäter har tidigare fått helt annat utfall
Ja i verklighetens stora filterbubbla och mp-folk är utan för den. Kan inte förstå alls att det finns så många som tar ekonomi som självklar.
Så här frågade man troligen:
https://youtu.be/hcxwTgEC7IM
Hon är duktig flickan i sketchen.
Vi har en egen valuta som kommer påverkas negativt av en finanskris vilket gör att vår exportindustri kommer att sälja även vid svåraste finanskris på grund av sjukt låga priser i andra valutor och därmed finns det absolut ingenting att oroa sig för i Sverige. Klarar man sig 1-2 år i dåligt ekonokmiskt klimat så väntar en ny 10 årig kanonuppgång och superkonjunktur. Därför förstår jag varför man är minst orolig över ekonomisk kris. Faktum är att jag som är likvid oroar mig mer än folk jag känner med bara skulder. Dom sistnämnda har ingenting att förlora.
Faktiskt sant. 100% likvid i SEK har inte varit bra i det scenariot.
Vi såg vad som hände 2008/2009, industrin fick böja på knäna lite men fick enorm hjälp av valutaförsvagningen. Några kollegor i andra branscher fick gå ner i arbetstid lite ("80% arbetstid, 90% lön") men de var snabbt tillbaka på 100% igen.
Sen är det du beskriver exakt det som hände 2008-2018, men det finns ju inget som säger att det blir likadant vid nästa kris, varje kris är i någon mening unik. Vi kanske får en fastighets- och bankkris som 1990-1992 som drabbar löntagare och fastighetsägare mycket hårdare.
Vad ska man göra om man är likvid i SEK då men inte känner för att gå in med allt man har på börsen? Växla till EUR till 11 kr och hoppas att man kan växla tillbaka till 30 kr vid nästa kris och då gå in på börsen?
Ja vetifan ifall det blir någon fastighetskris. Riksbanken kan ju köpa bostadsobligationer och på så sätt erbjuda billiga bostadslån samtidigt som valutan faller som en sten och inom 3 år är landet på fötter igen.
Det kan ju lika gärna bli så att kronan aldrig blir svagare än säg 1 EUR = 11,50 SEK. Börsen går ju generellt sett upp i SEK när kronan blir svagare (skolexempel: när kronan flöt 1992) vilket minst bibehåller din köpkraft i internationell valuta / stärker den i SEK.
Jag vet inte vad målet med ditt sparande är eller hur riskbenägen du är, kör en Lysafördelning utan att pilla på den i efterhand så slår du nog de flesta som försöker hoppa in och ut ur börser och valutor beroende på vad de "känner".
Joakim: Om vi säger så här. Ifall du visste att börsen skulle rasa med 30-40% inom 3 år och du hade allt i SEK. Hade du då tagit en risk med att pengarna tappar ännu mer i värde p.g.a. Riksbanken eller hade det känts bättre nu när SEK tappat 15-20% mot andra valutor att dessutom ta en börsdipp på 40% på det som återstår?
Jag kanske vill använda pengarna om 5 år till köp av bostad men det vet jag inte. Jag känner för bostad precis som jag känner för börsen. Jag köper inte när jag känner att jag måste raderas 15 års sparande för att höja min månadskostnad med det dubbla. Får jag en möjlighet att gå in efter ett ras så gör jag det.
Risken är väl att Riksbanken inte tillåter att priserna på något annat än valutan går ner och då har jag förlorat 15 års sparande.
Om jag hade vetat att börsen skulle rasa med 40% inom 3 år så hade jag löpande köpt säljoptioner. Men nu vet jag ju inte det. Som du sett har börsen gått upp i takt med svagare krona, att köpa företag brukar vara ett hyfsat skydd mot inflation och valutaförsvagning (samma sak med fastigheter).
På 5 år kan mycket väl börsen gå neråt i reala termer, det är inte helt ovanligt. 10-15-20 år är en annan historia, då är det riktigt ovanligt att förlora pengar. Vissa får dessutom panik och säljer när de där fem åren har gått utan att gå plus.
Så ja, svårt problem det där. Men fundera på hur länge du har tyckt börsen och bostäderna varit "övervärderade"…
Blickar man bakåt börjar SEK se krismässig ut.
Q1 2009 toppade EUR/SEK i 11.79.
Jag är betydligt mer orolig över valutarörelserna än börsens värdering.
Om det är så att de smarta är på valutamarknaden så ser de något jävligt skumt i sin kikare.
@Joakim: Tyckte att bostäder var lågt värderade fram till 2015 någon gång då man kunde köpa en nybyggd 2a i Mölndal för 1,5 miljoner SEK som nu kostar 3 miljoner SEK. Då tyckte jag bostäder var rätt värderade men då påverkades jag för starkt av mina civilekonomkompisar som starkt avrådde från bostadsköp och att ifall man väntar något år till skulle man kunna köpa samma bostad för 30% mindre när räntan stigit. Då hade jag fått ungefär samma månadskostnad som min hyresrätt om jag hade köpt den. Idag är det inte så längre. Idag anser till och med jag att det är för dyrt med dagens räntenivå och löneläge. Börsen vet jag inte. Är inte lika duktig på det.
Jag känner få personer som inte haft lyft på ögonbrynen och kunnat fortsätta leva som vanligt trots att man vet att man förlorat 1 miljon SEK på 1 år på börsen och intalar sig själva att äsch…när jag är 20 år äldre har jag tillbaka den miljonen. Jag känner inte så många såna men det kanske du gör. Jag känner däremot en som förlorade 20% på en aktie (200 000 SEK) och han fick gå i samtalsterapi och på antidepressiva efteråt. När han återhämtat sig tycker han inte heller att det spelar någon roll om jag förlorar 50%. "Du får ju ändå igen det inom 10 år". Det är lätt att inte bry sig om andras förluster men ens egna är värda mer än guld.
Att radera sitt sparkonto och köpa bostadsrätt idag med syftet att höja sin månadskostnad med det dubbla ligger ungefär i paritet med att vara gift med att byta bort en 20 årig sexpartner och ersätta henne med en 80 åring. Finns säkert en och annan som hade tyckt det var en bra deal men jag känner många fler som hade tyckt det omvända.
Toni
Lyssna aldrig på vad ekonomer och ingenjörer säger. Iof sig lyssna kan du, sen gör du tvärtom.
Håller med Stefan, det är inte kul med volatilitet på valutamarknaden, det känns faktiskt inte alls bra. Nu stärks vi mot både USD och EUR idag (och naturligtvis börsnedgång på det).
Toni, håller med om att 2015 kändes någorlunda OK på bostadsmarknaden. Tittade runt lite själv då men var inte helt övertygad — det var ungefär +/- 0 att köpa vs hyra.
Lite samma läge idag tycker jag. Priserna är inte särskilt mycket högre så det känns helt OK. Men det är mest för att jag redan har en billig bostad. Hade jag inte haft det hade jag nog köpt.
Börsen kan jag inte spå. Kan mycket väl som sagt vara så att börsen går ner ordentligt endera året, och kan man inte klara av stora nedgångar så ska man absolut inte vara för tungviktad på börsen. Värderingarna är ju inte extrema men det hjälper inte när vinsterna imploderar vid lågkonjunktur, om de nu gör det.
Men som du är inne på är det risktoleransen man måste vara noggrann med. Om din kompis fick gå i terapi på grund av förluster på börsen så var han ute på alldeles för djupt vatten. Man kan se ett liknande fenomen inom andra områden. Poker (särskilt vid den lilla onlinepokerguldåldern för snart 20 år sen) eller krypto till exempel…
GW´s tips var ju att boka ett möte med din personliga bankkontakt för att gå igenom ekonomin. Tycker banken att man har råd att satsa på ett sommarboende för att unna sig själv lite när man har så bra ekonomi så är det kanske inte sommarhuset du ska köpa utan banken.
@Joakim: Du bor i Skåne har jag för mig och där hade jag inte tvekat alls på att köpa. Det går att köpa fina bostäder i bra områden till ett lägre pris än i Östeuropeiska städer med 3 ggr lägre månadsinkomst. I Göteborg är tyvärr situationen inte den samma. Dom fina objekten i fina områden går till nästan samma kvm priser som i Sthlms fina områden fast med lägre inkomster och högre inkomstskatter. Går jämnt ut med Sthlm om man jämför inkomst vs. månadskostnad.
Min risktolerans är ungefär 20% också men då måste jag ha minst 50% räntefonder vilket innebär att jag kanske inte ens kan förvänta mig en positiv inflationsjusterad realavkastning.
Så är det så länge vi har negativa realräntor.
Den som är permanent negativt inställd till svenska kronor kan ju då ändå kompensera sig med hjälp av räntefonder i euro eller dollar, fast då tar man en valutarisk om det nu skulle gå åt andra hållet.
Jepp, priserna är helt OK i stora delar av Skåne. Diskuterade just detta med en kollega tidigare i veckan. Jag har också hört det nån gång för länge sen, "köp nu annars har du aldrig råd", men det blir aldrig sant.
https://www.di.se/analys/henrik-mitelman-kronraset-ar-bara-borjan-pa-krisen/
Mitelman har inte haft ett rätt på flera år så där har du en hyfsad kontraindikator.
Alla är ju experter ändå. Vi har alla rätt i sak men inte i tid.
Utan tidsangivelse är det en totalt meningslös diskussion.
Att tjata om bostadsbubblan i 10 år är höjden av dåligt track record.
Toni, du som likvid borde inte oroa dig (syftar på din ursprungliga post till denna tråden). Nu ska du få ett gyllene tips:
Du köper gratisfonder (tex superfonden Norge och Sverige) när finanskrisen träffar oss. Lägg till några billiga ETFer som följer Emerging markets, Europa, USA, Globalt (du kan sätta upp månadssparande fri från courtage m. detta).
Du tar summan likvider du har (minus 1 års utgifter för krisbuffert) och så delar du den med ca 12. Du kommer nu att ha 12 lika stora buntar med pengar, ta 11% från bunt nr 1 och lägg i bunt nr 12, 10% från bunt nr 10 och lägg i bunt nr 12 osv helt ned till bunt nr 1. Sen så köper du dessa dessa fonder i 12 månader med start från bunt nr 1 (den minsta bunten) till den 12e månaden med den största bunten. Då är vi troligtvis ganska långt nede å då får du köpt med den sista och största bunten pengar. Sen rider du bara ut stormen och 2-5 år efter det är du rik!
Du kan göra fördelningen av de 12 buntarna, (du kan också ha fler/mindre buntar om du räknat ut att börskrascher varar i genomsnitt längre/kortare än 12mnd) annorlunda, som att tex ta 40% av bunt nr 1 till bunt nr 12, 30% av bunt nr 2, 20% av nr 3, 15% av 4an, 10% av 5an, 5% av 4an, 3% av 2an, osv. Det hade nog vart bättre. Poängen är att det är ett bra sätt att sprida ut en klumpsumma som ska investeras i en stor och allvarlig krasch, som brukar hålla i sig i runt ett år från toppen till botten :).
Värdefilosofen.
Det låter ju lätt som en plätt.
Så nu undrar alla när kommer finanskrisen och när vet vi när den är slut?
VF
ETF-er kommer att vara utbombade vid nästa finanskris så Toni får nog köpa nåt annat när det "är dags".
VF
Nu har jag skummat igenom din blogg och resonemanget håller inte.
Du gör exakt samma generalfel som i princip alla utdelningsinvesterare och tror att aktien du köper behåller sitt värde och fortsätter avkasta 4% från investeringstillfället.
@Värdefilosofen: Är det inte bättre att i så fall vänta exakt 12 månader från och med idag och köpa för alla buntar samtidigt?
@Stefan: Är det dags om 12 månader? Är det någonsin dags? Kommer det någonsin bli lågkonjunktur igen och värderingarna på bolag samt bostäder komma ner? Om ja så har vi rätt i sak men eftersom vi inte vet om det sker om 12 månader eller om 12 år så har vi inte rätt i tid i alla fall.
Toni: Det har funnits många tidpunkter där pris och avkastning på fastigheter och aktier varit den högsta någonsin — men där ändå framtida priser och avkastningar aldrig nått tillbaka till den nivån. Det är ganska naturligt och vanligt att både bostadspriser och aktiekurser når all time high. I många fall faller priserna sedan aldrig under denna nivå.
Exempel: Börsen behöver falla med nästan 80% ungefär för att nå bottennivån (räknat som totalavkastning) från sent 2008. Det tror jag inte kommer inträffa — någonsin.
Frågan är om vi ens når 2011 eller 2014 års lokala bottnar igen. Det är möjligt men för varje års uppgång och för varje års avskild och återinvesterad utdelning blir det mindre sannolikt.
Samma sak gäller bostadspriser — får vi någonsin se samma låga priser som 1997? Knappast, och särskilt inte med de låga räntorna vi har.
Det är alltså mycket viktigt om man nu spår en nedgång att pricka den i närtid. Att säga "börsen går ner nån gång mellan nu och 12 år" är totalt meningslös information som inte går att använda till någonting.
Toni
Jag har naturligtvis ingen aning om det.
Värre med de som tror sig veta.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Stefan Östergren:
1. Några månader in i finanskrisen så vet vi. Det är ju få som argumenterar emot att man vet när man väl är I en finanskris (det är inget kontroversiellt alls å påstå), jag har aldrig sagt att man ska tajma toppen eller botten! Det är därför jag sa att han ska sprida ut sina investeringar på 12 månader (eller längre, med dom största investeringarna mot slutet), eftersom krascherna brukar ligga på runt 1 år (längre ibland, kortare ibland).
2. Vad menar du med utbombade? Att dom kraschat mycket? Ja, antagligen, för att det då är finanskris, det är ju också just exakt därför som man vill köpa dessa breda ETFer som speglar stora och viktiga marknader. Dessa ETFer speglar ju dom största företagen i dessa delar av världen som jag skrev, högst otroligt att dom flesta av dom går konk.
3. Vad jag skriver på min blogg använder jag inte på något sätt som uppbackning av min argumentation här kring varför Toni inte skulle vara orolig över att vara likvid just nu. Så förstår inte vad för generalfel du pratar om… Vi pratar här inte om värde- eller utdelningsinvestering på något sätt, det är ganska off topic och en ganska djup diskussion vi kan ha en annan gång.
Jag pratar om varför Toni inte bör va orolig om han sitter på massa likvid, och kom med et bra (enligt mig) sätt att sprida ut riskerna och att sprida ut investeringen vid nästa finanskris.
Egentligen så förespråkar jag (till folk som inte undersöker företag själv) att investera så som ovan fast bara spara månadsvis hela tiden. Men för Toni skrev jag detta eftersom han verkar tro att det kommer en stor kris snart (vilket jag kan va enig i).
@Toni: Nej, det tror jag är en extremt dålig taktik (men det vet du ju själv också :).).
1. Jag har varit med om några finanskriser och aldrig någonsin har jag haft en susning om hur det ska sluta. Så nej, det är ingen som vet när man väl sitter mitt i skiten. Dvs praktik. I teorin är ju allt enkelt.
2. ETF-er vilar på bräcklig grund och jag kan tänka mig att de blir utbombade och förlorar hela sitt värde om nu indexmaffian får panik och säljer av deras kära innehav som bara fungerar i uppgång.
3. Ja Toni kan vara komfortabel med att vara likvid. Sen vilken valuta han väljer att vara likvid i får han själv tänka över.
@Joakim: Jag tror inte heller att börsen kommer falla tillbaka till samma nivå som 2008/2009 men om du kollar på 99, 02 och 08 så har dom fallit tillbaka till ungefär samma nivå. Så ser det iallafall ut på kurvan på OMXS30. Jag tror däremot inte att det skulle vara något konstigt att det faller med 50% men med tanke på hur folk reagerar på -10% på bostadspriser och börsen så kan du bara tänka dig vad som händer ifall vi får se ett helt vanligt börsfall.
@Värdefilosofen: Jag vet att månadssparande är ett bra sätt att spara på för då behöver man inte oroa sig över tajmingen på samma sätt. Problemet är när man ska månadsspara mer än vad man får in varje månad helt plötsligt eftersom man sparat i så många år utanför börsen. Det känns inte riktigt lika bra om det rasar då. Ponera att man gör som du säger och lägger in 10% av allt man har varje månad i 12 månader och man lyckas få 5% i avkastning o så kommer nergången efteråt och det går ner 50%. Då har man bara hälften kvar. Då har man inga pengar att skjuta till med. Man har förlorat halva sitt livs sparande och så får man hoppas på att man hinner komma tillbaka till samma summa innan nästa krasch. Under den tiden lär man ju ha förlorat en del på inflation dessutom. Börsen är ett nollsummespel där en del är vinnare och såna som mig sparar hela livet för att till slut inse att det inte lönar sig och så lägger man in allt och bränner sig och ger upp idén om att det lönar sig att spara.
Toni.
Börsen är inte ett nollsummespel.
Däremot är valutor det.
Inte CHF.
Prova att köp alla världens valutor får du se vad som sker.
Definitivt ett nollsummespel om du viktar korrekt.
Toni: Du ska inte titta på OMXS30. Du ska titta på t ex SIXPRX för att få med effekten av återinvesterade utdelningar. Det är totalavkastningen som är viktig, inte bara att kurserna går upp. Historiskt sett är utdelningarna en stor del av den totala avkastningen.
Börsen är verkligen inte ett nollsummespel. Här tror jag du behöver läsa på lite.
På botten 2002/2003 var totalavkastningen sett sedan 1998 negativ. Det har jag ju skrivit innan, det händer att man förlorar pengar på 5 års sikt. Det är dock ganska få 10-årsperioder som ger negativ avkastning, och på svenska börsen _inga_ perioder längre än 16 år.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enligt Rikatillsammansbloggen tar man del av dom underliggande företagens utdelningar genom att en indexfond ökar i NAV kurs. Innebär det att t.ex Avanza Zero utvecklar sig som SIXPRX?
Toni: Jag har varit någonstans mellan 65 och 125% exponerad mot aktiemarknader de senaste 20+ åren eller så, men inte i samma placeringar hela tiden. Däremot när jag sparar åt barn så kör jag mestadels indexfonder istället för att försöka plocka ihop aktier jag tror ska gå bra. Vet inte vad det har för relevans egentligen, och som sagt, man ska aldrig lyssna på tips man läser från någon på Internet utan man ska själv undersöka fakta. Jag har gjort dumheter som att sälja på botten förr, men jag har haft lite tur ibland också så det har gått bra totalt sett.
2000-2003 och 2007-2009 var intressanta perioder (även 2011 tyckte några var läskigt).
Avanza Zero utvecklar sig snarare som SIX30RX, de 30 största bolagen på börsen, och inte som hela Stockholmsbörsen (SIXPRX). Men ja, fonder i Sverige delar för det mesta (alltid?) inte ut mottagna utdelningar längre, utan återinvesterar dessa.
Toni, Lägg pengarna på terapi. Eller en kurs med den där benlöse bergsklättraren.
@Gunanr: Tack för tipset men högkostnadsskyddet begränsar mig från att lägga mer än nån tusenlapp om året på terapi och medicin.
@Joakim: Vet du hur man gör för att se hur stor "återinvesteringen" varit i en indexfond man ägt under 1 år?
@Joakim: Göteborgare möter Skåningar (https://www.youtube.com/watch?v=QNNb4idH6js) 🙂
Toni: Köp lite crack är mitt tips.
Toni: Vet ej. Men det är inte viktigt. Det är ointressant om totalavkastningen varit si eller så mycket återinvestering eller inte. Det räcker att man är medveten om att börsen inte är ett nollsummespel och att företagens vinster antingen återinvesteras direkt i företaget, eller delas ut och sedan indirekt återinvesteras via köp av nya aktier. Allt är reflekterat i fondens NAV.
@Mr Perfect: Lika bra tips som att köpa bostadsrätt i ett nybygge i Sthlm?
Toni: Vad du än gör, gå inte in i börsen igen. Tror tveklöst att det kommer gå ned inom närmsta tiden. Börsen har varit en fantastisk resa, men vem fan går in efter 10 års uppgång?
Alla håller ju på med aktier och ska bli rika nu, en massa jubelidioter som aldrig rört börsen. Varningssignal om något.
@Mr Perfect: Finns ju svenska företag som kommer tjäna bra den närmsta tiden p.g.a. kronförsvagningen och blir den bestående så tjänar dom bra länge.
Får man gissa lite så har nog Mr Perfect en viss poäng. Det har gått upp otroligt mycket 2009-2018. Att det skulle bli lika bra 2018-2027 känns orimligt, utan snittavkastningen per år kan bli rätt medioker (även om jag tror det är positiv avkastning fram till 2027 totalt sett).
Joakim.
Varför mäter du från 2009?
Backar du 10 år bakåt ser det inte lika imponerande ut.
Det var bara en kommentar till "Mr Perfects" kommentar om de goda tio åren som varit. Sträcker man ut tiden till 20 eller 30 år så blir det såklart en annan bild.
Mr Perfect måste glömt vad som hände 2008 när de flesta kastade in handduken för att aldrig mer återvända.
Nu har vi en ny typ av Jesus-spekulanter som förordar FING, HM och indexfonder. Vet inte vilken av de där typerna som jag tycker är jobbigast.
Glöm inte cannabisaktier och veckans hetaste kryptotillgång, eller "RikaTillsammans"-nissens träd i Afrika, eller "peer to peer lending". Finns gott om heta "investeringar".
Räckte med en enkel sökning för att finna detta.
https://rikatillsammans.se/kop-hennes-mauritz-pa-214-80/
@Stefan: Men och andra sidan är det lätt att vara efterklok och säga "vad var det jag sade" 🙂
Absolut.
Du får göra en sökning på skribentens track record om du hittar något bättre.
@Stefan: Men lägg av Stefan. Du vet vad jag menar. Grejen är ju att man inte kan förutspå framtiden.
Toni: Guldkorn går ju alltid att hitta även i nedgångar. Kommer det en fet lågkonjunktur snart så kommer ingen vilja ta i aktier.
Stefan: Läs mitt inlägg igen, jag är väldigt skeptisk till börsen för tillfället, bl a Med vetskapen om 2008-årskraschen.
Jan Bolmesson förlorade all min respekt när han inledde pyramidförsäljningen av sina afrikanska träd. Han är manipulativ och vill bara sälja. Snubben har ju propagerat bostadsbubbla i 10 år och sen gick han o köpte ett dyrt hus på den förmodade pristoppen, antar att de tröttnade och livskvaliteten fick gå före det sunda förnuftet.
Toni.
Det är exakt det börsen handlar om, att spå framtiden.
Mr P.
Jo jag läste och du angav 10 års uppgång vilket inte är riktigt sant.
@Mr Perfect: Anledningen till varför jag är ca. 95% likvid är just utav samma anledning som dig (10 år från senaste kris) men frågan är om man gör rätt. Valutaförsvagningen kan ju göra en till en big looser ifall börsen inte kraschar. Det samma gäller bostadspriserna. Drar löneförhöjningarna igång som ett resultat av kronförsvagningen är man ju också en looser på bostadsmarknaden.
Toni.
Kolla din historik.
Har du avkastat bättre än SIXPRX de senaste 10 åren (+154%) ska du hålla på med börsen, annars inte.
Toni: Jag är inte likvid. Har 55 % på börsen och 45 % på sparkonto. Portföljen har jag ärvt. Sitter i hyresrätt sedan några år tillbaka, ägt bostad tidigare. Men planerar o köpa när det gått ned lite till vilket jag tror det kommer o göra, i annat fall köper jag ändå. Skulle kunna köpa en rätt så fet kåk imorgon om jag vill men jag tror att det e rejält överhettat nu, bygger det på tidigare erfarenheter och konjunkturcykeln.
@Mr Perfect: Varför vara exponerad mot börsen när du samtidigt avråder från att göra entré på den? Vill du vara med om nergången eller tror du egentligen inte på den innerst inne?
Jag planerar att sälja av lite till snart och ligga på 40/60. Jag vill vara kvar lite på börsen om det mot all förmodan skulle fortsätta upp.
Vill inte ha allt för stort sparkapital för jag vet inte vad jag ska göra av pengar, redan nu har jag tillräcklig att pytsa in i en bostad. Är ju inte jättekul med skitränta på sparkontona.
En fet jävla krasch på bostadsmarknaden och börsen nu är grymt välkommet.
Ang min portfölj är det också en väsentlig skillnad att jag ärvt den, det svider inte lika mkt med en nedgång som om jag sparat ihop kapitalet själv. Vilket du tidigare diskuterat.
@Mr Perfect: Girighet kan ju kosta en pengar lika mycket som högt risktagande men går du ner så lågt som 40/60 så känns det inte lika illa nej. Vad har du i räntedelen då? Likviditetsfonder på ISK? Eller sparkonto på nischbank?
En krasch på bostadsmarknad och börs hade varit fint ja. Då hade jag också köpt en bostad och kört resten på börsen. Problemet är väl att kraschen på bostadsmarknaden antagligen redan har kommit i utländsk valuta utan att vi märkt av den.
@Mr Perfect: Precis. Dom pengarna värdesätter man inte på samma sätt då man bara fått dom. Man kan inte relatera till 15 års tungt sparande med dom.
Precis, håller med. Ska korta av lite snart. Jag är rätt mkt "den säkra investeraren" gillar inte att ta för mkt risker.
Har pengarna på sparkonto i nischbank.
Fattar inte att situationen i Ryssland hamnat så pass långt ner, åtminstone alla på den här sidan (förutom Rysstrollen då) vet ju att dom snart kommer att inta Sverige och sen starta ett nytt världskrig!
Grymt det hade varit. Då hade jag kunnat Tindra på vackra ryskor i samma land utan betala för tinder plus.
Varför oroa sig när vi har Stefan Ingves & Co?
Har man en gång börjat med negativ ränta finns ingen begränsning hur låg den kan bli.
Ann Wibble sa: "The sky is the limit"
Stefan Ingves säger: "The inner core of the planet is the limit"
Vi är redan under det på koordinataxeln, så jag tror snarare att "The sky is the limit" men på andra sidan jordklotet.
Intressant lista. Om man vänder den upp och ned stämmer den ganska väl på mig. Inte till 100% men betydligt bättre än vad som verkar vara rimligt.
5 personer har dött pga terrorism i Sverige under en tidsperiod på vad? 100 år? Det dör fler i trafiken under en vecka.
För att inte nämna paradoxen med att folket är rädda för både ökad främlingsfientlighet och ökad invandring, men det är väl iofs olika personer.
Nja. Att vara mer orolig över terrorism än trafik är faktiskt rimligt. Risker man ser någon nytta med är man beredd att ta. Terrorism finns ingen nytta med och sker dessutom pga någons illvilja, inte pga olyckshändelser.
https://cornucopia.cornubot.se/2015/11/kanda-och-okanda-risker.html
Nyttan kan man ju filosofera över men någon tycker uppenbarligen att det finns en nytta även om vi tycker det är meningslöst.
Och så meningslöst är det ju inte heller för oss då det påverkat vårt samhälle ganska drastiskt sedan 11 september.
Och risk/reward, tja folk tycker tydligen fortfarande att det är värt gå på konserter, pridetåg mm trots större risk för attentat i dessa folksamlingar.
Skumt att inte Cancer är med. Har svårt att se någon nytta med den. Eller hjärtattacker för den delen.
Nej, jag tror detta har mycket mer med den egna personen och kontroll att göra.
Terrorister är alltid någon annan. I bilkörning lever nog många i illusionen att de minsann hinner bromsa när älgen plötsligt står mitt framför bilen i mörkret.
Sen är skrämselpropaganda en viktig komponent också förstås. Samma anledning som att många kvinnor är mer rädda för väldtäckt än vad män är för misshandel.
Min teori är, efter att ha observerat min omgivning att den mest signifikanta faktorn för att känna otrygghet är att man läser mycket kvällstidningar eller motsvarande.
Cornu, Igen logiskt dåligt argumenterande från din sida.
Man skulle kunna stanna inne så mkt som möjligt och grovt undgå risken för att utsättas för terrordåd. Du har en nytta även där, i att gå ut. Felet du gör är att jämföra terrorism med trafik och nyttan till dom båda.
Det är ren hårdkodad mänsklig psykologi. Den mentala viktningen av vad som är farligt hänger mycket ihop med hur det presenteras i media och hur ovanliga de är. Ovanliga händelser som slås upp stort i media sällan viktas mycket högre än sånt som händer ofta, speciellt än sånt som man inte själv har kontroll över. Terrorism, flygolyckor är typiska lågriskhändelser som folk är rädda för. Kärnkraft verkar också hamna i den kategorien trots att statistiken visar att det är den absolut säkraste formen av energiproduktion, trots några spektakulära haverier.
Flyg finns mycket psykologi bakom, jämfört med bil eller tåg.
1. Kör du bil anser du dig ha full kontroll, dvs du känner till läget hela tiden och kunskap minskar oron – i flyg ser du inte ens piloten och har ingen koll alls.
2. Som bilpassagerare ser du föraren, och du kan när du vill säga till föraren "jag vill gå av, det är halt, du kör som en galning etc", och i princip bli lämnad vid väggrenen. Föraren kan också när som helst (även på motorväg) köra åt sidan om något går sönder etc. Flyg kan bara landa på flygplatser och kan inte bara köra åt sidan om något går sönder.
När man flyger utelämnar man sitt liv 100% åt någon annan i en situation man på inget sätt själv vare sig har information om eller kan påverka. Således blir oron betydligt större.
Tåg kan man iaf gå av på vilken station man vill på vägen och om tåget går sönder kan det stanna direkt, även om det är mitt ute i skogen.
Det här är också en möjlig förklaring över att folk ej oroar sig för ekonomisk kris. De kanske anser sig ha kontroll över sin ekonomi och sina tillgångar. Däremot kan de inte påverka miljöproblem eller terrorhot.
Cornucopia? Håller med. Mycket kokar ner till upplevd kontroll.
Verkligen sjukt att 61% oroar sig mest över "jordens klimat".
Hur hjärntvättade kan folk egentligen bli?
Världens mest akuta problem är åldrande. Det dödar över 100 000 dagligen och 90% i den rika världen. Ingen kommer undan.
Att hindra åldrande borde vore högsta prioritet, men det är det inte ens någon som nämner.
90% i den rika världen?
Vi fixar nog det där med åldrandet ungefär tio år efter du har trillat av pinn…
"90% i den rika världen?"
Det är de siffror jag sett. Resten är självmord, trafikolyckor, AIDS, bränder, terroristdåd etc. I fattiga länder har vi svält, Malaria mm.
De kanske äntligen har nåtts av informationen om att vi är på väg in i en ny glacial period igen?
Blir det tillräckligt varmt, som det har varit hittills ca 30 år så är det dags för motsatsen i 30 år framöver.
Folk är ovanligt pålästa.
Ökad alkoholkonsumtion. Är det verkligen något folk springer omkring och oroar sig för på samma sätt som globala epidemier eller antibiotikaresistens?
Kom igen.
Vi är ju svenskar och kan fan i mig inte dricka alkohol utan en dörrvakt.
Patetiskt.
Kanske om det gäller ens egna barn.
Eh, de vuxna kan ju börja med att rannsaka sig själv i Bag-in-boxens förlovade land.
Det ingick väl i de förvalda svarsalternativen?
Själv skulle jag på grund av flertalet förekomna anledningar, vilja ha med svarsalternativet "Ökad aboriginfientlighet."
@Stefan: Vinet tillverkas inte allt för sällan i ett EMU land vilket gör att det kanske begränsar vårt drickande inom kort p.g.a. ekonomiska skäl. Ingves kanske inte begränsat sin oro till den svenska skuldsättningen utan även för svenskars alkoholvanor. Fast skulle Ingves vara konsekvent med hur han hanteras sin skuldoro hade man ju kunnat förvänta sig räntehöjningar och rekordhög värderad krona 🙂
Det sistnämnda kan vi iaf glömma 🙂
Så Stefan är inte konsekvent då 🙂
Det är ju otroligt populärt att gnälla på Ingves i dessa tider.
Låt mig bara kallt konstatera att om man tror att den senaste tidens kronförsvagning beror på Ingves har man gjort det jävligt enkelt för sig.
@Stefan: Vad beror det på då? Finansvärlden är ju en vetenskap och du verkar ju veta att det inte beror på Ingves. I så fall bör du rimligtvis veta vad allt beror på och kan förutspå framtiden och ge mig ett gott investeringsförslag. Du vet ju vad som inte stämmer och kör man uteslutningsmetoden får man ju reda på vad som är rätt så vad är rätt Stefan? Vilket bolag kommer stiga mest av alla bolag i hela världen inom 10 år?
Vetenskap?
Den som gissar minst dåligt vinner.
Vad gäller kronförsvagningen beror den på hundratals faktorer och Ingves är en av dom. Att då ge honom hela skulden för detta är bara löjligt.
Så om man inte kan peka ut allt man är missnöjd med så ska man hålla sig för att peka ut en del av dom som orsakat problemet? Var har jag gett Ingves hela skulden? Det är självklart analfabetkramande svenskars fel också för kronförsvagningen.
Det var inte riktat mot dig.
Det finns massor med människor som ger Ingves skulden, Mitelman på DI tex.
Sälj en extremt enkel story och låt pöbeln hänga på, där har du DI-s policy nuförtiden. Man kan ärligt talat inte fatta att det är samma tidning som det en gång var. Helt urusel. Undantag för Bråse som har integritet och inte svansar efter OMXS30-s företagsledningar.
@Stefan: Starta din egna tidning. Med tanke på att det finns folk som betalar hundralappar i månaden för att läsa dynga lär du ju kunna sälja in sanningen för minst det dubbla?
Varför skulle jag starta en egen tidning?
Folk (du) tror ju iaf på det som står i DI och att indexfonder är livets bästa.
@Stefan: Det är ett bra business case. En del gör det ja. 15% av allt kapital förvaltas genom indexfonder. Tur att majoriteten är intelligent.
Är inte ett dugg intresserad över att sälja plattityder till andra och ta betalt för det.
Fortsätt att läsa DI och husgurun RikaTillsammans så ska ni fortsätta att vara rika tillsammans och ha riktigt mysigt med välfyllda indexfonder som aldrig någonsin kommer att gå ner.
@Stefan: Finns det fonder som aldrig går ner? Rikatillsammans-Jan säger ju själv att det inte är ovanligt att index rasar 50% två ggr på en 15 årsperiod så har jag missat något?
Det står mycket trams också på dagens bloggar (t ex en överdriven fokus på direktavkastning, trams om alternativa investeringar osv).
Men en ärlig fråga till Stefan, är det inte bättre om folk kan styras mot en smula något mindre volatila investeringar (av typen globala indexfonder) snarare än att som vanligt chansa på det som är populärt (Ericsson, Telia, Fingerprint Cards får stå som exempel)?
För den som inte handlar aktivt så bör ju en indexfond ändå vara ett halvbra sätt att få exponering (givetvis kommer de vara lika volatila som index, men det hoppas jag alla har förstått vid det här laget efter de senaste 20 årens berg- och dalbana).
Som svar på din ärliga fråga har du naturligtvis rätt i den.
Min hang up på indexfonder är att det blir felallokeringar och att de inte är riktigt testade i brutal nedgång.
Toni
Det spelar liksom ingen roll vad någon berättar för dig, du kommer fortsätta referera till DI och RikaTillsammans och den diskussionen blir sjukt tröttsam.
@Stefan: Ja lyssnar till alla. Att envist tro att bara man själv har rätt har ju alla som envist förespråkar sin egna teori. Jag kollade in DG fonderna som du tipsade om och körde dom med ett tag. DG är inga indexfonder.
Bra Toni. DG-fonderna har avkastat 4.62% i år i SEK.
Tittar vi historiskt de senaste 20 åren så har vi en nedgång på ca 4% (OMXS30) att se fram emot fram till början av oktober.
Nu vet ju alla att ingenting upprepar sig exakt som historien men normalt sätt är det en svag period vi har framför oss.
@Stefan: Detta gäller den svenska börsen. DG fonderna investerar väl även i andra länder. Brukar S&P500 också sjunka på samma sätt? Investerar vi i SEK kanske det blir att börsen går upp ändå p.g.a. fler kronförsvagningar.
Du har en poäng där Stefan med indexfonder och flöden. Inflödet via tjänstepensioner, PPM och privat sparande globalt sett in i passiva indexprodukter har ju varit enormt. Kan bli intressanta effekter om det vänder.
Nu gäller detta alla typer av fonder i och för sig.
Det finns ingen anledning att bara investera på svenska börsen om man kör fonder.
DG har 5 stycken fonder och de har som sagt avkastat 4.62% i år i snitt.
Det är flöden som styr. Var själv inne i Pakistan och när det väl vände ner vände det ner rejält.
Eller så är det "wisdom of crowds" som trumfar en domedagsbenägen bloggares analysförmåga…
SOM-institutet är en del av den statliga opinionsbildningen. Miljöfrågor i centrum. Ungefär som nyheter från TT. Så var det också när jag en period fick SOM-institutets politiska enkäter. Det tog mycket lång tid innan man tvingades acceptera att invandringsfrågan var långt mycket viktigare bland folket än miljöfrågan.
Alla farorna på listan blir realiteter när miljön havererar. Om bloggläsaren kunde sin historia hade hen begripit detta.
Svenska folket tänker lite längre än så alltså. Säger mycket om den genomsnittlige bloggläsaren som inte är så smart som hen tror.
Undersökningen måste ha gjorts på Södermalm?
Soja-Latten har ju inte blivit så mycket dyrare de senaste åren och deras magisterexamen i Genusvetenskap ger ju jobb och bra betalt. Så någon ekonomisk kris kan det knappast bli!
+++ !!
Förändringar i jordens klimat ligger högst. Visar hur hjärntvättade människor är.
Exakt Bo, oroa sig för miljön är det som man förväntas svara för att uppfylla tidsandan och vara korrekt.
För att tala i egen sak oroar jag mig först o främst för att barnen ska bli sjuka eller bli utsatta för brott.
Ungefär så ja, en inverterad lista hade vart mer "korrekt" – if there is such a thing.
Och det där med att kronan kollapsar har inget med ekonomin att göra eftersom "alla" säger att det går bra för landet – kronans kollaps beskrivs lite hurtigt som att det blir dyrare att semestra utomlands men väljer man Bulgarien eller Turkiet så ordnar sig allt – förresten är det positivt att fler utlänningar får råd att åka till Sverige och det där med att svenskens köpkraft körs i diket är bara själviskhet och brott mot värdegrunden.
konspirationen är alltså denna: sänk valutan till bottennivå samt chockhöj alla skatter med påföljd att medelsvensson inte längre har råd att flytta ut med sparkapital eller pension.
Gränskontrollerna blir permanenta och är främst till för att granska och stoppa de som vill lämna Sverige
Nationalhymnen "Ja jag vill leva jag vill dö i Norden" blir obligatorisk för alla skolbarn att sjunga utantill
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Precis. Så länge man väljer resmål efter plånboken och inte efter dit man vill åka så känner man inte av kronans fall. Ungefär som att hälla lite vatten över havregrynsgröten istället för mjölk som blivit så mkt dyrare eller åka till Kaliningrad på semester istället för Mallorca. #LifeQuality
"Gissningsvis styrs oron av mediarapporteringen – och media gör sitt bästa för att skönmåla Sverige ekonomiska och finansiella problem. Bostadsbubblan, skuldbubblan och obligationsbubblan håller man helt enkelt käft om och börsen kan förstås bara gå upp"
Jag förstår inte vilket land du lever i eller vilka tidningar du läser, jag läser DI nästan varje dag och dom skriver jätteofta om skuldproblematiken och bostadsbubblan. Dom har ofta rapporter från OECD eller andra som varnar för att Svenskarna är i toppen när det kommer till skulder och sånt. Förstår mig inte på din verklighetsuppfattning ibland?
Vi måste ju tänka på både Värdegrunden och Sverigebilden !
Intet får besudla eller befläcka dessa !
Allmänheten läser inte DI.
Om du menar att medierna tänker så, så tror jag att det absolut inte är hela bilden. En stor del av medias taktik är att skapa headlines och uppmärksamhet/dramatik! Detta gör man inte med att enbart sprida att tryggheten ökar… Det var en period då det var så enbart nästan. Nu är det inte så uplever jag. Men Lars Wilderäng lever kvar lite i det förlutna ibland :).
Om det är så att allmänheten inte har läst DI de senaste åren är det bara att gratulera allmänheten till det beslutet.
Snacka om att Svenssons lever i en bubbla. Oändlig tillit till att staten ska få mat på bordet till oss vad som än händer. Våra ledare oändligt kompetenta!
TRYGGHET är ordet för dagen!
Det återfinns i (S) valmanifest och det återfinns även i (SD):s
Vem som kopierat vem överlåter jag till denna bloggs läsare att avgöra!
(C) hade även just "Trygghet" som slagord i valet 1973…
Ekonomisk lågkonjunktur är väl inte något att oroa sig för. Vi VET att den kommer.
Vi kan också ganska väl förutsäga hur den påverkar. Då är det bara att planera för detta.
Worst case går halva Sverige i konkurs pga personliga skulder. Well, då är det bara att skuldsanera 🙂
Miljökris etc ekologiskt sammanbrott har vi ingen aaaaning om hur vi skall hantera. Ergo, dags att börja oroa sig …
Skulle vilja vända på resonemanget, tack vare bra ekonomi kan vi ta hand om miljön. Vid en stor militär konflikt, en djup världsrecession kommer miljön bli fullständigt sekundär. Det ska vi oroa oss för. Och hur långt fram ska man oroa sig ? Vi vet att solen slocknar, vi kanske är på väg in i en istid osv.
Jo, fränder dö,
själv dör du likaledes;
ett vet jag
som aldrig dör:
domen som fälls om den döde…
Vilken översättning är detta?
Från Wikipedia-artikeln om Jan Troells film:
Fä dör,
fränder dö,
även själv skiljes du hädan,
men ett vet jag,
som aldrig dör,
domen över död man.
Från WIkipedia-artikeln om Havamal:
Fänaden dör,
fränder dö,
själv dör du likaledes;
ett vet jag
som aldrig dör:
domen som fälls om den döde.
Tydligen finns det lite olika varianter.
Rickard, låt oss dra försiktighetsprincipen fullt ut:
Allt liv leder till död. Använd preventivmedel.
Listan stämmer inte särskilt väl med vad opinionsundersökningarna på samma tema säger.
Förklaringen är med stor sannolikhet SOM:s låga svarsfrekvens och felet som uppstår om man inte kompenserar svarsbortfallet korrekt.
Ska man vara helt korrekt så bör svarsbortfallet läggas med i felintervallet eftersom ingen i princip inte kan veta något om vad de som inte svarat tycker.
Så om SOM frågar 100 svenskar, 40 av dem svarar på enkäten och av de 40 så säger 60% (24 personer) att klimatet är viktigast så är det enda som går att säga att mellan 24 till 84 % av alla svenskar oroar sig för klimatet. 24% får man genom att anta att alla som inte svarde (alltså 60 personer i exemplet) inte oroade sig för klimatet, och 84% får man genom att anta att de 60 personerna som inte svarade oroar sig för klimatet.
Då är siffrorna ovan oaktat att man dessutom har ett vanligt stickprovsfel. Men stickprovsosäkerheten är nästan försumbar i jämförelse med svarsbortfallet. SOM frågar nog fler än 100 personer.
Märklig undersökning. T ex så kan man ju oroa sig på samma gång för både (antropogena) klimatförändringar, havsmiljön, utrotning av arter, och på samma gång dubbelboka det med det övergipande mijöförstöring. Då blev det 221 % som oroar sig för mijöförstöring.Jäkla stor undersökning var det nog då. Antingen får man ha "lineärt/kausalt oberoende variabler " eller vad det nu heter i sådana sammanhang eller så får man ha öppna frågor. Liknande blir det ju med t ex "stor invandring" och "religiösa motsättningar" et c.
Wow. Var mycket kommentarer.
Det är egentligen kanske inte så konstigt att ekonomisk kris inte oroar befolkningen i gemen så mycket. Annars hade inte ekonomin och hushållseknomin sett ut som den gör, liksom bostadsvärderingen etc, och det hade nöjd varit mer svårsålt med alla de olika miljöhus etc som finns.
Me frågorna som oroar enligt SOM-institutet är ju viktiga frågor, men utan en grundläggande idé om BÅDE ekonomi, miljö, energi- och resursfrågor är det svårt att ta sig an dem eller lösa något av dem.
Tyvärr ger det en poäng för de kritiker från fattigare länder som menar att oroa sig för miljöproblem är en lyx som vi här kan unna oss eftersom vi har det så bra annars.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SOM man frågar får man svar så att säga.
Som att KPIs sammansättning ändras hela tiden då och då men ingen vet.
Media och den här bloggen har då lyckats när de fått läsarna att få ångest över nåt de inte kan styra över nämligen klimatet. Lika lite som de styr världsekonomin. Ångesten är så total att man fått ett destruktivt parti som MP komma till makten och medborgarna är med på att stoppa all mänsklig aktivitet för att kompensera för andra länders mycket större synder på området. Det är bara att gratulera till den makten över svenskarna.