Läsare rapporterar in att de sk värderingstjänsterna verkar drabbats av ett samordnat fel i mars, och värderar upp åtminstone villor kraftigt. Detta ska gälla både SBAB och Tink, och jag kan själv bekräfta detta för Boolis tjänst. Frågan är om det är en del i ett försök att få allmänheten att tro att bostadspriserna ska stiga? Har du upplevt något liknande?
Höjd värdering? |
Det ser alltså ut som att värderingstjänster som SBAB, Tink och Booli (som ägs av SBAB, men levererar andra siffror) har värderat upp bostäder mer eller mindre kraftigt i mars, trots att allt talar för fallande bostadspriser under månaden.
Själv har Booli höjd min villa/gård med 7% på en månad och värderingen är nu den näst högsta sedan jag började föra månatlig balansräkning – rekordet sattes i november 2017. Det är dock inget emot vad en av läsarna skriver till bloggen:
“Jag har märkt att bostadsvärderingstjänsterna har spårat ur på sista tiden. Mitt hus har gått upp med 50% på några veckor. Gäller både SBAB’s Värdeguiden och i appen Tink.
Jag förstår självklart att mitt hus inte är värt tre miljoner mer än förra månaden :)”
Nu är frågan om fler har fått sina bostäder uppvärderade i strid med hur datat från t ex Husmasken utvecklats. SCB rapporterar t ex om fallande småhuspriser i mars. Kommundata från Booli sänkte priserna 16% i min kommun och länet gick -0.1%. Även om kommunen inte tillhör Stor-Göteborg, så backade Stor-Göteborg med 2.7%. Inga villor hade sålts i närområdet under mars, så varifrån Booli får +7% för min del är en gåta.
Man kan ju misstänka att värderingstjänsterna avsiktligt värderar upp bostäderna för att på så sätt få allmänheten att bli positiva till bostadsprisernas utveckling och vända den fallande trenden. Eller så är tjänsterna helt enkelt kassa med mycket tveksamma algoritmer.
Hur ser det ut för din villa under mars månad? Och hur ser det ut för din lägenhet, om du nu följer utvecklingen i någon värderingstjänst.
32 kommentarer
Kan det vara så enkelt att värderingen är försäljningspriset/antal kvadratmeter senaste månaden? Ingen hänsyn till läge, standard osv.
Värderingen av egna bostaden består av att bara multiplicera kvm-priset med bostadens yta.
Görs det väldigt få affärer så blir felet väldigt stort uppåt/nedåt.
Och finns det inget avslut i närheten får man söka ett längre och längre bort för man måste ju få fram en siffra att presentera.
Har dom hittat ett lagligt sätt att prisamarbeta, 🙂 🙂
Fint hus på bilden, det ligger väl i Fritsla 🙂
Tänkte precis skriva samma. Vid kyrkan i Fritsla. Har väl sett likadant ut de senaste 20 åren.
Undrar om åsanisse fortfarande tycker att vår valuta är övervärderad,snart får vi höra hur..
https://finance.yahoo.com/quote/eursek=X?ltr=1
Mot USD har vi dock stått ganska stilla senaste tre åren. Så det är snarare euron som blir starkare.
SEK är helt klart övervärderad. Det märker man så fort man sätter näsan utanför rikets gränser.
Sista året kan man ändå påstå att sek är ner mot "i princip det mesta".
Pj
Killgissar på att det har med rikets fastighetspriser att göra, framförallt de Stockholmskt övervärderade. Då måste något sjunka och då blir det SEK istället för de nominella fastighetspriserna.
Sen finns det naturligtvis valutor som är ännu mer övervärderade än den svenska kronan, tex den isländska.
Killhållermed på det,och killgissar även att det kan bli lite småuppgångar än en gång.
Sänkt från 9,5 till 8,85,köpt för.
Cherrypicking prime kanske.
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-5rum-kvarnholmen-nacka-kommun-tre-kronors-vag-39-13621238
Skuld i föreningen på 16500 per kvm.
Så antingen är Stockholmarna ofantligt rika eller så är det någon som bluffar stort.
Sedan 2012: Huspriser upp (reala) 36 %, SEK och USD ner ca 20%.
Också en liten petitess att reporäntan samma tid gått ner 133%.
Mannen som faktiskt rensade upp Sveriges ekonomi, dvs Göran Persson vet: "Efter år av lågt reformtempo, minusränta i brinnande högkonjunktur och en rejält nedtryckt krona är Sverige mer sårbart än andra länder inför den lågkonjunktur som väntar."
SEK ner ca 20% mot USD och EUR ska det förstås vara………
Tink var en bra tjänst en gång i tiden.
Men sen deras fokus gick in på att sälja annonser och tjänster så skulle jag akta mig för att ge min personliga bankdata till dem.
If it's free. You're the product.
För litet statistiskt underlag, ett underlag som varierar kraftigt och som inte heller tar hänsyn till många viktiga faktorer som standard och läge.
"Hafsiga" algoritmer för hur ett pris beräknat på ovanstående tas fram..
Har fått säkningar på två av mina fastigheter den enaste månaden. I storleksordningen 5%. Värmdö kommun. Verkar rimligt.
Köpte 135 kvm enplansvilla i Falkenberg hösten -13 för 1,2 MSEK. Har lagt brutto ca 0,5 M på förbättringar. Booli har sedan dess legat på 1,9-2,6 förutom två outliers, samtliga "opålitligt". boende.se under 4 månader låg ca 1 MSEK lägre, och det stämmer bättre med två firmors mäklare som gjort en snabbtitt. Obetydligt fall det senaste halvåret till 2,35 enligt Booli, men det giver jag en god dag, för jag planerar att inte lämna huset permanent förrän jag blir utburen. Välplanerat hus, ordentlig tomt, gångavstånd till centrum där det mesta finns. Nära till städer med större utbud (och vansinnigt mycket dyrare bostäder…)
Det är nog dåliga algoritmer, min bostad värderades i januari ungefär 4 gånger högre än vad jag gav för 6-7 år sedan. Nu i mars har det värdet nästan halverats men är nog ändå betydligt högre än vad någon vill betala.
Det kanske blir rimliga värderingar innanför tullarna där omsättningen av bostäder är stor men inte ute i skogen.
Ganska oväsentligt egentligen vad SBAB eller TINK värderar en bostad till. Det som räknas är att man ser att priserna på dom objekten man såg ute till försäljningen för 1 år sen idag säljs för ca. 20% mer och det är den enda verkliga värderingen vad marknaden betalar och inte vad TINK tror att marknaden bör betala.
Visst är det marknaden som bestämmer. SBAB och TINK har andra intressen…
Ett annat stort problem är att mäklarna kan avstå från att rapportera in data. Vissa brf-överlåtelser redovisas aldrig och för villor kan marknaden tvingas vänta på att lagfart erhålls (vid tillträdet som normalt ligger flera månader efter att själva köpekontraktet upprättas).
Bluff och båg. Inför lägenhetsregister (likt fastighetsregistret) och lagstifta om ökad transparans.
Grunderna till ett lägenhetsregister finns redan!
Idag har varje lgh en identitet och därifrån är det inte långt till att skapa en motsvarande taxering FÖR BRF:er som för hus.
Övertecknad arbetade med detta på Skatteverket i slutet på 90-talet…
Javisst, alla lägenheter har en identitet, men det jag menar är en form av "lagfart" för lägenheter.
Vårt hus har ökat i värde från tre till fyra miljoner på mindre än ett år enligt Booli. Detta utan några större förändringar i varken området eller på huset.
15% upp sedan senast (okt/nov kanske?)..
Känns såklart rimligt.
Visst är det så. Spanar in ett hus i närheten, det var ute för drygt 5 millioner (norr om stockholm). Värderingen (Booli) låg på drygt 6 millioner, tror jag. Såldes inte, nu ute igen för högre pris, värderingen på 7 miljoner. Vad hände där? För få antal avslut för att statistiken skall gå ihop?
Säljarna lär bli besvikna, om de inte har tur. Värderingarna bygger bara upp en större skillnad mellan vad säljare hoppas få (om de tror att marknaden gpr upp) och vad köpare kan förväntas betala (om de tror att marknaden är på väg ner). Vilket ger ännu färre avslut?
Antalet hus till salu i norra Stockholm är dock rekordhögt, brukar ha drygt 300 objekt i min "hittade objekt" på Hemnet, har nu över 500.
Allt detta är naturligtvis anekdotiska bevis, men många anekdoter ihop är fakta (Läs: Om fler har samma eller liknande erfarenheter så stämmer det).
Samma hus är idag värderat till 12 miljoner…..ehhh…ok. Nånting är riktigt fel.
Bulltrappen och valuegard är lika som bär.
https://valueguard.se/article/10
http://2.bp.blogspot.com/-aLbJs4SZ_mw/TfnAYfMd26I/AAAAAAAAF2E/CCalmNkW4kE/s1600/bubblor.png