SEB:s psykologiska boprisindikator gick upp något, men är fortfarande negativa. Det innebär föga överraskande att morgondagens siffror från Valueguard sannolikt visar stigande priser i januari, vilket läsarna redan kände till via Husmaskens Booli-data.
SEB:s boprisindikator. Valuguards HOXSWE-index som ljust streck. |
41% tror på fallande priser och 34% på stigande priser. Index blir alltså -7. Korrelationen mellan priserna och folks tro på dessa är mycket stark, men indikatorn saknar prognosvärde och säger ingenting om hur det är längre fram än just nu.
Detta innebär att onsdagens officiella siffror för bopriserna sannolikt visar på en upprekyl.
Psykologin är som sämst i Stockholm med ett index på -21. Resten av Sverige ligger mellan -2 och -15, så läget är fortfarande negativt i hela landet. Detta talar mot en större upprekyl, men som sagt är prognosvärdet svagt.
7 kommentarer
Cornucopia, kan man verkligen tala om vart bopriserna är påväg på lång sikt just nu baserat på diverse barometrar och statistiskt försäljnings-underlag?
Vi har effekten av januari som de flesta (min läsning då, kan mycket väl ha fel) verkar vara överens om är en konstig månad över lag, samtidigt som vi har den nya amorterings-lagstiftningen som skall träda i kraft 1 mars.
Helt enkelt, är inte det intellektuellt ärliga att vänta till mars-april? För just nu så verkar det i mina ögon vara rätt speciella omständigheter på boprismarknaden som är svåra att se effekterna av…?
"Korrelationen mellan priserna och folks tro på dessa är mycket stark, men indikatorn saknar prognosvärde och säger ingenting om hur det är längre fram än just nu."
Så varför över huvudtaget då publicera posten?
Jag tycker Cornucopia har rätt bra analyser av bostadsprierna över lag, men jag ser inte syftet med det här inlägget. Om det inte har ett prognosvärde, varför då ta upp vad som i praktiken är brus?
Jag skulle säga som jag sagt från början: det enda som vore anmärkningsvärt Januari-Febrari vore om priserna skulle bli röda (total katastrof) eller typ +20%. Allt annat är rätt ointressant.
FWIW har Stockholm nåt exakt det tak jag noterade i Augusti, när jag plötsligt av någon anledning blev rätt ensam om att säga att det såg mörkt ut. Grejen är att i dessa månader behöver en jävla massa människor boende på kort varsel, och vad som hände både i Augusti och i Januari var att priserna som vanligt stack, men slog huvudet i taket. I Augusti såg det mer bisarrart ut – mer eller mindre ett plötsligt långt rakt streck för snittpriser – men samma tendens dök helt klart upp i Januari.
Jag la hypotesen om ett tak för köpeskilling (oberoende av kvalitet och dylikt) innan det inträffade i augusti så någon liten relevans kanske det finns i att 2 av 2 utfall visat just det. Men det är ju långt ifrån bevisat – så ja, rätt ointressant.
Korrelationen mellan bostadspriser på lite längre sikt och räntor är mycket hög. Möjlighet att få lån är också viktigt. Prognostisera dessa två indikatorer om du vill förutspå hur bostadspriser kommer utveckla sig.
Anekdotiskt…I går eftermiddag var det måndagsvisning av bostadsrätter till salu på Kungsholmen i Stockholm. Jag tyckte det var skyltar ute på gatan vid var och varannan port. Stort utbud som det verkar…
Morgonens mäklarstatistik visar på betydligt mer negativa siffror än husmask och penates. Ta Södermalm som exempel, där husmask visar +5% jan-feb, men mäklarstatistik visar -1%. Misstänker att det beror på att allt fler försäljningar sker utan (offentlig) budgivning – booli får ju bara in de försäljningar där buden publicerats på annonssidan. Har noterat flera exempel i mitt eget närområde där budgivningen plötsligt blivit stängd efter att ett enda, väldigt lågt, bud kommit in.
Blir spännande att se vad Valueguards siffror visar om ett par timmar…