1.1K
SEB:s boprisindikator fortsätter att falla, men mer intressant är kanske vad du själv tror om bostadspriserna utveckling det kommande året? Enkät nedan.
SEB:s boprisindikator till och med oktober 2017. |
Boprisinidkatorn fortsatte alltså att falla något. 16% av respondenterna tror på fallande priser, 13% tror på stillastående och 66% på stigande priser. Resten vet inte. Indikatorn hamnar alltså på 50 (66-16).
Så vad tror du? Svara på enkäten nedan.
75 kommentarer
Ja.
Falla, sedan finns det en survivor bias i statistiken eftersom ej genomförda affärer förstås inte redovisas.
Hmmm -rätt selekterat urval här på bloggen men trender över tid för bloggläsarna kan ge lite intressant info.
Jag tror priserna stiger på årsbasis över riket i snitt.
Skall man rösta utifrån där man bor?
Du svarar på frågan som du tolkar den.
Tror det ska upp lite till här i närheten, har varit lite rädsla nu. Sedan sjunker det 2018.
Varierar nog beroende på var i landet man är. I Stockholms innerstad med skuldkvotstak och stabilisering av boräntor runt 1,5% så borde priserna vara oförändrade, eller svagt ökande pga inflation och löneökningar.
I resten av landet där man kan bygga nytt eller där få har sprungit in i taket så är det svårare att säga.
Hehe nu är det ju de sista bobubble-believers som håller ut här i kommentarsfältet…
Vad hände med Bobubblan Youtube 2011?
Oavsett så blir det kraftig nedgång nästa vår eller om det mjukstartar och spiller över till våren 2019, därefter har det nog bottnat är min högst okvalificerade gissning.
Letar du efter något sånt här?
Svenska Bostadsbubblan – 10 årig nedgång/krasch start 2016 – 2018
https://www.youtube.com/watch?v=8mnuw9W9P2M
Tittade precis på figuren som visar en bubblas anatomi.
Jag kan nog tro att 2016 var sista året med "back to normal".
Vågar man chansa på att efter en lång uppgång följer en lång nedgång, kanske dagens högkonjunktur gör nedgången längre och värre då vi tids nog får en lågkonjunktur som bromsar föga.
Jag står kvar (sedan 2011) vid nedgång på -30% villor och -50% för BRF.
Vill tillägga att jag trots ovan, varit på marknaden och sett nedgång följt av ytterligare uppgång som där jag bor verkar fortsätta. Trots mina dystra framtidsodds angående bostadsmarknaden, är jag nöjd att jag inte bara suttit och sparat kontantinsats i en HR.
Låt oss hoppas på pyspunka i 15 år som bästa alternativet..
"Svenska Bostadsbubblan – 10 årig nedgång/krasch start 2016 – 2018"
Intressant resonemang, men verkligheten är mer komplex, t.ex så säljer de som är äldre ofta större hus och de som är yngre köper mindre lägenheter. Genomsnittsåldern är 81 år, men alla bor inte kvar i sina hus tills de dör etc. osv. Jag skulle vilja se en simulering som beräknar köp resp. säljtryck för alla åldersgrupper istället för genomsnittsberäkningar. Det finns också variationer över riket, fler unga bor i storstäderna t.ex.
Bara en variabel av många. Angående att unga flyttar in till city, säger egentligen lite ifall priserna ska upp. Är det däremot köpstarka busslaster med unga som kommer så visst.. Men de unga har oftast inte pengar och då hjälper det lite att man tjänar hyfsat, banken vill ändå inte låna ut pengar.
Mamma och Pappa betalar !
https://www.sydsvenskan.se/2017-10-15/foraldrar-allt-oftare-ett-stod-i-forsta-bostadskopet
Cornu,hur tror du att priserna på lant och skogsfastigheter kommer utvecklas? Ska man vänta att köpa skogsgård nått eller några år?
Vet inte. Har gett upp alla försök att lägga prognoser. Jag sålde min externa skog av "personliga orsaker" för ganska exakt två år sedan. Gjorde väl 400% på den affären. Kommer inte köpa skog söder om Sundsvall till dagens priser, men det är min personliga åsikt.
Eller 300%. Dvs sålde för 4x inköpspris och det var typ på 11 år tror jag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tråkigt att höra att du fick avyttra skogen. Men bra vinst. Frågan jag brottas med är om/när bubblan spricker även kommer dra med sig skogsgårdar eller om kapitalstarka köpare kommer dras till skog och lantbruksfastigheter och dessa fortsätter stiga i pris. Har en vän som är skogsmästare och arbetar på ett företag som bla förvaltar skog. Han hjälper bla kapitalstarka köpare att handla fastigheter. På senare tid har det dykt upp köpare på budgivninhar som vill vara anonyma och som bjuder högt. Han luskade i det och det visade sig vara vissa pensionsfonder som nu ger sig in och köper skog pga stabilt värde,låga förvaltingsavgifter och hyfsad avkastning.
Skogen är precis lika räntekänslig som allt annat. Under 90-talskrisen föll skogsfastigheter i värde på liknande sätt som bostadsfastigheter.
Inte säkert att pensionsfonderna är de smartaste, de köper ju aktier och fastigheter för fullt…
Fast om man utgår ifrån att räntan inte höjs mer än lite grann,kommer då skogsfastigheter fortsätta stiga i pris?
Kanske det, precis som alla andra tillgångar. Fast skogen ger så dålig direktavkastning så jag vet inte om det finns mer ökning att ge…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stigande börs, god konjunktur och låga räntor talar för stigande bopriser. På ett halvårs sikt tror jag på stigande. Svårare att sia om vad som händer om börsen viker ner till våren
Anekdotiskt ifs. Två personer i förra veckan som har lägenheter till försäljning. En i Uppsala och en i en mindre Sörmland ort. Väldigt trögt och få som budar. Buden klart under vad de trott ca 10% under. Jag tror det mer och mer kommer bli köparens marknad och att köparen väntar i tron på att man köpa ännu billigare om ett tag. Troligen blir det initialt en väldigt lugn marknad med få avslut. Det tills den dagen då säljarna blir rädda och säljer i panik. Det lagom till att börsen även den är i samma riktning.
Historien brukar upprepa sig och alla som inte varit med förr får lära sig den hårda vägen.
Två villor ute i Vänersborg, en fick bud 50% under utgångspunkt, den andra ~30%. Oscar prop. har sänkt vissa.öägenheter på kvarnholmen (finbygge Stockholm) med 1 Msek.
Anekdoter, javisst. Intressant, mycket.
Jag tror det kommer att falla, baserat på följande löjliga resonemang och säkert en del önsketänkande.
Jag letar hus norr om Stockholm och kollar hemnet ofta. Prisnivån och gör dock att något köp inte är aktuellt, och så har det varit i några år. Men kollat hemnet har jag gjort. Min personqliga sökning på hemnet fick vid den här tiden in runt 100 objekt, idag får den in nästan 500 objekt. Få objekt överlevde 20 dagar på hemnet för ett år sedan, många gör det idag. Kollar budgivning på runt 11 objekt, 2 har bud strax över utgångspriset, 3 har bud på utgångspriset, 1 har budrace (5 bud) men har inte nått upp till utgångspriset, 4 har inget bud alls trots att mäklaren flaggar för "Budgivning har startat". Det mest överprisade objektet har ett en månad gammalt bud på 600' under utgångspriset. Säljaren har alltså inte accepterat, men har heller inte fått något högre bud.
Tendensen -baserad på anekdotiskt bevis – känns klart som en avstannande prisökning. Tror därför på prissänkningar närmaste året, även om vissa säljare liksom mitt exempel 11, inte kommer att sälja till "underpris".
"vid den här tiden in runt 100 objekt", skall ju vara "vid den här tiden förra året in runt 100 objekt".
Jag har gjort samma observationer i de sthlm-områden jag kollar ibland. Mycket objekt ute, få bud, inte allt som säljs. Verkar gå riktigt trögt nu.
Av historisk erfarenhet är dock mina observationer på sthlm bokmarknad inte värda ett piss så, vem vet. Jag tror att jag lider av confirmation bias när jag försöker tolka tecken på vart bomarknaden är på väg. Jag tror ofta att den ska ge vika, den gör mycket sällan det.
Norr om Göteborg ser man inte samma ökning av utbudet, tror resten av Sverige släpar något jämfört med Stockholm. Däremot märks det skillnad på budgivningen. Många som har bud under utgångspris och ingen som budar över. Bostäder verkar ligga längre tid med
Villor klarar sig ändå mycket bättre än lägenheter. Det byggs inte och kommer nog aldrig mer byggas villor nära stan i Sthlm. Dom är helt unika och bör bevara värde rätt bra. Villaområden vid tunnelbana kommer vara ett bra köp på lång sikt. Enskede, Bromma, Mälarhöjden, Solna.
Lägenheter däremot är en helt annan femma, byggs som aldrig förr.
I och med att det kommer ut mycket bostäder och folk nu vet att priserna sjunker, då sjunker antalet köpare snabbt.
Är det bra läge så går det säkerligen att få ut en del. Finns de med pengar som har speciella önskemål men de andra bostäderna tror jag lätt får en 25 – 30 procentig nedgång om det räcker. Priserna är så extremt högt uppdrivna så fallhöjden är lång.
Nedgången innan folk börjar köpa igen kan vara lång, längre än 3 år. Nästa år hjälps i och med att det är val och valbudget. Då märks det troligen inte så mycket på höjd arbetslöshet på grund av minskad konsumtion. Det kommer året efter och därför dras prisfallet ut.
Det bottnar troligen på 50 – 60 procent ner, då är priserna i paritet med löner
25 – 30 procent ner nästa år
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
10-25% lägre inom ett år. Ser mycket ut, men 1-2% ned per månad när väl förväntningarna sjunker är inte orimligt. Medias rapportering nu i dagarna borde ju sänka förväntningarna, även om folks resiliens på området verkar stor och outtömlig.
Skrev en kommentar om detta för ett par veckor sedan. Känner flera som haft sina objekt, både hus och BRF i Stockholm, ute till försäljning i över 5 månader. Ingen budgivning. Bud har inkommit c:a 10% under acceptpris. Sista månaden har dom som lagt skambud dessutom hört av sig till mäklarna och påpekat att det nu är köparnas marknad. "Begriper inte säljarna det?".
Det ska bli spännande att se hur det här utvecklar sig. Tror att priserna på BRF i Stockholm kommer att gå ner. Mindre och billigare hus/radhus med bra kommunikationer ett par mil från Stockholm kommer att klara sig bättre.
Har ingen uppfattning om resten av Sverige.
Jag tror det blir ett behövligt naturligt hack i kurvan.
Småorter runt städer med sentida omtalade stora demografiska förändringar kommer att ses som lämpliga "safe havens" för medelklassfamiljer i kläm mellan upplevd otrygghet och socialkonstruktivisterna som är aktivister till yrket, därmed knappt drabbas av hacket i kurvan.
10-20% ned…över lite tid. Inte så farligt… några år till så är vi tillbaka mot nya nivåer.
OT !!
Kan man inte bygga ett s.k "Gated Community" för dessa s.k "socialkonstruktivister" som inte ens verkar veta hur det ser ut hos dem i byxorna… 😉
Jag föreslår att man stänger in dem på Södermalm och i en ring med säg 5 km radie runt Södertörns "lekskola" så kan de ju bygga upp sitt "Utopia" där och praktisera någon sorts icke monetär byteshandelsekonomi med sina lådcyklar och ekologiska gräs! Undrar just hur mycket en 2:a på 65 kvm skulle gå på? 12 000 lådcyklar ?
Ja, OT men som ekonomiskt experiment vore det intressant ! 😉
Falla men inte krascha är vad jag tror, givet att regeringen inte inför massa ytterligare pålagor för att motverka krasch vilket då kommer utlösa krasch eftersom regeringen per definition är inkompetent och kommer göra fel.
Bostadspriserna, och då speciellt de über-hypade priserna på BR i (sthlms) innerstad, kan komma att sjunka …
25 – 30% …
Det är nog bara kaxiga (snuttisar) 90-talister och sena 80-talister som tror annorlunda då de saknar LIVSERFARENHET !!
25-30% räcker nog inte långt. För att ta ett kärt exempel, Södermalm som gått upp cirka 25% på tre år. Låt säga vi får en korrigering här till 2004 års priser nominellt, ja då har vi cirka 50% tapp.
Dessutom kommer det att bli högre kommunalskatt generellt i Sveriges kommuner vilket kommer att påverka konsumtion och bopriser.
Allt tar alltid längre än man tror, så jag tror vi kan rulla på ångorna ett år till. Men att en vändning kommer är det ingen tvekan om, frågan är väl bara om den hunnit få rejäl effekt om ett år redan.
Så din mamma har lärt dig att ha tålamod, Ben. Vad är rejäl effekt för dig 🙂 ?
Vänta jag vill inte veta..
Hursomhelst, så verkar smarta pengar redan gjort exit tidigare i år, så jag tror det kan gå snabbare nu. Faktiskt inte sett något liknande. IT branschen är minst sagt het, med hög löneutveckling som följd. Och bara för att priserna går ned, så innebär inte det att räntan inte kan gå upp som vissa verkar tro här.
Bara att läsa rubriker på di.se, så kan man ana vad boprisindikatorn är på väg i år.
Jag är egentligen extremt oinsatt, men rent praktiskt brukar det vara svårt att pricka in toppar och dalar i tid. Så, att toppen skulle komma mellan nu och samma år nästa tid är ju ingalunda självskrivet.
Så, meh, jag svamlar bara på magkänsla, fritt fram att skita i vad jag säger.
Om vi nu ska prata orakel och ångor så kommer man ju osökt att tänka på oraklet I Delphi, samma sak med tolkningen av hennes profetior som dagens.
En intressant reklektion, är att SV Skånes marknad skiljer sig markant ifrån övriga landet. Undrar ifall marknaden påverkas mer av Köpenhamn än övriga Sverige. Vore intressant ifall Cornu hade tid att analysera detta. Fast det kanske han redan har gjort?
"Skåneland" i allmänhet och heta västra Skåne har i alla år sedan slaget vid Lund 1676 varit mer inriktad mot Köpenhamn och resten av världen än mot Stockholms och dess generalguvernörer…
Inte förrän "Frihetstidens" mer "slappa" centralstyre från Stockholm – och det svenska stormaktsväldets fall – fr.f.a när stora delar av det ekonomiskt aktiva Finland försvann 1643 – började Skåne(land) åter resa sig ekonomiskt och då var det inte norrut man riktade sig utan mot väster och söder
Jag tänkte mer på lite grafer ifrån nutiden (senaste 15 åren). Visst läget är betydligt bättre här, och lönerna haltar inte allt för mycket jämfört med Stockholm, vissa arbeten saknas möjligtvis lokalt men finns andra sidan bron.
Träffade f ö lite danska finansherrar härrom helgen som normalt sett arbetar i London. Ingen ljus framtid där inte. Jag frågade även nyfiket om Bitcoins.. Ingen köprek direkt, blev svaret med en följande förklaring 😉
Hundratusentals anhöriginvandrare kommer att se till att bostadsmarknaden fortsätter vara glödhet i många år framöver och Riksbanken har sett till att lågräntepolitiken kan fortsätta oavsett inflationen.
Och de ska betala med vad? Eller är det skattebetalarna som ska köpa?
Efter att ha varit aktiv på markanden i uppsala nu så är jag helt övertygad om att det kommer falla. Det har varit få personer på visningarna och vi gick till budgivning på 2 stycken här för några veckor sen. Den ena la vi 300k under på, säljaren fick inte in några andra bud men vägrade acceptera vårt, sa ett fastpris på 2,4 miljoner och där ligger den än. Den andra (en riktigt fin lägenhet som ligger så pass nära stationen att den får räknas som attraktiv-för-stockholmare) var ute på visning för 3,2 inga intressenter på 1 vecka och vi la 3 miljoner, säljaren tackade nej. 1,5 vecka senare accepterade han budet men vi backade. Nu tänker vi sälja innan vi köper oss något nytt.
Viktiga observationer som jag tror passar in i nästan hela Sverige. De som säljer nu har inte förstått att det nu är köparens marknad. Kunskapen om att priser sjunker har börjat sjunka in den senaste eller kanske de två senaste veckorna.
Det ligger en annons på hemnet nu, ett hus på norra Lidingö i bedrövligt skick (totalt renoveringsbehov). Vad det verkar en glorifierad sommarstuga med papptak. Underförstått: riv och bygg nytt. I praktiken alltså en tomt på 950 kvadrat. Utgångspris 8,6 miljoner. Tillkommer kostnader för rivning samt att bygga nytt.
Alltså 9000 kr/m2 bara för tomten. Har svårt att se hur sådana prisnivåer kan vara motiverade överhuvudtaget. Så sent som 2014 kostade Sveriges dyraste tomt 2500:- per kvadrat.
Låter som ett kap.
…
…
…
Jag skrev naturligtvis fel, det har sålts betydligt dyrare tomter än 2500 per m2… my bad.
Vad beräknar du att kostnaden blir för att riva och bygga nytt? Vad tror du är rätt värde på det nybyggda huset? Kan/Får man klämma in två bostäder i form av ett parhus?
Det går ju inte att säga. Beror ju på vad man bygger. Det är tydligen bygglov på 190 m2 så då går det ju att bygga ett parhus.
Full utväxling på värdet för ett parhus förutsätter att det går att dela (avstycka eller klyva fastigheteten) tomten. Det i sin tur beror på om detaljplanen tillåter detta.
Bygga ett parhus utan möjlighet till att dela fastigheten innebär att du antingen får vara hyresvärd eller dela ekonomi med någon i det andra parhuset. Bankerna kommer verkligen inte att bevilja lån till en hushalva på ofri grund.
4 för en ståndsmässig villa, totalpriset inte så farligt med dagens värderingar. 12 Mr för en fräsch villa på Lidingö.
jag har studerat vad som har hänt i andra länder i utvecklade "Västländer" efter att "fastighetsbubblan" spruckit och utfallen blir olika beroende på att varje land är unikt i sina lokala förutsättningar.
En allmän effekt är dock att när väl bubblan är konstaterad, vilket kan ta tid pga förnekelsefasen, sker följande:
* en sättning i priserna under ett antal år men det kan ske tillfälliga prisuppgångar eller stabiliseringar innan nästa nedre platå nås
* all nybyggnation stagnerar eller bromsas
* köparnas marknad inträder där prutningar blir legio (svårare att sälja)
* när väl "botten" nås kan denna nivå bli långvarig
* så småningom börjar priserna och försäljningar att öka (ökad balans säljare/köpare) men prisnivån kommer aldrig tillbaka till samma ökningstrend(inräknat inflation) som rådde innan bubblan sprack
Med tanke på att Sverige har en extremt uppblåst bostadsbubbla kombinerat med amorteringsfria lån talar mycket för att "lågkonjunkturen" kommer att bli mycket långvarig uppåt 20 år!
Det tror jag knappast, bankerna lär inte göra några stora kreditförluster. Helikopterpengarna har ju gått rakt in i tillgånsprisena. Det finns ju mer SEK än någonsin, vart ska de ta vägen? Nä, det blir som på 90-talet. Kommersiella fastigheter lär ta nest stryk. Nya BRF:er får det svårt osv men 10 år senare är allt glömt.
Tolkar frågan som om jag tror på en kraftig lågkonjunktur närmsta året. Svaret är nej. Men svarta svanar är ju som vanligt oförutsägbara.
En spaning från Göteborg är att det byggs många lägenheter och fler är i början av byggfasen de närmaste åren. En sättning i marknaden kommer få politikernas mål om "Bo Stad 2021" att gå i kvav.
Småhusproduktionen är låg, främst beroende på att kommunen inte vill släppa till planer som medger småhus. Min killgissning är att småhus kommer påverkas mindre av en kommande prisnedgång just med tanke på att dessa inte har byggts i samma utsträckning som BRF.
Signifikant är ju även Wallenstams omplanering från BRF till hyresrätter av området Orangeriet i Solna pga vad man själva säger osäkert marknadsläge.
De småhussäljare som inte måste sälja, t.ex. äldre med utflyttade barn som funderade på att gå ner i storlek eller barnfamiljer som vill öka i storlek kommer att avvakta ett byte vilket gör att utbudet på småhus kommer minska. Priserna kommer därför inte att gå ned lika mycket.
Troligtvis blir det ännu tydligare för med exklusiva objekt där säljaren har råd och tid att avvakta. Jämför med hur extremt få exklusiva objekt som var ute på villamarknaden i Malmö under förra nedgången.
Cwejman i dagens (17/10) GP:
"..Sverige har i dag en bostadsägande medelklass, med skyhög belåningsgrad jämfört med många andra europeiska länder, som står ekonomiskt oförberedd om det skulle ske en dramatisk ränteökning.
De har levt på tvärs med den klassiska finanspolitiska devisen att spara intensivt när det går bra och spendera när det går dåligt. De har inte lagt undan några pengar för att möta en plötslig räntechock – istället har de både levt och bott bra…"
http://www.gp.se/ledare/cwejman-snart-tar-l%C3%A5nefesten-slut-1.4737466
Dom har gjort så som staten velat att man ska göra som en bra samhällsmedborgare i det här landet. Därför kommer staten också ta ansvar för om det skiter sig.
Tror inte det där stämmer. De flesta i säg 40-års åldern har nog max 50% belåning om man varit med från början. Pensionärer är skuldfri. Det är de yngre som får det tufft
Zelmerlöw "cashar" in och drar.. 😉
http://www.gp.se/livsstil/bostad/m%C3%A5ns-zelmerl%C3%B6w-s%C3%A4ljer-sin-lyxl%C3%A4genhet-1.4733171
Man jobbar uppenbarligen inom fel bransch. Som ingenjör kan man drömma om en sån lägenhet.
Skulle INTE ens vilja bo "så där" ûber-trendigt..
😉
http://www.dalmagic-cruise.com/image/78/78312556bf3976c6f66be2a18b5aeded_e/DSC_8518.jpg_e/DSC_8518.jpg
Bättre att bo här om man har pengar än i Sthlm i en toppvåning så nära regnet som möjligt.
Hmmm.. Har jag inte bott där på semester eller var det något längre norrut ? 😉
Dubrovnik
Now we are talking ! ;-9
https://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?source=Hemnet&ObjektId=1789941&images=1
Skärpta amorteringskrav skjuts upp… Det är ju valår !
http://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2017/skarpt-amorteringskrav-foreslas-galla-fran-mars-2018/
Japp och efter valet tillsätter man en utredning om vilka åtgärder man bör vidta för att förbättra bostadsmarknaden. Utredningen pågår i 2,5-3 år och man kommer fram till att hårdare amorteringskrav behövs när priserna har hunnit öka 50% men då närmar sig nästa val så istället lovar man sänkta inkomstskatter och fler jobbskatteavdrag. 🙂