829
Ytterligare skärpta amorteringskrav skjuts upp av Finansmyndigheten. Huruvida det gynnar valrörelsen är en annan fråga, då kraven kommer införas närmare valet än tidigare.
“Finansinspektionens förslag till ett skärpt amorteringskrav har varit på remiss. Flera remissinstanser har anfört att bolåneföretagen behöver tid för att utbilda sin personal, bygga upp systemstöd och ta fram nödvändig dokumentation. Därför kommer ikraftträdandet att vara senarelagt till den 1 mars 2018, i det förslag som generaldirektören lämnar till FI:s styrelse.”
Det är sedan upp till regeringen att fatta beslutet om de skärpta amorteringskraven. Huruvida man har lust att göra det när vi går in i valrörelsen är en annan fråga, eller om det hela fördröjs ytterligare.
63 kommentarer
Ja, nu blev det upplagt för "vänta och se" om bostadsmarknaden skakar från och med nu fram till och med första mars. Jag tror dock att om vi inte får en landsomfattande "start på nedgång" tills dess så går man vidare med förslaget, för att visa att man "gör nåt" och inte måste röra ränteavdragen. Det är många som bevakar Sveriges svar på bostadsmarknadens rörelser.
Jag saknar egentligen för övrigt en vadslagningsmarknad vad gäller de tvärsäkra uttalandena som görs på bloggen. Det är mycket vilda tyckanden om allt från "staten konfiskerar våra pengar" till "TV-avgiften kommer fördubblas när skatt införs" eller "det kommer inte hållas några val 2018, för då har muslimerna tagit över landet" (autentiskt citat typ). Vore kul om man kunde slå vad om lite olika utfall…
Seså, vi har alla noterat att du alltid har rätt, men mest rätt har Stefan.
Själv hade jag rätt i att behålla Atlas Copco efter rapporten i Q2 (blev en trevlig resa sedan), får se hur det går i morgon. Säkert nedåt.
Men det är en sådan triumf jag kan hålla för mig själv.
Ungefär som Carola som sa att det var viktigt för henne att hjälpa flyktingar i all tysthet.
Gambling är en kul krydda, och skadeglädjen är väl också glädje?
Ja, nu rasar det nog när som helst.
2018 känns lite för tidigt men kanske 2022..
Finns ingen som helst anledning att införa hårdare amorteringskrav nu. Marknaden har bromsat in redan innan räntorna har höjts.
Man hade jättegott om tid på sig att justera ränteavdrag medan man sänkte räntan, men Borg, Reinfeldt o co tyckte att det var så festligt med alla nöjda medel- och höginkomsttagare.
Att ränteavdragen diskuteras på allvar nu, efter 8 års lågräntepolitik visar hur inkapabla politiker är.
Läste att det också fattas allt mer pengar till välfärden – detta i en extrem högkonjunktur.
Mitt intryck är att Sverige har de senaste åren haft otroligt oansvariga politiker.
"Mitt intryck är att Sverige har de senaste åren haft otroligt oansvariga politiker."
Troligen världens (i-ländernas) mest oansvariga politiker sedan 1945. Naiviteten och inkompetensen som varit är en katastrof för landet. Det gäller allt från räntepolitik, bostadsmarknad, välfärd, rättsväsende och försvar till it-läckor mm.
Det är nu vi kommer att se kostnaderna för allt detta. Det är nu landets ekonomi kommer att dyka.
Kan inte annat än instämma. Politikerna har, med en olycklig kombination av inkompetens och ansvarslöshet, totalt struntat i vad som är bra för landet och folket och har enbart fokuserat på röstmaximering och pk.
Vi kommer med stor sannolikhet att få betala ett mycket högt pris i lång tid framöver om (när) bostadsmarknaden kraschar och drar med sig resten av ekonomin. Redan idag, under brinnande högkonjunktur, högt skattetryck och en rusande bostadsmarknad och negativ ränta som dopar ekonomin, så krisar stora delar av välfärden. Vad händer när dessa reverseras?
Röstmaximering har det ju inte varit frågan om då 25 % inte röstar och av de som röstar går nästan 20% till ett socialkonservativt populistiskt extremparti och några procent graviterar åt mer extrema tvångsocialistiska partier på vänstersidan utan verklighetskontakt (Fi främst men det finns extremextremister inom MP o V också)
Jämför det med hur det var 1988…
Ja, men vi är ju och SKA ju allesammans vara så "goda" så och allra – oj, här nämnde jag visst en pensionsskojare – mest "God" är vår "sjefredacktör…" 😉
Fan, vad jag är trött på dina versaler och citattecken!
Kram
…vår "sjefredacktör…" 😉 på den stora aftontabloiden…
😉
Någon sa: "När det är ekonomiskt möjligt att genomföra något är det politiskt omöjligt. Och när det är politiskt möjligt är det försent."
Tredje grafen i denna artikel kan också (delvis) förklara varför bostadspriserna ökat så mycket senaste 20 åren.
https://www.mckinsey.com/industries/capital-projects-and-infrastructure/our-insights/the-construction-productivity-imperative
Det är till och med värre än så, produktiviteten i byggsektorn har stått stilla eller backat sedan mitten av 60-talet! The Economist hade ett liknande resonemang för nån månad sen.
Varöfr skulle den bli bättre?
Konkurrenstrycket är obefintligt.
Priserna är oligopolsatta.
Skulle det inte hjälpa kommer staten in med en massa byggprogram i lågkonjunkturer eller andra stöd som Rot. (Det blev bara billigare ett kort tag efter rot, det är dyrare än någonsin nu att anlita hantverkare)
Finns öht inga incitament utom på inköpssidan, när det gäller brist på arbetskraft täcks det av utländsk sådan
Fast nåt verkar lite skumt vad gäller flerfamiljshus i alla fall. Tekniken har gått framåt och man kan bygga rationellt och med kvalité, inte minst bättre konstruktionsprogram har bidragit till det. Bland småhusbyggare är det ju uppenbart konkurrens, det vrickade i ekvationen är att den, konkurrensen alltså, intr riktigt funkar när det gäller större byggnader. Och detta trots att det då borde kunna offereras från andra länder.
Dessutom har inte byggbolagen procentuellt så enorma vinster heller, så förklaringen måste handla om någon begränsad metodik, knappast någon kartell.
Och apropå lönsamhet sitter Oscar properties enligt SvD på 1,5 mdr i osålda lägenheter, vilket ställer försäljningen häromdagen av ett ofärdigt projekt i en lite annan dager. Kanske det var banken/finansiären som krävde en liten trimning av balansräkningen och inte ett fantastiskt bud som bara dök upp?
Oscar Properties känns som den här tidens "Nyckeln". Intressant.
Jag har ofta funderat på det här med byggsektorn och dess kostnader. Precis som du säger, marginalen på ett bygge är rätt låg, och det är vanligt med konkurser och "nollmarginalsprojekt" i branschen. Får inte ihop det hela riktigt.
Marginalen är god om det rullar på och man säljer det som byggs fram till som det var nyligen. Men självklart plockas de lägst hängande frukterna först. Och nu är man nere på marken och plockar fallfrukt, som betingar lägre pris-ergo är det alltid någon exploatör som får problem för bankerna börjar mumla. Som OP.
Men när det är sämre konjunktur är det lägre marginaler.
Jag tror också att byggbranschenmär en sådan verksamhet som.måste rulla, och kommer rulla oavsett lönsamheten då den är så stor. Det gör att vissa projekt som är ekonomiskt vansinniga kanske kör på trots allt. Alltså sitter vi där vi sitter.
@Joakim:
Ja, eller "Icon Medialab", "Framtidsfabriken" etc.
Idag sa Sveriges Byggindustrier att byggkonjunkturen svalnar för bostäder:
"I år påbörjas byggandet av 73.500 nya bostäder. Samtidigt finns en rad nya förslag som försvårar för den kommande bostadsproduktionen.
– För 2018 är prognosen 65.300 nya bostäder. Det är ett tapp på 8.200 under rådande högkonjunktur. Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda. Ändå upplever många bostadsbrist, säger Catharina Elmsäter-Svärd."
Verkar som om alla drar i bromsen samtidigt.
Med tanke på alla som kommer att repatrieras/flytta hem de närmaste tio åren så behöver vi inte bygga några nya bostäder alls. Viktigaste bostadspolitiska projektet som jag ser framöver är att riva alla hemska miljonprojektsområden allteftersom de töms.
Någrq iaktagelser jag gjorde när jag var inne i byggbranschen.
Språkproblem
Det hjälper inte om du är världsmästare i borrning om du feltolkar var du ska borra. Svårt att hitta tvåspråkiga arbetsledare som kan få den billiga arbetskraften att göra rätt saker…
svinn
Finns en kultur där det är ok att stjäla från arbetsgivaren/uppdragsgivaren. Verktyg och maskiner försvinner när projektet är klart (interna stölder) och under projektet ör det ligor som stjäl. (Har du träffat en 30-årig byggare med egen såg för 30-40k och diverse andra maskiner? Trots att han inte kör eget?) Problemet är egentligen extremt dåliga rutiner och internkontroll.
personal som jobbar 8h och väntar på grävaren 30h.
Personal som jobbar övertid fast det inte finns något att göra… eller gör jobbet på övertiden för den vanliga arbetstiden gick åt till att vänta på olika saker.
Enorm brist på kompetens. På alla nivåer. Leder också till obefintlig upplärning.
Nykläckt högskoleingenjör får jobb direkt. Kan såklart ingenting egentligen, i något fall kan hen knappt räkna… inget ont om denna människa, men hen får aldrig chansen att göra ett bra jobb för hen slängs direkt in i för svår roll pga bristen på kompetens. Sen efter ett år eller två där du irrat omkring och försökt låtsas som om du vet vad du gör, så börjar konkurrenterna ringa, för nu har du ju erfarenhet. En entreprenadingenjör blir erbjuden en roll på annat företag som projektledare. Usla arbetsledare blir platschefer.. osv osv osv.
Kalkylatorer som inte kan räkna, projektledare som inte bryr sig om hur det ör räknat eftersom så fort jobbet är i hamn börjar man leta möjligheter till ÄTA.
Gör du ett dåligt jobb går du bara till en konkurrent. Kanske tar du med dig 5 pers också.
En del av det där har såklart med konjunkturen att göra.. att företagen anställer utan att egentligen ta reda på vad personen kan.
De duktigaste är oftast äldre, som fått växa in i sina roller och utvecklas under lång tid. Men deras kompetens anvönds inte till att lära upp yngre eller långsiktig problemlösning, utan de används för att "fixa" saker. Styra upp, oftast genom att med sin erfarenhet ta genvägar för att rädda projekt.
Massa fina regler och böter för underleverantlrer som inte har rätt skyddsutrustning… 40k för att stå på en ställning utan säkerhetslina, de pengarna måste såklart leverantören fiffla tillbaka på något sätt. Platschefer som måste jaga folk utan hjälmar är inte så effektivt resursutnyttjande kanske…
Byggbranschen är bortom räddning. För alla tjänar pengar även om resultaten inte är exceptionella.
Har erfarenhet av bygge i ett par olika länder och det ligger en del i vad du säger, om än lite onyanserat.
Högskoleingenjörer är inte fenor på matte normalt sett, de som är det blir inte högskoleingenjörer. Däremot finns en del av dem som är bra på att bygga. En högskoleingenjör kan bli en ypperlig platschef om han har de viktigaste förutsättningarna för det; organisationsförmåga, reaktivitet, kommunikativ, ansvarstagande osv.
En del svenska byggen jag har erfarenhet av har lidit en del av det du kallar "vänta på grävmaskinen". Det är en stark kostnadsdrivare när folk inte jobbar, och är sannolikt förklaringen, en av dem, till att fabriksbyggda småhus är mer prisvärda i Sverige än platsbyggda dito, och att hyreshus och BR, som oftast är platsbyggda, blir väldigt dyra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det kan ju den där 5-klassaren räkna ut att politikerna har blivit så byxis att de håller på skita på sig av de små darrningarna på bostadsmarknaden och därför inte vågar öka amorteringskraven mer. Det kan vi väl slå vad om?
FI verkar ändå _hyfsat_ bestämda med att kraven står fast:
"Har ni vägt in den senaste tidens signaler om en inbromsning på bostadsmarknaden?
Nej, det här beslutet handlar bara om att Bankföreningen och ett antal banker anser att det är tajt om tid för att få ordning på IT-system och rutiner, svarar Erik Thedéen."
"Är ni lika trygga kring behovet och lämpligheten i skärpningen, trots den senaste tidens tecken på inbromsning?
Absolut. Det här kravet handlar inte om att hantera månadsutfall på bostadsmarknaden utan om att hantera en skuldsättning som nästan har fördubblats de senaste 20 åren i förhållande till disponibelinkomst, vilket innebär att Sverige bygger makroekonomiska risker när hushållen är väldigt skuldsatta."
"Du ser inte framför dig att Finansinspektionen kan komma att göra en annan bedömning kring amorteringskravet om bostadsmarknaden skulle bromsa kraftigt?
Nej, månadsutfall har inte bäring på det vi föreslår. Vi får ta på oss att vi inte riktigt har lyckats med den kommunikationen, men detta är en strukturell åtgärd för att hantera skuldsättningen. Vi har i dag högkonjunktur, minusränta och stark sysselsättningstillväxt. Det är inte en miljö där man får mycket kraftiga kollapser på bostadsmarknaden, så den typen av analyser ställer jag mig mycket frågande inför i dag. Sedan ska man alltid följa utvecklingen – men som läget ser ut i dag finns det ingen anledning för oss att förändra vår inställning, resonerar Erik Thedéen."
Det där kan man inte lita på. Dom är som politiker. Säger en sak som i grunden kan vara något helt annat. Jag tror inte att dessa amorteringskrav kommer att genomföras om de nu är en sättning/nedgång som vi ser. I så fall extremt dålig timing.
Bra! FI menar att den som lånat och satt sig i ohanterbar skuld får ta sitt eget ansvar.
FI vill göra det som är bäst för landets framtid. Inte titta på vad som är bäst för den enskilde blåögda individen, eller de banker som tjänar otroligt stora summor på situation utan att själva ta några större risker (jmf. med t.ex. USA eller resterande EU). Hade bankerna haft BRFer eller hus som pant mot lånet som i resten av världen, så hade de definitivt själva ställt hårda krav på amortering för länge sedan. Inte låta det vara som det såg ut för bara något år sedan där man fullständigt sket i amortering i över 10 års tid.
Men nu när det kraschar är det faktiskt inte bankerna som står där med ett skuldsatt hus som ingen kan betala av. Det är den enskilde som ska betala tillbaka den skulden trots att det kan ta hela dennes liv. Banken behöver bara vänta på att få in sina pengar genom kronofogden.
Så med all rätt försöker FI fatta korrekta beslut. För varken politiker eller våra banker vill ta ansvaret.
Jag är rädd att du kanske har rätt Nils, trycket skulle kunna bli hårt nästa år. Jag håller där, så får vi se hur läget är om ett halvår!
Maximalt tillåten skuld i förhållande till disponibel inkomst är den enda rätta vägen att gå. Då flyttar man över ansvaret till låntagaren för om denne vill amortera eller inte. Köper man en 2a och slår i kredittaket och har för avsikt att bilda familj i framtiden så ligger ansvaret på en själv att antingen amortera eller få till så höga löneökningar som möjligt i framtiden och om man redan nu känner att nej fan heller för små bajsande bäbisar och en fru som bara kostar pengar och är nöjd med sin tillvaro och vill bo i sin 2a för evigt ska man ges möjligheten att istället för att amortera söka avkastning på annat håll eller konsumera och hjälpa samhället i att förbättra den ekonomiska aktiviteten för valutorna är designade att minska med 2% i värde per år och med våra kollektivavtal som följer inflationen rätt bra över tid bör 30 åringen som aldrig amorterar på sin 2a höjt sin lön med ca 80% på 30 år och då bör även lägenheten han bott i kosta mer i absoluta tal.
@Toni: Alldeles riktigt men frågan man kan ställa sig är om detta även skulle tillåtas att för exv. hmmm… polygamister ifrån Nacka ?
😀
@Bengt: Du måste ändå innerst inne erkänna att du känner lite avund för polygamisten från Nacka? Det är ju alla mäns dröm att kunna livnära sig på att para sig och dessutom bli belönad för det. När jag hör order polygami tänker jag: Långt värdefullt liv, lyxkåk, bra sex…..R.I.P. Hugh Heffner…Han levde ju till och med bättre än han i Nacka.
@Dave S
Det bästa för landet är inte att låta bankerna gå omkull. Staten har ju räddat banker förr. Om det blir sämre tider så tror jag därför att man inte då sätter regler som gör det än värre för de som redan sitter illa till. Kronofogden kan ju inte kräva in pengar som inte finns. Så i slutändan är det ändå banken som sitter på skulderna.
@Nils, det jag menar är att om bankerna förmått folk att amortera mer (med krav på 30 – 40 år för hus mm.) så hade de inte haft lika mycket problem. Staten hade kanske inte ens behövt gå in och rädda någon för ingen skulle ha så pass stora lån att det skulle bli farligt.
Idag ser det ju tyvärr inte ut så. För mig är det är en självklarhet att företagsamhet ska gynnas i landet, men samtidigt måste alla ta ansvar i alla led. Det är inte mycket begärt av banker att faktiskt ha amorteringskrav. Det är väl bara bra att bankerna får tillbaka sina pengar efter ca. 30 år, istället för 100 år som det ser ut idag.
Men såklart, hur ska bankerna tjäna mer pengar om alla betalar tillbaka lånen.
@Toni:
Nej, jag är inte alls avundsjuk på polygamisten ifrån Nacka!
En kursare till mig fick ihop det med en "ryska" som bara utnyttjade honom för 2-årsregeln
Av detta fick jag bara bekräftat det min gamla ömma moder varnat mig för: Nämligen "dåliga fruntimmer"!
Sedan är jag också väldigt kräsen av mig och inte heller göder jag krog(maffian) i Göteborg. Du har väl sett alla Johan Falk-filmerna ? 😉
…men nu är vi väldigt OT så detta får raderas av redaktören om så skulle behövas..
"Pinka i byxan ett tag till" –
Mer tejp på ett trasigt upplägg istället för att fixa det verkliga problemet, dvs ett monetärt system där priser sätts centralt av planekonomer och i deras (felaktiga) modeller så ska räntorna vara negativa.
Tänk om vi hade haft en valuta med fix (eller svagt ökande) penningmängd, säg Bitcoin. Säg att du behöver köpa ett hus och behöver låna 1000 BTC. Ja, då får du hitta någon annan i ekonomin som är villig att låna ut det beloppet (dvs avstå från att konsumera). Som ersättning får personen ränta, säg 50 BTC. Banken kan agera mäklare.
Vill många låna i ekonomin så kommer räntorna stiga och vill många spara, dvs skjuta upp sin konsumtion, så kommer räntorna sjunka. Helt självreglerande och utan att någon direktion ska träffas sex ggr om året och fantisera ihop priser.
Går en bank i konkurs så är det inte värre än när andra företag konkar – pengaaystemet är aldrig en del av deras balansräkning.
Apropå detta med boendekostnader, lånekostnader, singel, par mm.
Var i landet kan en "tjänsteman" med normallön bo som singel utan att hela inkomsten äts upp av boendekostnaderna och var i landet måste man vara två ?
Halva inkomsten är ju redan uppäten av skatterna oavsett var man bor i landet, återstår lite smulor att spendera. Och så får man låna så man har råd att skaffa sig en livsstil, förutom om livsstilen är polygami, då betalar ju det allmänna kalaset!
Det går att lägga upp en helt hygglig budget för en standard-tjänsteman på många ställen tycker jag.
Säg ingångslön 30 000 och normallön 50 000 efter ett tag.
Det innebär netto ungefär 23 000 till 34 000 per månad.
Tycker själv en tumregel för boende är 25% av netto. Så 5 750 till 8 500 kr/mån är "lagom" kostnad för tjänstemannen i detta fall. Det är inte svårt att hitta bostäder som kostar detta… Är man sedan två ser det riktigt ljust ut.
Man är väl öppen med att det är lobbyister från fastighetsbolagen som försöker påverka opinionen vilket är förståligt då förslaget på 3 % utöver nuvarande amorteringskrav slår rakt mot deras verksamhet.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/r0BkA/finansinspektionen-vill-justera-amorteringskraven
Vadå "3% utöver nuvarande amorteringskrav"?
Rätt observerat, det ska vara 3 % som är den föreslagna nivån på det som överstiger 4.5 hushållets årsinkomst.
Jag har ibland svårt att komma ihåg saker, det har säkert skrivits hör tidigare. Men hur många lånar mer än 4,5 ggr årsinkomsten? Och hur mycket mer?
Exempel utifrpn mina fördomar..
Lön 40+30k
Köper hus för 6 mille (som känns högt om de bara har 15% insats, men säkert inte ovanligt, men mycket högre än så kommer de nog inte med de NUVARANDE lånereglerna)
Då skulle paret få 1250kr högra amortering per månad (tror jag) Amortering alltså.. till sig själva… skulle det slå så jävla hårt?
Mottaglig för dumförklaringar idag så kör på
För de som inte är inne i IT-branschen eller åtminstone inte arbetat med riktiga system (ni vet villa ni är om ni är självkritiska) kan jag säga att man inte ska underskatta hur dåligt planekonomi och IT går ihop.
Små förändringar i statliga regler, kommunala regler, eller helt enkelt bara deras API blir på ett klick många miljoner. Amorteringskravet i sig snackar vi om halvårsprojekt för sjukt många bolag bolag.
Vad jag vill säga är att det inte nödvändigtvis är en undanflykt. Legacy-system anpassade för planekonomiskt nycker är… spännande att modifiera.
Nä hä…
Det fixar väl ett gäng "IT-Indier" enkelt snabbt och billigt på en kafferast för några skålar ris …
Är de som skapar hälften av arbetstillfällena.
Det låter som allt fler börjat förstå vilken väg mot landets undergång bostadskraschen kommer att innebära. Politikerna bär det tyngsta ansvaret för detta. När hushållen inte längre orkar/kan låna och konsumera imploderar Sveriges ekonomi. Och samtidigt ska vi ha råd med den gigantiska integrationsutmaningen…som sagt, SÄÄÄÄÄLJ och emigrera!
Vart? Sverige är bäst när det gäller allt.
OT : Ni som har lite pengar men ändå vill tjäna en hacka. Köp kryptovalutan ripple. Allt lutar åt att storbankerna världen om kommer adoptera den. 4000% uppgång hittills i år, det kanske avskräcker en del, men det är ingenting när man pratar om kryptovalutor.
Eftersom bitcoin kostar runt 50k SEK per mynt nu så kan det kännas lite tungt att hoppa på det tåget nu. Bitcoin var det första mynten och det var mycket som utvecklarna inte tänkte på när dom utvecklade den. Bitcoin ses som guldet inom krypto-sfären. XRP /ripple-konferensen håller på nu, mellan 16-18 oktoner 2017. Mycket lutar åt att storbankerna kommer adoptera den här kryptovalutan. Kraken(.com) är den enda seriösa handelsplatsen i Europa. 10000 kr kan potentiellt bli flera hundratusen innan 20-talet.
innan 2019 till och med.
Spekulativt ja, men varför jaga 1-2% hit och dit när man kan lägga lite (inte mycket) pengar i flera högriskprojekt. Eftersom det här är en ny grej så har aldrig den här typen av investeringar funnits förut. Din kontakt på banken kommer säga att det är en tillfällig hype och att du ska hålla dig undan, för det finns inget att tjäna för banken här. Svenska kronan är för övrigt på väg att försvinna (det kommer ske när du sover och när du vaknar så är ditt sparkonto och dina lån nollade). Riksbanken har sagt flera gånger att dom har som ambition att återta kontrollen över rikets penningpress.
Riksbanken har som ambition att återta penningskapandekraften från storbankerna. E-krona kommer det heta, och alla kommer få ett eget konto hos riksbanken; som idag är reserverat bara för 5 storbanker. Parkera era pengar utomlands under den här övergångsperioden.
Låter ju nästan för bra för att vara sant. Körväh!
Det här är den största saken som kommer hända Sverige på flera hundra år. Alla lån kommer bli nollade, men även sparkonton osv. Kronan kommer dö! Flytta nu innan det är för sent.
Säger du det Rolf! Har du gått över till dollar och guld och bitcoin nu då`?
https://www.svd.se/pressat-lage-nya-bostader-for-15-miljarder-samlas-pa-hog
"Antalet bostäder i Stockholm som Oscar Properties nu har till salu till 159 stycken. Värdet på dem uppskattas totalt till 1,49 miljarder kronor.
Under det tredje kvartalet har bostadsutvecklaren Oscar Properties sålt uppskattningsvis ett trettiotal bostäder i Stockholmsområdet.
I det nya området på Gärdet med det USA-klingande namnet ”79 & Park”, har Oscar Properties lyckats sälja en lägenhet sedan i somras."
Det förvånar mig inte att det är svårt att sälja nybyggda bostäder, eftersom dessa är fruktansvärt fula och charmlösa.
Cornu, vad är det du vill att Aftonbladet ska göra egentligen? Blivit några inlägg nu från dig men du står en bit bak i drevet och manar på. Kan du inte konkretisera hur du tycker att Aftonbladet borde agera(t)?
den kommande "bostadskraschen" är det mest hypade jag läst om på år och dag
det framställs som en apokalyps av bibliska mått när det i realiteten inte kommer vara annat än en form av lågkonjunktur
Paniken har piskats upp av bankerna för att tvinga politikerna till eftergifter som gynnar banksystemet
Kära Herr / Fru
Gott nytt år! Bästa hälsningar för dig och din familj.
Jag är glad att ge dig information om hur du kan få lån utan förseningar, jag skulle vilja presentera vårt företag och produkter till dig, hoppas att vi kan etablera affärsrelationer i framtiden.
Vi har specialiserat oss på Lånförsäkring för mer än 16 år, vi har avancerad utrustning hemma och utomlands. Det kan vara klart att ELITE FINANCE COMPANY ger lån med lågaste instans på 2% till låntagare, välkommen att kontakta oss, email: ELITEFINANCE2000 @ GMAIL.COM, [email protected], Telefonnummer: +16328584522 Om du är intresserad, vänligen meddela mig så att jag kan ge dig mer detaljerad information. Jag är glad att tjäna dig.
Vänliga hälsningar,
James Elite