Tjänsten Husmask har uppdaterats till att nu omfatta samtliga kommuner eller län i landet, och redovisar bostadsprisutvecklingen månads- eller veckovis för antingen villor eller lägenheter. I Stockholms kommun är nu lägenhetspriserna de lägsta sedan augusti 2016, baserat på månadsmedelvärde.
Bild från Husmask. Lägenheter i Stockholms kommun månadsvis. Data från Booli. |
Husmasks funktionalitet har alltså uppdaterats rejält och har omfattar nu hela Sveriges boprisdata, hämtat via Boolis öppna API. Man kan välja län eller kommuner, villor eller lägenheter och medelpriser per vecka eller månad.
För Stockholms kommun är nu priserna de lägsta sedan över ett år, augusti 2016.
Priserna ligger nu på i månadsvis medelvärde på 72 777:- SEK per m2 att jämföra med 72 048:- SEK i augusti förra året. Då ska man komma ihåg att med nedåtgående trend så håller tidiga oktober månad uppe siffrorna för oktober. När vi snart får månadsskifte kommer medlet ta ett skutt nedåt och priserna kan vara tillbaka på våren 2016 och kanske framåt 2015 mot slutet av året.
Jämför man Penates.se med Husmask så hamnar den förra på 58 418:- SEK per m2 i snittpris för Stockholms län mot 61 013:- för Husmask, så beräkningsmodellen skiljer sig något. Trenderna är dock de samma, men Penates historiska data går inte längre bak än till för ett år sedan. I innerstaden Stockholm är priserna de lägsta på ett år, lägre än lägsta punkten i historiskt data.
Risk finns förstås att tjänsten blir cornubottad och sänks om jag länkar.
Det intressanta blir att se hur SEB:s bopriskalkylator ser ut i början av november och om den senaste tidens mediala skriverier har påverkat de evigt positiva hushållen. Å andra sidan kanske de börjar svara hur de vill att det ska se ut, inte vad de tror, i hopp om att kunna påverka faktiskt marknadsutfall.
24 kommentarer
Varför så 08-fixerad .. ?
Idag kan vi på GP läsa om "..Bostadsmarknaden på tillnyktring.." och där Bjurfprs – en av de mer "exklusiva" mäklarbyråerna som inte befattar sig med vilka objekt som helst – säger att
"..- Vi kommer att ha en avvaktande marknad några månader framåt och kommer säkert att se prisnedgångar på tio procent i de områden där det tidigare varit enorma uppgångar, framför allt på bostadsrätter. När vi firat jul och nyår kommer marknaden i gång igen, kanske på en mer normal nivå. .."
Jo men tjenare säger övertecknad ! 😉
Flera andra mäklarfirmors VD:ar uttalar sig också i artikeln…
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/bostadsmarknaden-p%C3%A5-tillnyktring-1.4768899
Vilken tur att dom vet om att det bara är några månader det handlar om. Mäklare är duktiga.
Husmask kan bugga lite när man kollar på speciellt lägenheter i Sthlm län och kommun, pga det stora antalet objekt (uppåt 100 000 eller fler). Backendkoden är lite ineffektiv så webservern hackar till ibland. Man får testa att ladda om bara. Ska kolla på att optimera det.
Share of young people aged 25-34 living with parents
En annan intressant observation och myt är att svenska ungdomar tvingas bo hemma p.g.a. bostadsbristen, i själva verket är det lägst andel ungdomar 25-34 som bor hemma i Europa, Finland har samma låga nivå. Ungdomskullarna varierar också i storlek och när det finns färre ungdomar i ett visst ålderspann så minskar också efterfrågan för bostäder av den storleken 1-2:or.
Enligt din egen källa spelar Danmark i en helt annan liga på 1.8% och Finland har en ännu lägre andel som bor med föräldrar än Sverige (4.0% jämfört med 4.1%). Norge ligger på 4.2%. Hur du får detta till att Sverige har lägst andel i Europa är för mig ganska oklart…
Men..
Tittar man på kartan ovan ser man två områden som är "diagonalstreckade" i rött.
Dels mellan kungsängen och Sigtuna och dels ett mindre ute på norra Värmdö…
Undrar vad som döljes därstädes ..
Vad som döljer sig på Norra Värmdö kan jag tala om. Ingenting. Det bor knappt en kotte därute. Gamla övningsfält för KA1 där det finns skyltar om risken med att gå ut terrängen p.g.a. av blindgångare.
Orange grejer är militära, skjutfält, skyddsobjekt, övningsområden. Inte alla vi har dock, men samtliga identifierar jag som dito.
Men varför 16+1 läggs dessa upp som synliga på sådana här kartor ?
En bugg i systemet liknande den väg på trossö, Kalvö och Lindö utanför Havstenssund i Bohuslän som alla karttjänster visar med utgångsdata från lantmäteriets data.
Denna väg i Bohuslän är visserligen byggd men sedan aldrig använd…
http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/november/promenad-over-lindo-kalvo-och-nastan-ned-till-trosso.html
Nu har det faktiskt allmänt såtts ett frö av osäkerhet vilket får många som spekulerar i uppgångar att bli försiktiga. Harry Flams uttalande "ingen spekulation ingen bubbla" ser jag bara ideologiskt snömos. Spekulationen lever i högsta grad. Det ger som sagts följder för nyteckning av bostadsrätter som drar med sig annat. Om vi inte haft helt extrema prisnivåer i förhållande till inkomster så vore det ingen ko på isen. Men nu tror jag definitivt inte oron lägger sig. Vi får hoppas på att nedgången är är nu. Desto längre "vansinnet" pågår desto högre sprängkraft.
Jag kissar på mig av skratt när jag ser SBABs annons högst upp på sidan…"Boekonomi är jättekul!"…
Snacka om att sätta skrattet i vrångstrupen…;))
Ska gamla uttjatade Killinggänget som står för showen få tomater i nyllet av publiken…;))?
Måste bli en klassiker i kategorin "sämst tajming ever"! Typ VAs etta i oktober -87 med "Happy times are here again" en vecka innan kraschen…;))
Vad som talar emot att bopriserna verkligen vänder ned nu på allvar är väl att bubblor spricker utifrån och in. och sprider sig inifrån och ut. Vi borde alltså se ett konsekvent prisfall i storstadsområdenas kranskommuner innan det kommer till kärnan s.a.s.
Som det ser ut nu är prisfallet mest en effekt av ett överflöd av nyproduktion.
nåja… tids nog kommer det stå klart…
Att räntan fortsätter lågt, tidningarna tappar intresse att skriva om saken när inget avsevärt händer och inga annorlunda krav ställs.
Priserna vänder nedåt på riktigt först när räntan höjs.
Inte alls, priserna vänder nedåt när utlåningen går ner. Finns många skäl till att det kan hända, bland annat att FI fortsätter sin påbörjade resa att minska just denna utlåningsökning då den är helt ohållbart hög. Men då måste ju FI trotsa våra populister till politiker.
I början på 90-talet sjönk fastighetspriserna och från toppen till botten var det ca.två år innan priserna började vända upp igen, ser att ivriga mäklare redan börjar prata om köptillfälle, försöka går alltid, då kunde man sänka räntan så att det spelade roll för att stimulera marknaden men nu kan räntan lika gärna stiga, blir intressant att följa utvecklingen.
Det ter sig som att väldigt få förstår sambanden och vad stillastående eller lätt fallande bopriser leder till. Vi måste inte få en krasch för att hushållens konsumtionsmönster förändras. Alla förstår väl hur lätt det har varit att spendera och konsumera när man vet att ens bostad fungerat som en veritabel bankomat under många år. Men om det faktumet förändras så förändras också konsumtionsmönstren. Lite mindre shopping, lite färre restaurangnotor, något färre spahelger, lite mindre nagelmanikyr, kanske inte den där nya fina bilen, Danmarkssemester istället för Florida….etc etc etc. Då är den nedåtgående spiralen igång och lågkonjunkturen och fler arbetslösa kommer som ett brev på PostNord…DÅ kan vi börja snacka om att vi riskerar rejäla boprisfall…
Framförallt kan det ge huvudbry för finansministern när momsintäkterna sjunker snabbt, de som nu utgör en alldeles enormt stor del av statens intäkter så här i en skulddriven boom utan dess like.
Ja, det är nästa fas i mitt dystopiska scenario…
Svenska hushåll är bland de mest skuldsatta i världen så där finns inget kvar att hämta i hopp om att högre skuldsättning skulle kunna sätta ytterligare fart på ekonomin. Kvar är staten…och med sämre intäkter från en allt kärvare ekonomi, med en integrationsutmaning som kommer att kosta enorma summor i framtiden, återstår bara skuldvägen för den svenska staten. Vilket inom inte allt för många år riskerar att sätta Sverige riktigt i klistret…skuldsatta över öronen både på hushålls- och statsnivå…
Jo det är väl på det här sättet som det tyvärr kommer att bli. Politikerna har haft en massa år på sig att bromsa lånefesten men bara suttit stilla på händerna. Framtidens dom kommer att bli hård för att dom inget gjorde.
Mmm, vi får se om det här sprider sig.
JM verkar vara lite optimistiska idag i alla fall:
"STOCKHOLM (Direkt) Bostadspriser som ligger relativt stabila +/- 5 procent kan väntas under det närmaste året och sannolikt lite åt minushållet på Stockholmsmarknaden."
[…]
"Från mitten av september fram till dags dato har marknaden svängt mot för oss i våra projekt till en normal efterfrågan och bokningsnivå. Det har varit ett kvartal där det gått från en stark marknad som det varit på senare år, till en nu normaliserad marknad och i den omställningen blir det en period av osäkerhet som var väldigt tydlig från mitten av augusti till mitten av september"
Är premiumsegmenten som går ner och är en stor del av utbudet. Omoderna lägenheter i omoderna områden kring Stockholm (ej rena ghetton utan bara inte kransen eller solna eller dylikt) har gått upp enligt vad jag upplevt.
Villapriserna är också kraftigt uppåt sedan i våras i många kranskommuner.
Lutar åt det också, tills någon visar något annat. JM säger att läget är "OK", får se vad Skanska säger imorgon (för "mellansegmentet").
Men det måste ju ändå kännas TRYGGT att "bostadsfrossan" ännu inte nått västsverige och att detta sägs av vår store Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.
För säger HAN det så MÅSTE det ju vara sant ! 😉
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/bostadsfrossan-har-inte-n%C3%A5tt-v%C3%A4stsverige-1.4771229
Även Skanska tycker läget är helt OK för deras segment.
"STOCKHOLM (Direkt) När den svenska bostadsmarknaden nu återgår till en mer normal balans mellan utbud och efterfrågan kan det komma att uppstå läge för Skanska att köpa mark.
Det säger Skanskas vd Johan Karlström till Nyhetsbyrån Direkt.
Det tar längre tid att sälja och det går mer mot normaliserade nivåer, säger han rörande det förändrade läget på bostadsmarknaden.
Han påpekar samtidigt att Skanska inte har fokuserat på att utveckla bostäder inom premiumsegmentet utan endast verkar inom segmenten bas (core) samt prisvärt (affordable). Han lägger till att Skanska inte bara verkar i Stockholm utan mer brett geografiskt inom sin bostadsutvecklingsdel.
Vi räknar med att starta flera nya projekt under det fjärde kvartalet, säger han vidare."
"STOCKHOLM (Direkt) Byggkoncernen Skanskas största marknad ur bostadsutvecklingsperspektiv, Sverige, återgår nu till en mer normal balans mellan utbud och efterfrågan.
Det skriver vd:n Johan Karlström i niomånadersrapporten.
Skanska startade produktion av 662 bostäder i det tredje kvartalet, varav 363 i Sverige och sålde 683 enheter varav 296 i Sverige.
Det tredje kvartalet är säsongsmässigt lågt volymmässigt, men då våra kommande projekt bestående av främst kärnprodukter och prisvärda hem efterfrågas förväntar vi oss att volymen kommer att öka i det fjärde kvartalet, skriver han.
Han pekar på att andelen osålda bostäder är väldigt låg i Sverige och att Skanska planerar att starta fler projekt. I den här processen följer vi alltid försäljningsandelen noggrant, lägger han till."