Dags för en enkel frågeställning. Om du gör en reavinst på 200 000:- SEK vid flytt från lägenhet till nyköpt vill – vad göra med pengarna?
Läget är alltså en reavinst på lägenhetsförsäljningen om 200 000:- SEK, samtidigt som familjen flyttar till en villa. Vad ska man göra med pengarna?
Mitt förslag är följande
– 50 000:- SEK till reparations-, renoverings- och underhållsbuffert. Det kostar att bo i en villa, och saker kommer gå sönder. Om inte annat är det om några år dags att renovera något. Speciellt när man flyttar till ett hus man av förklarliga skäl inte bott i så kommer det dyka upp saker. Därtill ska man avsätta åtminstone 2 000:- SEK i månaden till den här bufferten.
– 42 000:- SEK till att betala reavinstskattten direkt. Räntan på lånen är lägre än räntan på uppskjuten reavinstsskatt, och skatten ska alltså prioriteras framför amortering av banklån. Idag motsvarar räntan på uppskjuten reavinstskatt ett banklån på 3.25%.
– 60 000:- SEK som direkt amortering. Inget konstigt med det.
– 30 000:- SEK till inköp för huset. Om man inte har en väldigt stor lägenhet så finns det kostnader med att bosätta sig i en villa. Räkna ihop hur mycket mattor, gardiner, lampor, för att inte tala om möbler, kostar. Till det kommer trädgårdsutrustning man som lägenhetsboende inte hade – minst en gräsklippare.
– 18 000:- SEK till någon form av lyxkonsumtion. Det kan vara de där möblerna, en resa, eller vad som helst. Men 200 000:- SEK är mycket och det är för de flesta få tillfällen i livet som man får en summa pengar i knät. Jag anser att man gott och väl kan unna sig något man inte hade konsumerat annars. Vill man inte det är det bara att amortera.
Men vad tycker ni? Hur ska man fördela pengarna och till vad?
35 kommentarer
För solariditet, allas lika värde och empati – 150 000 till UNHCR. 20 000 till WWF mot klimathotet och resten till amortering.
Du glömde nämna vilken belåningsgrad familjen låg på för villan. Om man ligger under 70% så kan jag tycka det är tveksamt att amortera 60 000, kanske bättre och investera dem i börsen..
Man behöver väl inte spara till någon renovering i framtiden? Det är väl bara att låna ännu mer då när huset har ökat i pris vilket den alltid gör då priserna följer inflationen.
Jag är personligen tveksam till att låna för att renovera. Renovering är i mina ögon detsamma som underhåll och inget man bör låna till.
Om du spenderar 100k på renovering och sen kan sälja det för 0,5M mer så är det en bra affär.
Det är lite lustigt med bostadsaffärer. Den som försöker sälja en sliten och orenoverad bostad får ofta skambud. Däremot om man har den topprenoverad så säljer den direkt och sen röjer nya ägaren ut allt och byter badrum, kök och ytskikt ändå.
BW: Absolut. De flesta som renoverar har nog tänkt bo kvar dock. När de sen säljer är det tveksamt om de får mer betalt för ett hus renoverat för säg 20 år sedan. Men givetvis kan det vara lönande om man tänkt sälja direkt efter.
Många förutsättningar som saknas i frågeställningen för att kunna ge ett bra svar. Sen är 200k inte direkt mycket pengar i dagsläget men en buffert på 100k om det saknas. Amortera eller investera resten.
Rekommenderar en rejäl semester i USA. De verkligen älskar folk med pengar att spendera.
Om en reavinst vid en fastighetsförsäljning uppkommer så BORDE denna vinst vara skattefri OM den återinvesterades i ett byggnadsprojekt för bostäder! Detta skulle kunna användas av ägaren själv och återinvesteras eller via speciella bostadsbyggnadsobligationer.
Två "flugor" i samma smäll alltså! Pengarna återinvesteras i byggnader och fastigheter vilket medför lägra totala priser när utbudet ökar och de ger även arbete och momsintäkter på sikt.
Detta istället för att "investeras" i exv. "plastinbakade diamanter" eller segelbåtar..
😉
Champagne för rubbet!
Att döma av mina kompisar räcker de där 30 000:- till två mattor. Och det kanske man behöver.
För mig räcker 15 000:- tydligen till en dator-skärm, så jag säger inte att jag tycker det är rimligt pris för en matta. Men är å andra sidan inte så huslig av mig för närvarande.
Mattorna kommer nog vara länge än datorn 🙂
Min datorskärm har jag använt 5 år. Mattan under köksbordet har 3 år på nacken o inte ens kemtvätten får rent den. Datorskärmen köptes begagnad, mattan ny men på rea hos Mio. Priset var detsamma.
30 000:- ?
* Ny diskmaskin: 4000:-
* Ny tvättmaskin: 4000:-
* Ny torktumlare: 3500:-
* Ny 45´platt-TV: 3500:-
* Ny spis: 4000:-
.. u.s.w och då har jag ändå 11 000:- kvar!
Nä, jag är inte alls "snål"! Jag är bara sparsam! 😉
200k är inte värt att bekymra sig om. 2M däremot kräver lite tankearbete. 200k räcke till ett 1,5 års semester.
Alltså semester som i semester när man tar sina 6 veckor.
Det är absolut inga problem att spendera pengar på semestern. Gjorde vi också innan vi skaffade barn o villa. 150k för 4 veckor bilsemester i usa var i det närmaste lågbudget. Men förutsättningarna och målen i livet ändras.
Aktier så klart.
Du antar att reavinstskatten alltid kommer kosta mer än lånen, det tror inte jag.
Solceller, minskade drifts/boendekostnader lönar sig i längden.
Köp aktier för 100.000. Sivers, Axichem och Kentima.
Vafasen har ni köpt för lyxhus? 200 000 renoveras väl med enkelhet bort på en gammal villa. Säg t.ex. Ordet takbyte så är pengarna borta. Ny bergvärmepump sa nån? Bye bye 100 000 …
200k till en något äldre villa för åretrunt boende är inte mycket att orda om, som ovan skriver det går direkt till något på huset. Snarare en prioriteringsfråga vilket som är mest akut att åtgärda först.
Förstår inte frågan. Behöver de fortfarande låna till villan så är ju "vinsten" en del av kontantinsatsen till villan. Frågan är bara aktuell i fallet där de flyttar till ett hyresboende eller ett billigare boende de kan köpa kontant.
+1
Så sant som det är sagt.
Så länge man behöver låna av någon så är det ju bara självbedrägeri att tro att man fått 200.000 över att spendera. I själva verket spenderar man då bara låneinstitutets pengar.
”Den som är satt i skuld är inte fri” för att låna ett citat från tidigare statsminister Göran Persson.
Jag hade tveklöst lagt rubbet på min långsiktiga portföljdel.
Har man hus mm. så har man allt man behöver i mina ögon. När man betalat lånen kan man köpa nya vitvaror o.s.v. på månadslönen, detta även med låg lön och singelstatus. Kanske snarare om man är singelman(en generell sådan).
Skulle jag vara singel så hade jag hellre lagt 200 000 på att se till och skaffa mig ett intressant liv så jag fått tag i ett snyggt men sparsamt fruntimmer (med arbete) som kan dra in minst 250 000 in i hushållskassan under nästa år. Bättre investering än i aktier.
Blir inte reavinstskatten 44000 kr?
Tycker det saknas massor med underlag för att kunna ge några vettiga råd.
Villans skick, pris, lånens storlek, hushållets inkomster osv.
Det kan vara vettigt att använda pengarna till förbättrande åtgärder för att minska utgifterna på huset, antingen energibesparande åtgärder, eller komplettering/byte av uppvärmningssystem.
Det kan vara lika vettigt att amortera av så mycket som möjligt.
Men vad som är klokast är omöjligt att säga, då underlaget är för bristfälligt.
Ja. Den vettigaste kommentaren här. Självklart sänka driftskostnaderna = höja värdet på huset och minskar månadsutgifterna = på lång sikt kunna säkra framtiden i huset. Hög energikostnad (vanlig svensson) och OM du har 200 000 över?
1. Byt ut allt till LED och täta alla fönster och dörrar med ny tätningslist.
2. Nya energisnåla vitvaror (30 000kr) – då slipper du dyra överraskningar ett tag framöver samtidigt som de minskar elförbrukningen. Lättare att sälja huset till ett vettigt pris om du tvingas paniksälja det om kärringarna som tittar på det ser nya fräscha vitvaror.
3. Installera en kamin (10 000kr) för att minska värmeutgiften och höja mysfaktorn ifall du i framtiden tvingas sälja huset så kommer i alla fall någon kärring att falla för denna mysfaktor och tvinga gubben sin att betala för det.
3. Köp ett vedlager (10 000 kr) för att elda i kaminen med när det är som kallast.
4. Installera luftvärmepump om sådan ej finns (15 000kr) för att värma huset (främst på våren och hösten).
5. Skaffa ett smarta hem-system för att styra luftvärmepumpen så den inte drar mer än nödvändigt (5000 kr).
6. Skaffa solceller (30 – 50 000 kr) – behövs inte lika stor investering om du först har minskat energianvändningen först.
7. Resterande använder du som en buffert om bilen går sönder – du måste komma till jobbet om du ska ha råd att bo kvar i huset.
8. Öka månadsamorteringen med minst den tusenlapp du tjänat i minskade energikostnader varje månad.
9. Köp en handgräsklippare så slipper du betala för ett framtida gymkort men har du barnfamilj så lägger du 10-20000 på robotgräsklippare för att kunna hålla ihop familjen.
10. LÅNA INTE TILL LYX – köp resterande kontant.
Fast å andra sidan kan du även ha de där 200 000 som en slags personlig bank. Där du lånar ut dem till dig själv för vettiga (mindre) investeringar (med hälften så mycket ränta som din bank skulle ha tagit) och som du sen snabbt amorterar tillbaka. Men då krävs det mycket självdisciplin och 95% av alla har inte det under längre sikt. Du är antagligen inget undantag.
Betala skatten om den inte är betald redan. Ha pengarna åtkomliga till att fixa dolda fel eller stämma säljaren. Omtag om tre år.
Hjälp fattiga i Afrika få tillgång till el, få 5 % ränta på pengarna.
https://www.jointrine.com