Nedanstående är ett gästinlägg signerat läsaren Blankröstaren.
Regeringen har tänkt sig att höja marginalskatten. Från vänsterhåll hörs det vanliga snömoset om “solidaritet” och “rika har råd att betala”, från höger hörs det vanliga “höjd skatt på sprit ger mindre supa, höjd skatt på jobb ger mindre jobba”, men ingen har någon ork eller någon vision eller vilja att göra något. Även om man i detta fall har alldeles rätt från höger ska vi nu inte uppehålla oss vid det felaktiga i att höja skatter istället för att sänka utgifter. Nej, idag ska vi titta på de mer specifika effekterna när man ytterligare höjer de redan världsrekordtangerande skatterna.
Jag jobbar som säljare på ett exporterande “högteknologiskt” företag. Det innebär att jag och ett antal kollegor tuffar runt i olika delar av världen och gör vi ett bra jobb blir det utländska pengar in i landet. Så gott som hela förädlingsvärdet, läs tankearbetet, skapas i Sverige, och i den mån vi använder oss av “underleverantörer” har även de merparten av värdeskapandet i Sverige. Så långt allt gott.
Jag är dessvärre inte uppe på de högsta marginalskatterna än. Med “dessvärre” och “än” menar jag inte att jag vill betala mer, utan att jag helt enkelt räknar med att erfarenhet som ger ökad effektivitet omsätts i ökad lön. (Som det ser ut just nu kommer jag att bryta igenom de taken på fel sätt, när de kommer neddunsande i huvudet på mig utan att lönen hunnit öka, och hur fel det än är hör det egentligen inte hit). I mitt jobb, och det verkar gälla många “högavlönade”, gäller att jag har ett visst antal uppgifter att lösa, och om det mot förmodan blir tid över ibland lägger jag den på att göra något mer någonstans som leder till ännu mer affärer.
Det finns arbetsrättsliga möjligheter att gå ned i arbetstid, låt säga 20%, men då kommer jag om jag är svag att få göra 100% av jobbet för 80% av lönen på 80% av tiden, och om jag är stark kommer mina kollegor istället att få dela på de 20 procenten utan att få vare sig mer tid eller lön för det. Man tar givetvis inte in någon utifrån som ersättare för 20%, om det ens går att hitta någon som vill ta det jobbet. (Att ta fram sannolikheten för det hypotetiska fjärde fallet, att låta 20% av affärsmöjligheterna i “mina länder” gå förlorade, lämnar vi som en övning åt regeringskansliet. Ni kan också göra fingerfärgsbetraktelser på temat “följdeffekter av att sänka incitamenten för de som drar in affärer” eller “blir det lättare eller svårare för svenska företag att konkurrera internationellt om IT-ingenjörerna uppmuntras att jobba mindre”)
Det är naturligtvis därför man väljer att höja skatten på arbete (genom att sänka trösklarna för marginalskatt) – för man hoppas och räknar med att de flesta “högavlönade” är som jag, och alltså väljer att nöta på ändå istället för att hitta sätt att arbeta mindre. Det man effektivt gör med en marginalskattehöjning är att sänka priset för fritid, men för att få ut någon effekt av det måste man se till att folk inte vill ha den fritiden.
Här finns en intressant tangent till bostadsmarknaden: Regeringen har allt att vinna på att så stor del som möjligt av befolkningen har bostadslån som är så stora att de inte upplever sig ha något annat val än att jobba 100%. Oviljan att avskaffa ränteavdraget är alltså inte bara en “vi får inte stöta oss med väljarna”-manöver, det är dessutom så att ränteavdraget bidrar till att hålla folk skuldsatta och därmed inte värdera fritiden lika högt. På samma sätt som man fordomdags gillat fastighetsskatt eftersom den drabbar en tillgång som är mycket svår att flytta, så är marginalskatter på ett folk som gör allt för att hålla uppe både belåningsmöjligheter och kassaflöde ett närmast idiotsäkert (i flera bemärkelser) sätt att få in pengar.
Rent personligen drabbas jag bara av den första delen av detta resonemang, men räkna omkring dig och fundera på hur många som både har den sortens jobb som det är svårt att pausa “bara lite” ifrån, och dessutom har en bostadssituation som kräver rejält kassaflöde.
Nåväl, bostadssituationen lagd åt sidan: Det finns mig veterligen bara en yrkesgrupp där det är vanligt med både “höga” löner och möjligheten att gå upp och ned i arbetstid på ett sätt som skalar väl, och det är läkare och specialistsjuksköterskor.
Med andra ord, om man höjer marginalskatter sänker man priset på fritid för en yrkesgrupp som redan idag är en bristvara på många håll i landet. Chansen att någon tar ett extrapass går ned, chansen att de tar kompledigt går upp. Dels har vi då betalt gemensamt för en dyr utbildning som inte används “hela tiden”, dels leder detta till att landstingen får ta in mer hyrpersonal till ständigt ökande kostnader. Detta i sin tur leder, sannolikt, till fler återbesök och tid som kastas bort på upprepade undersökningar och i sin tur till ännu sämre vård.
Det enda läget jag kan se när höjd marginalskatt skulle kunna få några positiva effekter är om man vill få in långa köer av välutbildade läkare och sjuksköterskor på arbetsmarknaden. Då går de etablerade (=”högavlönade”) frivilligt ned i tid och öppnar möjligheter för de mindre erfarna men likfullt välutbildade att komma in och upp på arbetsmarknaden. Sist jag kollade var det inte direkt läkarkö på arbetsförmedlingen.
Som det är nu kan jag bara gratulera mina vänner inom vården att er fritid blir billigare framöver.
//Blankröstaren
32 kommentarer
Familjeegoistiskt är det ju bra att dottern producerar barnbarn!
Faktiskt mycket förmånligt med all föräldrapenning.
Bara barnen inte kommer för tätt.
Går ju att jobba med doktorsavhandlingen lite under tiden och läsa facklitteratur.
Svårare operera hemifrån, givetvis.
Ibland är ju Sverige rätt skapligt, som du ju antyder!
Arbetar själv som specialistläkare, kan helt instämma i din analys. Incitament saknas nu helt att jobba mer, speciellt då mycket arbetstid är nätter och helger vilket ger klart negativa effekter på familj socialt etc. Arbetsgivarens 100kr i lön renderar ju över 75kr rakt åter in som skatt till kommun, landsting och stat. Ja ser var de pengarna går och de används inte på bästa sätt. För var ytterliggare skattekrona som går in i offentlig sektor sjunker produktiviteten på den vård som kommer ut i andra änden.
Frugan (Specialistläkare) slet på som ett djur en månad då vi behövde pengar. Sena kvällar och nätter (fler än vanligt). Av de 20 000 hon drog in extra blev 5000 kvar…
Har din fru marginalskatt på 75%? Unikt.
omkostnad för arbete kommer också till. Extra resor (kanske inte kan/vill resa kollektivt på kvällar och nätter). Alltså bil och parkering. Kläder, barnomsorg (grannflickan på fredagkvällen) osv.
Som egen företagare kan marginalkostnaden landa på närmare 75%, ja.
Först 31.5% arbetsgivaravgifter ovan på lönen. Sedan 50% statlig skatt. 100/1.315*0.5=38, dvs 62% marginalskatt. På det ska du sedan slänga pendlingskostnader, jobblunch etc. Full möjligt att 75% av intjäningen försvinner på marginalen.
Fast lunch ska man väl äta ändå. Och pendla ska man göra ändå. Och frågan är väl om Oscars fru är egenföretagare. De flesta läkare är inte det.
De extra 13% du lade till motsvarar 2 600 kronor. Ytterst tveksamt om det är merkostnaden för att jobba ihop 20 000 kronor extra. En stafettläkare lyfter väl sidsådär 50 000 – 100 000 kronor för en veckas arbete. 20 000 kronor kanske motsvarar 20 timmars extraarbete inom den offentliga vården. Med matlåda och månadskort borde marginalkostnaden vara… marginell.
Om man "slet på som ett djur" och är både läkare och egenföretagare så hade man förmodligen tjänat långt mer än 20 000:- extra.
Det är väl snarare så att läkaren här ligger på maximal marginalskatt, vilket i dagens Sverige är närmare 60% på grund av avtrappningen av jobbskatteavdraget.
Arbetsgivaravgifter: 31,42%.
Marginalskatt för duktig läkare: 60%
Total marginalskatt ink arbetsgivaravgifter: 100/1,3142*0,4 = 30, dvs marginalskatt på 70%.
Fast om hon "drog in" 20 000 kronor så gissar jag att arbetsgivaravgifter redan var betalda…
Det är väl per dag?
Minst.
Trodde att läkare hade en viss intelligens och kunnande – även i ekonomifrågor.
Sedan på bolag, givetvis.
frågor
Blue Horseshoe, inte om hon satt på bolag. Jag antar att man fakturerade 20 000 kronor och sen bara fick ut 6000 spänn i handen.
Hur man kommer ner så lågt som 5000 spänn i handen från 20 000 spänn fakturerat är för mig oklart.
Svensken är ju så snäll och fin så det blev säkert 10 k till välgörande ändamål.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mycket bra skrivet!
Sannolikt gör politikerna avsiktligt medelklassen till skuldslavar för att de inte skall kunna lämna Sverige när de så småningom får mindre för bostaden än de betalat för den. Några få kan fly landet när politikerna gjort förhållandena outhärdliga, men försöker fem procent av befolkningen fly så rasar bostadspriserna i botten, så kan inte fler fly. Ett listigt alternativ till en Berlinmur!
Inte så troligt. Vart skulle medelklassen fly? Håll däremot utkik om en långsamt sipprande ström av unga kvinnor börjar emigrera – då håller Sverige på att bli Europas Västerbotten.
Medelklassen kan förstås utan större svårigheter förflytta sig inom EU.
Västerbotten klarar sig nog hyfsat pga Umeå, även om det förmodligen glesnar en del längre in i landet. Man kan tänkas kompensera det genom att importera intelligenta kvinnor från exempelvis sydostasien, utan destruktiva religioner i skallen.
Flyttade med familjen till Tyskland. Får ut netto vad jag hade som bruttolön i Sverige (ingenjör). Fungerande hyresmarknad, bor i ett för oss perfekt läge (dyrt såklart men vi kan lämna när som). Toppenskolor, lugnt och fungerande vård. (Tyskland är på väg ned i samma svarta välfärds-PK-hål som Sverige men jag bedömer att det 15-20 år dit, då har ungarna pluggat klart och frugan och jag sippar GT i Portugal)
Får börja frilansa och ta ersättning i skattefria bitcoins då 🙂
http://www.mises.se/2017/03/24/wilderang-och-bitcoin/
Växlar inte alla in sina sek till bitcoin vid "lön"?
Trodde jag var kutym i ett modernt och upplyst samhälle.
Hur mycket är det egentligen som marginalskatten ska höjjas?
"Regeringen har allt att vinna på att så stor del som möjligt av befolkningen har bostadslån som är så stora att de inte upplever sig ha något annat val än att jobba 100%."
Lite konspiratoriskt kan jag tycka; tror inte man resonerar på det sättet. Skuldberget kommer ju att blottas när räntan går upp och det kommer att sätta många "på pottan" och där möjligtvis är politikerna rädda. Att ta i en obehaglig (läs impopulär) fråga är lättare att skjuta på framtiden (vi kanske inte har makten då)än att behandla problemet nu; men detta är ju typiskt politiker – ta inte upp svåra frågor utan låtsas som det regnar. Detta mönster har vi sett åtskilliga gånger – till dess att något alternativ inte ges. Det är den inställningen som gör oss väljare så frustrerade och svenskens protest är att "knyta näven i fickan". Tyvärr får minoriteter (politiskt och socialt) alldeles för stort utrymme i media vilket ökar på frustrationen! Noteras kan att SVT har fallit (med rätta) i förtroendebarometern… (Har människor upptäckt deras ensidiga rapportering och soffdiskussioner?)
Kollade.
Systembolaget högst förtroende hos Sveriges folk.
Givetvis!
Lätt kolla: halsa renat som vanligt.
Full.
Suveränt, man kan lita på den varan.
Och leverantören.
Alles Wohl in altes Svedala!
skepparn
Först nu fattar jag var du fått din pseudonym ifrån.
Skeppet på Explorerflaskan.
Borde man ju förstått på en gång men tyvärr tillhör jag den försvinnande lilla minoritet här med IQ under 145.
Vad gäller mindre än 145 äro vi, i så fall, likställda.
Nej, signaturen efter en häftigt danskt skepp.
Tyvärr fann jag inte något på yrkesnivå i förtroendebarometern.
Tur det, kanske.
Bloggaren har visst ett horn i sidan till en yrkeskategori som brukar toppa…
Varför drar du in bostadsmarknaden och ränteavdraget?
Ränteavdraget är fullständigt logiskt så länge vi har en kapitalskatt på 30%.
Det är ju verkligen inte så att folk känner sig tvingade att arbeta 100% pga skuldsättningen utan tvärtom är boendekostnaden relativt låg i Sverige.
Maggan sa så sent som igår att överskotten är otroligt stora.
"Finansminister Magdalena Andersson badar i pengar. Sveriges redan starka offentliga finanser går mot ännu större överskott, enligt nya beräkningar från Ekonomistyrningsverket, ESV."
M.a.o. skattehöjningar kan bara tolkas som signalpolitik samt skapa illusion om en rådande kris.
http://www.di.se/nyheter/esv-annu-storre-overskott-i-sveriges-finanser/
Tror du verkligen att hon skulle säga rent ut att nu kommer det fler skattehöjningar så här nära första maj???
De kommer väl att annonseras någon sen fredag eftermiddag strax före eller under industrisemestern skulle jag tro.
Jobbar som konsult och tar ut en till två månader extra ledigt varje år. Det som triggade mig var den höga skatten. Nu vägrar jag att bara ta 5 veckor. Har man rätt kompetens så gör man som man vill.
Ändra skattesystemet så att alla har samma marginalskatt oavsett lönen storlek men gör istället arbetsgivaravgiften progressiv. Då slipper vi negativa marginaleffekter för anställda. Undrar hur arbetsgivarna skulle förändra sitt uppförande……..?
Bara anställa folk med F-skatt!
Många indier som får jobb?
Finns många sätt.