ECB har gått ut och varnat för att politikerna måste räkna med högre räntor framöver. Samtidigt höjer nu flera svenska banker återigen sina bolåneräntor eftersom marknadsräntorna på obligationsmarknaderna fortsätter stiga och gör upplåningen för finansieringen allt dyrare. Svenska marknadsräntor är dock inte stigande, så det måste handla om upplåning i utländsk valuta.
ECB-ledamoten Benoit Couere sade nyligen på en konferens:
“It’s obvious that the financial sector, and other economic actors and especially governments must prepare (for higher rates) […] I hope that euro zone governments know that interest rates will not stay at current levels.”
Högre räntor att vänta alltså. Vilket förstås är självklart, men det tål kanske att upprepas.
Flera svenska banker höjer nu sina räntor. Det handlar om SBAB med återförsäljare, samt Nordea rapporterar SvD.
“SBAB höjde under tisdagen sin tvåårsränta med fem punkter, till 1,69 procent. Bankens samarbetspartners ICA-banken och Ikano Bank höjde således också sina tvåårsräntor med lika mycket och till samma nivå. Samtidigt höjde Nordea i slutet av förra veckan sin treårsränta med fem punkter, samtidigt som man dock sänkte räntan med fem punkter på bolån med en bindningstid på åtta år.”
SBAB:s Tor Borg hävdar att räntehöjningarna beror på stigande finansieringskostnader på obligationsmarknaderna, både för korta och långa räntor. Eller översatt till svenska: marknadsräntorna stiger.
Låt oss kontrollera med Riksbanken på den punkten?
Svenska 2- och 5-åriga bostadsobligationsräntor enligt Riksbanken. |
För svenska marknadsräntor syns enligt Riksbankens data inte några stigande räntor. Snarare fallande den senaste tiden.
Kanske handlar stigande räntor om att de svenska bankerna finansierar sin utlåning utomlands? T ex i euro och att euroräntorna stiger?
Oavsett är inte Sverige en isolerad ö, som inte påverkas av omvärldens finansmarknader. Tycker man räntan är för hög via Nordea eller SBAB är det bara att välja en annan bank. Förhoppningsvis…
I slutändan blir det intressant att se hur det går för prisutvecklingen i den svenska bostadsbubblan när räntorna tar fart uppåt.
37 kommentarer
Antagligen så stiger bostadspriserna med boräntorna och man blir lika förvånad om 3 mån räntan på 2 år ligger på 2,5% och bostadspriserna gått upp med +20% under samma period och då skriver man en ny artikel om samma sak och konstaterar 2 år senare att det fortsätter upp 🙂
… hur argumenterar du för att bostadspriserna stiger i takt med räntan?
Lönerna stiger och även acceptansen kring att betala mer för boendet då white flight får lov att kosta pengar.
Så det finns ingen tröskel för en familj när det kommer till att betala boende? När man betalar 40% av sin lön på sitt boende, eller 60%, så är det ok för man har whiteflightat ut? Tur att deras 2000 extra på tre år löser deras ränteproblem..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo det finns en tröskel men den är uppenbarligen inte nådd än om marknaden bevisar år efter år att du har fel och priserna stiger med 10-20% per år. Då finns det uppenbarligen gott om folk som har råd och viljan att betala för det. Gå på en visning till ett flerbostadsprojekt i Göteborg. Ett tips. Du måste betala medlemsavgift i flera år för att du ens ska få möjlighet att köpa en "övervärderad" lägenhet 2 år innan inflyttning. Det är säkert 10 hushåll med lånelöfte per lägenhet som produceras. Kan informera om att på många håll i östeuropa lägger man cirka 1 månadslön netto i räntekostnad då bostadspriserna där ligger något under Göteborgsnivån och räntorna ligger 3-4 gånger och utan rätt till räntekostnadsavdrag. Så ser det ut på många håll i Europa. Det är normalt där. Det är ingen självklarhet att en svensk ensamstående person med sin lön i framtiden kommer ha råd att lägga så lite som bara 40% av nettolönen på ett boende. Det kan mycket väl bli så att man antingen får flytta ihop med en partner eller bo hemma alternativt dela boende med andra. Det kanske är så att vi är extremt bortskämda med billigt boende för tillfället. Jag skulle kunna flytta till Helsingborg, köpa ett nybyggt radhus och en BMW och vara max 30% belånad idag och sen ta ett jobb på Pressbyrån och ändå ha råd med det. I vilka andra länder är det möjligt?
Toni: problemet är att om man betalar 40% av lönen i ränta och räntan stiger till det dubbla så betalar man 80% med samma pris, ökar priset så blir det mer än så.
Du kanske förväntar dig att folk skall börja med att ta lån för att betala räntorna. För 100% av lönen kan väl inte vara någon gräns?
Vi andra förväntar oss att färre får råd att vara med i budgivningen när räntorna stiger. Vi förväntar oss att det visar sig på priserna…
Tröskeln ligger när du enbart klarar av att betala räntorna och det minimum av amortering som krävs. Stickprov antyder att tröskeln för en snittbelånaf med genomsnittslön har råd med 5-10% ränta beroende på om ensamhushåll eller ej. Sedan runt 2-3% till beroende på vad man är villig att skära ner på.
OBS detta är en grov skattning.
Toni har som vanligt flera poäng.
Det är fakta att boendekostnaden är billig i Sverige i förhållande till disponibel inkomst kontra "utlandet".
En spaning som slog mig i veckan angående white flight.
Är det nu dags för småhus att dra prismässigt i förhållande till brf?
Brf är oftast placerat centralt där buset eskalerar.
Rimligtvis blir då småhus attraktivare framöver med stigande priser.
Dvs white flight part 2.
Helt rimligt Stefan. Nu har boendekostnad dividerat med disponibel inkomst _i och för sig_ varit "relativt hög" i Sverige (eller ungefär i nivå med EU-snitt), men så har vi också hög disponibel inkomst -> helt logiskt att boendet tar upp större del vid bostadsbrist.
Fakta från Eurostat för ett litet urval av likartade länder:
Land/region — Andel av disponibel inkomst
European Union (28 countries) 22,5
Euro area (19 countries) 21,8
…
Denmark 27,7
Germany (until 1990 former territory of the FRG) 27,3
Netherlands 29,5
Poland 21,7
Finland 18,1
Sweden 21,3
United Kingdom 24,9
Iceland 22,2
Norway 20,4
Prisutvecklingen kan bara gå åt ett håll.
Folket måste bo.
Räntorna kan inte gå upp.
I faderns sonens och den helige Ingves namn. Amen
Sverige kommer aldrig klara ett normalt ränteläge igen; det säger sig självt när lägenhetspriserna gått upp 3000% på vissa ställen dom senaste 15 åren.
@Cornu
Enligt OECD ser svenska korta marknadsräntor ut att vara stigande just nu.
https://data.oecd.org/chart/4NBt
Räntan har gått upp lite sen det amerikanska presidentvalet.
Svenska bolåneinstitut finansierar sig mest i SEK, men en del EUR också som du pekar på. Uppgången får dock sägas vara väldigt måttlig… +0,05%.
Ett annat alternativ är för övrigt att bolåneinstituten passar på att förlänga löptiderna på sin finansiering så sakteliga. SBAB skriver tex:
"SBAB Group operates in a number of funding markets. A broad and efficiently diversified investor base is an important part of the Group’s funding strategy
• Long term funding volume for 2016 around SEK 45bn and for 2017 estimated to around SEK 40 to 50bn, of which a majority in SEK
• Long term goal to extend maturity "
Varning för de små svarta svanarnas sandlåda?
Socialisterna som styr det svenska arbetskollektivet kommer behöva lägga huvudet på sned och vädja om uppoffringar och förståelse för höjda skatter och höjd pensionsålder.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bristande konkurrens höjer listräntorna för ökad marginal. Frågan är om räntorna stiger för de som är duktiga att förhandla.
Fick 1.19% hos SBAB idag på 2år, är belånad till 50% i villa i 08-land
Om jag inte minns fel så är mindre än en fjärdedel av bostadsobligationerna utgivna i SEK. Minns dock inte var denna statistiken publicerades 🙁
Tänk så fel man kan minnas, det var precis tvärtom.
"Den utestående volymen säkerställda obligationer i svenska kronor var 1523 miljarder kronor vid utgången av 2015. Motsvarande volym i utländsk valuta uppgick till 479 miljarder kronor" – Den svenska finansmarknaden
2016, Sveriges Riksbank.
Troligen i Geneva reports, vad jag minns av min läsning där så är Sverige en av dom länder med störst procentuell upplåning av landets totala skulder på den internationella kapitalmarknaden.
Mycket av bruttoskulderna (där Sverige ligger högt, ja) verkar handla om lån till dotterföretag där moderbolaget ligger i Sverige. Krångligt att bena ut.
Vad gäller specifikt bostadsobligationer _i andra valutor än SEK_, så är andelen dock låg.
Ursäkta dum fråga från en novis; men är det bra eller dåligt? Alltså att "Sverige är en av de länder med störst procentuell upplåning av landets totala skulder på den internationella kapitalmarknaden"..?
Det beror förstås på om Sverige har en massa "internationella tillgångar". Det har vi. Så nej, det är inte nödvändigtvis något problem med stora skulder på den internationella kapitalmarknaden.
Beror vem vi är skyldiga skulle jag väl anse.
Grekland? Skitsamma, vi kan kvitta den skulden mot EU avgiften och va glada. Det värsta som händer är att de misshandlar några svenska turister.
Ryssland? Ja då får vi nog bara le och betala eller bli annekterade.
Vet inte hur det är med skulderna, men det lär ju vara de vanliga investerarna, framför allt i närområdet. Dvs Finland, Tyskland, Storbritannien, Danmark, osv.
För den som är extra instresserad av bolånemarknaden kom nu i morse Finansinspektionens rapport om den svenska bolånemarknaden (2017).
"Generellt har nya bolånetagare goda marginaler att klara sina betalningar och de senaste årens utveckling med större marginaler fortsatte 2016. Hushållen har fått en bättre finansiell motståndskraft mot störningar enligt FI:s stresstester. Fler hushåll klarar stigande räntor och ökad arbetslöshet utan att få underskott i sina månadsbetalningar jämfört mot tidigare år."
Dessa fakta är i princip motsatsen till vad de flesta hävdar här.
Högsäsong för foliehattar!
Haha, ja, jag håller med. Rapporten är onekligen positiv för bolåntagare som är oroliga. Det ser ju inte alls dumt ut.
I princip alla kurvor går åt rätt håll i rapporten. Räntekvoten rekordlåg, överskottet rekordhögt, och "bara" strax över en procent av hushållen ligger under isen med >100% belåning och negativt månadsnetto om räntan stiger 5% _och_ bostadspriserna faller med 40%… Det är knappast bilden som ges på denna blogg!
Fast är inte statistiken lite lurig där? Lek med tanken att var hundrade ägd bostad kommer ut på exekutiv auktion. Med 2,5 miljoner ägda bostäder är det 25000 bostäder. Kan inte det påverka priserna rätt mkt?
Sen är det så klart ett högst teoretiskt scenario, alla kommer inte ut på samma gång, osv etc.
Ja kanske det, men det är långt från domedagsprofetiorna här på bloggen tex.
Dessutom förutsätter den där "en procent råkar illa ut" att priserna redan fallit med 40%. Om priserna bara fallit med 10% är typ ingen under isen.
Sedan så är frågan hur långt fram i tiden fem procentenheters räntehöjning ligger. Om hushållens nominella inkomster fortsätter stiga, så är det färre som råkar illa ut. Det ska rätt mycket till innan vi landar i detta scenario.
Det kanske är så att priserna inte är så uppblåsta som vi trott, helt enkelt.
Ja, som sagt var.
http://www.di.se/nyheter/fis-chefsekonom-varnar-for-daligt-scenario/
Kungör allmän avbön för ociviliserat uppträdande.
Kort revelj idag klockan 12 inför samlade åhörare.
Inför bankskatt och låt oss utan belåning betala för lånetorskarna. Minskat ränteavdrag verkar inte finnas på agendan för något parti.
Pengarna finns i överflöd, överhettning? Behövs skattehöjningarna?
http://www.di.se/nyheter/esv-annu-storre-overskott-i-sveriges-finanser/
"Finansminister Magdalena Andersson badar i pengar. Sveriges redan starka offentliga finanser går mot ännu större överskott, enligt nya beräkningar från Ekonomistyrningsverket, ESV."