Bostadsprissajten Penates, som tar fram budstatistik live från Boolis data, visar på exploderande bostadsrättspriser sedan årsskiftet. På Södermalm har priserna stigit +5.98% senaste månaden och på Östermalm stiger priserna +5.97%. Dock klår det inte priserna i Västra Götaland, som skjutit iväg 12.46%.
Bostadsrättspriser Södermalm. Källa: Penates. |
Över jul faller omsättningen av bostäder kraftigt, men när budgivningarna kom igång igen efter årsskiftet så sköt bostadsrättspriserna i höjden. Detta gäller särskilt på redan högt prissatta områden, likt Södermalm ovan. Större delen av prisrörelsen skedde 7:e – 11:e januari.
Priserna på Södermalm har på en månad stigit ca 6 000:- SEK per m2. Eller om man så vill 300 000:- SEK för en 50 m2 liten två.
Ett urval siffror från Penates, alla gäller bostadsrätter och prisutveckling senaste månaden, datat baserar sig på budgivningspriser hos Booli.
Sverige
Stor-Stockholm +2.98%
Innanför Tullarna
Södermalm +5.98%
Östermalm +5.97%
Göteborg +4.50%
Västra Götaland +12.46%
Man kan fundera på vad som ligger bakom detta. Någon som har en idé?
56 kommentarer
Det låga antalet lägenheter ute på marknaden + folk som inte tänker och vill köpa innan räntan höjs?
Möjligt. Antalet avslut är dock rätt normalt för spikveckan, vilket säger emot att det inte finns objekt att köpa.
Att köpa innan räntan höjs känns ju lite underligt. Bättre köpa efter, speciellt eftersom de flesta (90%?) oavsett har rörlig ränta på nya köp.
Det blir bara dyrare med tiden som dom säger på jobbet. Köp en bostadsrätt så slipper du pensionsspara säger dom till mig.
I princip har de ju rätt på sikt.
Och det är ingen bostadsbubbla…..
Orkar inte tjata mer om fenomenet med stigande tillgångspriser.
Vi har haft det under hela vår livstid.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-centrala-hisingen-kvillebacken-goteborgs-kommun-gamla-tuvevagen-6-10783597
Jag var på visning på det här projektet. Det är inte ens färdigbyggt ännu. Tror just denna lägenhet gick för 1 345 000 år 2015. Det får man ju säga är en rätt bra prisutveckling. Det är ju inga problem för folk att köpa en villa när man får loss en kontantinsats på 1 miljon på mindre än 2 år. Finns ju en del som hävdar att även villapriserna stiger vilket är delvis sant men att dom på 2 år dubblats i pris stämmer inte någonstans i Sverige. 🙂
Så är det och en bidragande orsak till det är att det är mycket svårare att flippa småhus pga stämpelskatter. Slipper man ju i princip helt inom brf.
Jag håller med dig Stefan att över tid så ökar priserna på fastigheter. Problemet är väl att det kan bli kortsiktiga (5-10 år?) sättningar och det rätt rejäla sättningar. Om man av någon anledning måste/tvingas sälja då. Och om man köpt det dyrare än vad man får vid försäljning. Helt enkelt timing. Det är ju liknande när man sysslar med aktier.
Vi har aldrig haft sättningar på 10 år men osvuret är så klart bäst.
Tyska Bund ser ut att under nuvarande börsrekyl under vintern kunna nå ATH till skillnad från i USA där det blir tal om som mest en halvering av ränteuppgången sedan botten(t.v).
Effekten av amorteringskravet har nu gått ur?
Spännande i sanning.
Kanske kul för folk
Så länge det varar, som Madame Mere skall ha sagt till sin son, Kejsaren.
Där blev det ju platt fall.
Men gratis boende på Longwood…
Om 30 år kommer man fortfarande sitta här och prata om att snart kommer priserna att falla och hoppas på att man någon gång i livet kommer ha rätt 😀
ATH i stämpelskatt:
http://www.dn.se/ekonomi/stampelskatt-ger-staten-rekordintakt/
Svara på din kommentar angående från tidigare tråd att jag hängde på trenden när jag efter rejält övervägande våga belåna mig med totalt 4,5 mkr. Min poäng var att jag tror jag har betydligt högre inkomster (kan idag amortera 0,5 mkr/år) än de flesta med motsvarande lån men ändå drog mig för att våga sätta mig så i skuld. Lite beroende på 3:12 regler och liknande riskerar jag tappa en del inkomst, men likväl så är det en bit kvar till netto inkomsten är under 1,0 mkr/år. Det jag har svårt förstå är att folk vågar låna så himla mycket trots två vanliga alternativt bra jobb men inga andra inkomster/tillgångar.
För egen del sitter jag dels med bra lön men även höga kapitalinkomster från företagande. Ser väl att mina inkomster kan sjunka men väldigt osannolikt att de fullständigt kraschar då jag äger två bolag med skild verksamhet där det ena är en bransch som brukar gå bättre i lågkonjunktur än i hög.
Har inget problem med ditt resonemang.
Har själv svårt att förstå att folk i gemen "har råd" att bosätta sig i Sthlm, GBG, Uppsala med relativt beskedliga inkomster.
Samtidigt är det ju inte vårt bekymmer. De vet ju sannolikt vad de gör.
Tyvärr hör man ju kommentarer som att räntan kan inte gå upp mer än max 2% för annars blir det så många som blir att sitta i skiten och liknande titt som tätt. Ingen förståelse till att våra banker lånar pengar i utlandet samt att vår ekonomi hänger ihop med den internationella och att våra räntenivåer påverkas mycket av de internationella.
Bankerna gör sin kalkyl ink. stresstest med +5 % ränta så slutsatsen är att folk har råd. Därför tycker jag statistiken i inlägget nyligen ang. medellöner ska redovisas i storstadsregioner och övriga landet.
Stämpelskatten d.v.s. lagfartsavgiften på 1.5 % och pantbrevsskatten på 2 %, det är ett annat sätt om man nu vill bromsa prisutvecklingen. Skulle det kosta 10 % att ta ut lagfart så skulle det nog synas i priserna.
@Sjunkbomben
Problemet är inte att folk inte kan betala 5% ränta, de kan även betala 8%. Problemet för dem är snarare att värdet på boendet kollapsar i ett sådant scenario.
Problemet är väl även påverkan på den allmänna konjunkturen med en högre ränta. Hur mycket skulle "lyxkonsumtion" som krogbesök, shopping, resor, "onödiga" renoveringar etc minska med högre ränta? Hur många förlorar jobben pga det?
Så är det naturligtvis att konsumtionen tar stryk.
Det som stör mig är dock folks självgodhet.
Alla är så jävla bra och har koll på situationen medan de andra knappt klarar 2%-s ränta för det har man minsann hört från den lokala byfånen.
Hur fungerar risktagande? Står du på noll eller minus är du generellt riskavert. Sitter du på hyfsat stort eget kapital och pristrenden fortsatt positiv så gör du affärer "du måste göra" om marginalerna upplevs ok. Optimismen är alltid som störst i slutet av en pristrend. Ett slut som kan vara en väl så utdragen process. Makro/Mikro ser därutöver mycket bra ut.
@sjunkbomben
"Stämpelskatten d.v.s. lagfartsavgiften på 1.5 % och pantbrevsskatten på 2 %, det är ett annat sätt om man nu vill bromsa prisutvecklingen. Skulle det kosta 10 % att ta ut lagfart så skulle det nog synas i priserna."
Ja med en sådan politik så skulle marknaderna helt torka ihop och inga transaktioner alls skulle i princip göras. Låter som en lysande idé. Det blir ungefär som med reavinstskatten.
Jag säger inte att det är en god idé. Men den allmänna debatten inte minst på detta forum handlar om bubblor och hur priserna ska tvingas ner för att få ner skuldbördan. Då måste man göra impopulära åtgärder för hur tänker du att man ska få ner priser utan att det kostar eller påverkar någon? Trots allt har vi Sverige prioriterat bostadskostnader för allt annat.
OM debatten handlar om och ska handla om det så kan man väl lika gärna börja göra en bruksvärdesprissättning på BR och villor också så är saken biff. Personligen tycker jag det är en dålig lösning och jag tror man måste låta priset på varor och tjänster att fluktuera fritt.
Problemet blir då att även i en sådan värld så kan saker gå snett men det är inte marknaden som är satt ur funktion eller priser som är för höga utan det är oftast en reglering i botten som har lagt grunden till tex oansvarig utlåning eller dylikt.
Svaret ligger då i att ta bort skadliga regleringar men det varken vill eller gör man istället ska man skapa flera artificiella regelverk att lägga ovanpå redan usla regelverk och så tror man att det blir bättre när det i själva verket blir krångligare och än fler kryphål för mindre nogräknade att utnyttja.
Ja, regelbunden översyn och patchning är nog bra.
Bonusar som fallit ut och medger att folk skuldsätter dig ännu mer med hjälp av en större kontantinsats?
*sig
http://sivkraft.se/objekt/linnegatan-80/
Riktigt fint om man orkar bo omgiven av en massa folk hela tiden! Månadsavgiften kan man ju inte klaga på.
De som köper dessa objekt har råd och behöver inte ta stora lån. Det är en liten grupp som konkurrerar om samma antal bostäder i fina områden d.v.s. ett intressant exempel men rör bara någon promille av marknaden.
Så är det och även som investeringsobjekt kan man räkna hem detta om man känner för att hyra ut via airbnb.
12,46% på en månad är sinnessjukt, vad blir det i årstakt?
400%
Jo men eftersom januari är årets fattigaste månad kan vi nog räkna med 1000% på årsbasis.
Eller väldigt få affärer gjorda. Då kan medelvärdet flukturera kraftigt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tips på nyhet: Riksgälden säljer tills vidare inte några nya premieobligationer pga det låga ränteläget: http://www.anpdm.com/newsletterweb/44465A417644465C4075404559/
Letar ny bostad i sthlm och har själv märkt av ett högre pris nu i januari än jag räknet med på de objekt som vi tittat på. Har ingen bra förklaring utan det enda jag kan tänka mig (även om det är långsökt) är följande.
– Det har varit lite stiltje och lite kräftgång på markanden under hösten
– ganska så långt utbud under hösten
– Folk som behövt flytta har väntat på de "rätta" objekten och väntat ut markanden lite
– Över jul och nyårshelgerna är marknaden stendöd
– Folk har tid att tänka och kommer fram till att ska vi flytta in till våren så behöver vi köpa nu. Folk har mer energi efter lite ledighet och nu ska det j*vlar ut och köpas ny bostad
– Några har resonerat likadant och budgivningen är igång.
Jag har personligen känt av en väldigt aggressiv budgivning och har nästan känt att "lika bra att vänta ut dessa köpgalna köpare". Vi får väl se
Köp en bostad i Eskilstuna istället så kan du sova lugnt om nätterna. Det hade jag gjort om jag bott på den sidan. Hade aldrig betalat dom löjligt höga priserna i Sthlm. Har du dessutom möjlighet att jobba hemifrån är det nog bara skönare att bo där.
Jag har hört att det är väldigt berikat i E-tuna. Men det kanske är isolerat till vissa områden så man kan undvika det värsta?
Härligt.
Där fick vi dagens "jag har hört".
Haha precis. "Berikat" är det i dom flesta svenska städer. Jag var uppe i Avesta för några månader sen. T.o.m. där var det "berikat". Det kommer man inte ifrån. Hur stör det dig om det är det då? I Eskilstuna är det inte lika dyrt att segregera sig. Där kan man ha bil och slippa åka kollektivt (ännu ett sätt att segregera sig) och p.g.a. den låga boendekostnaden har du pengar över till att träna på ett dyrare gym där du också kan segregera dig 😉
Toni Vis, jag kommer från en håla och är inte sugen på att flytta till en ny.
Viktor, Att bo i en stad med ca. 70000 invånare med 1 timma pendlingsavstånd till Skandinaviens Venedig är väl inte att bo i en håla. Håla tänker jag mig mer typ Östersund med närheten till björn och varg.
Du tänker dig Östersund, jag tänker mig typ Eskilstuna. Ska jag bosätta mig i en liknande stad så finns det bra mycket trevligare städer längs med Småland, Blekinge, Skåne och Hallands kuster.
Det där med gym håller jag med om. Fitness 24 är ingen hit. Verkar vara många gymkort bekostade av kommunen, billigast så förmodligen för oss skattebetalare. Man få gå dit vissa tider, tidiga mornar är inte bidragstagarna där, de sover fortfarande. Men det blir nog ingen flytt till E-tuna. Den kommundel på Värmdö där jag bor nu är nästan som en gated community, dvs bara riktig svenska talas i skolorna och det finns inget kaos. Faktum är att vi har några riktiga gated communities här på ön redan. Infarter till områdena spärrade med bommar och kod, samt "porttelefon" till varje hus så inga obehöriga kan åka bil in. Cykla och gå in går fortfarande bra. Kommer snart att dyka upp bemannade infarter tror jag. Vänta och se.
Det tror jag absolut men tids nog kommer det också till en gräns då det inte går att segregera sig längre om man inte flyttar in sjukhus, skolor, flygplatser och i princip allt i gated communities. Sverige kommer ha 12 mil. invånare inom 10 år. Vad är det för människor som kommer hit tror du? Det är inga civilingenjörer från centraleuropa. Dom väljer dom tyskspråkiga länderna som ligger kulturellt och geografiskt närmare och där det lönar sig att arbeta (högre förväntad pension, lägre prisnivå, högre lönenivå)
Utgår från vad jag ser i it-branchen i sthlm.
Det kommer hit svinmycket civilingenjörer redan idag, tex asiater (Indien, Pakistan, Kina etc). Ofta har de läst hela sin utbildning i sitt hemland och kommer hit för att plugga sista året och stannar (jackpot för Sverige). Jag träffar även jättemycket iranier i mitt dagliga värv. Får ibland en känsla att iranier i Sverige är som kineser i USA, de pluggar hårt, är strävsamma i arbetslivet och skaffar sig ett bra liv för sin familj.
Sen är det väldigt mycket folk från den engelskspråkiga världen (England, USA, Australien etc), många som varit här 5+ år och fortfarnade inte kan mer än 10 ord på svenska eftersom de helt enkelt inte behöver lära sig språket för att leva i swe.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sjukhus privata, skolor privata, etc. Flyger man får man se till att ha guldkort eller liknande så man kommer in i lounger, har prio på boarding etc. Då slipper man mycket.
Att de som inte kommer hit inte är raketforskare vet vi redan, de som vill arbeta söker sig givetvis inte till Sverige. Fast nu har vi nog kommit ifrån ämnet en aning. Men, ju mer man kan segrera sig i ett område, desto högre kommer priserna bli, vilket väl priserna som tas upp i blogginlägget bevisar. Antingen är priserna i sig segrerande, eller så skapar man segregationen från början, vilket i sig kommer leda till höga priser. Så till min slutsats: När bubblan spricker kommer den spricka mindre eller inte alls i segrerade områden, och bli desto större i de områden där man har gått över den magiska gränsen när de infödda börjat flytta ut(3-4% utomeuropeiska inflyttade brukar anges som en gräns). Alltså, se till att kolla vad det är för människor som bor i området där man köper, är det mycket konstiga namn skall man akta sig. RASIST kommer någon nu att skrika. Jaha, OK då, men det är ju verkligheten. Kan inte göra något åt det. REALIST…
Jag har en f.d. kollega från Libanon som bodde i radhus i Skärholmen i många år. Jobabde på Ericsson. Mycket fint hus, mycket jobb nerlagt. Så sålde han och flyttade till nybyggd villa i Glömsta/Huddinge. Men varför frågade jag? Det flyttade in en massa utlänningar…..
Syrran sålde sin etta precis vid vårväder förra veckan. Fick 1,62milj, köpte för 575000 för tre år sedan. 55kvm så stor etta, blev biskops dyraste per kvm någonsin. Tror att det beror på att det finns sjukt få bostadsrätter ute i kombination med att det har blivit ett permanent skifte senaste 7-8åren att folk inte vill hyra utan vill äga.
Dessutom kostar det inget att låna, räntan kan lätt ticka upp 1% till utan att det blir dyrt. Handpenning e nog det svåra för de flesta men om man lånar 1, 2 eller tre millar påverkar på marginalen
Från och med årsskiftet kan hela vinsten efter bostadsförsäljning skjutas upp. Årssräntan för uppkjuten skatt ligger för närvarande på 0.5% (tror jag). Det blir för flesta några tusenlappar om året men innebär att man kanske har en miljon mer att lägga i bud på en ny bostad. Syftet var att få ut fler objekt och man får väl anta att en och annan har väntat med köp tills nu.
räntan är väl 3,25% på uppskjuten reavinstskatt. Det är alltså bättre i nuläget att ta summan som bolån (förutsatt att man har tillräckligt med kontantinsats).
https://www.compricer.se/nyheter/artikel/deklarationstips-betala-vinstskatt-fran-bostadsforsaljning
Har någon data på snittpris lägenheter kontra snittårslön på valfri ort?
Antar att det var lägst 92 och misstänker att det är högst nu, i förhållande till årslön.
Jag vill extrapolera kurvorna x antal år och se när mina barn måste (ej födda) måste börja spara…. nu? :O