KPI-inflationen fortsätter sin trend uppåt och var i årstakt i december 2016 på 1.7% rapporterar SCB. Därmed rycker Riksbankens kommande räntehöjningar snabbt närmare. Bankernas redan höjda sk rörliga 3-månaders räntor ser allt mer korrekta ut.
Tolv månaders inflationstakt åren 2000 – 2016. Källa: SCB. Aktuell takt 1.7%. |
KPI-inflationen var alltså 1.7% i december och rycker snabbt närmare i Riksbankens helt godtyckliga mål om 2.0%, eller som det också kallas “stabilt penningvärde”. Med 2.0% i sikte så blir nya räntesänkningar osannolikare och tvärt om kan vi ganska snart få se höjningar. Vilket kommer slå stenhårt mot bostadsmarknaden och bostadspriserna. Även små höjningar ökar med dagens prisnivåer och skuldbubbla snabbt hushållens kostnader.
Att bankerna höjt sina sk rörliga tremånaders bolåneräntor verkar alltså allt mer korrekt, även om höjningarna än så länge är mycket små.
Bloggen förutspådde att inflationen kommer vara högre än 1.6% någon gång under 2017, mot då aktuella 1.4%, och drygt hälften av läsarna instämde med detta.
Dock avsåg den prognosen alltså någon gång under 2017. Dagens siffror om 1.7% avser december 2016, så prognosen har ännu inte inträffat.
Den stigande inflationen bäddar också för en mycket intressant lönerörelse under våren. Kom ihåg att du nu behöver över 1.7% i lönepåslag för att kompensera för inflationen, oräknat regeringens skattehöjningar. Och de lönepåslagen inkluderar lönerna i den offantliga sektorn och med det kommunernas, landstingens och statens budget.
61 kommentarer
Point taken angående 2017.
Dock tror jag Ingves fått lite huvudbry efter Trumps katastroftal igår som fått USD i gungning med en SEK-förstärkning på köpet.
Katastroftal … så tycker man bara bara om man är beta hane.
Svar nej.
Det var ett uselt tal som avspeglar sig på marknaden.
Verkligen dollarn är fortfarande sjukt övervärderad mot både Euro och kronan. Är Euro kursen Ingves bryr sig om.
USD övervärderad?
Varför?
Att vi ständigt får höra att SEK är undervärderad beror på att vi är svenskar och tror på allt våra experter säger. Sen lyder vi och köper ännu mera ljust och fräscht för att behaga makten.
Dollarns värde(korg-index) är som bekant av en dubbelnatur(världens reservvaluta). Den har alltså dubbla egenskaper vilket gör den till svåranalyserad ifråga om värdering(dvs mot andra valutor). Glöm heller inte att dollarn och USA är världens största kreditgivare. Alla vill ha den/behöver den. Det kan förändras.
Men lägg ut en tidsserie t.ex från sekelskiftet 18-1900. Du bör konstatera att regressions-linjen är positiv. Se förresten bif länk med dollarns utveckling. https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/foreign-exchange/usd/dollar-reality-end-of-petro-dollars/
För att nu prata om euron kontra dollarn så vet vi att ECB(och Rb) fortfarande ägnar sig åt QE till skillnad från USA där räntan och dess förväntningar även är högre. Tillväxten är högre i USA.
Så varför ska en valuta stiga om man späder ut den med nyskapade ur luften?
"Så varför ska en valuta stiga om man späder ut den med nyskapade ur luften?"
Ungefär så, även om jag har extremt svårt för "nyskapande ur luften" och andra metaforer som Cervenka och gänget älskar att ägna sig åt.
Du gillar alltså Armstrong på riktigt?
Trodde du skämtade i ett tidigare inlägg.
@Stefan; Jag är inte en person antingen gillar eller ogillar en person när det kommer till kunskaper vb besitter. Jag följer honom av flera anledningar. Däremot står han för flera åsikter som jag definitivt inte sympatiserar med. Många förlöjligar honom t.ex för att de tror att hans modell ECM skulle ha visat att kraschernas krasch skulle komma 1/10 2015. De har en hel del att lära. Och lära tar tid vilka de flesta inte orkar med. Men karln har ett allvetande med genuint historiekunnande som tillsammans med en extremt lång trading-karriär bakom sig ger det sunda förnuftet ett nytt ansikte. Hans enda/stora bias är hatet mot staten eller snarare de som representerar denna. Han är dock ingen hus-gud. Några sådana har jag inte.
Det han bör förlöjligas för är att han säljer åsikter precis som vilken politiker eller guru som helst.
Han är med andra ord en del av etablissemanget han föraktar.
https://www.google.se/amp/www.cnbc.com/amp/2016/12/21/ubs-its-time-to-short-the-us-dollar.html?client=ms-android-samsung
UBS dollar är 20% övervärderade emot Euro och 35% övervärderad mot Yen. Med tanke på att riksbanken erkänner att kronan trycks ner emot Euron med upp till 20% så ska väll dollarn fundamentalt ligga kring 6 kr.
Men snälla, tror du att CNBC och nån försäljare sitter på sanningen?
Så länge banker tillåts(med statsgaranti) handla mot sina kunder bryr jag mig sällan om deras prognoser. Däremot har de en hel del förbjuden insiderinfo att jobba med. Ibland "klär" man s.k analyser med sådan kunskap men man vet ju aldrig eftersom bankerna har fel(och rätt)lika ofta som alla andra. Dessutom är de ju mindre trovärdiga per se eftersom de handlar i egen bok(även om en del felaktigt tycker just detta är det trovärdiga).
Ja, kronan är undervärderad mot euron sett till den ekonomiska utvecklingen ekonomierna emellan. Skulle marknaden själv fått bestämma(ränte-differenser och ppp) skulle dollar-kursen varit lägre i sek men trenden skulle ändå varit intakt och det är det det handlar om. Hade inte ECB hoppat in skulle inte euron funnits idag…..
"Ja, kronan är undervärderad mot euron sett till den ekonomiska utvecklingen ekonomierna emellan"
Tror mer det är det faktumet att vi sedan barnsben blivit itutad att SEK är undervärderad. Vilket i sig är ganska lustigt med tanke på Sveriges historiska devalveringstaktik.
Men snälla Stefan kolla kvaliteten på tillväxten i USA kontra EU och handelsbalansen.
Marknaden har alltså fel som sänkt SEK och du sitter på någon sorts sanning och vet att SEK är undervärderad?
Grattis i såna fall. Då kommer du tjäna hur mycket pengar som helst i framtiden med rätt instrument.
@Stefan; Som barn har vi nog mera levt med en övervärderad krona(fast vx-kurs)som just därför ständigt inneburit devalveringar pga kostnadsineffektivitet t.ex genom ständiga löneglidningar(idag bara för de 1%). Idag gäller väl mera det omvända mot EMU där Tyskland lever i rollen att slippa 18 svenskar som ständigt konkurrerar via devalvering.
@Gabriel: Senaste Q för USA ser lovande ut. USA´s tillväxt har i mindre grad varit beroende av exportsektorn men problemen i USA har blivit desto större inrikes då konsumtionen nått vägs ände medan investeringarna stagnerat sedan 70-talet(värre än EU). Ännu värre är det med realinkomsterna sett till medianen. USA är svagt ur den synvinkeln. Men så är det i delar av Europa också. Tyskar har det mycket sämre än de flesta tror. Näringslivet lever ett isolerat lyxliv om vi spetsar till det.
Som sagt; Dollarn lever ett dubbelliv.
Marknaden har validitet ca 1 år framåt. Kan ha längre tålamod än så kan du tjäna rätt stora pengar när trenden väl vänder. USD har haft ett fint rally sedan 2013. Normalt sett brukar dollarn falla kraftigt efter just tre års rally. Varken du eller jag kan spå börsen. Däremot tror vi kan enas om att marknaden ofta har fel på både ned och uppsidan.
Kronan bryter just nu 4 års svagare relativ-utveckling mot dollar-index. Om det blir en trend eller en tillfällighet(zig-zag runt kanaltaket) återstår att se närmaste månader. Det är dock en bit kvar ner till 8,60 där vi finner vår förväntade botten.
Ser botten betydligt lägre än så men så sitter jag varken med årsperspektiv eller teknisk analys. Kronan var så stark som 7,9 mot dollar redan innan BREXIT.
Nu hänger jag inte med riktigt. Usd/sek har handlats mellan 8-8,80 hela 2015 fram till Brexit. Inte under 8 kr. Ingves har hållit ner kronan mot euron hela vägen sedan 2010.
Men stiger inflationen snabbare här än i EMU så återstår det att se hur rb hanterar det. Fundamenta styr och med det vart valutan tar vägen över gränserna(handel&investeringar). Valuta-speckarna i banken och deras kunder bestämmer i mindre grad men initialt kommer givetvis kurserna styras mot det som är rationellt riktigt, t.ex högre inflation, högre ränta och därmed också starkare valuta……relativt sett. Traditionellt har vi strukturellt större inflationsproblem här i Europa jmf med USA. Skulle USA bromsa in kraftigt, vilket inte är långsökt kan det få mycket stora effekter på dollarn, givet inga nya Trump-effekter. En dollar under 8 kr har jag ändå svårt att se de närmaste åren. Inget är dock skrivet i sten i min värld. Svagare världsekonomi kommer dock euron förlora mest på. En rejäl kris skulle gynna dollarn som vanligt.
Inflationen är högre i Sverige än EU som helhet. Högst uppmätta förra året var bara 1,1%.
USA ligger som Sverige på 1,7%
Yes men det handlar om hastigheten till målet nu och senaste rapporten är det som påverkat kronan skulle man kunna tro(men inte räntan!!). 2-årsräntan har bara stigit med 7 punkter, 3 månadsräntan står still. Det borde inte ge en starkare valuta. Sker det ingen förändring så bör kronstyrkan avta(i Ingves anda). 0,5% på en månad är mycket. Men jag har ännu inte tagit del av rapporten då Rb hemsida verkar vara "utsatt" och är nere. Kronans förändring handlar nog för tillfället mer om dess vanliga högre volatilitet. Alla valuta-handlare ser ju motstånden och nu har vi även hört Trump´s uteblivna kommentarer om tillväxt-åtgärder etc.
Tja obligationsmarknaden är ju söndermanipulerad av riksbanken. Den europeiska är söndermanipulerad av ECB. Den amerikanska är mer marknadsstyrd då fed slutat med diverse stödköp. 2020 tror marknaden att vår inflation är på 2,7% mot USA på 2,4%. Med Ingves tjurighet är säkert repan upp på 6-7 procent när väl inflationen är över 2.
Har svårt att se den typen av räntor i USA ens under Trump.
Ja några chocker ser nog våra cb till att undvika oavsett ev. import-inflation från Kina. Någon "riktig" normalränta lär dröja eftersom det ev. kan få finans-destabiliserande effekter. Själv är jag tveksam till att oljepris-uppgången fortsätter mot 60-70 dollar som hedge-fonderna räknar med. I vart inte just nu.
Annars är det väl så med negativa räntor(upp till 5-årsräntan)att intresset är lågt och t.o.m dött utanför banksystemet. Svenska kronor är inte direkt en safehaven jmf med tyska euro. Ingves ska inte röra styrspaken förrän tidigast när han är "hemma". Vi måste mao vänta, ngt som bolånekunderna slipper. De får betala från första dagen eftersom utländska pengar är något helt annat än kronor samt att upplåningen är långfristig i botten.
Glömde säga att så länge EMU kör den tyska(Trojkan) austarity-modellen blir inflationen därefter. Desto värre att Ingves ändå slaviskt förhåller sig penningpolitiskt som ngt annat råder. Sjukt är vad det är. Allt för Sverige gäller. Synd att läroboken blir en enda stor lögn. När ska man t.ex skriva in att det är legio att bedriva konkurrens-devalveringar.
Frågan är väll mer hur länge riksbanken vågar manipulera kronan. Tror det inte pågår så länge till med anledningen att vi inte ska få sänkt kreditbetyg.
Ecb kör väll ingen direkt åtstramningsmodell. Däremot är finanspolitiken rätt stram i vissa länder. Det stora problemet är väll att en rätt stor andel av finansektorn skulle behöva bommas igen pga för stora kreditförluster.
Jag skrev EMU, inte ECB!Den är stram överallt i Europa och har varit sedan krisen. Det där med kreditbetyg är nonsens eftersom staten när som helst kan skapa varje krona för sitt behov. Varje långivare kan räkna med betalning så länge vi lånar upp i vår nationella valuta. Jag antar att du inser att inflation och ränta är det enda som sätter gränsen. Det är erbarmligt att vi inte satsat på stora infrastruktur-underhåll/investeringar under denna negativa ränte-cykel. Vi behöver ju inte låna till detta när räntan är negativ och inflationen under målet.
Man kan inte påstå att ovanstående om kreditbetyg gäller för EMU då skulderna inte är konsoliderade samt att EMU saknar gemensam finanspolitik(dvs en full politisk union).
Jepp, fast det borde gå att få till en reallöneökning även i årets kollektivavtal.
Är ju helt sjukt att inflationsmålet på 2% fortfarande lever kvar.
Det var relevant 1995. Inte nu med digitaliseringen.
Helt godtyckligt kan jag tycka att 1.5% vore ett vettigare mål, iaf på kort sikt.
Hur motiverar du det?
Ekonomi är det omöjligas konst utan definitiva sanningar så jag har ingen vettig motivering till det (för många parametrar).
Dock ska man ha klart för sig att 2% beslutades för över 20 år sedan och behöver revideras. I korta drag pga den nämnda digitaliseringen samt globaliseringen.
Här har du Riksbankens motivering till 2%
"Sammantaget talar detta för att inflationsmålet bör vara lågt men positivt. Att det blev just 2 procent beror på att inflationen var ungefär 2 procent när inflationsmålet introducerades. Dessutom var detta i linje med inflationsmålen i andra industriländer."
Återigen, vi pratar alltså om ett mål som sattes för över 20 år sedan och aldrig reviderats.
2%-målet är egentligen till för att kunna genomföra reala lönesänkningar utan att det blir för mycket gnäll, dvs ha löneavtal med kanske 0-2% löneökningar vid en inflation på 2-4%, som ett sätt att "lätta på trycket" för industrin.
Det verkar tyvärr så att löner är väldigt trögrörliga nedåt, och för att kunna göra ev nödvändiga strukturjusteringar så måste man då ha prisökningar på X% och löneökningar på noll.
Även i andra marknadsekonomier är lönesänkningar på bred front mycket ovanliga, vilket gör att man ser sig "tvungen" att ha viss inflation. Egentligen dåligt och galet, men nu är det så.
… alternativt är man mycket rädd för deflation, vilket också är galet (men ja, tråkigt för skuldsatta som inte får någon löneökning som lättar på skuldbördan). I en frisk marknadsekonomi är deflation något ganska bra, och vi ser ju viss deflation på tex elektronikprodukter och annat, vilket alla såklart tycker är positivt. Argumentet är att man skjuter upp inköpen om priserna stadigt sjunker, men det stämmer bara till viss del och lär inte vara någon stor faktor om priser sjunker bara måttligt.
I korta och förenklade drag beror minusräntan på ett felaktigt satt inflationsmål vilket ju känns helt galet om man nu inte lever kvar i sitt 90-tal och är nöjd med det.
Du glömde t.ex även fackets minskade roll/makt
MEN nu är det bevisat att Kina börjar exportera inflation istället för deflation. Valutadevalveringarna kostar(importen) men förslår nog inte på sikt att motverka prishöjningarna(marginalerna) som t.ex gällande PPI nu uppgår till 6% i årstakt….från att ha legat kring ngn enstaka procent under lång tid. Löneandelen i Kinas ekonomi behöver även ökas/förbättras för omställning till en konsumtionsekonomi. Det kommer nog ingen devalvering kunna hantera……eller hur Sverige(70-talet).
Kronan har varit svagare relativt valutorna i dollar-index-korgen(dx) under 4 år nu. 4 ggr har försök gjorts att bryta sig ur taket genom kronförstärkningar. Det 4´e pågår i skrivande stund. De 4 åren före 2013 steg kronan relativt samma index-valutor. Ser vi bakåt kan vi dock konstatera att kronan ligger mitt i snittet sedan 2001. Ur den synvinkeln kan man säga att Ingves skött sitt jobb när det gäller att manipulera en valuta som borde varit starkare mht landets utveckling relativt övriga. Tyskland har å andra sidan en för låg valutakurs och det är mot den Ingves hela tiden siktar. Visar ännu tydligare euron´s felkonstruktion.
Stefan Östergren: Bara för att du tycker att ekonomi är "det omöjligas konst" betyder inte att det är fritt fram att känna sig fram till hur saker ska skötas.
Nej det har vi ju experter som sköter.
Höhöhöhöhö
Precis. De som agerar som om landets ekonomi sköttes på ett friskt sätt kommer därför att förlora.
Om man är ute efter verklig prisstabilitet. Och med prisstabilitet så menar jag att priset på på en vara inte förändras nämnvärt över en lång tidsperiod så behöver inflationsmålet vara dynamiskt. Vid en växande ekonomi ska inflationsmålet vara positivt, vid en krympande ekonomi skall inflationsmålet vara negativt.
Med det sagt så tror jag inte på begreppet "prisstabilitet" då det är oerhört dumt att försöka lägga sig i priset på varor som skall bero på utbud och efterfrågan. Det penningpolitiken endast ska göra är att se till så att det finns nog med pengar i cirkulation för att handel ska fungera. För att det ska vara helt rättvist så ska alla människor ha del av nytryckta pengar, de bör delas ut helt jämnt bland alla svenska medborgare. Precis på samma sätt som att pengar skall tas ifrån medborgare om man önskar att minska penningmängden.
Annars så skapar penningpolitiken inkomstklyftor där de som har möjlighet att ta del av riksbanken nytrycka kronor alltid har ett övertag.
Varför inte 2% plus/minus 1%. Hade vart det absolut bästa.
Minskar också utrymmet för kommande skattehöjningar eller väntar vi oss en "Perfect Storm"?
Bryts detta ner så är det boende +0,7% och transport +0,5% samt el +0,3%
som ger årssiffran +1,7.
Vem styr priserna på el boende och transport?
Vem styr matpriset? +0,2 på året.
Kronan faller med mer än så! USD/SEK +4,65% resp EUR/SEK +2,57
Ingves får hjälp av skatter på el och transporter samt högre bopriser allt påverkansbart av politikerna.
Industrin får dock större hjälp av Ingves!
Vi får väl se om den ökade inflationstakten håller i sig. Tydligen berodde den här höjningen mest på ökat diesel och bensinpris.
Inte mycket som tyder på ett lägre diesel/bensinpris ut mot slutkund.
Även om oljepriset och USD tar ut varandra kan vi räkna med högre skatt på drivmedel framöver.
Bostadspriserna kommer ändå inte att sjunka. Mäklarna kommer reglera utbudet.
Mäklarna kommer reglera utbudet.
Får man inte sälja sin villa om man vill då. Mäklaren vill inte tjäna pengar?
Mäklarna skiter i om priserna går upp eller ner så länge folk flyttar. Eftersom mäklaren får betalt per genomfört uppdrag är deras största löneincitament att hålla volymerna uppe, inte att reglera utbudet.
Sen är mäklarkåren, tro det eller ej, inte Illuminati.
Hur som helst så är hela Sverige enat (undantag några bloggföljare här). Bostadspriser i Sverige kan inte falla. Det råder en bostadsbrist.
Ja men dåså, då var ju den saken ur världen. Skönt att höra för de som nyligen köpt in sig på marknaden. Dåliga nyheter för alla som tänkte köpa sig ett större boende i framtiden dock.
Då måste det med samma logik också gälla aktiekurserna. Dom har gått upp i många år nu. Då måste ju det också fortsätta?
Hur fungerar den devisen när du tittar historiskt. Bostadspriser har fallit förr efter att man trott det som du tror nu.
Det är inte annorlunda nu.
Ja men kronan devalveras ju bara så fortsätter priserna upp. Så har det ju alltid varit. Man kan inte spara sig till sina bilar och semestrar. Man jobbar för att kunna ta ett lån och lånar för att kunna konsumera och dom som inte lever på det sättet får se sina sparkonton bli värdelösa över tid. Vet du varför jag vet det? Eftersom jag tillhör den korkade skaran av människor som trott på en bostadsbubbla i några år nu och därmed legat utanför marknaden och inte är lika rik som alla andra som kunnat semestra och köpa nya bilar för värdeökningen på sina bostäder och ändå har sett priset öka 3 gånger i Göteborg. Priserna kanske justeras men en 2a på Hisingen i Göteborg faller inte från 3 miljoner till 900 000. Men det är så mycket den ökat i pris från 2012.
Väldigt liten inflation i Sverige så det blir inte så mycket devalvering av kronan.
Den som lever får se. Jag tror inte alla som lever som du beskriver kommer bli så lyckliga så småningom.
Så länge begreppet inflation och KPI blandas ihop så riskerar den vansinninga lågräntepolitiken fortsätta.
Penningmängden kan öka med närmare 10%, kronan störtfalla och huspriserna rusa, men inget av detta spelar roll om man lever i villfarelsen att KPI är inflation.
Kan inte annat än hålla med
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Spelar ingen roll vad dessa korkade centralbanker gör framöver. Marknadsräntorna är på väg upp tillsammans med inflationen.
Nej. Sverige berörs inte av sånt som händer i den globala ekonomin. Alla som nyligen köpt en 1a i Göteborg för 3 miljoner brukar säga att "Regeringen kommer aldrig att tillåta att boräntorna går upp till 3-4% för det har halva landet inte råd med helt enkelt"…Den meningen hör jag i princip varje dag när jag diskuterar detta.