Söndagens fråga om utgiftsbuffertarna hos bloggens läsare fick hela 2 040 svar. Och det visar sig att bloggläsarna klarar sig extremt väl om inkomsterna faller ifrån. Över hälften klarar sig mer än ett år.
Hur många månaders utgiftsbuffert har du sparat? |
73.04% av bloggläsarna har en utgiftsbuffert på över 6 månader, hela 51.72% klarar sig 13 månader eller längre och 38.73% har en buffert för över 24 månader.
Bloggens läsare är alltså generellt inte de första som råkar illa ut vid arbetslöshet eller långtidssjuksrivning. Däremot kan man fundera på hur mycket av de där rätt rejäla buffertarna som faktiskt inte ligger på finansmarknaderna, utan i likvider?
För det är när marknaderna dyker på grund av den dåliga konjunkturen som man har en tendens att bli arbetslös. Och hur stor blir bufferten då, om den ligger på marknaden? Det är sällan man behöver bufferten när börsen är på topp – blir man av med jobbet då, finns det oftast andra jobb att finna.
23 kommentarer
Almost Fuck You. Sorry, no Offence !
Och om du hade frågat hur välutrustade folk var, så hade alla tumstockarna på Byggmax inte räckt ens för en genomsnittlig läsare.
En tumstock (pun intended) från Byggmax är inte rak.
En tumstock (pun intended) från Byggmax är inte rak.
Nästan fyndigt.
Jag använder en Leica Rangemaster. Den mindre då, den större modellen vore överdrivet.
Enbart ögonmått, men ca 5mm.
Ordningsfråga! Är en cornu-blogg läsares dong längre än den genomsnittliga Flashback-drulen?
Det säger sig kanske självt att det är osunt att ligga med flera årslöner i likvider om det inte är så att man kan förvänta sig en mycket nära förestående krasch. Efter ca en årskonsumtion så bör flertalet låta de sparade medlen placeras i aktier o dyl. 1-3 månader bör som minimum ligga i likvider. Lite intressant är annars hur lång tid bloggläsarna skulle klara om (mat-)butikerna stängde och matleveranserna tog slut.
Måste man bo kvar hemma, eller får man omgruppera till BOL ? I BOL finns ingen gräns på min familjs uthållighet (förutsatt man tänjer lite på jakttider.)
Börsen har ju gått inte gått så bra (+1.5% i år) så att ligga lite likvid är inte så dåligt. Fördelen är att man kan slå till när en chans öppnar sig, t.ex. köpa Volkswagen efter tokraset förra året eller Betsson efter urblåsningen i somras.
Det var ju rätt flexibelt hur man tolkade frågan. Var man har i likvider eller om man säljer av alla tillgångar.
Jag tror ju inte att nära 40% av de som svarat har över 24 månaders buffert ligger på lönekontot eller liknande.
Innehar du 10-12 månader i Cash så kan du även räkna med lägenheten i Frankrike, fin-bilen, båten och skogsgården som hör till jaktmarkerna. Minska kostymen helt enkelt. Fasta tillgångar kan omsättas hyfsat bra på 6-8 månaders sikt, förutom lyx-båtar. Fråga är bara om det finns köpare på gejerna när SHTF
Krugerrand i ett kassaskåp… hyfsat likvid vid en kris 🙂
Lite svårt att betala räkningar med. Eller köpa mat?
Det beror ju på vad för sorts kris man syftar på. Blir man bara arbetslös ett tag så funkar det utmärkt att sälja guldet och få pengar till sitt konto.
Tänker man sig en zombieapokalyps så krävs det nog lite mer än ett wibblekonto för att ha sitt på det torra.
Kruegerrand har 10 % koppar och det finns länder där det därför inte är momsfritt. (Malaysia)
Ingen dum ide men kanske bra att ha en del i rent guld. (99,9%)
Jag sitter på en rätt så rejäl kontant likvid för att vara på den säkra sidan. En nettoinkomst ungefär. Känns bra att kunna ha en rejäl portfölj ändå och samtidigt känna den tryggheten. Å andra sidan väljer jag att satsa på 100 % aktier, inga fonder eller liknande så där kanske jag tar lite större risk än andra.
Allt beror också på vilka utgifter man har. Med billigt boende och hobbies som inte kostar mer än några hundringar om året, så behövs inte så mycket på banken för att överleva länge.
Kan också bero på att bloggens läsare har väldigt låga inkomster i kombination med prepper-kultur…
Vad säger alla experter.
Hur ser viktningen ut?
För mig känns det fånigt att prata tillgångar så länge man har skulder.
Jag kan ta ett stort lån och lägga mig likvid med pengarna. Inte så smart kanske men ser ju bra ut i Cornus undersökning.
Så frågan är, hur bör man fördela sina skulder och tillgångar (aktier/fonder, likvida=pengar på banken och sist, pengar hemma)?
När man räknar tillgångar räknar jag alltid på pengar, aktier, fonder ed utan att räkna med det egna boendet.
Jag har allt l
Kapital i Nok, klarar några år utan jobb med bibehållen levnadsstandard, känns bra i magen