Trots mina försök att vara likvid har min börsportfölj hos Avanza gått +21% i år. Anledningen är främst att jag behållit en del konjunkturokänsliga kanadensiska högutdelare, där främst det förnyelsebara energibolaget Innergex som fortsatt rusa.
Årets utveckling hos Avanza. |
Innergex har nu gått +81.05% sedan inköpet, varav över 30% sedan årsskiftet, plus valutakursvinsten som den svagare kronan inneburit.
Utdelningen vid inköpet låg på runt 7-8% fördelat på fyra tillfällen om året, men är nu nere på dryga 4% på grund av kursuppgången.
Att jag inte sålde av Innergex (eller t ex Northwest Healthcare Properties) beror på att de var inköpta för att ge den ursprungliga utdelningen och min bedömning är att de inte kommer sänka denna oavsett konjunkturutvecklingen. Northwest kommer t ex inte få färre boende i sina kanadensiska och amerikanska äldreboenden bara för att konjunkturen viker – tvärt om fortsätter befolkningen att åldras även om en del kunder checkar ut när de avlider. Utdelningarna bör därför bestå. En annan av de kanadensiska äldreboende REIT:s jag hade blev uppköpta.
81.05% procent värderingsökning
på Innergex. |
Någonstans går dock en gräns och jag har nu tagit hem satsningen på Innergex. Kursstegringen, aka “vinsten” om 80% ligger dock kvar i Innergex. Istället har jag satt pengarna i andra högutdelande REIT:s, bolag eller limited partnerships. Kom ihåg att utländska utdelare bör vara placerade i kapitalförsäkring, eftersom den utländska källskatten då kvittas automatiskt mot de svenska statliga avgifterna på kapitalförsäkringen, åtminstone om man har kf hos Nordnet eller Avanza.
Att dessa fullständigt skenar beror förstås på nollräntepolitiken. I de fall det handlar om konjunkturokänsliga intäktsströmmar som t ex bostäder eller viss infrastruktur så ses dessa antagligen som obligationer av marknaden. När räntan faller på obligationsmarknaderna jagar pengarna högutdelare istället, och kurserna går upp och utdelningens procentandel faller därmed. Precis som för obligationer.
Sedan har jag inga illusioner att detta kommer fortsätta när konjunkturnedgången kommer. Förvisso var inte nollräntepenningpolitiken på plats 2008, men även stabila högutdelare drogs ner i börskraschen den gången. Denna vändan kan vi på grund av penningpolitiken kanske se en mer utdragen börsnedgång, likt vi gjort sedan förra året och då är frågan hur det blir med dessa “obligationer”.
Förr eller senare spricker förstås obligationsbubblan, dvs nollräntepolitiken når vägs ände och marknadsräntorna skjuter iväg. Då rasar förstås högutdelarna ändå.
Fondportföljerna i PPM och pensionssparande är förstås 100% likvida i enlighet med konjunkturmodellen. Ovanstående +21% avser bara aktieportföljen.
Och nej, jag kommer naturligtvis inte berätta vad jag har för andra värdepapper – finns ingen som helst anledning för mig att göra det. Varför dela med sig av bra affärer? Skriver jag t ex att jag har X och den faller i kurs om några år får jag i åratal höra om hur mycket jag förlorat på den, eftersom folk inte hört talas om stop-loss eller att jag kanske tagit vinsten sedan dess etc. Alla förutsätter nämligen att jag köper på toppen och alltid säljer på botten, då det tydligen är viktigt för dem att inbilla sig att jag förlorar maximalt på alla affärer och aldrig går med vinst. Ledtråd: Jag håller fortfarande på med aktier, så pengarna är uppenbarligen inte slut trots att jag började med det 1992 och enligt alla alltid förlorat på varenda affär jag gjort. Så ni kan skippa de frågorna. Ni kan vända er till någon som ger er gratis aktietips istället.
6 kommentarer
Blackpearl ligger väl också på grönt i år?
ATH på ISK:t idag… Som sagt värderas "stabila utdelare" upp mer ju mer permanent lågräntepolitiken verkar vara.
21 procent på en del ger en bra total avkastning om delen är stor.
Själv har jag anammat principen om likvid som täcker lagom period av börsturbulens.
En halv vecka på Bre-xit.
När det gäller högutdelar så tror jag inte man skall oroa sig för kursfall om de inte beror på sjunkande utdelning. Det är helt enkelt inte hållbart med det ifall inte man börjar få avkastning någon annanstans.
Det är isf scenariot med räntehöjningar som är det som kan ge smolk i bägaren…
Cornu: Jag gissar att du har aktier i irobot precis som jag.
här är det 97,19% på avanzakontot i år.
och tror dessutom att guld kommer fortsätta upp om ett tag
nasdaq borde bryta ut också, har konsoliderat i 15 år nu.
oljan bottnar
triljarders med dollar som svämmar över marknaden. nånstans måste allt ta vägen.