Carl Roséns bok Bli rik på hållbart sparande är en intressant och läsvärd introduktion till investeringsetik och hur man bygger upp en etisk och förmodat hållbar aktieportfölj. Hur man investerar i aktier och hur analys av bolag ska göras bör man dock läsa om någon annanstans.
Författaren är expert inom så kallade ägarstyrningsfrågor och har arbetat på 2:a AP-fonden och grundade AP-fondernas etikråd, jobbade sedan som chef för International Corporate Governance Network och är numera VD för Aktiespararna.
Kort sagt borde han veta vad han talar om, och gör det så länge han håller sig till aktiesparande och etikfrågor. Vetenskap och vad som är och inte är hållbart bör han dock lämna därhän. T ex anser han att idisslande djur kretslopputsläpp av kretsloppsväxthusgaser är värre än de fossila fordonens utsläpp av fossil CO2. Fast lustigt nog anser han inte att kretsloppsutsläpp av biobränslens kretsloppsväxthusgaser är skadliga. Skillnaden mot idisslande djur är exakt noll – kretslopp som kretslopp.
Hur världen ska fungera utan utvinning av ändliga råvaror från gruvor lämnas också som en övning åt läsaren. Naturligtvis behöver vi bli mycket effektivare än vi redan är på återvinning, men hur ska den eviga ekonomiska tillväxt som vi är beroende av för att få evigt reala stigande värden på världens börser fungera om vi bara återvinner?
Dock är Rosén åtminstone medveten om problematiken med den eviga tillväxtens chimär.
“Dessvärre lever alltför många äldre män – i min egen ålder, rentav – kvar i gamla förställningar som utgår från att mänsklighetens resurs är oändliga.”
Boken rekommenderar att man skippar aktiefonder och istället plockar ihop en egen liten aktieportfölj, vilket är tänkt att ge samma riskspridning och rent av bättre avkastning när man slipper förvaltningsavgifter. Argumentationen känns igen från Aktiespararna.
Huruvida man faktiskt blir rik på hållbart sparande ger inte boken svar på. Tvärt om konstateras det att en del hållbara investeringar inte gett bättre avkastning än börsindex, och att andra klarat sig enbart tack vare slump – t ex hållbara aktiefonder som inte hade bankaktier och därmed klarade finanskrisen bättre än index.
Likväl en läsvärd bok för den som vill införa etik i sitt sparande. Och vara riktigt långsiktig, för det lär behövas. Sedan kan man tycka att det just i år inte direkt är läge att börja spara i aktier, men boken är som sagt allmänt hållen. Ett konkret aktietips ur boken, som jag finner intressant med potentiellt ca 7% i direktavkastning, är kollektivtrafikbolaget Nobina. Fast bolaget har varit lägre värderat och lär följa med börsen fortsatt nedåt, så huruvida det är rätt att köpa nu är en annan femma.
Boken Bli rikt på hållbart sparande av Carl Rosén finns som inbunden för 249:- SEK hos Adlibris eller som E-bok för 269:-.
Recensionsex som E-bok från Bullet Point Publishing / Kalla Kulor Förlag, läst på en Kobo Aura H20. Riktigt trevligt med en riktig E-bokläsare, speciellt som den är vattentät och inte ger särskilt mycket skärmreflexer i solen. Återkommer med en recension kring denna längre fram.
9 kommentarer
Eftersom idisslande djur äter gräs och släpper ut metan som är x72 värre än CO2 på 20-års basis så förstår jag hans problem. CO2 in och CH4 ut kan knappast ses som ett äkta kretslopp.
Fast metan finns i atmosfären i ca 8år innan den försvinner medans koldioxid finns kvar många många generationer. Metan anses ca 25ggr värre, inte 72.
Samtidigt så behövs foder för att föda kor vilket i sin tur binder CO2. Kor är ett slutet kretslopp vilket betyder att de tar tillvara på lika mycket kol och syre som de släpper ut i form av metan eller CO2.
Den som på fullaste allvar tror att så länge vi slutar äta rött kött från svenska gårdar och samtidigt beställer en Iphone eller åker på flygsemester till Thialand kan inte ha tänkt klart. 1932 fanns nästan 2000 000 nötkreatur i Sverige medans 2007 var siffran ca 500 000. 1932 flög ingen flygplan för att resa medans 2006 skedde ca 70 miljoner starter av kommersiella eller militära flygplan. Fundera på bilar, energianvändning (Kolkraftverk), båttrafik 1932 vs nu.
Men visst, det är kornas fel att vi förstör våran planet.
Faktor 29 värre över en 100-årsperiod och faktor 72 värre över en 20-årsperiod enligt IPCC. Även om det är en cykel som börjar och slutar med 1 enhet CO2 så är cykeln väldigt lång innan allt metan är nedbrutet och under tiden är påverkan extremt mycket större än cykeln "odla energiskog > bränn den i kraftverk > odla ny energiskog".
Överhuvudtaget i samhällsdebatten är det mycket löjeväckande trams om kornas metangaser och annat. Sånt här är oerhört tröttande att lyssna på.
Ibland undrar jag om folk har det för bra helt enkelt då såna här pseudoproblem får så stort utrymme – särskilt bland stadsbefolkning.
Jag läste för länge sedan om en vice fund, som investerade vapen sprit spel och tobak.
Om den eller något liknande finns kvar, vore det intressant som jämförelse mot etiska fonder.
Barrier fund, har gått ungefär som s&p 500 senaste tio åren. Själv har jag blivit för gammal för sprit, spel och tobak men tidigare hade man ju kunnat hedga. Om spriten blivit dyrare kunde man trösta sig med att fonden förmodligen ökat i värde.
En bok eller liknande som säljer med rubriken "Bli Rik" torde kunna avfärdas direkt, eller tolkas om som ge mig (författaren) pengar så jag (författaren) kan bli rik. Dock torde kundunderlaget och tillgången på lättlurade stollar i Sverige vara för litet för att ens författaren skall bli rik.
Slutsatsen i boken är säkert – skriv en bok. Helt ärligt så läste jag en amerikansk "Bli rik – bok" som slutade så, efter ca 300 sidor på temat "bajsa borta" och "låna" toalettpapper på bilbilotekt. Värdigt !! En av de bättre i genren är dock "Rich Dad, Poor Dad".
Glöm inte alla älgar som bara skrotar runt i skogen och fiser. Tur att vi har en jägarkår som håller efter deras utsläpp !!