Hos Boplats Växjö finns det just nu 93 studentlägenheter tillgänliga. Till dessa hör de nybyggda lägenheterna på PG Vedjes väg, där man kan hyra en tvårums studentlägenhet för 10 810:- SEK i månaden. Eller en etta för 7 936:- SEK i månaden.
Studenter i Växjö är “lite upprörda” över hyrorna då studiemedel, inklusive lån ligger på 9 904:- SEK i månaden.
Nu kan förstås två studenter dela en tvåa. Eller för den delen en etta. Men det finns studenter som är singlar. För dem erbjuder Växjöbostäder del i en triplett för t ex 5 033:- i månaden, vilket väl kan ses som en studentkorridor med tre rum.
En hyra på en etta om 7 936:- SEK i månaden visar vad det kostar att bygga nytt idag, och att man på nybyggen de facto har marknadshyror, dvs hyror på smärtgränsen av vad hyresgäster klarar av. Dock har man inte en avreglerad bostadsmarknad. För en sådan förutsätter ett konkurrensutsatt utbud och fri etableringsrätt. I Sverige har vi varken konkurrensutsatt utbud eller fri etableringsrätt. Istället har vi oligopol, rent av partiella eller lokala monopol, samtidigt som kommunerna stoppar fri etableringsrätt. Utbudssidan är alltså dysfunktionell.
I fallet Växjöbostäder är det dubbelt en ofri marknad – det är ett kommunalt bolag i en oligopolställning, som ägs av kommunen som också sitter på planmonopolet och hindrar andra från fri etablering.
Poängen är att det räcker inte att släppa hyror fria och sätta smärtgränsens marknadshyror – för en fungerande bostadsmarknad måste bygg- och hyresoligopolen slås sönder, liksom kommunernas planmonopol. I Sverige är det istället ett fåtal byggherrar som dominerar, och dessutom ofta sitter på hyreshusen i intimt samarbete med kommunernas planmonopol.
Men det finns åtminstone 93 lediga studentlägenheter i Växjö. Varför man nu skulle vilja studera på Linné-“universitetet”…
36 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Verkar som att Växjö kommun fått hybris efter hockeyframgångarna.
Är ju faktiskt helt sjukt att de begär Uppsalapriser för studentboende i en håla som Växjö.
Naaaa!
Det är så sött när folk bråkar om vilket universitet/högskola som är bäst/får kallas universitet i Sverige.
Lite som en dagisklass som bråkar om vem som är starkast.
Spela inte dum nu.
Är en väsentlig skillnad på bostadspriserna i Uppsala vs Växjö.
Uppsala, vad är det för en bakvattenhåla? Det är övrigens bra att utbildning kostar, då kanske man låter bli. Då får också Svenskarna det land deras politiker har byggt, dvs det de förtjänar.
Jag bodde "gratis" i ett rum med många när jag läste lite ekonomi i Växjö. Fick till och med betalt. Specialutbildning en del av lumpen gällde på dagen och studier en del kvällar och helgdagar.
Inte var allt sämre förr. Någon nytta gjorde de kombinerade utbildningarna. Och slippa hyra innan jag fick betala när jag fortsatte studera lite längre tid. Tycker nog mitt studentrum några år i en korridor var helt acceptabel och inte kändes hyran så farlig heller.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jaså minsann! I11 eller Staglaberget?
Tele på I11 annars mest I2 i Karlstad. Korridoren var i Linköping.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En fungerande och fri marknad söker sig mot företagets smärtgräns, inte konsumentens smärtgräns.
Speciellt allianspartiet har ju visat stort intresse för experimentella planekonomiska modeller, där enstaka variabler frisläpps för att på så vis skapa konkurrens lite där de behagar. Detta är förstås "planekonomi modell tyngre", rent av hårdare styrning än vad som innefattas av klassisk socialdemokrati.
Sedan har de lyckats lura i en stor del av vår stackars befolkning att alliansen är mer kapitalistiska än socialdemokraterna. Kan inte den här bloggen lite försiktigt börja bena ut begreppen?
Hur bär man sig åt att bygga nytt?
Trodde dylika "arbetare" strejkade för jämnan.
Ja, och i solidaritetens namn ropade "go home" till Letter.
Man brydde sig tydligen ej om att ens försöka ropa på nykomlingarnas eget språk.
Svårt lära några utländska ord för era tappra Pisa grabbar?
Typexempel på att svenska grabbar i vart fall får rättvisa betyg i skolan.
(Costiere de Nimes( en halva) fick mig i denna form…)
Byggt på stinkande muddermassor från den vidriga sjön Trummen. Skulle inte bo där ens om det var gratis.
Man kan väl hyra ut till immigranter utan arbete så betalar kommunen hyran. Funkar ju utmärkt i resten av Sverige.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Migrationsverket betalar ju 50000 för en tvåa i Halmstad och 40000 för en campingstuga åt några nya svenskar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Verkar vara marknadspris. En fjällstuga från Skistar går lätt för 10000 kr veckan så det blir 40000 kr/mån dvs inte orimligt.
Hörde att ett visst parti betalade 120.000 kr för 10 bäddar innan för ringmuren under Almedalsveckan. Det borde gå att hyra ut för 480.000 kr/ mån till migrationsverket ( gissa färgen på partiet)
Om detta är marknadspriser i en sunkig håla som Växjö, vad skulle då marknadspris på motsvarande bostäder vara i Stockholm/Uppsala?
Kan våra studenter kanske söka asyl och få all inclusive.
Kanske hjälper en burk kimrök på traven.
Näh "sverige" skiter i svenskarna,vi ska få allt mindre för alltmer skatt,hålla käften ska vi med.
Tex alkoholhöjningen,fattar dom trögt att gränsen redan passerats för ocker.
Själv har jag ångest för att jag la 120 spänn på bolage nyss,detta skall aldrig upprepas.
ALDRIG!
Laffer skall allt få rätt.
Söka asyl blir svårt, men åk ner å slåss för daesh så kommer du inte bara få utbildningen betald när du kommer tillbaka, du kanske också kan göra karriär som Monas sidekick och sitta med i P3 o prata.
På Stockholms studentbostäders hemsida finns det just nu 28 lediga lägenheter.
https://www.sssb.se/soka-bostad/lediga-bostader/
Hyran verkar ligga i runt 3000-3600 kr/månaden för dessa med några undantag.
Om man går in på http://www.boplats.vaxjo.se/Lagenheter.aspx och söker på hyresrätter dvs inte studentlägenheter så finns till betydligt rimligare hyror men då kanske inte inkomstkraven klaras
Och byggfacket strejkar för högre löner. Märket på 2,2% duger inte utan 3,2% vill man ha. Det i det redan högst betalda förbunden inom LO med månadslöner mellan 33 000 – 38 000. Girighet tycker jag. Och så blir bopriser och hyror ännu högre.
Vad jag förstår kräver byggnadsarbetarna främst två saker : (1) lika lön för lika arbetee genom att ackordssytemet blir kvar och (2) att skyddsverksamheten ska fungera genom att huvudentreprenören får totalt skyddsansvar . Tycker jag är helt rimligt.
…… Och 3,2% i lönepåslag.
Och rätten att få vara full på jobbet
En byggare ska väl ha betalt,tillgång och efterfrågan ska väl gälla även här.
Inte fan är 30-40 k värt att slita för som byggare,dom ska få vad dom vill ha såklart.
Gnäll eller bygg själv.
Tillgång och efterfrågan…
Det är det som inte gäller i denna branschen
Vi kommer väl ihåg när fackets hantlangare skanderade "go home"
för några år sedan när det var någon som hittat en mer rimligt prisat "tillgång".
Tillgång och efterfrågan. Drivet av ett systemfel där låga räntor och politikers oförmåga att göra något åt en bostadsbubbla.
Lönerna i sig gör bostäderna så dyra att de är inte värda att bygga då ingen har råd att bo där. Byggjobbarna har 10-15 000 mer i månaden än undersköterskor och poliser. Detta i ett yrke där jag känner många som inte har någon utbildning.
Byggfackets maffialiknande metoder har genom åren fört upp löner med 10 000 mer än vad som är rimligt.
Samhället kommer att utsättas för massor av prövningar tack vare/på grund av en gränslös politik!
Hur får man kmmuner att släppa planmonopolet?
Hmmm, vad skulle alternativet vara till ett kommunalt planmonopol? Efter att ha arbetat inom området i olika positioner, privat och kommunalt tror jag inte att det finns ett mindre dåligt alternativ. NIMB-syndromet ökar ju i princip logaritmiskt med inkomstnivå och skrivkunnighet och jag har sett hur man försökt lösa det på ett kreativt sätt från exploatörers sida. Klart kostnadsdrivande om man så säger…
De genomförda förändringarna med sikte på snabbare planhandläggningar som genomfördes av den förra regeringen har lett till att ett antal frågor nu ges mindre tid att värkas igenom. En hel del får nu fixas i efterhand, med höga kostnader som följd.
Nej, lösningen är att få människor att sluta pressa in sig på samma centrumpunkt. Får vi lite geografiskt utrymme så går det också att bygga billigare, både med avseende på markpris och med avseende på de tekniska förutsättningarna.
Byggnation är ett naturligt oligopol. Man måste äga mark för att kunna bygga och det finns inget bra sätt att tvinga privata ägare att sälja. De stora byggarna äger mycket mark som de använder för att pressa fram den politik som gynnar dem. Planmonopolet verkar inte kunna råda på detta.
Nja.
Vad gäller hyresrätter så kan man titta på Norge/Oslo med 10 000-tals hyresvärdar i form av enskilda ägarlägenheter som hyrs ut på förstahandskontrakt. En sk fungerande marknad med fungerande konkurrens.
Visserligen skillnad på byggnation och hyresmarknaden, men du har en poäng. Naturligt var ett starkt ord i sammanhanget.
I Sverige har det kanske mer att göra med svaga lokala kommuner med små möjligheter att agera långsiktigt (köpa mark strategiskt) och starka nationella byggbolag.
FYI byggnationen på PG Vejdes rör sig om en ombyggnation av ett kontorshus och inte nybyggnation från grunden. Troligen därav även varför det uppkom ettor på 45kvm vilket är onödigt stort för en ensam student.
Det går inte att ha en fungerande bostadspolitik i ett land som varje år tar in tiotusentals fattiga bidragstagare.