Man brukar säga att konjunkturcykeln är cirka åtta år lång, och det samma gäller för börsen. Detta är ytterligare en anledning till att man ska gå ur börsen, då det 2015 var åtta år sedan börsen toppade 2017.
Varje gång det är högkonjunktur så verkar politiker och makthavare tro att konjunkturen ska vara för evigt. Möjligen att den avmattas något, men tillväxten ska förstås ändå fortsätta vara god och någon lågkonjunktur (mindre än 2% i BNP-tillväxt) hittas aldrig i prognoserna, än mindre än recession (negativ BNP-tillväxt). Vi ska alltid ha en superkonjunktur.
Verkligheten är dock en annan. Grovt räknat säger man att konjunkturcykeln (eng business cycle) varar i 7 – 9 år. Man kan även se detta på börsen, med viss variation.
Kvartalschart OMXS30. Logaritmisk skala. Övre angivna tidsintervall avser kvartal mellan börstopparna. Nedre anger tid från topp till botten. |
Kort sagt upprepar sig historien även denna gången. Det är inte annorlunda nu.
Värt att notera är att börsnedgången från börstoppen håller på i 2 – 3 år. Det gick snabbare nedför under börskraschen och recessionen under den akuta finanskrisen. Om det är någon tröst – ju snabbare ner, desto snabbare kommer återhämtningen.
Sverige 90-talskris följdes av en lång börsuppgång under IT-bubblan, men det fanns också mycket att återhämta i den sargade svenska ekonomin och många obalanser rätades ut. Man kan säga vad man vill om Göran Persson-regimen, men det var en kompetent sanering av de svenska statsfinanserna. Samtidigt hade inte politikerna något med IT-bubblan att göra och Sverige är bara ett litet land på Alaskas breddgrader. Omvärldsfaktorer spelar in.
Nu återstår att se om det finns kvar några politiska eller penningpolitiska vapen att ta till vid nästa krasch, likt 2008, eller om vi får se en nedgång på 2 – 3 år. I så fall kommer det vara dags att gå in på börsen igen runt 2017 – 2018. Vilket också innebär att vi har en djup lågkonjunktur, rent av recession tills dess.
För att sammanfatta anledningar till att man ska vara ur börsen. Konjunkturen är på topp, vilket är då man ska sälja. Sedan i augusti har vi ett dödskors på börsen. Åttaårscykeln bekräftar att konjunkturläget.
22 kommentarer
Boken bok skrev ju redan den om sju goda år följt av sju dåliga. Finns det cykliska förklaringar med el Ninjo? Finns det cykliska förklaringar i människans minnesfunktioner? Finns det vetenskapliga studier på detta?
Du pratar om 14-årscykler.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jepp, börsen är för volatil för att det ska kännas bra. Finns inga jättebra uppenbara alternativ dock. Enligt någon sorts konjunkturmodell har vi då lågkonjunktur 2018 -> sälj nu, köp om 2 år (eftersom vi redan är tre kvartal in i en nedgång), om historiska mönster upprepar sig. Vi får väl se vad rastriggern blir om det väl blir nån.
0% förlust på bankkontot är bättre än -20% på aktierna.
Men det måste finnas aktier som stiger. Gäller att identifiera dem. Vissa mindre företag som har nya produkter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Japp, det gäller att ha rätt marknadstro och lyckas med sin timing. 2007 hade jag viktat över en hel del i korta räntefonder, i år har jag inget sådant skydd. Jag litar inte på min egen förmåga att pricka rätt på marknaden dock så det slutar nog med att jag behåller (och köper mer om/när det gått ner 20%).
@Joakim persson det är nog smart – problemet med att spela på börsen är att man endast får survivor bias. Man ser endast de som det går bra för. Statistiskt så är det som sagt väldigt svårt att träffa rätt. Läs bloggen rika tillsammans så ser man snabbt att även de som till 100% jobbar med detta otroligt sällan är bättre än indexfonder. Detta i sig är skrämmande – och säger väldigt mycket.
Jo, själv försöker jag inte utan ligger oftast kvar med mina innehav och köper regelbundet. Mycket riktigt, väldigt få aktörer slår indexfonder.
Kolla aktien tourn international
Börsen är ett sätt att förse marknaden med riskkapital.
2000 IT krasch.
2008-Penningkrasch-typ.
Vilken orsak ser du skall orsaka kraschen 2016?
För historien upprepar sig inte!
Aktier är långsiktigt kapital utlånade till dem med bättre ideer än madrassen.
Alla vet vad det är som (troligen)* kommer att krascha europaländernas ekonomi 2016.
*Liten feg reservation där…
Kinas ekonomi gissar jag.
Oppti: böanda inte hop börsen med aktiekapital. Aktiekapital är sånt som går till bolaget, dvs folk med bättre ideer. Det du betalar på börsen är till en tidigare aktieägar – dvs pengarna går snarare till någon som tänker sätta sprätt på pengarna.
2017 – inflationskrash
Inflation ökar aktiers nominella värde (och allting annat också, eftersom inflation är penningvärdesförsämring), så kan du utveckla?
Nja
Man undrar ju om det är smart att gå in i guld eller inte. Ser man på längre historik så är det ingen självklarhet att guldpriset går upp. Har lite svårt att dra någon slutsats av dessa grafer http://goldprice.org/30-year-gold-price-history.html
Därför går man ej all in guld…
Jag har lagt en stor del (30%) i guldpapper t.ex. för ett tag sedan. Viktade upp lite till nyligen. För att sedan ta ned risken något, om priset skjuter i höjden ordentligt.
Sedan är det bra att även fylla upp skafferiet, ordentligt… Kan vara viktigare än guldet.
Guldet är inte att betrakta som en god investering då börsen går ner. Man använder guld för att gardera sig mot hög inflation. Personligen har jag lagt ca 10% i guld-ETFer och majoriteten i korta positioner (OMX kort).
För att förtydliga: guldpriset tenderar att ligga relativt konstant om man korrigerar för inflation, alltså är det mer att betrakta som ett inflationssäkert bankkonto. (Ja, det är i alla fall så JAG ser det.)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.