En läsare drog in mig, Johanne Hildebrandt och Edward Blom i en fråga på Twitter. Det handlade om hur man bäst stöder en författare – ska man köpa under rean eller till fullpris. Mitt svar är köp den litteratur du vill läsa och betala det du har lust att betala – vill du stöda en författare, rekommendera dennes böcker för andra.
Ja, Stjärnklart finns på rean för 69:- kronor.
Ett bra köp, till ett bra pris. Och antagligen sista chansen att köpa boken inbundet. |
Ja, både förlag och författare får mindre betalt för en bok som säljs på bokrean, men det är inget problem. Tvärt om är bokrean en fördel och en möjlighet som ökar både förlagens och särskilt författarnas intjäning över en boks livscykel.
De böcker som säljs på bokrean är med undantag av readragare, som kostar lite mer, så kallad backlist. Det är alltså böcker som funnits på marknaden ett tag och oftast nu finns som pocket.
När böcker kommer ut på pocket brukar försäljningen av de inbundna fullprisutgåvorna dö ut. Risken är då att förlagen inte vågar trycka upp nya upplagor av de inbundna fullprisutgåvorna när de är på väg att ta slut, innan pocketutgåvan har släppts. Då kommer inte författaren sälja fler böcker till fullpris, utan får vänta med att sälja mer av sin senaste bok till pocketutgåvan kommer. Det finns rent av en risk att “snacket” kring en bok dör ut därför att boken helt enkelt är slut.
Fast eftersom bokrean finns så vet förlagen att de kan rea ut backlist på bokrea längre fram och åtminstone få tillbaka tryckkostnaden och ett litet överskott. Därmed behöver de inte vara rädda för att trycka upp fler inbundna böcker, eller lite större upplagor av dessa.
Bokrean minskar risken för förlagen att satsa på fullprisutgåvor och ökar därmed författarnas möjlighet att tjäna pengar på fullprisböcker.
Sedan når man ofta nya läsare på bokrean. Det är en bra marknadsföringskanal. Billiga böcker lockar nya läsare. Faller boken eller författaren den nya läsaren i smaken kommer vederbörande att köpa eller låna fler böcker från författarens produktion.
Det handlar om gungor och karuseller. Det man förlorar på gungorna vinner man på karusellerna. Det handlar om en boks hela livscykel och olika faser under denna.
Vill du stödja din favoritförfattare, som återfinns på rean – köp författarens böcker billigt på rean och ge bort med en varm rekommendation till någon du tror kommer gilla boken.
Faktum är att det bästa du kan göra för en författare är att personligen rekommendera författarens böcker i din bekantskapskrets. Sedan (och nu lär en och annan i branschen strypa mig) spelar det för mig ingen roll hur du skaffar boken – lånar den gratis på biblioteket (ca 85 öre till författaren före skatt), köper den till fullpris (ca 30:- kronor till författaren före skatt), köper den på pocket (ca 3-4:- kronor till författaren före skatt), lyssnar på den via en legal streamingtjänst, laddar ner den på en illegal piratsajt eller lånar den av en kompis.1.
Läs de böcker som intresserar dig, gillar du dem berätta för andra – personliga rekommendationer är bland det allra viktigaste för en författare.
Oroa dig inte över priset. Det är bara du som vet hur din privatekonomi är (sannolikt bättre än 98% av alla författares) och vad du har råd att betala för en bok.
Tvärt om stöder du möjligheten för författare att få bra tryckta volymer på sina fullprisböcker genom att plocka upp dem något år senare på rean.
Tack till alla som läser mina eller andras böcker, oavsett inköpspris.
Bara läs. Köp, låna, men läs. Och rekommendera det du gillar.
Lars Wilderäng, författare av Midvintermörker, Midsommargryning, Stjärnklart (rea), Stjärnfall (lite högre reapris som readragare) och kommande Stjärndamm.
Har du inte läst Johanne Hildebrandts bok Sigrid så kan du passa på att läsa denna för endast 59:- kronor inbundet på rean. Det är ett utmärkt pris. Har du läst den, köp och ge bort med rekommendation till någon du tror kommer gilla den. Edward Bloms böcker verkar inte finnas på rean, åtminstone inte hos Adlibris, men kan köpas här.
1. Siffror kring vad en författare får i ersättning per bok är en grov skattning av hur ett normalt avtal kan se ut. Det säger ingenting om mina egna avtal, som kan vara bättre eller sämre, eller samma som detta i alla eller enskilda fall. Man kan uttala sig om olika mellanhänder och vad dessa tar, men i slutändan tar Skatteverket åtminstone 50% i skatt i varje led (t ex på personalens lön och arbetsgivaravgifter). Bästa sättet för en författare att lättare kunna leva drägligt på sina böcker är lägre skattetryck i hela samhället.
18 kommentarer
Haha dina böcker är de dyraste som finns! Det börjar med att man köper en pocket för 50-100 pix. Sen måste man köpa den till familj och vänner vid födelsedagar och jul (typ 5-10 ex till) för att de inte ska tycka attt man e dum i huvet som blivit prepper. Sen blir alla de preppers också. Vilket slutar med att boken inte kostade 50 pix utan snarare runt 100000…
Rekomenderar alltid bra böcker till bekanta, är ju det minsta man kan göra för att se till att författaren får möjlighet att skriva fler böcker. 😛
Cirkulär ekonomi förespråkas väl?
Lägg boken i en bokbytarbox så nån annan kan läsa den.
Författare får väl göra som artisterna-uppträda live!
Fast även bokbytarboxar kan ju leda till extraintäkter på samma sätt som om man lånar av en kompis.
När vi ändå talar om bokbytarboxar och liknande.. är det fler som har samma problem som jag? Jag tar gärna en bok ur hyllan (vi har en sån på jobbet) men jag gör mig ogärna av med de böcker jag har. Jag KAN ju vilja läsa om dem nån gång i framtiden..
Sympatiskt skrivet Lars.
Jag tror du är en trevlig kille innerst inne 🙂
Jag köpte EB's fina kokbok förra rean!
Intressant, tack för denna initierade förklaring!
(Skulle vara ännu mer intressant med en utläggning om skillnaden i ersättning mellan ”inbunden bok till fullpris” och ”inbunden bok såld via nätboklådorna”.)
Och för övrigt kommer Edwards ”Allting gott och alldeles för mycket” att vara med på årets rea. Köp, köp, köp – och rekommendera den som Lars Wilderäng föreslår till alla ni känner (om ni tycker om den) så att vi får göra fler böcker. 🙂
Bästa hälsningar,
Gunilla Kinn Blom
Vad jag vet är det ingen skillnad – nätboklådorna lägger bara på mindre, F-priset bör vara det samma.
Nej, åtminstone från de större förlagen får nätbokhandlarna och bokklubbarna stora (mängd)rabatter.
Ja, fler kokböcker är vad som behövs om vi skall få ordning på den här världen. Köp, köp, köp! Ärligt talat tycker jag inte att den sortens böcker har mycket att göra med det normala innehållet på den här bloggen. Vi läser hellre om prepping och om hot och risker av olika slag än om extremt hedonistiskt livsnjutande!
Inte menat som kritik mot Cornu förstås. Men undvik gärna reklam för extrem hedonism och lyxkonsumism! Världen löper betydande risk att haverera ganska snart och vi behöver knappast mer av filosofin "Ät och drick ty i morgon skall vi dö!". Alla böckers lika värde? Ej.
Dagens Industri hade för några veckor sedan en ur journalistisk synvinkel alldeles omotiverad artikel om det här parets lilla bolag, med den föga upphetsande rubriken "Edward Blom höjer lönen". Det var i mina ögon ett extremt tydligt fall av textreklam. Det handlar säkert om vänskapskorruption. Journalisten Gunnilla Kinn fick någon journalistkompis på DI att skriva skiten. Du kanske kan ta en titt på det Cornu?!
Värst vad du var grinig idag Kuckeliku. Du behöver muntras upp. Var och köpte några kassar rea igår samt hämtade några paket med liknande förbeställt. Bl a Den svåra konsten att leva av professor Ulf Ellervik. Den handlar om evolution och elände. I prologen står:
Det fräsande ljudet följdes av en kväljande lukt av bränt kött och sedan vrålade lantbrukaren Nicole ut sin smärta. Han hade blivit biten av en galen varg och bysmeden hade tryckt ett vitglödgat järn mot såret i hopp om att hindra smittan, rabies, att sprida sig från såret. I första ledet av åskådare stod en nioårig pojke. Det var oktober 1831 och pojken, vars namn var Louis Pasteur, skulle aldrig glömma den hemska …
Detta var gratis reklam för en bok som verkar intressant. Epikuros skrev: Där du är, är inte döden. Där döden är, är inte du.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ulf Ellervik? Ha! Jag skrev en starkt kritisk kommentar till intervjun som DN hade med honom ganska långt innan hans bok med titeln "Njutning" skulle komma ut 2013. Han tjatar i intervjun om dopamin artikeln igenom och är totalt omedveten om att dopaminet inte har den funktion som han tror. Det visade en forskare redan 1998. 2007 handlade hela nummer av neurovetenskapliga tidskrifter om vilken funktion dopaminsystemet egentligen har, eftersom de gamla idéerna om att dopaminsystemet är ett belöningssystem uppenbarligen inte stämmer. Men detta känner Ellervik uppenbarligen alls inte till sex år senare. Hans kunskapsnivå ligger kvar på 90-talsnivå och lika ignorant är dessvärre DN-journalisten som intervjuar honom.
Hej Kuckeliku,
Här behöver ingen bloggägare ”ta någon titt”, utan kan ägna sin tid bättre till annat.
Nix, jag känner ingen som jobbar på DI:s nyhetsredaktion, och reportern som skrivit artikeln du syftar på hade jag överhuvudtaget aldrig hört namnet på förrän jag såg det häromveckan.
Av för mig okänd anledning har DI:s webbredaktion skrivit artiklar om våra bokslut så fort dessa registrerats hos Bolagsverket, d v s två gånger. Som du kanske vet är alla aktiebolags årsredovisningar offentlig handling, och jag kan inte påverka någon tidning att skriva eller inte skriva om dem. Jag antar att Dagens Industri skriver mängder av snabba nyhetsartiklar om alla möjliga mer eller mindre kända personers bolags bokslut, denna var förmodligen bara en i en stor mängd.
Edward ifrågasatte själv nyhetsvärdet – leta i hans Twitterkonto ett par dagar efter publiceringen så hittar du det. Och om den här typen av texten innebär någon form av ”reklam” är väl också tveksamt.
Vad gäller värdet av våra kokböcker ligger det naturligtvis i köparens/läsarens ögon. Men jag vill råda dig att läsa recensionen i Signum 1/2016, skrivet av en person som förstått att det inte handlar om hedonism – tvärtom, faktiskt.
Bästa hälsningar,
Gunilla (sic) Kinn Blom
Drar mig till minnes att jag också ifrågasatte nyhetsvärdet i detta på Twitter. "Nyheten" var att det blev en lön på sjuksköterskenivå. En helt normal inkomst, totalt irrelevant för allmänheten. Speciellt DI:s läsare som nog i snitt, medel, median mm har betydligt högre löner än så.
Okej Gunilla, jag får väl tro dig. Du och jag var kursare ett tag på JMK på nittiotalet, vilket är en av anledningarna till att jag kommenterar det här.
Kuckeliku, Jag har lite svårt att se orsakssambandet du antyder i din senaste kommentar, men du behöver verkligen inte utveckla det.
Cornucopia, Ja, det vill jag minnas att du gjorde! Det kan väl i och för sig vara av intresse att det inte dråsar ner pengar över kokboksförfattare, som många tycks tro. 😉
Ser man folk som man stött på in real life reagerar man lite extra. Men jag minns inga detaljer om dig. Vi var nog i samma grupp vid något tillfälle. Jag gick dock inte under namnet Kuckeliku.