I den senaste konjunkturbarometerindikatorn (“konjunkturbarometern”) från Konjunkturinstituet (“KI”) faller svensk ekonomi tillbaka från överhettningen. I stort sett alla sektorer föll även om detaljhandeln och mer oroande tillverkningsindustrin faller hårdast.
Sedan tidigare har just detaljhandeln varit i överhettning trots att hushållen är skeptiska och är negativare än medel. Att verkligheten kommit ikapp och detaljhandeln faller från överhettade 114.4 till 107.3 är alltså inte svårt att acceptera.
KI skriver:
“Detaljhandelns konfidensindikator sjönk rejält i februari. Nedgången beror främst på att specialiserad butikshandel rapporterar om en svagare försäljningstillväxt och är mer missnöjda med för stora lager. Överlag är däremot detaljhandlarnas förväntningar på hur försäljningsvolymen och försäljningspriserna kommer att utvecklas de närmaste månaderna betydligt mer optimistiska än normalt.”
Samtidigt avser detta siffror för januari och frågan är hur mycket som beror på hushållens baksmälla från julhandeln? Dock ska konjunkturbarometern spegla förväntningarna och inte aktuellt läge.
Hushållen finner sin egen ekonomi stark, men man oroar sig för landets ekonomi.
Konjunkturbarometern i grönt och OMXS30 i rött. |
Normalt ska överhettningen håll i sig några månader, varpå säljläget för OMXS30 infinner sig på konjunkturtillväxttoppen. Detta är dock ingen exakt vetenskap, förstås. Rekyler i konjunkturbatometern ner från den godtyckliga definitionen av överhettning såg man likt nu i mitten av 2010. 2007 såg man också en rekyl, även om överhettningen bestod, just i januari. Man kan antagligen titta lite er på säsongsmönstret.
Även om enkätundersökningarna ska redovisa förväntningarna så påverkas dessa naturligtvis även av aktuell situation, inklusive nuvarande orderingång eller lageruppbyggnad.
Sedan lider vi under allt sämre tillväxt, som inte ens kan dopas till fornstora dagar trots negativa räntor. Det skulle vara föga överraskande om “superkonjunkturen” blir mycket kortvarig denna gång.
För investeraren kvittar det. OMXS30 ligger kvar under dödskorset sedan i slutet av augusti och när konjunkturen dessutom är i toppläge finns det få anledningar att ligga kvar på börsen, bara för att jaga någon enskild månad till.
I övrigt har regeringen nu utsett en nu GD för KI, nämligen budgetchefen på finansdepartementet. Andra nya GD:ar hittas för Skolinspektionen och Skogsstyrelsen.