Prisdata från Booli (hämtat via läsaren Adam) visar på stagnerade eller fallande lägenhetspriser i Stockholm de senaste månaderna. Dock fortsätter begärt pris (acceptpris) att stiga, men de faktiska avsluten har stoppat upp eller faller rent av.
Om vi börjar titta på Stockholm Innerstad, vilket omfattar de flesta attraktiva områden, inklusive Kungsholmen, Vasastan, Södermalm mm, och också har flest avslut bland nedanstående grafer och med det störst signifikans, så toppade priserna i augusti och har fallit marginellt och stagnerat sedan dess.
Lägenhetspriser per m2 i Stockholms Innerstad. |
Man kan titta på delområden. Södermalm nedan.
Lägenhetspriser per m2 Södermalm |
För Södermalm toppade priserna i september, även om de steg november-december, men inte upp till tidigare topp. Omsättningen har också fallit, vilket dock är normalt för säsongen.
Det ser inte bättre ut i Vasastan.
Lägenhetspriser Vasastan. |
I Vasastan toppade priserna i oktober.
Man kan också titta på nybyggen, som Norra Djurgårdsstaden. Har faller priserna hårt i december och ligger nu under begärt pris.
Lägenhetspriser Norra Djurgårdsstaden |
Här stagnerade priserna på nybyggena redan i juli, medan nedfösbacken kan sägas börjat i oktober.
För Stockholms kommun som helhet toppade priserna i september och har fallit eller stagnerat sedan dess, även om de steg något november – december, likt för Södermalm.
Lägenhetspriser Stockholms kommun |
Det ser för övrigt illa ut även för Sundbybergs kommun.
Lägenhetspriser Sundbyberg. |
Här faller både begärt pris och slutpriserna och priserna stagnerade redan i juli.
För att sammanfatta så har alltså den faktiska prisuppgången på lägenheter i Stockholm upphört. Hösten är dock normalt sett svag och det har sett ut på liknande sätt även tidigare höstar. Det går inte att säga att priserna på lägenheter i Stockholm har börjat falla förrän man även ser utvecklingen i vår. Utvecklingen maskeras i bostadsannonserna genom att begärt pris fortsätter att höjas.
Tittar man på omsättningen av lägenheter så är den på samma nivåer, generellt, som hösten 2014, eller något lägre. Tidigare ökande omsättning av lägenheter kan också sägas ha stagnerat. Detta är en viktig indikator, då man vid fallande bostadspriser ser allt färre genomförda affärer när folk inte vill sälja med förlust och väljer att bo kvar.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
12 kommentarer
Söder om söder stiger fortfarande, visserligen något anekdotiskt, men efter att ha betraktat den marknaden rätt länge är jag säker.
Däremot blir våren intressant, när skattehöjningarna och räntor börjar ta riktning efter nyår så kommer våren bli avgörande.
Då jag en lång tid sagt att toppen skulle inträffa ett år efter valet så blir det intressant att se om man nu möjligen hade hyggligt rätt (så när på en 2-3 månader, beroende på hur man räknar, och vilken marknad man anser "signifikant" i sammanhanget).
Jag hoppas dock av hela min själ och mitt hjärta att det går lugnt tillväga, även om jag rent intellektuellt tyvärr måste säga att oddsen för en "ordnad" kollaps är låga…
Om jag tittar in i spåkulan så kommer bostadsrättspriserna i Stockholms län inte att sjunka nämnvärt 2016, förmodligen stiga lite till, ty arkitekterna bakom den destruktiva massinvandringspolitiken kommer köpa upp bostadsrätter åt "nya ankomnande", med nya friska skattefinansierade miljarder.
Bor i Solna och där har slutpriserna gått upp men bor i en "billigare" del av solna och det finns en utveckling där stigmatiseringen av området avtar vilket leder till högre priser alltefter som klientelen byts ut!
Även Mäklarstatistik visar på stagnerande kvadratmeterpriser för bostadsrätter sen september månad i "Stor-Göteborg", Stockholms län och i riket som helhet.
Från 60 till 90 tusen på tre år låter normalt. Tre år till så kanske vi är uppe i 150 tusen.
Öppnar chipspåsen tar fram skålen. Snart kommer kommentaren alla väntar på. Var är min foliehatt?
Ääsch då, vi ska nog få fart på't igen!
http://www.svd.se/hushallens-lanar-mer/om/hushallens-skulder
Smsa låna smsa lååna, så lyfter vi priserna till nya toppnoteringar 2016!
Humm… liknar de däringa mikrokrediterna som man häromdagen föreslog skulle underlätta integrationen…
http://www.dn.se/debatt/stod-flyktingars-integration-med-mikrokrediter-i-sverige/
Någon eller kanske 2 – 3 månaders kräftgång till och den psykologiska effekten kan bli påtaglig. Att sänka räntor mer går inte och opinionen för att ta bort ränteavdragen är stor vilket gör att staten inte kan hälla mer bidrag på sektorn.
Norge kommer gå dåligt 2016 och oljeländer måste sälja av så börser lär inte vara några draglok.
Personligen tror jag det är slut på trolleritrick så pyramidspelet ser ut att gå mot sitt slut
Sänkningen av ränteavdraget från 50 till 30 procent anses av en del vara en bidragande orsakt till förra fastighetskrisen; vi får se om politikerna gör om samma sak igen.
Man kan alltid hoppas, och om priserna fortsätter stiga så kommer någon säkert att lägga fram ett förslag som träder i kraft omkring 2018, där man sedan trappar av ränteavdragen med en procentenhet om året fram till 2048… Allt för att hålla priserna höga så att folk känner sig rika.
Nu blir det åka av hoppas jag. Är väldigt trött på BLTs självgoda attityd. Det är en uppenbart en osund marknad; man måste ju vara en idiot för att inte se det. Men BLT tycker att det är fullt normalt och alla kritiker är foliehattar. Blir skönt att se ett, helst abrupt, slut på hela cirkusen.