En läsare har genom vanligt sparande och boende i hyresrätt sparat ihop 750 000:- SEK utan spekulation. Det är inte aktuellt att köpa någon bostad, men med Riksbankens uttalanden om att aktivt försvaga kronan väcks frågeställningen om hur dessa 750 000:- ska förvaltas.
Foto: Riksbanken |
Läsaren skriver följande:
“Har ett sparkapital om 750k genom vanligt arbete. Inget aktieinnehav, inget spekulerande i Bitcoins – bara genom sparande och vanligt kneg på diverse deltidsarbeten.
Min fråga är: vad f*n ska jag göra med pengarna? Börsen känns alldeles för volatil för tillfället. Köpa lägenhet är i dagsläget helt uteslutet.
Riksbanken insisterar ständigt med att försöka göra mina hårt ihoparbetade pengar värdelösa genom idiotiska beslut som i slutändan ändå inte har någon önskvärd effekt. Att ha kvar pengarna på svensk bank i Sverige känns som en dålig idé med tanke på bostadsbubblans stundande krasch.
Ska man satsa på guld? Flytta över pengarna till konto utomlands? Hur går man i så fall tillväga? Känner mig för tillfället vilse och har inte den blekaste om vad man ska göra. Är inte ute efter massiva avkastningar i första hand utan snarare stabilitet och långsiktighet.”
Till en början kan jag naturligtvis inte ge några råd och tar naturligtvis inte heller ansvar för några sådana. I Sverige gäller enbart ansvar om man ingått ett avtal om detta, och hela detta stycke är egentligen meningslöst att skriva, men jag gör det ändå för att förtydliga.
Inom stabil och långsiktig förvaltning gäller diversifiering. Inte alla ägg i samma korg.
Utgår man från Riksbankens försök att göra svenska kronan värdelös(are) genom att aktivt försvaga kronan, så vill man förstås diversifiera bort från svenska kronor. Samtidigt kan förstås Riksbanken spektakulärt misslyckas med sina försök att slakta svenska kronan. Oavsett tar man alltså alltid en marknadsrisk, även om man sätter pengarna på ett svenskt bankkonto, då det mesta man behöver pengarna till är importerat och blir dyrare vid kronförsvagning.
En generell rekommendation är 10-15% i guld, något som bland annat Handelsbanken räknat ut. Det handlar om att uppnå optimal riskjusterad avkastning och att man i övrigt ligger mot börsen och obligationsmarknaderna.
Valutamässigt skulle en diversifierad portfölj kanske kunna vara 30% mot SEK, 30% mot EUR och 30% mot USD. EUR kan i teorin bytas mot NOK, men då Norge i mycket har samma problem som Sverige, dock med oljepriset som joker i leken, så kanske NOK bör undvikas. CHF är ett alternativ till EUR.
Om man vill ligga likvid kan man förstås öppna bankkonton utomlands, men detta är faktiskt belagt med vissa transaktionskostnader, om inte annat på grund av att det ofta är omständligt att öppna utländska konton.
En variant är då att placera pengarna i korta räntefonder i önskad valuta. Det finns förstås förvaltningskostnader inblandade i detta, men går att göra i en handvändning via en svensk bank med normalstort fondutbud.
Alternativet är förstås att spekulera på börsen, exponerad mot olika valutor. Även svenska exportföretag bör stärkas på Riksbankens önskade fallande valuta, men tror man att ekonomin ligger på eller nära överhettning är det helt fel att just nu gå in på börsen. Uppsidan är begränsad, medan nedsidan är på topp. Bättre då att vänta likvid i några år och gå in när blodet flyter på gatorna nedanför börsmäklarnas kontor.
Dessvärre går det inte att undvika spekulation hur man än gör i det här läget. Att ligga likvid, speciellt i andra valutor, är också en form av spekulation. Samtidigt har det knegande regelbundna sparandet en minskande avkastning. Förr eller senare når läsaren ett sparkapital där även små marknadsrörelser blir större än tillkommande sparande och sparkapitalet stagnerar.
Samtidigt är Riksbanken spektakulärt skickliga på att inte uppnå sina mål. Man lyckas inte orsaka någon KPI-inflation, man lyckas däremot blåsa upp bostadsbubblan och skuldbubblan som man upprepade gånger varnar för. Att man skulle lyckas med att försvaga kronan för att få igång en KPI-deflation kan nog vara uteslutet. Som man ser i gårdagens inlägg om Riksbankens önskan att aktivt försvaga kronan har inte svagare kronkurs de senaste åren lett till någon KPI-inflation, tvärt om. Så kanske är oron obefogad – att ha kvar pengarna i trygga, obefintligt avkastande, placeringar i Sverige är kanske rätt?
För övrigt visar läsaren ovan att det är fullt möjligt att spara ihop ett ganska stort kapital genom arbete och kostnadskontroll. Läsaren hade 250 kSEK år 2013 och har alltså sparat ihop ca 250 kSEK om året sedan dess.
Så vad har du som själv förslag till läsaren – hur ska 750 000:- SEK förvaltas idag givet stabilitet och långsiktighet? Notera att långsiktighet inte betyder att man ska sitta på händerna, utan att t ex ligga likvid till nästa krasch kan ses som att vara långsiktig.
114 kommentarer
För att tänka långsiktigt så skulle jag tycka att han ska investera pengarna I skog. När börsen faller växer skogen.
När börsen faller, faller priset på skogsmark.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dålig likviditet, låg direktavkastning och som dessutom stigit mkt i värde pga fallande räntor
Fast långsiktigt tänk med en vårdad skog utan avverkning och försäljning under lågkonjuktur så kommer värdet på skogen stå sig väl utan värdetapp när marknaden stiger igen.
Jag tror också på skog. Men det ska inte vara en stor skog i andra änden av landet utan en skog i din närhet som kan skötas av dig själv och ge glädje och avkoppling bara av att vara där.
Men sådana skogskiften växer in på träd. Vi var 2009 nära att köpa ett skifte på 6 ha en dryg mil från vår lägenhet men när vi tvekade fanns det genast en annan köpare…
Skog är väl en långsiktig placering OM den är försäkrad mot BRAND / STORM… jo men visst, det händer ju ibland, så kolla upp bästa försäkringen för detta..
Investera i Guld o Silver är ju alltig mitt förstaval, då själklart fysiska mynt.. och Guld ÄR den bästa placeringen sen år 2000 jämfört m allt, och infl justerat.. (ni kan googla grafer 🙂
Skog är väl en långsiktig placering OM den är försäkrad mot BRAND / STORM… jo men visst, det händer ju ibland, så kolla upp bästa försäkringen för detta..
Investera i Guld o Silver är ju alltig mitt förstaval, då själklart fysiska mynt.. och Guld ÄR den bästa placeringen sen år 2000 jämfört m allt, och infl justerat.. (ni kan googla grafer 🙂
Skog, är det inte bättre köpa ett hygge som är säg 5 år, då en första röjning behövs. Låt skiten stå och självgallra sig, det blir då en diversifierad skog som klarar storm bättre. Du kan plocka ut småpinnar som billiga julgranar/gärdesgårdsstörar eller några åt senare småved. Den "färdiga" skogen går i värsta fall att elda upp i din kamin (om du bor nog nära och har en) när/om du hinner bli pensionär.
När man ger ekonomiska råd skall man lyssna på vem det är man ger råd till och inte köra sina egna käpphästar. Det gjorde cornu här mycket bra. Han föreslog att han fortsatte på den inslagna vägen men minskade sitt risktagande genom att spara i fler valutor.
Alltså komma in i en sådan tråd att ge förslag på att spekulera i skog som också befinner sig i en superbubbla (i alla fall i södra sverige) tack vare billiga lån. Ja man har i alla fall inte lyssnat på frågeställaren.
Det finns fallhöjd i det mesta. Det handlar förstås mest om tidshorisont. Att försöka pricka upp- och nedgångar på börsen är svårt eller omöjligt, det visar inte minst inlägg på denna blogg.
En konservativ blandning kan då vara lite svenska indexfonder, lite globala indexfonder, lite korta räntefonder och lite ädelmetaller, i någon lämplig blandning. Jag föredrar att ha mitt sparande i samma valuta som min konsumtion.
Börja spekulera i Bitcoins? 37 veckor kvar till inflationshalvering. Vad kan gå fel liksom?
http://bitcoinclock.com/
Indexfonder kan ha en förvaltningsavgift så låg som 0,20% och man kan välja på europa, USA, china, världen mm.
Om vi utgår från artikelns resonemang skulle jag föreslå:
10% fysiskt guld i bankfack
30% i svenska aktier (eget val) alternativt svensk indexfond
30% EU fond
30% US fond
Vad tycker ni?
//Pixiu
Det finns indexfonder som har 0% i förvaltningsavgift t.ex Nordnets Superfonden och Avanza Zero kan väl läggas till.
Nordnet Superfonden (sverige) är fortfarande i svenska aktier.
Andemeningen i artikeln var att flytta ut pengarna från Sverige. Därav min fundering angående indexfonder kopplade till annan valuta.
Med tanke på att du skrev "30% i svenska aktier (eget val) alternativt svensk indexfond"
Nackdelen med dessa gratisfonder är att de bara ger exponering mot nordiska aktier. Att man som alternativ stället sverigefonder ändrar inte detta.
Helt enkelt att placera så är dålig diversifiering IMHO.
Anonym: Hur menar du att man ska placera i aktier specifikt i svenska kronor om det inte är i svenska bolag?
I övrigt så borde det egentligen räcka med sverige + global indexfond på fondsidan, den globala är ju så diversifierad som den kan bli, typ. När det kommer till aktieindex alltså.
Jag kör (faktiskt) 30% räntebärande (korta och långa räntor) och resten i olika aktieindex. Jag tror inte på timing och tittar man på sikt så påverkar det nästan inte avkastningen alls men minskar volatiliten gravt.
Jag påstod inte att man skulle placera specifikt i svenska kronor. Släpper du det kravet kan du placera globalt och få bättre riskspridning.
Vilka är huvudriskerna med att investera i asiatiska valutor som t.ex cny?
Samma som att investera i andra valutor kanske? Jag tycker nog att även CNY har en plats i en diversifierad portfölj.
Notera att du som sagt tar risker ifall du väljer bort CNY och placerar i annan valutaockså.
Jag hade utan tvekan AVVAKTAT att placera pengarna nånstans (jag avvaktar själv just nu). Det är för hög RISK just nu. Alla investeringar som existerar idag är bubblor. Vänta tills något kraschar och investera först då. Vad man ska investera i får man fråga då.
Själv funderar jag på våra 4 banker, de kommer nog krascha hårdast och återhämta sig snabbast.
Ett sparkonto är också en placering, så du får nog specificera dig lite bättre. Menar du att aktier är för hög risk? Eller råvara? Eller räntebärande? Vilken missad avkastning riskerar du om du placerar i 0% avkastning?
Uttryckte mig dumt där, skulle vara "investerat" och inte placerat.
Menar att ha pengar på konto (sparkonto o dylikt, nåt så riskfritt som möjligt).
Jag menar att bostäder, skog/mark, guld och börsen är grovt övervärderad och därför väntar jag på att något ska falla kraftigt. Råvaror är jag dock inte insatt i alls.
Missad avkastning riskerar man alltid, men man missar garanterat en krasch om man inte investerar, kollar man på OMX30 på 30 år så tror jag iaf att det är dags för nästa krasch snart.
Sen har vi ju även andra risker: http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/nytt-beslut-bankerna-far-ta-dina-pengar.html?m=1
Fast poängen med guld är ju just att värdeskydda sitt sparande. Vad själva nominella priset råkar vara är inte så intressant. Enbart det relativa värdet. Man spekulerar normalt inte i guld.
Pengar är näringsfattiga. Köp inägomark.
Sök på allvädersportfölj, Bogleheads eller liknande. Förenklat är split av lågpris fonder som täcker världsindex tillsammans med obligationer som säkerhet bäst. Det finns mixar av detta med ädelmetaller, fastighetsfonder etc., men jag tror det är suboptimering. Bogleheads brukar säga din ålder i procent obligationer/räntefonder, sen resten i världsindex. Öppna en ISK i Nordnet eller Avanza (0,27% kostnad) och köp Länsförsäkringars Global Index på 0,2% avgift, så följer du världsindex för 0,47% per år skatteskyddat.
Kostnaden kommer att öka lite grand nästa år på grund av ändrade skatteregler. Men principen slår nog de allra flesta tips. ISK och indexfonder bör vara ett av de bättre alternativen (så länge man betalt av sina lån, förstås).
Jag tar personligen gärna risken med lån/hävstång idag då kostnaden är 1% (Nordnet knockoutlån på 40% av indexportföljen) eller 1,1 -1,5% på bolån. Efter ränteavdrag är du nere på 1,2% i totalkostnad att följa världsindex skatteskyddat med hävstång. Slår inte AP7 Såfa som lånar av sig själv, men är väl det närmaste man kan komma.
Efter årsskiftet är det nog direkt nackdelaktigt att placera korta räntefonder i ISK pga den höjda schablonskatten.
Men det är inget stort problem hos Avanza måste du ha ett vanligt depåkonto också och du får innehavet presenterat sammanslaget för alla konton. Lägg bara de korta räntefonderna i det vanliga depåkontot.
Hur man gör med obligationer och guld lämnas som en övning åt läsaren (beror på vilken avkastning man förväntar sig).
Intressant fråga ! Btw, alla 20-30 miljoner finansproffs i världen undrar samma sak, och ingen kan svara !
viss skillnad på att spekulera i avkastning (hög risk) och att försöka värdesäkra ett kapital…
Jag hade satsat en del på aktier med god direkt avkastning.
Det säkrast är att fortsätta spara, då har han en miljon om ett år.
Men vad vill han själv? Samla pengar på hög, spara till villa osv?
Intressant frågeställning om hur man säkrar köpkraft på sparat kapital i en dopad dekis ekonomi. Två stora frågetecken är i) vad ska pengarna användas till (framtida bostad i Sverige?) och ii) Vad är spararens tidshorisont?
Ska pengarna användas till bostadsköp i Sverige innebär det en ganska betydande valutarisk att placera pengarna utomlands. Kan så klart ge riktigt bra utdelning om fru fortuna är på din sida och svensk bostadsbubbla briserar + valutan försvagas.
Tror att Cornu är inne på rätt spår när han skriver om diversifiering. Finns lite för många faktorer som kan påverka åt olika håll: bi-/deflation, centralbanksstimulanser och tillgångsbubblor, konjunkturcykel, osv.
Ang. korta räntefonder är det lite hela havet stormar nu för tiden. Lågräntemiljön har resulterat i att vissa stått still under de senaste året, några har tom backat.
Räntefonder har också en motpartsrisk, dvs kreditförluster
Jag förstår varför man ska ha en säkerhet för sämre tider, men jag har aldrig förstått behovet att lägga enorma summor på hög. Har man säkert boende, säker inkomst och en buffert för sämre tider, för all del konsumera. Går allting verkligen käpprätt åt helvete, ergo man behöver riktigt stora summor på hög, då kommer du antingen ha problem att få med dig allting eller så kommer det mesta tappat sitt värde.
I de länder där ens vardag är att allting går fullständigt åt helvete titt som tätt så arbetar man dollar, guld och mark.
Känner du dig helt nöjd med din situation i övrigt. unna dig en resa eller vad du nu har intresse av. Du har faktiskt gjort dig värd av att konsumera utan att ha dåligt samvete för att du nallar på bufferten.
Sen när blev 750k SEK en enorm summa?
Tycker det låter som bra fuck-off money, gör att man inte behöver oroa sig om vardagen med jobb och annat utan kan göra det man tycker är intressant.
Talade inte om frågeställarens summa utan i allmänhet. Vad som är en enorm summa varierar såklart från person till person. Med låga utgifter blir en enorm summa mycket mindre än för en högbelånad människa med stora månatliga utgifter.
Sett till vad gemene svensk har i likvida medel kan man nog dock anse att 750kkr är en enorm summa.
Min huvudpoäng är att jag inte ser ett egensyfte i att lägga pengar på hög. Jag har personligen ingen glädje av det överhuvudtaget, utöver den buffert som skapar säkerhet för mig och min familj.
Varför inte investera i trådlöst bredband för dem som inte har?
http://arstechnica.co.uk/information-technology/2015/11/how-a-group-of-neighbors-created-their-own-internet-service/1/
Det kommer att behövas även i framtiden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag läste för några år sedan en bok om investeringar The Economist givit ut. Det var förordet som gav mest intryck. Där stod det något i stil med att alla investeringsformer hade nackdelar, men om man hade ett sparat kapital hade man faktiskt inget val annat än att investera. Att låta pengarna ligga kvar på bankkontot är också en slags investering. Jag hade aldrig insett det förrän då. Så då blir frågan istället, vilka investeringar är minst dåliga?
Snarare måste man ställa sig vilken riskaptit och vilka avkastningskrav man har. Även obligationer och andra räntepapper kan bli värdelösa. En utlöst bostadsbubbla och storbankskonkurs och vi är där.
Sätt in allt i en ISK hos Nordnet. Köp aktier för rubbet, belåna portföljen med 250 000 kr och köp ännu mer aktier.
De flesta är väl överens vid det här laget att alla Fiat valutor devalveras mot varandra. Minusränta för vår riksbank, återkommande QE program från Fed etc.
Så det handlar om fysiska värden, man skall investera i.
Tyvärr tror jag aktier i allmänhet kommer att hårt med stryk, då vår dopade högkonjunktur snart når vägs ände, vilket är rätt snart. Det börjar med att Saudi inte orkar dumpa oljepriset mer, då rekylerar oljan till 150dollar/fat innan riggarna i Norge hinner etableras igen, samt övr idag dyrare oljeproduktion kommer igång. Det drar igång inflationen, vilket leder till räntehöjning och då punkteras bostadsbubblan=ekonomin stannar.
För att chockstarta ekonomin igen krävs mer Fiatpengar som staten tvingas pumpa ut i systemen=inflation
Ev Cuts av våra sparkonton för att "rädda bankerna".
Då blir fysiskt silver en väldigt bra tillgång. Relationen guld/silver är nästan all time high. Kina och Indien dammsuger marknaden på både guld och silver. När sedan Kina öppnar upp sin ädelmetallsbörs kopplat till fysiska leveranser (till skillnad från den riggade Comex börsen), så tror jag att både guld men i synnerhet silver får en rejäl skjuts uppåt.
Så svaret är: köp fysiskt silver (ej pappersilver)
Dr Ström: en investering är något som 1) förknippas med risk 2) förknippas med avkastning av något slag (inkluderat framtida värdeökning).
En riskfri placering utan avkastning är således inte investering utan sparande, alltså har the economist fel! Det finns alltså två alternativ: antingen investera pengarna eller spara dem.
Nämn en riskfri placering utan avkastning.
Ditt påstående är helt meningslöst om du inte kan ge ett exempel på ett sådant sparande som saknar både risk och avkastning, och det blir nog svårt eftersom ingen placering är helt riskfri och alla placeringar har en avkastning (positiv eller negativ). Alltså är vi tillbaks till The Economist påstående; alla sätt att placera sparkapital är investeringar.
Pengar i madrassen. Om man undantar risken för stöld. De ligger där utan att göra väsen av sig. Ingen ränta, ingen avkastning. Tråkigaste sparform som finns men i dagens värld kanske det mest vettiga??
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/The_Hanke_Krus_Hyperinflation_Table.pdf
Ibland kraftigt negativ avkastning.
Tim: Negativ avkastning? Hur då? Var det ett svar på mitt inlägg?
Pengar = köpkraft. Om du stoppar pengar i madrassen och den valutan du väljer faller i värde så har du en negativ avkastning. Slutvärdet på kontanter är ju i sin natur lägre än nuvärdet eftersom de flesta riksbanker har inflationsmål.
Ibland kan inflationen spåra ur och då har du ett kraftigt minskat värde på pengar i madrassen.
Så hur kan du kalla det riskfritt och utan avkastning?
Frågan var väl definitionen av investering. Dr Ström menade att allt man kunde göra med 750000 var att investera dem, vilket jag försöker argumentera emot. Sparande är inte investering eftersom man då inte utsätter sig för risk. Pengarna ligger där de ligger tills de behövs. Jag menar naturligtvis inte att man "bör" lägga alla pengarna på hög men alternativet nämns sällan.
En annan distinktion är den mellan fiat och guld. Fiatvalutor används på kort sikt och de har en tendens att försvinna över tid och bli helt värdelösa. Guld tenderar att behålla sin köpkraft och är också en valuta. Så för att minimera risken ska man spara i "hårdvaluta".
Riskerna med kontanter är bland annat stöld, brand, konfiskation, sedelbyten (lycka till med att växla 750000 i gamla kontanter utan att bli terroristmisstänkt) och inflation (som kan göra sparkapitalet mer eller mindre värdelöst över en natt). Alltså har du ännu inte gett något konkret exempel på hur man sparar utan att utsätta sig för risk (vilket givetvis är omöjligt i praktiken).
Ja. Och vi kan också få en bit rymdskrot i huvudet så därför är det riskfyllt att gå ut. När jag säger risk så menar jag naturligtvis finansiell risk. Det går inte att gardera sig mot alla andra risker.
Hårklyverier. Och du läste inte mitt inlägg. Man ska spara pengar som behåller sitt värde inte fiatpengar.
Kontanter i madrassen är knappast riskfritt (brand, inbrott) och knappast bankkonto heller om banken ligger illa till och vem vet vad värdlandet hittar på med valutarestriktioner, pengatryckning osv. Det mest värdebeständiga är sådant som kan skapa ett nytt kassaflöde. Priset är bara kostnaden för värdet i en given enhet och med ett kassaflöde får du alltid betalt relativt värdet oavsett valuta. Kort sagt, det finns inga riskfria sätt att spara, men sådant som är värdefullt (inte pengar) kommer troligen att fortsätta vara det, oavsett vilken prisnivå som gäller så har du ett relativt bytesvärde.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Han är inte ensam. Svenskarna har stort sparande. Bubblan är borta….
http://www.di.se/artiklar/2015/11/3/svenskar-sparar-mer-trots-laga-rantor/
om man räknar med pensionsparande… sedan kvarstår skillnaden mellan de som har pengar på banken och de som har tagit lån…
10% fysiskt guld
10% fysiskt silver
Resterande 80%: Avvakta 2015-2017 för en större nedgång på börsen. Investera i stabila därefter i stabila företag i månadsetapper (t.ex 10% per månad i 8 månader) för att hantera risk.
Kan tillägga: om du under 2017 har mycket kontanter fortfarande och bostadspriserna i Sverige har fallit kraftigt så kan det vara läge att köpa bostad då, exempelvis i en studentstad som Lund eller Uppsala för att sedan hyra ut den.
Av nyfikenhet, var förvarar du fysiskt silver för 200 000 kr, det torde bli 700 kg?
Förvaring i valv:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/07/guld-i-utlandskt-bankvalv.html
Jag tycker det verkar otympligt…
Fysiskt silver kostar ca 5kr/gram så jag vet inte hur du får ihop dina siffror. 700kg borde vara värt närmare 3.5Mkr. 200.000kr är ca 40kg silver och inte särskilt skrymmande, då det är ganska kompakt.
Hyr ett bankfack eller köp ett kassaskåp för 10.000kr, det kanske många redan har som driver egna företag (förvara bokföringen i), så då är problemet redan löst.
40 kg silver är ungefär 3,9 liter volymmässigt om man smälter ner det. Går ner i en skokartong.
@Pixiu: För 200 000 kr får du ca 1500 oz silver. Det är 3 st s k monsterboxar. Varje box är lika stor som en skokartong ungefär. Enkelt att förvara. Och nej, förvara inte ädelmetall i bankvalv. Så korkat så jag orkar knappt beskriva det. Läs på er historia, mer specifikt 1930-tal i USA och vad Frankling D. Roosevelt gjorde med amerikanarnas guld.
@phil vet inte hur jag kom fram till 700 kg, du har rätt ca 40 kg är korrekt.
Bortsett från att silver är skrymmande så är det ju också belagt med moms. Att börja investeringen med att ge 40tkr en enkelbiljett till Maggans ficka är inget jag skulle rekommendera…
Du kan köpa silver momsfritt från min annonsör Liberty Silver Estland. Se länk ute till höger.
Man kan också köpa gamla cirkulerade svenska mynt med 40-80% silverinnehåll. Ofta till ett pris under spottriset på silver. Visst, det tar lite större plats men har man en kattvind eller liknande så får man ju plats med mycket. En extra fördel när den digitala apokalypsen kommer är att silverinnehållet i mynten är allmänt känt och att de är lagom små för vanliga transaktioner.
@Cornu Ja, men för att slippa betala moms ser de ut att ta rejält betalt. Visst, lite billigare blir det, men det är fortfarande en prispremie på 17-18%. Och nej, det ser inte ut att vara beroende på högre pris på fysiskt guld med tanke på att stor del av prispremien utgörs av spreaden.
@norpan Vilken digital apokalyps talar du om? Vad är det som skall uppenbaras digitalt?
Öppna ett ISK och köp indexfond Sverige/indexfond Global för 0,5%/0,5% av kapitalet varje månad. Resten läggs på ett sparkonto. Undvik att köpa för allt vid fel tillfälle, genom att sprida ut inköpen i tid minimeras risken.
Bra jobbat killen! Jag sparade ihop 2,7 Mkr innan vi köpte vårt hus så det är fullt möjligt med vanligt kneg. Säg att man är två personer som kan spara 10 kkr var i tio år, det blir 2,4 Mkr och så lite avkastning på det så är man uppe i mina 2,7 Mkr. Så jag blir trött på alla som gnäller om hur svårt det är med kravet på 15 % insats, spara för helsike eller låt bli att köpa bostad. Hur som helst, jag som inte är så insatt i alla mer avancerade sparformer hade satsat på de nischade sparinstitut som erbjuder högst ränta för tillfället (med insättningsgaranti!). Tyvärr får man inte mer än 1 % ränta nu men det är ju tryggt att ha som botten. Sedan kan man krydda med lite pengar på börsen (t.ex. Nordnets indexfond Sverige med NOLL avgifter men gör minst lika bra jobb som bankernas expertförvaltade fonder som tar 1,5 % av ditt kapital varje år).
Är du medveten om att historiskt sett så har det krävts ca 2-3 årslöner från en person för att kunna köpa ett hus? Läs vad du själv skriver och tänk lite: Du ska alltså spara i en fjärdedel av ditt liv bara för att kunna köpa ett väldigt simpelt och ganska slitet småhus i Sverige.
Ni som ännu inte köpt in er på den svenska bostadsmarknaden, håller er borta. Bubblor kan pågå och växa länge, men när de väl spricker går det utför fruktansvärt snabbt. Jag ger Sveriges bostadsmarknad 2-5 år till. Bubblor växer för övrigt som snabbast just innan det brister.
…fast om du istället köpt och toppbelånat en bostadsrätt för tio år sedan och istället lagt 20kkr i månaden på räntor och resten på aktier så hade du idag haft ett betydligt större eget kapital än 2,7mkr.
@Mr. X: Det spelar ingen roll hur många årslöner gemena man brukar spara utan jag ville ge ett exempel på att det faktiskt går att spara ihop stora summor själv. Jag har tänkt tillräckligt och det är ingen som säger att du måste spara i 10 år, men nog är det trevligare att kunna köpa sitt hus med 20 % belåning jämfört med 80-100 % belåning? En fjärdedel av sitt liv är inte mycket om vi räknar sparande till sitt livs största investering.
@oskar: De kommande 10 åren lär ju inte se likadana ut så det kan vi inte gärna ge som rekommendation idag även om det är lätt att i efterhand säga vad man skulle ha gjort.
Det beror nog på om man tror på svarta svanar eller inte.
30% guld (svart svan)
30% indexfonder (business as usual, det finns alltid en vinnare)
30% aktiefonder (lite risk måste man ta)
10% alkohol (svart svan+++, det finns alltid en efterfrågan på sprit)
Eftersom vi inte är i USA, så kan jag inte fördela 30% guld till 20% guld och 10% vapen+ammunition
Sen är alltid frågan, vill man maximera vinsten eller framtida handlingsfrihet??
Det är faktiskt två helt olika strategier.
/Statsmannen
Om man vill undvika aktier så går jag på Cornus linje:
10% fysiskt guld
60% korta räntefonder/bankkonto i SEK
20% 3 mån T-bills/kort ränta i USD
10% dito i EUR
Om du har möjlighet att binda pengarna så skulle jag kolla på försäkringsbolagens traditionella kapitalförsäkringar, där avkastningen idag ligger på 4-7% och du har en garanti avkastning på 1,5%. Försäkringsbolagen är mycket tryggare än bankerna och om dom mot förmodan skulle gå i konkurs så får du tillbaka 95% av insatt kapital. Enkelt och säkert, nackdel är att det är bundet i ca 5 år
Då sitter du fast i den svenska kronan!
Stor risk!
Oj, vilken nostalgitripp med tanke på att jag själv ställde samma fråga för snart fyra år sedan:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/02/hur-forvalta-750-000-om-du-ar-skuldfri.html
Fick många bra svar, men inget jag hoppade på. Istället fortsatte jag att söka och hamnade till slut på Lundaluppens utmärkta blogg (nu tyvärr sovande). Där lärde jag mig mycket.
Resultatet av mina studier blev att jag sålde fonderna, öppnade konto på Avanza och köpte aktier i stabila svenska bolag. Med nysparande, återinvesterade utdelningar, lite tur och skicklighet har mina 750.000 växt till drygt 2,2 miljoner. De kommer att behövas i och med att mina barn snart skall flytta hemifrån.
Hade man följt de (tunna) råden 2012 och hållt fast vid dem så hade man missat den kursuppgång börsen haft sedan dess. Hade man placerat i S&P500 så hade pengarna nästan fördubblats (stigit med 91%) i svenska kronor räknat (eller stigit 55% i USD räknat), dessutom hade man fått endel utdelning utöver detta.
Vad sägs om konst och antikviteter? Under förutsättning att man köper konst med äkthetsbevis, och håller sig till klassiskt kända verk så borde man inte riskera att tappa något i värde. Fast det är klart, om det är ekonomisk kris i den stunden man vill omsätta konsten i reda pengar kan man förstås riskera att få sälja till underpris.
Om man är intresserad av bilar kan man investera i klassiska veteranbilar med dokumenterad historia. De tappar knappast något i värde, såvida man inte blir tvingad att sälja bilen när det är dåliga tider.
Konst och antikviteter är knappast säkra kort eftersom även detta förmodligen befinner sig i en bubbla. Det finns för mycket "pengar" som jagar avkastning. Detta driver upp priserna på det mesta i investeringsväg.
Med tanke på att Riksbanken dessutom siktar på att försvaga kronan framöver, så är tipset att ta in beräkningen att dina 750 000:- kommer att devalveras mot dollarn och Euron.
Goda råd är dyra. Och det är ganska bråttom nu faktiskt.
Heh
Kanske det bästa vore att växla in dina pengar mot Dollar eller Euro. Och bara strunta i risken att bli utsatt för både börs och exponeringen mot råvaror, Bara att luta sig tillbaka och se hur den svenska kronan försvagas … Vilket ganska tydligt Cornucopia har beskrivet redan för ett par.tre dagar sedan..
Jo för dessa valutor känns ju stabila. Ingen massiv pengatryckning eller stora stadsskulder där.
När man talar diversifiering borde man också ge fastigheter en plats i mixen…
Och grekiska statsobligationer.
@alag Jag vet inte det. Grekland är ju en rätt liten ekonomi och skulle isf bara motivera en väldigt liten del i portföljen av den anledningen. Man behöver inte ens göra en större analys av hur säkra de är för att utesluta dem.
När det gäller risken för ränteökningar och vad det gör för fastighetspriserna så gäller det i mycket övriga investeringar som avkastar konstant. Där har de karaktär gemensamt med obligationer och vissa aktier, men man låter inte detta utesluta aktier och obligationer ur mixen.
Risken är väl inte enbart ränteökningar. Kreditkriser tenderar att slå ganska hårt, speciellt mot tillgångar där kreditexpansionen varit en pådrivande faktor. Fastigheter, aktier och grekiska statsobligationer tycker jag man kan hålla sig borta ifrån. Risken är att man står kvar med påsen när det gått hål i botten.
Investera i framtiden-skänk pengarna till ensamkommande barn.
Investera i överlevnad-i gröna alternativa energislag-palmolja tex.
Investera i dig själv-gå en kurs för att lära känna ditt inre.
Investera på börsen eller köp obligationer i SVD.
Kommer världen hungra efter olja de närmsta decennierna?
Kommer priset på olja att öka på den långa tidslinjen?
Påverkar oljepriset den norska valutan positivt?
Norges valuta är starkt kopplad till utvecklingen av oljepriset. Således, tror man på att världen i fortsättningen kommer att hungra efter billig energi så bör också en placering i norsk valuta vara att gott alternativ. Själv har jag flyttat över allt från Sverige till Norge och mer än så, jag tar upp studielånet i sek, för att senare kunna betala av med nok. Blir 15-20% avskrivning, kanske 25-30% om Team Svets fortsätter i samma anda.
Är du under 33 år kan du även välja att öppna ett bostadskonto, givet att du senare i livet har planer på att äga ditt boende. Pengarna märks för köp eller renovering av bostad, räntan är trevliga ~3.85% och det är möjligt att köpa boendet i valfritt land.
//
Kanske det. Dock är det en rätt rejäl risk att spara i en annan valuta än man konsumerar.
Att köpa NOK har varit en dålig affär senaste åren, kanske blir det bättre framöver, men det är en rätt rejäl risk man tar för någon extra procents avkastning.
NOK/SEK senaste tio åren
Visst, varken Norge eller Sverige har ett fungerande skolsystem, framtiden utbildas inte. Men för Norge är det inte lika akut som för Sverige. Olja kan en hillbilly sälja, men teknik kräver kunskap. Sverige går mot ett kollapsat industrisamhälle och med Team Svets i spetsen lär vi snart ha förbrukat vårt rykte.
Det är givetvis en riskbedömning man får ta. Jag har givit upp hoppet om Sverige och således kommer min konsumtion att vara i NOK.
Visst, varken Norge eller Sverige har ett fungerande skolsystem, framtiden utbildas inte. Men för Norge är det inte lika akut som för Sverige. Olja kan en hillbilly sälja, men teknik kräver kunskap. Sverige går mot ett kollapsat industrisamhälle och med Team Svets i spetsen lär vi snart ha förbrukat vårt rykte.
Det är givetvis en riskbedömning man får ta. Jag har givit upp hoppet om Sverige och således kommer min konsumtion att vara i NOK.
Det finns ett till alternativ: Valutakonto.
Iaf genom Sparbanken/Swedbank kan man öppna ett valutakonto där man kan spara pengar i valfri valuta.
Så länge räntorna är sjunkande i Sverige och inköpschefsindex stigande i omvärlden bör aktier fortfarande vara det självklara alternativet. Är man försiktig kan man köpa Telia och Tele2. Prisvärda och med hög direktavkastning. Även en del pressade konsultbolag som Semcon. Hyfsad uppsida samt en hög direktavkastning. Det kan fortfarande vara drag i världsekonomin i ett par tre eller fyra år till. Börsen fortsätter ofta upp längre än vad man tror.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Glöm skog, jordbruksmark och fastigheter. Alla dessa är idag dyra som ett resultat av den låga inflationen. Du låser fast dig i illikvida tillgångar och du kommer inte undan SEK-exponeringen. Dessutom ingen bra ide investera mer än nödvändigt i Sverige med allt sämre skydd för privat ägande.
Aktier är visserligen ofta dyra men det går fortfarande att hitta rätt värderade aktier. Betydligt likvidare och enklare att sprida sina risker. Dessutom lägre politisk risk.
Kan även hålla med om att det kan vara en bra idé att köpa en del metaller, framför allt ädelmetaller.
@oskar Mig veterligen finns både skog, jordbruksmark och övriga fastigheter även i andra länder. Argumentet om exponering mot SEK håller därför rätt dåligt.
Sen är det inte så att (alla) fastigheter är så dyra, det är samma sak som gäller här som när det gäller aktier, det gäller att ställa priset i förhållande till direktavkastningen och dess förväntade utveckling. Många fastigheter har direktavkastning som gör dem jämförbara med aktier.
Det enda som jag tycker du har rätt i är att fastigheter är tämligen illikvida. Det skall man ta hänsyn till, isht ifall det rör sig om pengar som behöver kunna fås loss inom rimlig tid. Har man längre investeringshorisont så behöver inte detta vara något betydande problem dock.
Talesättet "att få valuta för pengarna" uppfattas paradoxalt nog som någonting positivt när det i själva verket är en förlust. Valuta är nämligen inte en synonym till pengar, men i sverige har det slarvigt fått tolkningen att var samma sak. Om man lutar sig utanför den den svenska gränsen så ser man att engelskan definierar pengar bl.a. som något man kan lagra sitt värde i, medan valuta endast är ett medel att göra transaktioner utan något underliggande värde. Så om man byter ut pengar (riktigt värde) mot en valuta så är det en förlust och att få valuta för pengarna är mycket dåligt.
Grundregeln i konservativ förvaltning är att sprida riskerna. Så kanske en skvätt ädelmetaller, en del aktier, lite indexfonder, kanske ett fint och värdefullt konstverk som du gillar själv, kanske lite fin whisky om du har någonstans att lagra den. Om whiskyn tappar i värde kan du alltid dricka upp den själv, och konsten kan du ju njuta av medans du äger den.
En idé kan vara att investera i sig själv. Kanske gå en utbildning som kan hjälpa dig i din karriär? Eller ta ledigt 8 timmar i veckan för att åka skidor.
@pelpet Whisky brukar alltid tappa i värde allteftersom det blir mindre och mindre kvar i flaskan, iaf är det så här…
Ni nämner att det är bra att investera i fysiska saker men ingen nämner olja? Investerar ingen här i olja? Otroligt.
Jaså, du investerar i fysisk olja?
haha, nej, men ingen nämner bra oljebolag som COP till ex. Det skulle vara min första rekommendation.
Det har inte diskuteras specifika branscher öht. Olja är en bransch eller en (pappers)råvara.
bränna två tredjedelar av summan på libertysilver(tillåter de så stora belopp?)?
Flytta utomlands är den bästa möjliga investeringen!
Nu när statens negativa ränta får bostadspriserna att skena med 14% i årstakt så måste din avkastning plus sparandeökning vara högre än så för att din bostadsköpkraft inte ska försämras. "Vi har för låg inflation" som det heter officiellt. Har ditt sparande ökat med över 14% senaste året?
I civiliserade länder i Latinamerika, Södra Afrika och framförallt sydöstra Asien kan man leva gott med 750 000 kr som startkapital. Nu när flera miljoner araber kommer till Sverige inom bara ett par tre år så kommer samhället här att totalförstöras, liksom alla arabiska samhällen är totalförstörda och helt saknar industri.
Alla banker är kroniskt bankrutta och dina sparpengar kan när som helst ,som denna eftermiddag, upphöra att existera, eller som i Grekland reduceras till €50 i uttagsautomaten om dagen. Om du har någon form av bank eller finansinstitut mellan dig och dina inbillade besparingar, så har du gjort en investering med extremt hög risk för plötsligt totalförlust. Och som tack får du som sagt en minskad bostadsköpkraft med cirka 10% om året. Bad idea! Man sparar inte i Sverige, därför att Sverige saknar framtid.
@Kapitalist Har du då själv gjort slag i saken? Vilket land blev det du flyttade till?
Jag går när strömmen går. Jag gillar att leva med spänning. Vart? Det blir opportunt. Sankt Petersburg framstår som en storstad med framtidshopp och fungerande politisk ledning.
Jag rekommenderar dig att skynda på. När Sverige har blivit bas för världens all terrorism, nästa år, så kan det bli mycket svårt för någon från Sverige att få inresetilklstånd till något land som har en befolkning med överlevnadsförmåga. Denna utveckling är oundviklig eftersom det inte förekommer någon som helst kontroll av gränser eller av vilka som kommer hit. Migrationstakten är nu 1 miljon om året och fortsätter att öka med 30% i månaden. Antalet poliser är 0.02 miljoner, hemvärnsmännen lika få. Det har aldrig rått bredare och starkare politisk enighet om någonting i Sverige, än nu om att invandringstakten av anonyma måste maximeras till vilket pris som helst.
Det är så komiskt när folk talar om börsen som en enda enhet. "Börsen är övervärderad" och när blodet flyter på marken ska man investera på börsen. Faktum är att det varje år sedan 1965 gått att hitta flertalet aktier på börsen som avkastat 100:1 dvs 100 gånger pengarna. Det finns alltid goda placeringar så länge man vet vad man letar efter.