Svensk Handels utredningsinstitut HUI bekräftar mina skattade siffror om kortkostnader från igår. Man konstaterar att hushållens och handelns årliga kortkostnader är 7 miljarder SEK (7 GSEK). (PDF)
Min egen skattning var “åtminstone 6 miljarder SEK” och HUI:s utredning visar alltså på 7 GSEK.
Medianföretagets genomsnittliga kortkostnad var 3:30 SEK per transaktion och 60% av bankernas intäkter från korten är dessa för hushållen dolda kostnader.
Handelns kortkostnad är 0.6% av omsättninge, 3.5% av förädlingsvärdet och hela 16% av rörelsemarginalen i handeln.
Speciellt illa är de sk kreditkorten, vilket enligt uppgift även inkluderar alla Mastercardkort, som inte identifieras som bankkort utan krediter. Snittkostnaden för handeln är 10:- SEK per köp med dessa, medan bankkort snittar på 1:80 SEK.
Speciellt uppseendeväckande är 16% av rörelsemarginalen. En sjättedel av handelns vinst på försäljningen går i kortavgifter. Rörelsemarginal innebär kostnader före bolagsrelaterade kostnader som främst finansiering.
HUI sätter siffran 7 miljarder till 1 500:- SEK per år och hushåll, men kan också sättas till ca 1 000:- SEK per vuxen svensk. Kom ihåg att företagen skickar vidare kostnaden till sina kunder, och i slutändan sitter hushållen med hela kortkostnaden, då de inte kan skicka vidare kostnaden någonstans.
16 kommentarer
Bitcoin
Guld
Knark
In natura
Corny, Vad blir påföljden om du bryter mot lagen och begär 5-10 kr administrationsavgift varje gång någon vill betala sin bok med kort?
Kortkostnaden är ju inte bara den där kronan extra utan det tar ju även längre tid att utföra en kortbetalning så du riskerar ju även att bokkunder inte vill vänta i kön och går hem utan bok.
Har googlat men inte hittat nåt svar på frågan.
@Kent
Som sagt är det fel taktik som framkommit i diskussionen under andra artiklar. Det man gör är att skriver upp priset med en tia – sen kan man ju alltid gå med på en rabatt på 10kr för den som betalar kontant. På det sättet bör det inte utgå någon påföljd om jag tolkar lagen rätt…
Min uppfattning är dock att kortbetalningar alls inte tar så lång tid. Du kanske irriterar dig på någon förvirrad pensionär som inte vet hur man gör, men det är nog mer frågan om att det är en förvirrad pensionär än att den betalar med kort.
Det är tillåtet att pruta. Jag kan alltså sätta 155:- SEK (2.75% i kortavgift) i pris för en inbunden bok och säga att "om du betalar kontant kan du pruta" och då sänka priset till 150:- SEK. Verkar vara tillåtet.
Känns som att folk tolkar det som att man ska ta "svart" och kommer nog bli x antal anmälningar mot dig. Med tanke på jante och allt det där…
Med tanke på att jag skriver kontantfaktura etc så är jag inte ett dugg orolig. Kör allt vitt, betalar till och med TV-avgiften trots att jag inte har TV, eftersom folk hela tiden är väldigt "hjälpsamma" mot mig.
@Robin Fransson
Varför skulle man tolka det så? Antingen gör man som cornu och skriver kontantfaktura eller så har man ett godkänt kassaregister.
Sen att det finns underbegåvningar som tror att man kör svart bara för att man tar emot kontant betalning kan inte hjälpas. Jag antar att SKV antingen rycker på axlarna eller möjligtvis kommer och kollar och ser att allt ser ut att vara i sin ordning.
Vid samtal med kundtjänst på Stockholms Auktionsverk fick jag veta att MasterCard inte separerar betal- och kreditkortsnummer. Massor av kunder är tydligen upprörda över detta, fick jag veta. Jag fick förklarat för mig att systemet särskiljer kredit- och betalkort på de sex första siffrorna i kortnumret. Alternativet nu, om man vill slippa avgifterna, är bara att betala genom banköverföring. Det tar en dag extra och är omständigare.
Det var när jag registrerade mitt MasterCard Bankort på deras sida, som jag förvånades över att det direkt kom upp, att kortet var belagt med en avgift på 1,95% för varje köp, vilket mitt VISA bankkort som jag hade tidigare, inte var. Jag adresserade saken med min bank som lovade att återkomma, vilket de ännu inte gjort efter flera veckor. Däremot var de väldigt intresserade av att investera alla stålar jag har på kontona.
Det är därför jag gillar mitt OKQ8 visa. Ingen årsavgift, och åtminstone 1% av dessa dolda avgifter återkommer till mig i form av en bonuscheck varje kvartal.
Så du får fortfarande betala 99 % av de dolda avgifterna? (100 %-1%= 99 % )
Lite förvirring – det är väl inte 1% av kortavgifterna som OKQ8 levererar som kickback utan 1% av köpesumman. Det är en väldig skillnad då det mesta av köpesumman INTE utgörs av kortavgifter.
Med kortavgifter på 2% t.ex. får man isf tillbaks hälften av kortavgifterna.
Fick för ett tag sen beskedet att mitt visa kort utställt hos handelsbanken skulle upphöra att gälla sista oktober. Istället skulle jag få ett mastercard….. Större vinstmarginal för banken då?
Swedbank har också lämnat VISA till förmån för Mastercard. Dock har SEB kvar VISA! Än så länge!