Sverige importerar all sin fossilgas från Danmark, som runt 2016 kommer sluta vara en nettoexportör av gas. Därefter blir Sverige beroende av rysk fossilgas, precis som alla EU-länder, inklusive Danmark.
Exporten av gas till Sverige kommer fortfarande ske via pipelines från Danmark, men eftersom landets gaskonsumtion förväntas överstiga landets produktion från och med 2016, så blir det rysk gas även i Sverige. Därtill måste Danmark själva importera rysk gas för att täcka de egna behoven från 2016 och framåt.
Dansk fossilgasproduktion, konsumtion och nettoexport 1983 – 2013 och preliminärt 2014+.
Prognosen för nettoexporten i mörk linje. |
Den danska fossilgasparantesen började med gasutvinning 1983 och efterföljande kraftiga utbyggnad av landets gaskonsumtion. Man uppnådde nationell peak gas 22 år senare och utvinningen av gas har sedan dess fallit med 54%. Aktuell takt i minskningen är i snitt 14% om året de senaste fem åren, medan man bara minskat sin konsumtion med i snitt 4% om året under samma period.
Dansk och svensk fossilgaskonsumtion
från 1983 till 2013 |
Grafen ovan innehåller en prognos för 2014 och framåt, baserat på denna aktuella minskningstakt, vilket visar att konsumtionen i vårt grannland kommer överstiga produktionen år 2016.
Prognosen är att anse som väl positiv, då produktionen minskade med hela 25% under 2013. Minskar produktionen lika mycket i år upphör exporten redan nu.
Sverige har via fossil-Muteborgs Rya Fossilgaskraftvärmeverk ökat sitt fossilgasberoende de senaste åren, även om milda vintrar hållit nere det hela på sistone.
Danmarks sista gasplattform framöver? |
Den gas som den svenska fossilgaslobbyn vill att vi ska öka vårt beroende av, speciellt nu när man fått igenom att vattenkraftverk ska rivas och kärnkraftverk avvecklas, kommer framöver behöva köpas från Ryssland och transiteras via Danmark.
Fallande oljepris just nu går dock hårt åt Ryssland, som är beroende av ett oljepris på åtminstone 100 USD för att finansiera sin ekonomi och sin massiva upprustning. Därtill har man kopplat gaspriset till oljepriset, och blöder därför i dubbel bemärkelse idag. Dippen i oljepriset är dock tillfällig sett på några år och ger upphov till fantastiska köplägen i utvalda oljebolag inför att det går upp för världen att den skönlitterära berättelsen om det nordamerikanska skifferoljemiraklet var just skönlitterär.
Som tidigare rapporterat föreligger det mycket låg risk för någon gaskris i vinter, då gaslagren är rekordstora. Även om det kallare vädret nu har börjat minska lagren, så har lagren inte varit så här omfattande i vare sig volym eller procent på länge.
6 kommentarer
Tips på utvalda bolag?
Själv tankar jag cos och lupe.
COS, Lupe, Black Pearl och för den självmordbenägne DNO, den senare i hopp om att IS frammarsch är hedjad tills vidare.
Vill man vara trygg så kommer COS, Lupe och Black Pearl alla sitta på rejäl utvinning även efter skifferoljebubblan spricker, och även efter exportoljepivotpunkten 2030. Däremot kan alltid oljan, och tillhörande aktier, bli billigare först.
Tack för svar. Ja det är lite så jag tänker. Speciellt med lupe. Sak samma vad oljan kostar nu. Men om 3 år när produktionen mångdubblats då vill jag verkligen äga dem 🙂
Pärlan har jag lite i portföljen men har tajmat helt fel så ligger lite mycket back där. Lupe känns väldigt trygg nu. Mycket verkar klarna över utbyggnaden och riktkurser höjs trots sjunkande oljepris. Jag har köpordrar ute på bottenmete inför morgonens rapport.
Sen som du säger kan det säkert sjunka mer men svårt att tajma botten så jag köper i omgångar vart er efter det sjunker
Cornu, hur förklarar du att oljan har fallit så kraftigt i prisunder hösten? Förutom det uppenbara att USDn har stärkts.
Finns diverse konspirationsteorier kring att sänka Ryssland etc, men det är som sagt bara konspirationsteorier. Datat från Saudi-Arabien släpar efter, det enda som kan sänka priset avsiktligt är om SA kraftigt ökar sin produktion. Vilket är tveksamt om möjligt. Snarare är det nog försvagad världskonjunktur kombinerat med den skönlitterära berättelsen om skifferoljan.
Råvaror rent generellt har ju pressats under hösten, inte minst pga USDn. Dessa båda fakta driver sedan tjurmarknaden på USAs börser.
And this is precisely how a commodity bear market begets a DM bull market: take off the choke collar of commodity prices, and growth can finally continue unabated. That's why a 16 forward P/E isn't scary.